Death Race

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Death Race (DVD)
Samenvatting

Het is 2012. De wereldeconomie is ingestort en werkloosheidscijfers rijzen de pan uit. De criminaliteit is fors toegenomen en de regering kan het aantal gevangenen niet meer aan. De huizen van bewaring belanden in particuliere handen en worden gerund door bedrijven met commerciële belangen. Jensen Ames (Jason Statham) werkt hard om zijn gezin te kunnen onderhouden. Wanneer hij op een dag thuiskomt wordt zijn vrouw vermoord en krijgt hij de schuld in zijn schoenen geschoven. Jensen komt terecht op Terminal Island, een gevangenis waar alleen gevangenen zitten die schuldig zijn aan de zwaarste vergrijpen. De leiding is in handen van de manipulatieve directeur Hennessey (Joan Allen). Om geld in het laatje te brengen heeft ze een concept bedacht dat doet denken aan de gladiatoren gevechten uit de Romeinse tijd. Een stel gevangen racet in auto’s die tot de tand toe bewapend zijn. Het doel is om elkaar uit te schakelen en zo snel mogelijk over de finishlijn te raken. Wie vijf maal wint ziet zijn resterende straf kwijtgescholden. Al snel komt Jensen erachter dat er iets niet helemaal pluis is en hij vraagt zich af of Hennessey wel te vertrouwen is. Kan hij de dood van zijn vrouw wreken en zijn vrijheid terugwinnen?

Commentaar

Het verhaal van deze film lijkt erg op dat van de culthit Death Race 2000 uit de jaren ’70, en het kan dan ook gerust als een onofficiële remake worden beschouwd. Regisseur en schrijver Paul W.S. Anderson (Resident Evil, Event Horizon) spreekt zelf liever van een prequel of een sequel, al naar gelang je eigen interpretatie. De voice-cameo van David Carradine, hoofdrolspeler van het origineel, zou kunnen duiden op een prequel, maar dit is niet consistent met het jaar waarin deze film zich afspeelt. Wat de waarheid ook moge zijn, het concept van beide films is grotendeels hetzelfde. Het grootste verschil is dat er dit keer geen mensen worden overreden en dat deze race zich locatiegewijs beperkt tot het gevangeniseiland. Autoliefhebbers komen hier goed aan hun trekken door de grote variatie aan auto’s. Deze variëren van Porches en Jaguars tot BMW’s en Mustangs. In totaal zijn er 35 auto’s gebruikt tijdens het filmen, die heel wat te verduren krijgen. We hebben hier echter te maken met een speelfilm en dus is er een poging gedaan om een verhaal rondom de races te bedenken. Buiten het feit dat het verhaal niet bijster origineel in elkaar steekt, wat niet zo erg is voor dit soort films, heeft het bovendien te maken met een gebrek aan uitwerking. De protagonist wekt weinig sympathie op, wat deels te wijten is aan het spel van Statham, dat weinig geïnspireerd aandoet. Daarnaast hebben de bijrollen te weinig screentime om echt vorm te krijgen. Het effect van dit alles is dat je eigenlijk alleen maar uitkijkt naar de volgende race. Deze zijn behoorlijk adrenalineverhogend, wat terug te zien is in het zeer chaotische camerawerk. Bijna geen shot duurt langer dan een seconde, waardoor het je soms duizelt voor ogen. Er is sprake van de nodige vuurgevechten en explosies en ook de liefhebbers van wat goedgeplaatste gore komen aan hun trekken in deze iets langere, unrated versie van de film. Het matige script en dito acteerprestaties doen echter voorkomen dat de film echt vermaakt. Er wordt niets nieuws geboden en er zijn legio films waarin de actie centraal staat die wél een onderhoudend verhaal te bieden hebben. Autofanaten en Statham-fans kunnen de film gerust een kans geven, maar menig filmkijker heeft veel betere opties tot zijn beschikking.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 106 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582568967

Extra's

  • Making Of
  • Audiocommentaar
  • Stunts featurette

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film wordt anamorf gepresenteerd in de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het karakter van de film is erg grauw en grijs en dit is terug te zien in de fletse kleuren en contrastwerking. Het beeld is tevens erg donker van aard en daardoor niet altijd even gedetailleerd. De algemene scherpte is wel voldoende. Tijdens de actiescènes echter zijn de camera en de onderwerpen ervan echter zodanig in beweging dat er logischerwijs veel sprake is van bewegingsonscherpte. Zoals we van een recente film mogen verwachten is het beeld geheel vrij van enige ongerechtigheden. Deze transfer is geen demonstratiemateriaal maar geeft op adequate wijze de stijlkeuzes van de regisseur weer. De film is verdeeld in 20 hoofdstukken. De Nederlandse ondertiteling heeft een goed leesbaar lettertype en is netjes onder in het beeld gepositioneerd.

