Happy Feet


Happy Feet (Blu-ray)
Samenvatting

De keizerspinguïns op Antarctica zijn allemaal geboren zangers. Ieder van hen heeft zijn eigen unieke levenslied, waarmee ze onder andere hun partner vinden. Zo vinden ook de pinguïns Memphis (Hugh Jackman) en Norma Jean (Nicole Kidman) elkaar. De vrouwtjes pinguïns gaan op een barre tocht om vis te vinden, terwijl de mannetjes achterblijven voor de broed. In de koude, barre nacht verliest Memphis bijna het ei, maar gelukkig gaat het goed. En zo komt de kleine keizerpinguïn Mumble (Elijah Wood) op aarde. Een prachtig pinguïnjong om trots op te zijn. Alhoewel, Mumble’s voetjes kunnen maar niet stil staan. Het zijn ‘happy feet’ volgens de kleine pinguïn, die een slechte zanger blijkt maar wel een geweldige tapdanser. Voor de bewoners van de kolonie wordt het steeds moeilijker om vis te vinden. Door zijn geboren ‘afwijkende’ talent wordt Mumble door de ouderling Noah (Hugo Weaving) gezien als een regelrechte bedreiging voor de kolonie. De enige die Mumble een warm hart toedraagt is de prachtige zingende pinguïn Gloria (Brittany Muprhy), maar ook zij kan niet voorkomen dat Mumble wordt verbannen van de kolonie. Na zijn gedwongen vertrek ontmoet Mumble een paar Adelie-pinguïns met Ramón (Robin Williams) als hun goedgebekte leider. Deze vrolijke groep neemt Mumble op in hun midden. In zijn zoektocht naar de ‘aliens’ die hen van hun vis berooft, komt Mumble bij de gek getooide goeroe Lovelace (Robin Williams), die voor slechts een kiezelsteen overal een antwoord op heeft. Maar het is Lovelace die de hulp van Mumble goed kan gebruiken. Uiteindelijk komen Mumble en de groep van Ramon oog in oog te staan met de ‘aliens’. Om de ‘aliens’ ervan te overtuigen toch ook voor de pinguïns wat vis over te laten, neemt Mumble een grote duik richting een onzekere toekomst.

Commentaar

We leven in een tijd met toenemende aandacht voor de natuur en de ogenschijnlijk desastreuze gevolgen die het handelen van de mensheid op het fragiele evenwicht in de natuur heeft. Het smelten van de poolkappen, de ontbossing van de regenwouden, het uitsterven van bepaalde diersoorten en toenemende extreme weersomstandigheden; alles het gevolg van menselijk handelen. Ook in vele films is de aandacht voor het milieu en onze invloed daarop terug te vinden. Enerzijds films waarin ons een denkbeeldige minder rooskleurige toekomst wordt geschetst en anderzijds films waarin ons handelen vanuit een ander perspectief wordt belicht. De animatiefilm Happy Feet valt onder deze laatste categorie. In Happy Feet maak je kennis met een grote kolonie pinguïns die leven op de sneeuwvlakten op Antarctica. Een bijna idyllische pinguïnwereld waarin alles draait om muziek en het vinden van een eigen tune om zo je ‘soulmate’ te vinden. In de film dan ook veel muziek, waarbij bekende popklassiekers een nieuw jasje hebben gekregen. Hoogtepunt in dit muzikale gebeuren is de fraaie uitvoering van de Queen hit “Somebody to Love” in een gospelachtige benadering met Brittany Murphy als zangeres. Heel langzaam verandert de toonzetting van de film, waarbij de natuurlijke vijanden van de pinguïns zich aandienen. Een bijzonder staaltje van film- en animatietechniek hierbij is de achtervolging van de pinguïns door een moordlustige zeehond. Maar ook de kolonie zelf, die toch niet helemaal zo ‘happy’ is met een pinguïn die ‘anders’ is en hem op een kille wijze uit hun groep wegstuurt. Dan de zoektocht naar de oorzaak van het grote vistekort, waarmee de pinguïnkolonie wordt bedreigd. De ontmoeting met een andere pinguïnkolonie, met wederom muziek en dans. Hier volgt een Spaanse versie van Frank Sinatra’s “My Way”. En dan, de confrontatie met de wereld van de ‘aliens’ die de dieren zoveel ellende bezorgt. Het zal je niet verbazen dat wij mensen die ‘aliens’ zijn en dat onze wereld als een bedreiging voor de bewoners van Antarctica wordt neergezet. De boodschap van deze film is duidelijk en kan niet verkeerd begrepen worden. De geschetste toekomst is bezien vanuit een hartenwens, maar is daarbij zeker nog niet de realiteit van vandaag. En de andere moraal zit in de pinguïn Mumble, verstoten omdat hij ‘anders’ is, maar uiteindelijk … Goed, laten we maar niet alles verklappen, mocht je de film nog niet gezien hebben.

