Gandhi

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-02-2009

Totaalbeoordeling:

9.2
Blu-ray

Gandhi (Blu-ray)
Samenvatting

In 1895 reist Mohandas Gandhi (Ben Kingsley) in Zuid Afrika met de trein 1e klas naar zijn nieuwe betrekking als advocaat. In de trein wordt hij uitgemaakt voor ‘koelie’ (bediende) en wordt hij gesommeerd direct daar te gaan zitten waar hij behoort en dat is dus niet 1e klas. Gandhi laat zijn 1e klas kaartje zien, als resultaat wordt hij op het eerste station zonder pardon de trein uitgegooid. Wanneer hij zijn verhaal doet bij anderen, komt Gandhi erachter dat alle Hindoestanen en Moslims in Zuid-Afrika hetzelfde lot beschoren is. Gandhi wil zich verzetten tegen deze onrechtvaardige behandeling van mensen. Hij roept een ieder op de speciale pas, die alleen de Hindoestanen en Moslims verplicht zijn bij zich te hebben, te verbranden. Gandhi wordt door de politie mishandeld en belandt in de gevangenis. Als hij er weer uitkomt, gaat hij door met zijn strijd tegen het onrecht. Hij roept iedereen op om mee te doen, maar ook om nooit en te nimmer geweld te gebruiken, wetende dat ze zelf wel mishandeld zullen worden. Maar zegt Gandhi “ze kunnen ons het leven afnemen, maar nooit onze waardigheid”. Uiteindelijk wint Gandhi de lange strijd.
In 1915 gaat Gandhi naar India. India, toen nog een Britse kolonie, gaat gebukt onder het harde en onrechtvaardige regime van de Britten. In India begint Gandhi de strijd van zijn leven, de strijd tegen de onrechtvaardige en ongelijke behandeling door de Britten. Uiteindelijk gaat de strijd om de onafhankelijkheid van India, het recht op zelfbestuur. Ook nu kiest Gandhi voor een geweldloze strijd en roept op tot ‘vreedzame non-coöperatie’ met de Britten. Gandhi wordt de spiritueel en politiek leider van India. De Britten weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan, maar zien wel dat ‘bapu’ (vader) Gandhi heel India op de been krijgt. De Britten merken ook dat ze steeds minder grip hebben op de Indiase bevolking. In hun krampachtige strijd wordt het toegepaste geweld steeds harder. Dit ontaardt uiteindelijk in een vreselijk bloedbad in een stadion waar ruim 1600 onschuldige mensen, ook vrouwen en kinderen, door het Engelse leger worden doodgeschoten. Gandhi roept iedereen op geen geweld meer te gebruiken en gaat in hongerstaking tot al het geweld voorbij is.
Een groot aantal jaren strijd ‘Mahatma’ (grote ziel) Gandhi op vreedzame wijze zijn strijd voor een onafhankelijk India. Wanneer het in 1947 uiteindelijk zover is, wordt India verscheurd door de strijd tussen de Moslims en Hindoestanen. Ook nu kiest Gandhi voor een hongerstaking om het geweld te laten stoppen. Als Gandhi bijna al zijn krachten heeft verloren, lijkt het geweld gestopt. Op weg naar Calcutta wordt Gandhi op 30 januari 1948 door een man uit de menigte doodgeschoten.

Commentaar

Gandhi is nog steeds een film die na het bekijken ervan veel indruk achter laat. De film over een opmerkelijk man die nodig was om een wereldmacht te verslaan en 350 miljoen mensen te bevrijden van de Engelsen. Zijn doel was vrijheid, zijn strategie was vrede en zijn wapen was zijn menselijkheid. Al in 1962 had Richard Attenborough, nadat hij door Motilal Kothari van de Indian High Commision was benaderd, plannen voor de verfilming van het levensverhaal van Gandhi, zoals beschreven door John Briley. Uiteindelijk kon Attenborough eind 1980 met de productie beginnen en ging de film in 1982 in première. Voor de hoofdrol werd Ben Kingsley aangetrokken, een tot dan toe succesvolle (Shakespeare) toneelspeler. Kingsley heeft op bijzonder indrukwekkende wijze de rol van Gandhi ingevuld en op het scherm gebracht. Zijn gelijkenis, zowel in uiterlijk als in doen, met de echte Gandhi is verbluffend en zeer treffend. Gandhi kreeg in 1983 maar liefst 9 Oscars; voor beste film, beste regisseur, beste acteur, beste scenario, beste camerawerk, beste montage, beste art direction, beste kostuums en beste setdecors. Gandhi ontving nog vele andere prijzen. Gandhi is met ruim 190 minuten een zeer lange film. Door de boeiende verfilming is deze lange speeltijd om voor je het weet. De film verveelt geen minuut. Halverwege de film zit een 2 minuten durende pauze (intermission). Gedurende die twee minuten is het beeld zwart en speelt alleen de muziek.

