Black Hawk Down

Totaalbeoordeling:

8.4
Blu-ray

Black Hawk Down (Blu-ray)
Samenvatting

Black Hawk Down is het zeer aangrijpende, waargebeurde verhaal over een missie van het Amerikaanse leger in Mogadishu, Somalië. In het kader van een vredesmissie van de Verenigde Naties wordt een groep van zo’n 130 jonge elitesoldaten op 3 oktober 1993 naar het centrum van Mogadishu gestuurd. Hun opdracht is een aantal topofficieren van generaal Muhammed Farah Aidid te ontvoeren om zo een einde te maken aan de burgeroorlog die het land kapotmaakt. De gijzeling van enkele sleutelfiguren moet de onderhandelingen kracht bijzetten. Deze bliksemactie zou ongeveer een half uur in beslag nemen. Tijdens de missie wordt een Amerikaanse legerhelikopter, bekend onder de naam Black Hawk, neergehaald. De Amerikaanse officier Garrison, verantwoordelijk voor de aanval, beseft dat ze vanaf dat moment het element van verrassing kwijt zijn en daarmee ook hun voorsprong. Onder het motto “leave no man behind” staat de missie in het teken van het redden van de Amerikaanse soldaten. Terwijl de zwaarbewapende Somalische militie toestroomt, proberen de Amerikanen hun verongelukte collega’s levend uit de stad te krijgen.

Commentaar

Ridley Scott’s oorlogsverfilming Black Hawk Down is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mark Bowden. Bowden vertelt in zijn boek het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse legerhelikopter die neergehaald werd tijdens een missie. Daarop volgde in de straten van Mogadishu een minioorlog, waarbij in 24 uur tijd meer dan 1000 Somaliërs en 19 Amerikaanse soldaten om het leven kwamen. Alhoewel dit specifieke voorval zich voordeed in 1992/1993 tijdens de Amerika aanwezigheid in Somalië, kan dit natuurlijk net zo goed gebeuren bij een van de andere vredesmissies van de Amerikanen, zoals bijvoorbeeld in Irak.
Ridley Scott (Alien, Gladiator, Blade Runner) heeft bij de verfilming van de dramatisch verlopen missie van de Amerikaanse elitetroepen in Mogadishu voor een documentaireachtige aanpak gekozen. Scott heeft gekozen voor een bewuste emotionele afstand tussen de kijker en de soldaten. De diverse karakters worden in het verloop van de film niet uitgediept. Er is geen plaats voor heroïsche individuen, de nadruk ligt terecht op de operatie zelf. Het komt de film zeker ten goede dat producent Jerry Bruckheimer zich niet heeft laten verleiden tot een verdere uitwerking van de karakters, wat hij bijvoorbeeld wel heeft gedaan in Pearl Harbor. De afstandelijke benadering versterkt de impact van de harde en rauwe werkelijkheid van de mislukte operatie. Door deze benadering versterkt de film het beklemmende gevoel van een verschrikkelijk slagveld, dat wordt verteld vanuit Amerikaans oogpunt zonder bovenmatig vlaggenvertoon. Van hinderlijk patriottisme, waar de gemiddelde Amerikaanse oorlogsfilm zich maar al te graag aan bezondigd, is hier geen sprake. Enig minpuntje is dat de benadering te Amerikaans is, waarbij de Somalische milities te stereotiep afgeschilderd.
De cinematografie van Slawomir Idziak is bijzonder fraai en draagt bij aan de rauwe sfeer van de film. Slawomir Idziak was ook verantwoordelijk voor de cinematografie van King Arthur, die evenzo een wat rauw ogende benadering heeft gekregen. Black Hawk Down bevat een constante aaneenschakeling van prachtige, fotogenieke opnamen.
Black Hawk Down heeft een indrukwekkende cast met acteurs als Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, Ewen Bremner en Sam Shepard. Eric Bana (The Hulk) vertolkt op uitstekende wijze de rol van Hoot en ook Jason Isaacs (Harry Potter and the Chamber of Secrets) en William Fichtner (The Perfect Storm) zorgen met solide acteerwerk voor geloofwaardige karakters. Josh Hartnett zal met meer plezier terugkijken op Black Hawk Down dan op Pearl Harbor, die hij eerder in datzelfde jaar opnam. Zoals vaker in de geschiedenis vechten de Amerikaanse soldaten een oorlog die niet hun oorlog is, waarbij de Amerikanen de geboden tegenstand erg onderschatten. De geschiedenis zal zich nog wel vaker gaan herhalen...

