Die Another Day

Recensent:
Arnold van Oostrum
03-11-2008

Totaalbeoordeling:

7.7
Blu-ray

Die Another Day (Blu-ray)
Samenvatting

James Bond is ditmaal op het spoor van een wapenhandelaar in Noord Korea. Deze handelaar, de zoon van een Noord Koreaanse generaal, maakt gebruik van de gedemilitariseerde zone tussen Noord en Zuid Korea om zijn hypermoderne wapens te ontwikkelen en te verbergen. James (Pierce Brosnan) gaat vermomd als klant met een koffer vol diamanten op onderzoek uit, maar wordt helaas ontmaskerd waarna een vuurgevecht en een achtervolging volgt. De Noord Koreaanse wapenhandelaar valt hierbij in een diepe waterval, terwijl Bond door diens vader gevangen genomen wordt. Meer dan een jaar moet James in gevangenschap de meest wrede martelingen doorstaan voordat hij wordt vrijgelaten. Hij blijkt geruild te worden tegen een andere gevangene, Zao (Rick Yune), die hem tijdens de wapentransactie verraden had. Bond wil na zijn vrijlating uiteraard meteen weer aan het werk, maar M (Judi Dench) is bang dat hij zijn mond voorbij gepraat heeft en zet hem op non actief. James vertrekt echter op eigen houtje naar Cuba en ontmoet daar de beeldschone Jinx (Halle Berry). In een speciale kliniek aldaar komt hij ook Zao tegen die bezig is door middel van DNA therapie zijn uiterlijk te veranderen. Zao ontsnapt en Bond moet terug naar Londen waar hij Gustav Graves (Toby Stephen) ontmoet. Deze nodigt hem uit om in IJsland de presentatie van zijn nieuwste uitvinding mee te maken. In IJsland komt Bond echter voor een verrassing te staan en blijkt dat niet iedereen is wie hij gedacht had.

Commentaar

Die Another Day is de 20ste James Bond film en de makers hebben flink uitgepakt om deze mijlpaal te vieren. Het budget van maar liefst 100 miljoen dollar zorgt er ook deze keer weer voor dat we een film met veel special effects en grootse actiescènes voorgeschoteld krijgen. Dat het verhaal hier en daar wat dunnetjes is mag de pret zoals gebruikelijk bij 007-films niet drukken. Leuk is dat in deze jubileumfilm veel verwijzingen terug te vinden zijn naar alle voorgaande Bond films uit de serie. Uit elke van deze Bondfilms zien we één of meerdere karakteristieke zaken terugkomen. Dit maakt deze twintigste film een must voor alle liefhebbers. Het enige echt grote nadeel wat we over deze film te melden hebben is de titelsong. Deze compositie van Madonna is er één om zo snel mogelijk te vergeten en past eigenlijk totaal niet in de reeks van titelsongs die we tot nu toe gewend waren bij Bond films. Er is nog iets speciaal aan de begintitels, want dit is de eerste keer dat het verhaal doorloopt tijdens de begintitels. Pierce Brosnan geeft weer op zijn bekende wijze gestalte aan de onverschrokken held. Een held die goed raad weet met actie, maar het gevoel van de gentleman spion dringt wel steeds verder naar de achtergrond. Andere aspecten van de reeds lang beproefde 007-formule vinden we ook in deze film weer terug. Zo hebben we weer twee Bond girls, waarbij Halle Berry als Jinx de super sexy Amerikaanse spionne is. De andere Bond girl is Rosamund Pike die de mysterieuze rechterhand van de miljonair Graves speelt. En zo komen we bij de bad guy; de miljonair Graves zo fraai neergezet door Toby Stephen. De rol van Q wordt nu gespeeld door John Cleese, die in de voorgaande Bond film nog als R werd geïntroduceerd. Desmond Llewelyn, die als Q in 18 Bond films heeft gespeeld, kwam in 1999 om bij een auto-ongeluk. Zoals gebruikelijk wordt de nieuwe Bond film aan het einde van de film aangekondigd, dit keer met de woorden “James Bond Will Return. En zoals bekend, die \'return\' kwam er met een nieuwe James Bond en succesvoller dan ooit te voren.