Ter gelegenheid van het feit dat Gandhi alweer 25 jaar geleden was gemaakt, had Sony Pictures de film in 2007 opnieuw uitgebracht als een 2-DVD 25th Anniversary Deluxe uitgave. Voor die uitgave waren beeld en geluid al in High Definition geremasterd. Nu is de film dan ook in High Definition kwaliteit verkrijgbaar op Blu-ray Disc. In deze recensie bekijken we deze Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de eerdere DVD uitgave. De bespreking van de DVD release kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 1982
Speelduur: 191 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Portugees
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
 • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Spaans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609596236

Extra's

 • Interviews
 • Audiocommentaar
 • Documentaires
 • Gandhi's Legacy: A Picture-in-graphics track
 • Newsreel Footage
 • Photomontage The Making of Gandhi
 • Introduction by Richard Attenborough

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met daarbij de originele filmsnelheid van 24 beeldjes per seconde. Daardoor heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode.

De High Definition master liet op de DVD uitgave van 2007 een zeer fraai beeld zien. Ook op deze Blu-ray Disc uitgave ziet dat High Definition beeld er erg fraai uit. Toch zie je nu duidelijker dat het beeld niet helemaal perfect is. Of dat erg is? De film heeft een mooie filmische aanblik met natuurlijk ogende heldere kleuren. Contrast en zwartniveau zijn allebei prima in orde. Scherpte en detaillering is ruim voldoende. Het beeld ziet er overwegend scherp en gedetailleerd uit. Bij sommige scènes oogt het beeld iets minder gedetailleerd. Dat zijn ook de scènes waarin filmgrain nog zichtbaar aanwezig is, vooral in de luchtpartijen. Bij de 2 minuten durende ‘intermission’ is het beeld goed zwart zonder ongerechtigheden. Ook de rest van de film laat een zuiver plaatje zien. Kortom, een mooie filmische HD weergave van deze ruim 25 jaar oude film. De film is verdeeld in 33 tracks. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is goed leesbaar, heeft een mooi klein lettertype en staat netjes onder in het beeld.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack is op deze Blu-ray Disc uitgave een Dolby Digital True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz, 16 bit). Heeft je apparatuur geen mogelijkheid om de lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD soundtrack te decoderen, dan wordt deze audiotrack als een gewone Dolby Digital track met bitrate van 640 kb/s gedecodeerd.

Gandhi is vooral een dialoogfilm met rustige filmmuziek ter ondersteuning. De nadruk van de soundtrack ligt vooral op de voorste drie kanalen. De achterkanalen zijn meestal niet actief, maar geven de muziek wel enige ruimtelijkheid. Ook de subtiele omgevingsgeluiden komen voornamelijk uit de frontspeakers en hebben een monoachtig karakter. De soundtrack klinkt enigszins gedateerd, maar gezien de leeftijd van de film toch prima. De dialogen zijn goed te volgen en komen meestal uit de centerspeaker en soms uit een van de frontspeakers.

Extra's

De Blu-ray Disc start direct met de film. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het keuzemenu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de 2-DVD 25th Anniversary uitgave, plus nog enkele nieuwe extra’s. Alles is nu in 480i/p NTSC resolutie. Alles is Nederlands ondertiteld.

BD-1

Introduction by Richard Attenborrough (1½ min)
Regisseur Richard Attenborough geeft een korte inleiding op de film waarin hij de invloed van Gandhi op de wereld memoreert en hoopt dat je als kijker zijn film kunt waarderen.

Director’s Commentary
Regisseur Richard Attenborough geeft een nieuw ingesproken onderhoudend en informatief commentaar bij de film.