Sony Pictures heeft Black Hawk Down in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een vergelijking met de enkele jaren geleden gereleasde Superbit DVD uitgave. De bespreking van deze SuperBit release kun je hier nog eens teruglezen en daarbij kun je de (SD) screenshots nog eens bekijken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Oorlog
Regio: B
Jaar: 2002
Speelduur: 144 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (3)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Turks, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609676075

Extra's

  • Audiocommentaren
  • Documentaire The Essence of Combat
  • Blu-Wizard

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Deze Blu-ray Disc uitgave behoort tot een van de eerste Blu-ray Disc uitgave van Sony Pictures. Bij deze eerste uitgaven is voor de opslag van het high definition beeld gebruikt gemaakt van de minder efficiënte MPEG-2 compressiemethode. De gebruikte beeldsnelheid is de originele filmsnelheid van 24 beelden per seconde. Bij deze uitgave heb je dus geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 144 minuten tegenover 138 minuten op de PAL DVD uitgave.

De Superbit uitgave van deze film liet binnen de grenzen van de gewone DVD een uitstekend beeld zien. Deze High Definition Blu-ray Disc uitgave toont vooral een gedetailleerder beeld, met een hogere detaillering in het beeld. Deze hogere detaillering is te zien in de voorgrond en in de achtergrond, waar alle kleine details scherp getekend zichtbaar zijn. Hierdoor ziet het beeld er scherper uit en heeft het een toegenomen dieptewerking. De donkere sfeer van het beeld met een aangepast kleurenpalet wordt met al haar nuanceringen zeer goed weergegeven. Het beeld oogt mooi zuiver en is vrij van ongerechtigheden. Filmgrain zit nog wel in het beeld, maar dit versterkt juist de rauwe en documentaireachtige sfeer van de film. Klein minpuntje is dat het beeld te donker is. Als gevolg hiervan verliest het beeld bij de donkere scènes aan detail. De optionele ondertiteling heeft een mooi klein, zeer strak ogend en daardoor goed leesbaar lettertype. De plaatsing onder in het beeld is prima.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en in een ongecomprimeerde PCM 5.1 surround soundtrack (24 bit, 48 kHz). De Dolby Digital surround soundtrack klinkt door de hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup gedetailleerder en voller dan de bij de gewone DVD. In kwaliteit is deze soundtrack te vergelijken met de DTS 5.1 track die op de Superbit uitgave staat.
Deze actierijke soundtrack komt het beste tot zijn recht met de zeer goed klinkende ongecomprimeerde PCM 5.1 surround track. Een zeer dynamische soundtrack waarbij alle speakers zeer intensief worden gebruikt en waarbij de surroundspeakers in split-surround (stereo) worden gebruikt. Niet alleen de subtiele straatgeluiden komen goed hoorbaar uit de verschillende speakers, ook de rondvliegende kogels en overvliegende helikopters geven de soundtrack een fraai ruimtelijk driedimensionaal geluidsbeeld met veel richtingsgevoel en een grote diepte in het geluid. De soundtrack klinkt lekker vol met een groots aanwezig laag. Het LFE kanaal wordt frequent aangesproken voor een stevig laag dat diep doorgaat en de impact van de acties vergroot. Deze zeer fraai klinkende ongecomprimeerde surroundtrack maakt het gevoel van het oorlogsgeweld angstvallig realistisch.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een promotietrailer voor High Definition Blu-ray Disc uitgaven van Sony Pictures. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave heeft extra’s die afkomstig zijn van de 2-disc DVD uitgave. Deze extra’s zijn nu in NTSC (480i) resolutie. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Commentaries
Met keuze uit drie commentaren:

Director and producer
Regisseur Ridley Scott en producent Jerry Bruckheimer geven samen een interessant commentaar met veel achtergrondinformatie. Hierbij natuurlijk aandacht voor diverse filmproductie aspecten, maar ook voor de politieke en historische context van de film.

Writers
Waarin auteur Mark Bowden en scriptschrijver Ken Nolan tijdens de film toelichting geven op het verhaal en de karakters.