Qua animatie is Happy Feet een topper. Dit is een animatiefilm die zijn oorsprong in de computer vindt en waarbij ook de techniek van ‘performance capture’ is gebruikt. De tapdanser Savion Glover en andere dansers maakte de (tap)dansbewegingen, terwijl allerlei sensoren de dansbewegingen in computers vastlegde. Dit is vervolgens gebruikt om de pinguïns in de film te laten dansen. Gelukkig hebben de pinguïns ook het typische waggelloopje zodat ze ook overtuigend pinguïns zijn. Regisseur George Miller heeft in Happy Feet een sprookjesachtig fraai sneeuwlandschap tevoorschijn getoverd in deze fraaie familiefilm. Een film met verbluffende animaties en met aandoenlijke karakters. Maar ook een film met humor, momenten van snelle actie, een beetje spanning, wat romantiek en dramatiek en vooral heel veel muziek. Alles op een dusdanige wijze dat het geheel een prachtig leuke film is geworden. Terecht won Happy Feet dit jaar de Oscar voor beste animatiefilm. De film kreeg nog veel meer andere prijzen en nominaties. Zoals bijvoorbeeld ook een Golden Globe voor de vertolking van de Prince song “The Song of Your Heart”. Natuurlijk ligt de opvoedkundige boodschap er wat dik bovenop. Maar is dat erg? Niet wat mij betreft. Geniet van de swingende animatiemusical Happy Feet.

Warner heeft Happy Feet in High Definition uitgebracht op zowel Blu-ray Disc (BD) als HD DVD. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een vergelijking met de eerder uitgegeven DVD uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier nog even nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: B
Jaar: 2006
Speelduur: 108 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
 • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
 • Dolby Digital 5.1 EX - Vlaams
 • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916140974

Extra's

 • Bioscooptrailer
 • Twee nieuwe animatieclips
 • Achter de schermen bij Happy Feet
 • Drie muziekvideo's
 • Spaanse les
 • Het creëren van de tap
 • Klassieke cartoon
 • Volg dansles met Savion Glover

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld bestaat uit 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 video compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 108 minuten tegenover 104 minuten op de PAL DVD uitgave.

De High Definition transfer van Happy Feet is rechtstreeks afkomstige van de digitale (computer) bronbestanden. Bij de DVD uitgave spraken we al over een “prachtig mooi en bijzonder gedetailleerd beeld”. Wat bij het beeld van deze Blu-ray Disc direct opvalt is het ontzettend heldere en contrastrijke beeld. De sneeuw is wit, echt spierwit. Als tweede het enorm gedetailleerde beeld. De kleinste haartjes, de kleinste sneeuwkristallen, het is allemaal haarscherp te onderscheiden. De scherpte is daarbij niet zodanig overdreven dat het er gekunsteld uitziet. De algehele filmindruk is zeer filmisch. Tussen al het wit van het besneeuwde landschap valt ook op hoe mooi het verder kleurrijke beeld er uit ziet. De strakblauwe lucht is haast smetteloos. Haast ... want helemaal foutloos is het beeld niet. Bij enkele scènes is in de blauwe lucht of het blauwe water zgn. color banding te zien. Je ziet dan een niet helemaal egaal kleurverloop in het blauw. Volgens een Amerikaanse recensie zou dit probleem niet veroorzaakt zijn door de VC-1 codering, maar al aanwezig zijn in de bronbestanden. Hoe het ook zij, dit is een klein minpuntje in het verder perfecte beeld van Happy Feet. Het indrukwekkend mooie beeld leent zich uitstekend voor demonstratiedoeleinden om te laten zien hoe mooi High Definition kan zijn. De optionele Nederlandse ondertiteling heeft een mooi strak gelijnd klein en goed leesbaar lettertype. De ondertiteling staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack is te beluisteren als een goed klinkende Dolby Digital 5.1 EX surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een bijzonder fraai klinkende ongecomprimeerde PCM 5.1 (16 bit / 48 kHz) soundtrack. De Nederlandse en Vlaamse nasynchronisaties zijn beide tracks in Dolby Digital 5.1 EX surround (bitrate 640 kb/s).
We zijn erg blij dat deze Blu-ray Disc een ongecomprimeerde PCM 5.1 track heeft. De eerdere Blu-ray Disc release in Amerikaanse miste namelijk deze kwalitatief hoogwaardige soundtrack. Daar leek de HD DVD uitgave met een Dolby TrueHD track de beste keuze te zijn. Gelukkig heeft Warner voor onze regio wel een PCM5.1 track toegevoegd. En om bij deze ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack te blijven, die klinkt geweldig mooi. De soundtrack heeft een prachtige dynamiek en een mooi breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt. Het is een zeer homogene soundtrack waarbij alle speakers op gelijke wijze bijdragen in een bijzonder natuurlijk klinkend geluidsbeeld. De dialogen komen uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een stevig fundament te geven en gaat mooi diep het laagspectrum in. Let hier maar eens op hoe een grote vissersboot je kamer binnendendert. De PCM track excelleert vooral op het gebied van detaillering, ruimtelijkheid, dynamiek en het aanwezige laag. Vooral dat laatste is een heel verschil met de Dolby Digital track. De DD5.1 EX track klinkt ook bijzonder fraai. Door de hogere bitrate, en de afwezigheid van de PAL speedup, klinkt deze DD 5.1 EX track sowieso beter dan de lagere bitrate Dolby Digital track van de DVD. Ditzelfde geldt ook voor de Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie, die beide ook in Dolby Digital 5.1 EX zijn met een hoge bitrate. De nasynchronisatie is goed gedaan, al zal de echte filmliefhebber uiteraard de voorkeur hebben voor de originele Engelse versie. Maar voor de kleinere jeugd, die de ondertiteling nog niet snel genoeg kan meelezen, is deze nasynchronisatie een goed alternatief.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt meer extra’s dan de DVD uitgave (en de Amerikaanse HD uitgave). Alle extra’s zijn in 480i/p (NTSC) resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Behind The Story

