Noise

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Noise (DVD)
Samenvatting

David Owen (Tim Robbins) heeft genoeg van al het kabaal in New York, zijn woonplaats. Om de haverklap gaat er een autoalarm af in de straat. Meestal ’s nachts, wanneer hij en zijn vrouw proberen te slapen. David besluit het recht in eigen handen te nemen: hij laat banden leeglopen, knipt alarmkabels door en als dat niet helpt, gaat hij de auto’s met honkbalknuppels te lijf. David is vastbesloten om de strijd tegen het lawaai te winnen, ook al betekent dit dat hij de politie op de hielen krijgt, zijn baan kwijt zal raken en zijn huwelijk op het spel zet. Maar burgemeester Schneer (William Hurt) is niet zo te spreken over de acties van Owen.

Commentaar

Wat doe je als je de hele dag lang overlast hebt van loeiende autoalarmen? Scriptschrijver Henry Bean (Basic Instinct 2) dacht het antwoord te hebben: de betreffende auto\'s openbreken en het alarm onklaar maken. Maar nadat hij werd opgepakt moest hij een andere manier vinden om zijn frustratie kwijt te raken. En dus moet hij gedacht hebben: dan maak ik er wel een film over! Aldus kwam hij met Noise op de proppen, een door hem geschreven en geregisseerde film waarin een op hemzelf gebaseerde hoofdpersoon ten strijde trekt tegen geluidsoverlast in New York. Het eindresultaat is een zwarte komedie die aardig in elkaar zit. Het toch wel unieke onderwerp en de speelse cinematografie (bijvoorbeeld het gebruik van split-screen) zorgen er dan ook voor dat de film niet overkomt als dertien-in-een-dozijn productie. Tim Robbins is goed gecast in de hoofdrol en komt overtuigend over. Ongeacht of je er ooit zelf last van hebt gehad of niet is de frustratie van Robbins\' personage begrijpelijk. Dit wekt sympathie op, terwijl het in principe om iemand gaat die andermans bezittingen vernielt. Goed gedaan van Bean, want enige vorm van begrip voor de hoofdpersoon is een belangrijk uitgangspunt voor Noise. De bijrollen worden eveneens goed vertolkt, al worden sommige castleden wat onderbenut. Bijvoorbeeld William Hurt, die als burgemeester de over-the-top slechterik van de film speelt. Hij had best wat meer speeltijd mogen krijgen. Ander minpuntje is dat Bean soms wat lijkt af te dwalen, met het pretentieuze gewauwel over Hegel en de poezen-scene (en dan gaat het niet om het miauwende soort) als goed voorbeeld. Desalniettemin is Noise een onderhoudend filmpje voor tussendoor.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 88 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664056509

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Noise staat anamorf op DVD, met een beeldverhouding van 1.85:1. De transfer heeft een prima scherpte, al is wel wat lichte edge enhancement gebruikt. Evenals de scherpte is ook de kleurweergave dik in orde. Bovendien is de print erg schoon, dus krasjes en vuil ontbreken. Kleine minpuntjes zijn wat incidentele compressieartefacten en enige posterisatie, maar echt storend worden deze zaken gelukkig nergens. Wat wel storend is, is dat na ongeveer 10 minuten de ondertiteling even niet synchroon loopt met de spraak (de tekst verschijnt in beeld nog voordat het geluid te horen is). Gelukkig duurt dit maar drie regels, daarna keert dit probleem nergens meer terug. Al met al een nette transfer.

Geluidskwaliteit

Zoals je mag verwachten van een recente film tref je op de DVD van Noise 5.1-geluid aan, en wel in de vorm van een Dolby Digital-track (448kbit/s). Gezien het onderwerp van de film (en de titel) ga je er van uit dat het spoor flink wat herrie zal bevatten. En inderdaad, op de momenten dat de hoofdpersoon gekweld wordt door de geluiden van de stad word je daar als kijker zelf ook middenin geplaatst. Qua ruimtelijkheid dus niets te klagen. Ook de klank is prima. Toch heeft het 5.1-geluid een groot minpunt. De dialogen blijven namelijk niet netjes beperkt tot de center-speaker, maar zijn ook uit de overige speakers te horen. Inclusief surrounds, wat een zeer onnatuurlijk geluidsbeeld tot gevolg heeft. Helemaal in een dialoog-georienteerde film als Noise. Gelukkig is er ook nog een Dolby Digital 2.0-spoor aanwezig. Beluister je deze via de Dolby ProLogic-stand, dan heb je nagenoeg geen last van het doorbloeden van de dialogen naar achter. Wel mis je dan uiteraard de voordelen van discrete kanalen, zoals een betere spreiding en detaillering. Desondanks heeft dit 2.0-spoor duidelijk de voorkeur.

Extra's

Er zijn geen extra’s aanwezig op deze DVD.

Conclusie

Noise is een onderhoudende zwarte komedie over een man die gekweld wordt door de geluidsoverlast in New York. Hij besluit om het heft in eigen handen te nemen en ten strijde te trekken tegen het geluidsgeweld. Dit originele uitgangspunt komt redelijk goed uit de verf, met goed acteerwerk en speelse cinematografie, al dwaalt het verhaal soms wat af. Perfect is Noise dus niet, maar de film is vermakelijk genoeg om een keer te kijken. Helaas is de DVD-uitgave niet op alle fronten geslaagd. Om met het positieve te beginnen: de beeldkwaliteit is OK. Het 5.1-geluid heeft echter een groot minpunt (dialogen uit alle luidsprekers in plaats van alleen de center) en qua extra\'s valt er helemaal niks te beleven. Daarmee is het een aardige huurtip.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Hellboy  |  01-09-2008

Bij DFW werken dan iig een stelletje analfabeten! Check die voorkant van die film. Noise heet de film maar wat voor slagzin hebben ze gebruikt daar zeg :| Wan...
Lees meer >

Patrick Deckard  |  29-08-2008

Heb 'm al gekocht. Moet zeggen dat het fun was om te bekijken...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:4
Extra's:0
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.