US Special Forces Veterans
Vier veteranen van het “US Special Forces Veterans ‘93”, die het drama zelf hebben meegemaakt, geven hun visie op de gebeurtenissen en hoe in hun ogen de film daarin een waarheidsgetrouwe weergave daarvan is.

The Essence Of Combat: Making Black Hawk Down
Een zeer uitgebreide making-of documentaire over de film, die in zes onderdelen is opgedeeld:

Getting It Right (23 min)
Met aandacht voor het verhaal en de karakters.

Crash Course (30 min)
Waarin je ziet hoe de acteurs zich hebben voorbereid op hun rol om zo realistisch mogelijk als elite militair over te komen.

Battlefield Morocco (30 min)
De film is opgenomen in Morocco. Ridley Scott vertelt waarom, waarbij ook ter sprake komt waarom Morocco erg geliefd is bij internationale filmproducenten.

Hymn to the Fallen (18 min)
Waarin de filmmuziek van Hans Zimmer centraal staat.

Digital Warriors (23 min)
Ook in Black Hawk Down is gebruik gemaakt van CGI (Computer Generated Images), meer nog dan je zo op het eerste oog zou denken.

After Action Report (25 min)
Met veteranen die terugblikken op de gebeurtenissen van oktober 1993 en daarbij vertellen hoe het hun verdere leven heeft beïnvloed.

Blu-Wizard
Blu-Wizard geeft je als kijker de mogelijkheid om bovenstaande featurettes naar eigen wens te bekijken. Je hebt hierbij enkele keuzemogelijkheden:
Launch Playlist, met de mogelijkheid een selectie van bovenstaande featurettes in eigen gekozen volgorde te bekijken;
Activate Blu-Wizard with Autoprompt, waarbij de gekozen featurettes gedurende de film, op gezette momenten tijdens de film worden getoond. Dit kan volledig automatisch, waarbij de film kort wordt onderbroken, maar je kunt ook een bepaald teken in beeld krijgen om dan te beslissen of je het extra wilt bekijken. Blu-Wizard biedt inhoudelijk niets nieuws, het is alleen een interactief keuzeproces om bovenstaande making-of featurettes te bekijken tijdens de film.

Conclusie

Ridley Scott’s Black Hawk Down is een uitstekende verfilming over het gedramatiseerde, waargebeurde verhaal van een dramatisch verlopen missie van de Amerikaanse elitetroepen in het Somalische Mogadishu in 1993. Bij deze missie wordt een Amerikaanse legerhelikopter neergehaald. Daarop volgde in de straten van Mogadishu een minioorlog, waarbij in 24 uur tijd meer dan 1000 Somaliërs en 19 Amerikaanse soldaten om het leven kwamen.
Deze Blu-ray Disc uitgave van Sony Pictures biedt hoge kwaliteit High Definition beeld en geluid. Vooral de zeer dynamische ongecomprimeerde PCM 5.1 soundtrack klinkt zeer realistisch. Drie audiocommentaren en een zeer uitgebreide making-of featurette maken deze uitgave compleet. De Blu-Wizard laat je door deze featurette leiden tijdens de film.

Laatste reacties

Gandalf the funny  |  30-09-2010

zjuist nog eens gezien, maar dan nu op blu-ray. Fantastisch beeld en geluid! De film zelf is ook enorm goed. Ben blij dat ik wel ook nog de 3-disc dvd heb. Jamm...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  16-03-2009

In feite hebben we allebei gelijk. Ik schreef special forces met kleine letters en niet met hoofdletters. Met hoofdletters wordt de United States Army Special F...
Lees meer >

Neil  |  15-03-2009

Ik blijf dit toch een hele goede film vinden en daarom ook gekocht op Blu-ray. Ik hou sowieso van films met daarin special forces en dan uiteraard wel op realis...
Lees meer >

Richard B.  |  14-03-2009

Mooie HD-uitgave van een film die steeds weer blijft boeien. Ik had verwacht dat de visuele stijl van deze film de kwaliteiten van HD niet echt zou tonen, maar ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  11-04-2008

Ik blijf dit toch een hele goede film vinden en daarom ook gekocht op Blu-ray. Ik hou sowieso van films met daarin special forces en dan uiteraard wel op realis...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.