Geluidskwaliteit

De DVD is voorzien van de originele Engelstalige audio in Dolby Digital 5.1 formaat (384kb/s). Tevens is er Russische en Hongaarse audio beschikbaar met dezelfde specificaties. Waarom deze zijn opgenomen op deze Benelux-uitgave blijft een raadsel. De geluidstrack maakt optimaal gebruik van de beschikbare kanalen. Er is veel actieve sturing en vooral tijdens de races is de geluidservaring erg goed. Er komen effecten uit alle richtingen. Onder deze omstandigheden blijven de dialogen, die netjes uit de middelste speaker komen, altijd goed verstaanbaar. De explosies klinken aardig maar hadden iets meer kracht kunnen hebben in het laag. Wellicht heeft dit te maken met de bitrate die wat aan de lage kant is. Een actieve geluidstrack die bijdraagt aan de ervaring van een genrefilm als deze.

Extra's

Voor het hoofdmenu zijn een blu-ray promotietrailer en een tweetal filmtrailers opgenomen. Het geanimeerde en van muziek voorziene hoofdmenu geeft toegang tot selectie van audio, ondertiteling, hoofdstukken en een aantal extra’s. Laatstgenoemde worden hier besproken. Ze hebben een beeldformaat van 1.78:1 en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling. De audio is Dolby Digital 2.0 (192kb/s).

Audiocommentaar (106 min.)
Er is een audiocommentaar beschikbaar bij de film met commentaar van regisseur Paul W.S. Anderson en producent Jeremy Bolt. Ze geven veel informatie over het maken van de film en vergelijken deze met Death Race 2000. Net als de rest van extra’s is ook dit commentaar voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Start je motor: Making a Death Race (20 min.)
Een typische making of waarbij we een kijkje nemen achter de schermen. Regisseur Paul W.S. Anderson speelt hier zelf een hoofdrol in en kan enthousiast vertellen over zijn film.

Achter het stuur: Analyse van de stunts (8 min.)
Een wat korte feature die laat zien hoe sommige van de stunts gerealiseerd zijn. Dit had gerust nog wat langer mogen duren. Hier en daar worden wat shots uit de eerdergenoemde making of hergebruikt.

Conclusie

Jensen Ames is ten onrechte in de gevangenis terecht gekomen en moet letterlijk vechten voor zijn vrijheid door deel te nemen aan een levensgevaarlijke, gewelddadige autorace. Het is van tevoren al duidelijk wat je hier kunt verwachten: veel actie en weinig verhaal. Dit krijg je dan ook, maar het omhulsel dat de races moet inspireren is wel erg doorsnee en de chaotische filmstijl van de races moet je liggen. Autoliefhebbers komen echter aan hun trekken door de grote verscheidenheid aan verbouwde auto’s die in de film figureren. Het beeld van de film is grauw en donker, zoals de regisseur het waarschijnlijk voor ogen heeft gehad. Het geluid is zeer ruimtelijk en draagt bij aan de ervaring. Er is een handjevol extra’s opgenomen op deze DVD. Een goed verzorgde release van een genrefilm voor de liefhebbers.

Laatste reacties

Pieter V  |  13-03-2009

Jammer, dat deze film ook weer een te lage bitrate heeft meegekregen. Het lijkt wel of Universal Pictures, hier een handje in heeft de laatste tijd. -Wanted -...
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  11-03-2009

Ja daarom, vind het altijd erg vermakelijk om naar deze genre films te kijken. Vind alleen de prijs atm nog een tikkeltje hoog...
Lees meer >

Hayko de Boer  |  11-03-2009

Niet zo'n onwijs positieve recensie maar ga hem toch binnenkort halen :) Vind het vaak toch erg leuk om te kijken. Gewoon doen, de recensent kan er niks aan...
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  11-03-2009

Niet zo'n onwijs positieve recensie maar ga hem toch binnenkort halen :) Vind het vaak toch erg leuk om te kijken.
Lees meer >

Pulse  |  25-02-2009

Fantastisch popcorn vermaak! De racescenes zitten erg goed in elkaar. Verhaal is wat mager, maar daar moet je een film als deze niet (hoofdzakelijk) voor gaan k...
Lees meer >

Arriejj  |  25-02-2009

Kan niet wachten!:D:D
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  25-02-2009

Jazeker, coming soon.
Lees meer >

Arriejj  |  25-02-2009

Komt er ook nog een Blu-ray recensie?:)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.