Hotel Rwanda (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-12-2008

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Hotel Rwanda (SE) (DVD)
Samenvatting

Paul Rusesabagina (Don Cheadle) is manager in het chique Hotel des Mille Collines in Kigali, Rwanda. Hij is erg goed in zijn werk en hij gaat ver om zijn gasten het naar hun zin te maken. In Rwanda leven de twee grootste bevolkingsgroepen, de Hutu\'s en de Tutsi\'s, al jaren op gespannen voet met elkaar. Deze spanningen dateren nog terug naar de koloniale tijden toen Rwanda nog een kolonie van België was. Al eerder kwam het tot botsingen tussen de twee bevolkingsgroepen en ook nu hangt een conflict weer in de lucht. Via een radiozender wordt de Hutubevolking opgejut om iets aan het \"probleem\" van de Tutsi\'s te doen. Paul, zelf Hutu, geeft hier weinig aandacht aan en denkt dat het allemaal wel zal loslopen. Zijn gedachte ligt bij zijn werk in het hotel en bij zijn gezin. Op een avond worden bij hem in de straat enkele mensen opgepakt. Paul\'s vrouw Tatiana (Sophie Okonedo) is Tutsi en haar broer vindt dat ze moeten vertrekken voordat het echt uit de hand loopt. Volgens Paul zal het allemaal wel meevallen en zal de wereld wel ingrijpen. De volgende ochtend gaat Paul gewoon naar zijn werk, maar op weg erheen ziet hij dat er lijken op straat liggen en huizen in brand staan. Hij probeert het hotel draaiende te houden, maar wanneer er ineens een groep vluchtelingen voor de deur van het hotel staat, biedt hij ze onderdak. Langzamerhand komen er steeds meer vluchtelingen naar het hotel en Paul probeert ze zo goed als het kan een dak boven hun hoofd te geven. Wanneer Paul beelden ziet die een Amerikaanse cameraman heeft geschoten, dringt de ernst van de situatie tot hem door. Duizenden Tutsi\'s worden op de straten van de stad afgeslacht en ook Hutu\'s die samenwerken met de Tutsi\'s worden niet gespaard. De spanning in het hotel stijgt met de dag aangezien de Hutu rebellen weten dat er Tutsi\'s in het hotel aanwezig zijn. Hoe lang kan Paul deze mensen beschermen en hoever moet hij hiervoor gaan?

Commentaar

Hotel Rwanda vertelt het waargebeurde verhaal van Paul Rusesabagina, die ook wel de Rwandese Oscar Schindler genoemd wordt. Deze man redde namelijk enkele honderden Tutsi\'s en Hutu\'s van een wisse dood door ze in zijn hotel onderdak te verlenen. In 1994 kwamen de onderlinge spanningen tussen de Hutu en Tutsibevolking van Rwanda tot een uitbarsting. In korte tijd werden bijna één miljoen mensen vermoord. Dit waren voornamelijk Tutsi\'s, maar ook Hutu\'s die het opnamen voor de Tutsi\'s werden zonder pardon op brute wijze vermoord. Voor het moorden gebruikten de Huturebellen hun favoriete wapen: het kapmes. Naast de vele doden vielen er ook duizenden gewonden. Het onderdak bieden aan de vele vluchtelingen was voor Paul Rusesabagina niet zonder risico. Desondanks stelde hij zijn leven in de waagschaal om deze mensen te helpen. Gezien dit onderwerp is Hotel Rwanda geen lichtvoetige film. De film speelt zich voornamelijk in en rond het hotel af . Een enkele keer zien we beelden van de rest van de stad, waarmee je ook een beeld krijgt van wat er aan de hand is in het land. Regisseur Terry George brengt het brute geweld en de vele gruwelijkheden niet expliciet in beeld. Toch voel je als kijker mee met de mensen en is al snel duidelijk wat er gaande is. Het spel van de acteurs is voortreffelijk. Vooral Don Cheadle blinkt uit in zijn rol als Paul Rusesabagina. Cheadle kreeg voor zijn rol een Oscar nominatie. Helaas voor hem mocht hij het beeldje niet mee naar huis nemen. Ook de rest van de cast speelt uitstekend. Dit in combinatie met het feit dat het een waar gebeurd verhaal is, zorgt ervoor dat de film je niet in de koude kleren gaat zitten. In alle ellende toch ook een paar lichtpuntjes. De mensen in het hotel proberen ondanks alles het toch zo comfortabel mogelijk te maken. De scènes waarin Paul met zijn vrouw en gezin enkele leuke momenten beleven, zorgen voor de nodige verlichting. Hotel Rwanda is een film die je eigenlijk gezien moet hebben. Niet alleen omdat het een prachtige film is, maar ook om te zien hoe de internationale gemeenschap heeft gefaald. Juist om deze reden heeft de echte Paul Rusesabagina erin toegestemd zijn verhaal te laten verfilmen. Om iedereen te laten zien wat er gebeurd is in zijn land en om ervoor te zorgen dat dit nooit meer mag gebeuren!