Twee jaar geleden zijn alle 20 ‘officiële’ James Bond films (gerekend tot 2006)opnieuw op DVD uitgebracht als een Ultimate Edition DVD uitgave met state of the art gerestaureerd beeld en geluid. Daarmee werd meteen de basis gelegd voor de High Definition uitgaven van de film op Blu-ray Disc. 20th Century Fox / MGM heeft Die Another Day in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een korte vergelijking met de Ultimate Edition DVD uitgave. Die laatste kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: A, B, C
Jaar: 2002
Speelduur: 132 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8712626039143

Extra's

  • Audiocomentaren
  • MI6 Datastroom
  • Vrijgegeven: De kluis van MI6
  • Controlecentrum 007
  • Fotodatabase

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is op Super 35 mm film geschoten. Het filmbeeld staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

Een paar jaar geleden heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 officiële James Bond films (gerekend tot 2006) volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een zeer hoge resolutie van 4000 x 3000 pixels. Ter vergelijk: Blu-ray Discs hebben een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Drie jaar heeft DTS Images gewerkt aan deze restauratie. Volgens John Lowry is op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld.

De High Definition beeldkwaliteit van deze Blu-ray Disc is zeer behoorlijk, maar niet helemaal vrij van kleine kritiek. De Blu-ray Disc laat een kleurrijk plaatje zien met een uitstekende kleurverzadiging en zeer contrastrijk en helder beeld. De helderheid van het beeld is iets te donker, waardoor schaduwdetails soms verloren gaan. Bij de donkere jas die Bond in enkele scènes draagt kun je onvoldoende detail onderscheiden. De verdere scherpte en detaillering van het beeld zijn beide uitstekend. Soms oogt het beeld een beetje soft, maar dit is duidelijk met filters opzettelijk zo gedaan. Bij overzichtsscènes ziet alles op voor- en achtergrond er goed gedetailleerd en scherp uit. Ook bij close ups valt de goede detaillering van het beeld op. Het beeld heeft daardoor fraaie diepte. Bij een aantal scènes is vooral in de achtergrond de grovere korrel van de film te zien, waardoor de scherpte iets minder is. Het beeld is vrij van ongerechtigheden. Als geheel een prima High Definition presentatie die het beeld van de Ultimate Edition DVD uitgave zonder meer overtreft. De film is opgedeeld in 33 chapters. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein lettertype. De ondertiteling staat geheel in het zichtbare filmvlak geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in DTS HD Master Audio 5.1 surround (48 kHz, 16 bit – gemiddelde bitrate 4,5 Mb/s). De Franse en Duitse nasynchronisatie zijn in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s) , de Spaanse en Portugese audiotrack is Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s).
We beperken onze bespreking tot de originele Engelse soundtrack. Een modern actiespektakel als deze film heeft veel baat bij de hoge kwaliteit DTS HD MA 5.1 surround track. De film heeft een zeer mooi ruimtelijk geluid met een goede, brede plaatsing van alle effect- en omgevingsgeluiden. De achterkanalen worden volop in split-surround gebruikt. De soundtrack is bijzonder dynamisch, mede dankzij de imposante ontploffingen. Detaillering van de soundtrack is uitstekend, dankzij een mooi helder hoog. Laag is ook in ruime mate aanwezig, waarbij het LFE kanaal intensief wordt gebruikt. De dialogen komen uit het centerkanaal en zijn prima te verstaan. Een overdonderend klinkende surround soundtrack, die goed de meerwaarde van de hoge audiokwaliteit van Blu-ray Disc laat horen. Een uitstekend klinkende soundtrack die als demonstratiemateriaal kan dienen.

Extra's

De bewegende menu’s zijn qua vormgeving gelijk aan de menuschermen van de eerdere Ultimate Editie DVD uitgave. Tijdens de film maakt de Blu-ray Disc gebruikt van een pop-up menu, dat wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het keuzemenu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt nagenoeg dezelfde extra’s als de Ultimate Editie DVD uitgave staan. De extra’s hebben MEGP-2 480i SD beeldkwaliteit (tenzij anders vermeld) en zijn Nederlands ondertiteld.

MI6 Audioommentaar
Met keuze voor het audiocommentaar van:

Audiocommentaar van regisseur Lee Tamahori en producent Michael G. Wilson
De twee filmmakers, en met name de regisseur, voorzien je van allerhande achtergrondinformatie over de film, de locaties, de effecten en ga zo maar door.

