Foo Fighters - Hyde Park

Recensent:
Ludo Keeris
12-06-2008

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Foo Fighters - Hyde Park (DVD)
Samenvatting

In juni 2006 gaf Foo Fighters een concert in het Londense Hyde Park. Dit ter promotie van hun CD In Your Honor. Het door 85.000 mensen bezochte concert was binnen een maand uitverkocht. Het was het grootste publiek ooit voor Foo Fighters, die veel nieuw werk speelde, maar ook de oude nummers werden niet vergeten.

Op de DVD staan de volgende nummers:
1. In your honor
2. All my life
3. Best of you
4. Times like these
5. Learn to fly
6. Breakout
7. Shake your blood
8. Stacked actors
9. My hero
10. Generator
11. DOA DOA
12. Monkey wrench
13. Tie your mother down
14. Everlong

Commentaar

Foo Fighters staat toch bekend als de band van voormalig Nirvana-drummer Dave Grohl, die in Foo Fighters de zang en slaggitaar voor z’n rekening neemt. Ook op het podium is Grohl het middelpunt. De meeste aandacht gaat uit naar hem, waarbij de overige bandleden duidelijk minder aan bod komen. Die spelen hun partijen adequaat mee, maar qua showelement zijn ze te verwaarlozen, op een korte drumsolo na. Live mag een drumsolo dan nog enigszins z’n waarde hebben, op DVD zijn ze totaal overbodig. Dan weet frontman Grohl beter hoe hij z’n publiek moet vermaken. Dat zien we ook terug in dit live-verslag van het optreden in juni 2006 in het Londense Hyde Park, waarbij de band een uitverkocht huis van 85.000 bezoekers - het grootste aantal bezoekers uit z’n loopbaan - voor zich zag. Het optreden draait om Grohl, die het publiek in z’n zak heeft met z’n makkelijk wegluisterende rock. Had Foo Fighters z’n wortels in de grunge, tegenwoordig zijn het meer hapklare (meezing)brokken wat de pot schaft. En het publiek weet het smakelijk te verorberen. Slechts in enkele nummers hoor je het oude grungegeluid nog terug. De afkeer van de grunge heeft de band overigens geen windeieren gelegd. Het is op dit moment een van de meest toonaangevende bands in het genre. Je ziet het niet aan de band af dat ze voor zo’n groot publiek staan te spelen. Last van nerveuziteit lijken ze niet te hebben. Ze weten hun nummers vol overtuiging te brengen, waarbij af en toe een paar gasten hun opwachting maken. Weten Brian May en Roger Taylor van Queen nog een enthousiaste prestatie neer te zetten tijdens Tie Your Mother Down (gezongen door drummer Taylor Hawkins), dan lijkt Lemmy van Mötorhead zijn bijdrage tijdens Shake Your Blood toch meer als een verplicht nummer te zien. Neemt niet weg dat Foo Fighters met deze DVD een leuke herinnering aan een goed concert heeft. Fans zullen niet teleurgesteld zijn, maar het is ook de vraag of er met deze DVD nieuwe zieltjes worden gewonnen. Daarvoor is deze DVD een te kale uitvoering en de speelduur van 80 minuten net iets te kort.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2008
Speelduur: 80 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Sony Music
EAN: 886970345392

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert staat in 1.78:1 beeldformaat anamorf op de DVD. Het is gedraaid op video en naar DVD overgezet in het PAL formaat, wat de beeldkwaliteit enigszins ten goede komt. Toch ziet het concert er een beetje wollig uit en is het nooit gestoken scherp. Met enige regelmaat is edge-enhancement toegepast. Als de avond begint te vallen is er ook de nodige beeldruis te zien. Het blijft echter allemaal goed te volgen met een vrij sobere, maar doeltreffende lichtshow. Alleen het nummer Tie Your Mother Down is vrij donker van aard. Storend punt is dat het beeld en geluid net niet gelijk lopen! Het geluid loopt net een fractie voor op het beeld. Slordig!
Elk nummer heeft z’n eigen chapterstop (14 stuks). De nummers zijn ook afzonderlijk via het menu te selecteren. Ondertiteling is niet aanwezig. Het concert staat op een enkellaags DVD, dus er is geen laagwisseling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Het concert staat zowel in PCM 2.0 (1536 kb/s) als in Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluid op de DVD. Het PCM geluid heeft niet zo’n heel geweldige mix. De zang en gitaar van Dave Grohl staan te ver naar achteren gemixt in het geheel en de gitaar van Chris Shiflett staat juist weer iets te hard en daarbij ook helemaal naar links gepand, wat het stereobeeld niet echt ten goede komt.
Het Dolby Digital 5.1 geluid daarentegen is veel meer in balans. Door de toevoeging van de surroundkanalen is hier ook een zeer ruimtelijke werking aanwezig, vooral ook doordat het publiek regelmatig zeer van zich laat horen. Er wordt volop meegezongen door het publiek. De zang van Grohl komt nu ook beter tot z’n recht. Vanwege dit alles heeft het DD 5.1 geluid sterk de voorkeur.

Extra's

De DVD heeft een statisch menuscherm in 1.33:1 zonder achtergrondgeluid. Behalve een inlayblaadje met credits heeft deze DVD geen extra’s.

Conclusie

In juni 2006 gaf Foo Fighters een uitverkocht concert in het Londense Hyde Park voor 85.000 uitzinnige fans, die volop meezingen met de band. Een kleine bloemlezing uit het werk van de groep wordt gespeeld, waarbij de aandacht net iets meer op het (toen) meest recente materiaal ligt.
De DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit, waarbij opgemerkt moet worden dat het Dolby Digital 5.1 geluid sterk de voorkeur krijgt boven het PCM geluid, puur vanwege mixtechnische redenen.
Voor de rest is het een kale DVD, zonder extra’s. Fans van Foo Fighters zullen echter niet teleurgesteld zijn, want de band is in vorm en weet een solide optreden op de planken te brengen.

Laatste reacties

TJ Weissel  |  14-06-2008

Bedoel maar.... hoezo naaierij van sony.
Lees meer >

Richard B.  |  13-06-2008

Een belangrijke en bij veel fans waarschijnlijk al bekende tip: de UK-editie van Skin and Bones bevat Hyde Park als (gratis) extra disc! (y) Zie o.a. hier.
Lees meer >

TJ Weissel  |  13-06-2008

Erg groot fan van de Foo Fighters maar ik vind dit toch 'n beetje gortig ... te kort!, en te weinig nieuw materiaal. verder het ontbreken aan extra's bijv. Foo ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.