Creating The Tap (4½ min)
En in deze korte featurette laten Savio Glover en regisseur George Miller de techniek van ‘motion capture’ zien met het vastleggen van de tapdansbewegingen.

Behind the Scenes “Happy Feet” (13 min)
Promotioneel bedoelde kijkje achter de schermen met tekst en uitleg van regisseur George Miller en stemacteurs Brittany Murphy, Hugh Jackman, Elijah Wood, Robin Williams en Nicole Kidman.

Addition Footage
Twee niet gebruikte scènes, beide in 1080p HD resolutie:

Mumble Meets a Blue Whale (3½ min)
Een niet gebruikte scène, die als hommage aan de overleden Australiër Steve Irwin speciaal voor de DVD release is afgemaakt. Steve Irwin leende in deze scène zijn stem aan een albatros die Mumble adviseert weer terug te gaan. In de film zelf hoor je Steve Irwin als een van de zeeolifanten.

A Happy Feet Moment (½ min)
Een hele korte scène waarin Mumble op ‘hardhandige’ wijze zijn eerste zwemles krijgt.

Fun + Games

I Love To Singa (8 min)
Een klassieke Looney Tunes tekenfilm uit 1936 met een jazz zingende uil.

Danse Like A Penguin: Stomp to the Beatr (5½ min)
Waarin tapdanser Savion Glover uitleg geeft over tapdansen.

Spanish Lessons (5 min)
Stukje waarin de (stem)acteurs van de Adelaïde pinguïns meer vertellen over het Spaanse accent.

Music Videos

Hit Me Up (3½ min)
Muziekvideo met Gia

The Song of my Heart (3 min)
Muziekvideo met de song van Prince, met beelden uit de film.

Somebody to Love van Brittany Murphy (4 min)
Videoclip met de vertolking van Queen’s “Somebody To Love” door Brittany Murphy. Brittany geeft samen met een gospelkoor een uitstekende vertolking van deze Queen hit. Jammer dat ze er aan het eind doorheen gaat praten.

Theatrical Trailer (1½ min)
De bioscooptrailer, in 1080p HD resolutie.

Conclusie

In de animatiemusical Happy Feet maak je kennis met een grote kolonie pinguïns die leven op de sneeuwvlakten op Antarctica. Een bijna idyllische pinguïnwereld waarin alles draait om muziek. Een tapdansende pinguïn past niet in deze wereld en wordt uit de kolonie gestuurd. Hij begint aan een spannende reis, waarin hij samen met een andere groep swingende pinguïns op zoek gaat naar de oorzaak van het vistekort dat de pinguïnkolonie bedreigt. Happy Feet is de Oscar winnende familiefilm met verbluffende animaties en aandoenlijke karakters gecombineerd met humor, actie, spanning, romantiek, dramatiek en vooral heel veel muziek. Deze Blu-ray Disc uitgave van Warner heeft een indrukwekkende mooi beeld en een prachtig klinkende geluidstrack. Naast de originele Engelse soundtrack kun je ook kiezen voor de Nederlandse of Vlaamse nasynchronisatie bij de film. De geboden extra’s zijn nog steeds kort uitgevallen, maar bieden iets meer dan bij de DVD uitgave.

HD DVD
De specificaties van de HD DVD uitgave zijn ons niet bekend.

Laatste reacties

Richard B.  |  12-10-2008

Visueel mooie film (vooral in HD) maar met een middelmatig en zelfs wat ergerlijk plot.
Lees meer >

rkrijger  |  02-11-2007

Heb de film destijds in de bioscoop gezien, maar vond hem flink tegenvallen. Het is een grote MTV videoclip die al verveelt naar 3 liedjes. Tegen het eind van d...
Lees meer >

Tuvok  |  30-10-2007

Leuke film, maar geenszins Oscarwaardig. Die had inderdaad, zoals hierboven al vermeld, naar Cars moeten gaan. Dat dit genre zich uitermate goed leent voor HD i...
Lees meer >

Evil Hobbit  |  29-10-2007

Een terechte winnaar zou ik het niet noemen vooral omdat mocap geen echte vorm van animatie is. Tevens vond ik Cars in vele opzichten superieur aan Happy Feet. ...
Lees meer >

Werner  |  29-10-2007

Da's nu één van die titels waarvoor ik naar Hi-Def zou overstappen! Voor een film als deze loont dat maximaal. Het bonusmateriaal is echter niet overdonderend q...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.