Audiocommentaar van acteurs Pierce Brosnan en Rosamund Spike
Bij dit commentaar hoor je voornamelijk Pierce Brosnan, die ingaat op zijn personage en het verhaal van de film.

MI6 Datastroom
Een extra feature die op DVD bijzonder was, maar BD kan natuurlijk technisch meer bieden. Alhoewel, voor dit extra heb je geen specifieke BD Profile 1.1 speler nodig. Bij deze optie krijg je gewoon de film te zien, echter met allerlei extra informatie. Deze informatie wordt aangeboden in tekstboxen en bevat uiteenlopende informatie over datgene dat in de film te zien is. Bovendien wordt de film een aantal malen onderbroken voor (korte) scènes met meer informatie of achter de schermen beelden.

Vrijgegeven: De kluis van MI6
Met als vervolgkeuzen:

Van Script tot Scherm (51½ min)
Een zeer uitgebreide documentaire over de gehele filmproductie. Met uitgebreide interviews met producers Barbara Broccoli en Michael G. Wilson en natuurlijk acteurs en andere crewleden.

Geschud en geroerd met IJs (23½ min)
Featurette over de spectaculaire achtervolgingsscène met twee sportauto’s op het ijs.

Zomaar een dag (22½ min)
Een kijkje achter de schermen bij een draaidag James Bond. Hier kijk je mee bij het filmen nabij Buckingham Palace waar Graves met de parachute neerkomt. Je ziet goed wat er zoal allemaal bij komt kijken om deze scène te filmen.

De Britse Stijl: Bond komt aan in Londen(3½ min)
Kort stukje over Bond die met British Airways terugvliegt naar Londen.

Op locatie met Peter Lamont(14 min)
Een door Peter Lamont zelf opgenomen video bij zijn zoektocht naar geschikte filmlocaties.

Aftiteling (1½ min)
Is een overzicht van namen die meegewerkt hebben aan deze Blu-ray Disc uitgave.

Controlecentrum 007
Waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een groot aantal gekozen onderwerpen. Diverse keuzemogelijkheden met telkens een kort stukje uit de film. Niet echt zinvol.

Exotische Locaties (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt. Niet Nederlands ondertiteld

Fotodatabase
Een overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal, verdeeld over elf thema’s. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Conclusie

Die Another Day, de 20ste James Bond film biedt prima entertainment in de bekende 007-stijl. Veel explosies, gadgets, mooie vrouwen en snelle auto\'s zijn ook hier weer de ingrediënten voor de perfecte Bond cocktail.
Twee jaar geleden zijn de James Bond films opnieuw op DVD uitgebracht als een Ultimate Edition DVD uitgave met state of the art gerestaureerd beeld en geluid. Daarmee werd meteen de basis gelegd voor de High Definition uitgaven van de film op Blu-ray Disc. 20th Century Fox / MGM heeft Die Another Day met prima kwaliteit High Definition beeld en geluid op Blu-ray Disc gezet. De extra’s van de Ultimate Edition DVD uitgave zijn hierbij overgenomen. Helaas missen dus ook op deze Blu-ray Disc nog diverse extra’s van de eerdere Special Edition DVD uitgave. Dat is natuurlijk jammer. De film komt in deze HD uitgave wel erg mooi tot zijn recht.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  15-11-2012

Deze 20ste Bond prent, tevens de laatste met Pierce Brosnan ook opnieuw bekeken op blu-ray. Ik zal waarschijnlijk niet hoeven te zeggen dat het geluid hier nog ...
Lees meer >

Grant  |  04-11-2008

Bij Goldeneye zou het dan Tomorrow Never Lies zijn geweest. Maar nu ze wel de goede titels weten,kunnen ze het wel toevoegen. Dat weten ze dus nog niet. Bij G...
Lees meer >

pietdvd  |  03-11-2008

Desmond Llewelyn heeft in 17 Bond films gespeeld. Er is altijd veel kritiek als er gekozen is voor een Franse DTS track is gekozen ipv Engelse,dus vind ik dat ...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  03-11-2008

Slechtste deel uit de hele reeks, imho...
Lees meer >

Grant  |  03-11-2008

Wat een misser is dit toch. Zelfs in HD lijkt me dat hier niets aan verandert. De film eindigt overigens niet met de zin 'James Bond Will Return in Casino Roy...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.