RCV heeft nu drie jaar na de eerste release de film opnieuw uitgebracht als een 2-DVD Special Edition, verpakt in een steelbook verpakking. Wat biedt deze uitgave nu meer? De eerste DVD van deze nieuwe uitgave is identiek aan de eerdere uitgave, terwijl de tweede DVD nu een aantal extra’s huisvest.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 117 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045216108

Extra's

  • Photogallery
  • A Message For Peace
  • Return to Rwanda
  • Don Cheadle selected scenes with audio commentary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1. De film staat in deze verhouding anamorf op de DVD. Omdat de DVD met de hoofdfilm identiek is aan de eerdere uitgave kunnen we onze beschrijving van het beeld rustig herhalen. De DVD biedt een zeer goede beeldkwaliteit met natuurlijk ogende en goed verzadigde kleuren. De scherpte en detaillering zijn goed, evenals het contrast en het zwartniveau. Er is lichte edge enhancement toegepast om de scherpte-indruk te versterken. Filmgrain is slecht in heel lichte mate aanwezig. Het is nog een nieuwe film dus het beeld is verder vrij van ongerechtigheden. Een mooie filmische transfer. De film is verdeeld in 12 tracks. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD gezet. De film is vooral een dialoogfilm met muziek ter ondersteuning, en zonder agressieve speciale effecten. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surround kanalen worden op een subtiele wijze gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en voor de weergave van de omgevingsgeluiden. Bij enkele ‘magische’ scènes worden de surrounds zeer nadrukkelijk gebruikt en ontstaat een mooi geluidsbeeld met veel richtingsgevoel. De subwoofer wordt incidenteel gebruikt. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker. Een uitstekende soundtrack.

Extra's

Alleen de tweede DVD heeft een statisch breedbeeld menuschermen zonder achtergrondgeluid. De eerste DVD start met enkele promotietrailers van andere RCV uitgaven. De extra’s staan op de tweede DVD.

A Message for Peace: Making Hotel Rwanda (28 min).
Een goede achter de schermen documentaire met beelden op de set en interviewfragmenten. Daarbij ook interviewstukjes met mensen die het werkelijk hebben meegemaakt.

”Return to Rwanda” Documentary (14½ min)
Hierin zie je hoe Paul Rusesabagina met familie en vrienden terugkeert naar zijn hotel in Rwanda.

Don Cheadle Selected Scenes (22 min)
Een aantal scènes uit de film die Don Cheadle heeft geselecteerd. Beeld van de film is nu helaas niet anamorf.

Don Cheadle Selected Scenes With Audio Commentary (22 min)
Hetzelfde als bovenstaand, nu zijn de scènes voorzien van audiocommentaar van Don Cheadle. Beeld van de film is niet anamorf.

Photo gallery
Met 22 foto’s uit de film.

Helaas heeft RCV er niet voor heeft gekozen een volledig nieuwe DVD master te maken. Want nu mist deze uitgave het uitstekende audiocommentaar bij de film van de regisseur en Paul Rusesabagina .

Conclusie

Hotel Rwanda is een heftige film die het waargebeurde verhaal vertelt van de Rwandese Oscar Schindler, Paul Rusesabagina. Interne conflicten in Rwanda kostte aan bijna één miljoen mensen het leven en is één van de heftigste voorbeelden van genocide van de laatste jaren. Paul Rusesabagina verleende onderdak aan enkele honderden vluchtelingen en redde daarmee hun leven. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit. De nieuwe uitgave biedt enkele interessante extra’s en is nu verpakt in een steelbook. Een aangrijpende film die laat zien hoe de internationale gemeenschap heeft gefaald bij dit conflict.

Laatste reacties

Erik.  |  08-12-2008

Heb laatst deze aangeschaft (steelbook). Inderdaad een prachtige film, die een goed beeld geeft van wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. En acteerwerk van D...
Lees meer >

timofp  |  08-12-2008

Prachtige film vindt ik zelf persoonlijk, Had graag de special editie gehad, zag hem in MM voor minder dan 10euro liggen. Maar ik heb de gewone editie al gekoch...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.