Shepherd, The: Border Patrol

Recensent:
Marcel den Haan
07-09-2008

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Shepherd, The: Border Patrol (DVD)
Samenvatting

Jack Robideaux (Jean-Claude van Damme) is een voormalig agent van de politie van New Orleans. Hij heeft om persoonlijke redenen de stad verlaten en zijn intrek genomen in New Mexico. Hier gaat hij aan de slag bij de grenspolitie, een drukke baan aangezien veel mensen ongezien proberen Amerika binnen te komen. Een groep voormalige elitesoldaten heeft bovendien het plan opgevat een grote lading drugs de grens over te smokkelen. Ze gebruiken hiervoor een bus vol met priesters en nonnen en wanneer ze ontdekt worden, schieten al vluchtend enkele leden van de grenspolitie dood. Ze hebben echter geen rekening gehouden met de aanwezigheid van Jack Robideaux en wat volgt is een harde strijd om leven en dood tussen Jack en voormalige soldaten.

Commentaar

Jean-Claude van Damme, ook wel bekend als “The Muscles from Brussels”, is inmiddels al heel wat jaren actief in Hollywood. Hij brak door met de prima vechtfilm Bloodsport en verstevigde zijn positie als actiester met successen als Universal Soldier, Timecop, Hard Target en Sudden Death. Naarmate zijn carrière langer duurde, daalde het niveau van zijn films met elke release. Dit enerzijds veroorzaakt door privéproblemen en anderzijds door zijn verslaving aan drugs en alcohol. Hij bleef echter wel actief films maken, maar vrijwel al zijn producties eindigde direct op video en DVD. The Shepherd: Border Patrol is ook zo’n project dat direct op DVD uitgebracht werd, maar is gelukkig iets meer te pruimen dan veel van zijn voorgaande projecten. De film biedt namelijk alles wat we mogen verwachten van een film met Van Damme en dat is natuurlijk actie. Het wordt al snel duidelijk dat de jaren en het drugsgebruik sporen hebben achtergelaten op het gelaat van Jean-Claude, maar lichamelijk is hij nog steeds goed in vorm, dit in tegenstelling tot zijn collega Steven Seagal. Het gewicht van deze actiester steeg bijna evenredig met het dalen van de kwaliteit in zijn producties, maar Van Damme laat zien nog steeds in staat te zijn enkele rake klappen en vooral ook schoppen uit te delen. Dit maakt de prent al enigszins genietbaar en rechtvaardigt een koop of huur van de prent. Een diepgaand plot zal je hier niet tegenkomen, maar dat is ook niet de reden om een film als deze op te zetten. Actie is waar het om draait en dat is ruimschoots aanwezig. Een prettige bijkomstigheid is dat de actie, en eigenlijk ook de gehele productie, er goed uit ziet. De film is goed in beeld gebracht en het verhaal, hoe mager geschreven ook, is onderhoudend genoeg om de aandacht vast te houden. Jean-Claude van Damme speelt zijn rol zoals we dat van hem gewend zijn en dus voldoende voor een film zoals deze. Hij is de grote held en zijn tegenstanders zijn typische slechteriken zonder enige vorm van medeleven. Je hoeft dan ook geen genie te zijn om te weten hoe het verhaal zal eindigen, maar enkele verborgen subplotjes weten het geheel boven middelmatig uit te halen. Een typische Van Damme film dus, met enkele goed gemaakte actie- en vechtscènes. De acteurs spelen hun rollen naar behoren en de productiewaarde is ook ruim voldoende. Reden genoeg om deze film eens te huren of voor enkele euro’s uit de aanbiedingenbak te plukken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 90 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609599756

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn originele formaat van 1.85:1 anamorf op de DVD. De kwaliteit van de transfer is ruim voldoende en ligt aardig in de lijn van verwachtingen voor een direct op DVD uitgebracht project zoals deze. Het beeld is mooi scherp met enkele softe momenten. De film is vrij donker van karakter en veel scènes spelen zich af binnenskamers en in het donker. Deze scènes zijn aardig te volgen en het schaduwdetail is dan ook voldoende. De scènes die zich buiten afspelen zien er het beste uit en deze momenten laten een kleurrijk beeld zien met goed verzadigde kleuren. Het contrast is verder ook dik in orde, evenals het zwartniveau. Filmgrain is aanwezig en dit verschilt per scene. Verder zien we nog wat aliasing voorbijkomen en soms wat beeldruis. Echt opvallen doen deze artefacten niet en daarom is het beeld van deze film prima om naar te kijken. Een nette voldoende dus voor de transfer.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (384 kb/s) op de DVD. Het geluid richt zich hoofdzakelijk op de voorste kanalen, waar de dialogen netjes uit de centerspeaker komen. Deze zijn goed te volgen en klinken mooi helder. De frontspeakers laten de muziek en overige geluiden horen en hier is een mooi stereogeluid te horen met af en toe een duidelijke scheiding van de twee kanalen. De surroundspeakers worden zo nu en dan gebruikt voor het weergeven van effecten, maar te weinig om de track echt ruimtelijk te laten klinken. Ook het LFE kanaal is niet genoeg actief om de track dynamischer te laten klinken. De hoofdkanalen bevatten echter ook genoeg laag om de track niet al te flets en kaal over te laten komen. Een track die voldoende is voor een film zoals deze, maar niet heel veel indruk weet te maken.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven en er is geen achtergrondgeluid aanwezig.

Er zijn geen extra’s aanwezig op deze uitgave.

Conclusie

Jean-Claude van Damme speelt Jack Robideaux, een voormalig agent die is verhuisd naar de staat New Mexico. Hier gaat hij aan de slag bij de grenspolitie, waar hij het al snel aan de stok krijgt met een groep voormalige soldaten. Deze mannen proberen een grote lading drugs de grens over te smokkelen, maar ze hadden geen rekening gehouden met de vasthoudendheid van Jack Robideaux. Wat volgt is een harde strijd op leven en dood. The Shepherd: Border Patrol is een film die direct op DVD is uitgebracht en waar voormalig actiester Jean-Claude van Damme de hoofdrol in speelt. De laatste jaren is de kwaliteit van zijn films van minder niveau, maar hier levert hij een film af die weet te vermaken en enkele prima actiescènes laat zien. Het verhaal is vrij mager, maar is onderhoudend genoeg om de volle 90 minuten de aandacht vast te houden. Het beeld en geluid zijn voldoende, maar er zijn geen extra’s aanwezig. Een aardige film van Van Damme en eentje die een gang naar de videotheek of een grabbel in de aanbiedingenbak rechtvaardigt.

Laatste reacties

intexor  |  10-09-2008

Voor een low budget straight-to-dvd film viel deze me goed mee. Leuk actiefilmpje over de strijd tegen drugsbendes aan de grens tussen Mexico en de Verenigde ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.