Gandhi’s Legac: A Picture-in-graphics track
Gedurende de film krijg je allerlei informatie over het leven van Gandhi te zien. De film wordt dan in een verkleind venster wordt weergegeven, wat enigszins onrustig werkt. Zie ook screenshot 6.

Trailers
Met High Defenition trailers van andere Sony Pictures Blu-ray Disc titels.

BD Live
Optie waarvoor je een BD Profile 2.0 speler nodig hebt met internetverbinding. Je krijgt dan, na enig wachten, een menu te zien met diverse keuzen. Het is voornamelijk algemeen materiaal van Sony Pictures of Blu-ray Disc en BD titels van Sony Pictures. Voor alle Blu-ray Disc titels van Sony Pictures is de BD Live content op dit moment hetzelfde.

BD-2

Interviews

Ben Kingsley talks about Gandhi (19 min)
Een in 2000 opgenomen interview waarin Ben Kingsley terugblikt op het maken van de film en zijn rol hierin.

From the Director’s Chair #1: On Casting (7 min)
Regisseur Richard Attenborough vertelt over de keuze voor de cast van de film.

From the Director’s Chair #2: On Music (3 min)
Regisseur Richard Attenborough over de filmmuziek, waarin de sitar het belangrijkste instrument is.

In Search of Gandhi (9½ min)
Waarin regisseur Richard Attenborough vertelt hoe hij gekomen is tot de verfilming van Gandhi, waarbij de Louis Fischer biografie als basis is gebruikt.

Looking Back (18½ min)
Terugkijken op de filmproductie met regisseur Richard Attenborough en andere betrokkenen.

Madeleine Slade: An Englischwoman Abroad (9½ min)
Interview met actrice Geraldine James die de rol van Madeleine ‘Mirabehn’ Slade speelt.

Reflections on Ben (9½ min)
Richard Attenborough vertelt hoe Ben Kingsley de rol voor Gandhi kreeg.

Shooting an Epic in India (18 min)
Waarin uitgebreid wordt stilgestaan hoe het was om de filmen in India. Afgewisseld met het nodige achter-de-schermen filmmateriaal.

Designing Gandhi
Bestaat uit drie korte featurettes waarin productie ontwerper Stuart Craig iets vertelt over de realisatie van een specifiek set in de film. Dit zijn:
- Building The Ashram (1 min)
- The Tent (2 min)
- Finding Trains (2 min)

The Funeral (13½ min)
Waarin de indrukwekkende openingsscène van de film wordt behandeld

The Words of Mahatma Gandhi (2 min)
Beroemde uitspraken van Gandhi worden getoond op een tekstscherm met achtergrondmuziek. De teksten wisselen automatisch.

Newsreel Footage (11 min)
Een viertal oude zwart/wit nieuwsfilmpjes over Gandhi. De trreffende gelijkenis tussen Gandhi en acteur Ben Kingsley is verbluffend.

The Making of Gandhi (Photo Montage) (5½ min)
Door middel van een groot aantal foto’s krijg je een idee over de realisatie van de film. De foto’s wisselen automatisch.

Conclusie

Gandhi is een indrukwekkende, ontroerende en inspirerende film van regisseur Richard Attenborough. Het levensverhaal van een man die de wereld veranderde met zijn geweldsloze verzet tegen de Engelse koloniale onderdrukking van India. Met fenomenaal spel van Ben Kingsley als Mohandus ‘Mahatma’ Gandhi. Het is ruim 25 jaar geleden dat de film in première ging. Sony Pictures heeft de film nu in High Definition uitgebracht op een dubbel Blu-ray Disc uitgave. Beeld en geluid zijn beide van goede kwaliteit. De extra’s van de eerdere DVD release zijn terug te vinden op deze uitgave, aangevuld met een nieuw extra. Een film die niet in je collectie mag ontbreken, met op de Blu-ray Disc een iets betere beeldkwaliteit dan op de DVD.

Laatste reacties

BrianB  |  18-02-2009

Ik lees juist alleen maar goede dingen over de beeldkwaliteit. Toegegeven, het is misschien geen Planet Earth, maar ik ben blij dat er weinig aan is gedaan om h...
Lees meer >

HUYG  |  18-02-2009

Monumentale biopic in een mooie uitgave (extra's). Las wat buitenlandse reviews die nogal kritisch waren t.o.v. de beeldkwaliteit. Kingsley is fenomenaal, inder...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.