Se7en / Seven

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Se7en / Seven (Blu-ray)
Samenvatting

Detective William Somerset (Morgan Freeman), veteraan van de afdeling moordzaken, heeft nog één week te gaan voor zijn pensioen. Ondertussen moet hij zijn jonge opvolger, de enthousiaste David Mills (Brad Pitt), opleiden. Dan wordt Somerset plots geconfronteerd met de meest verschrikkelijke en gruwelijke seriemoordenaar uit zijn loopbaan. De zaak begint met de vondst, kort na elkaar, van twee slachtoffers. Zij zijn op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De detectives ontdekken dat elke moord naar één van de zeven hoofdzonden verwijst. In de daarop volgende slopende dagen blijft de moordenaar, die de naam John Doe heeft toebedeeld gekregen, zijn slachtoffers opeisen. Als Somerset en Mills denken John Doe eindelijk een stap voor te zijn, volgt een afschuwelijke en wrede ontknoping die zijn weerga niet kent.

Commentaar

Se7en behoeft eigenlijk weinig introductie. De film van David Fincher uit 1995 is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker en staat bekend als referentiepunt voor thrillers over seriemoordenaars. Vooral qua stijl en sfeer wist Fincher een topper neer te zetten, die hierna vele malen werd gekopieerd maar zelden overtroffen. Het verhaal kan niet echt beschreven worden als erg bijzonder, maar destijds was het allemaal nog vrij fris en vernieuwend. Sindsdien hebben we vele seriemoordenaars voorbij zien komen, met evenveel werkwijzen en inspiratiebronnen. Met Se7en introduceerde Fincher een moordenaar die zijn daden inspireerde op de zeven hoofdzonden, zijn slachtoffers feitelijk straffend voor hun leven vol zonde. Dit uitgangspunt neemt de kijker mee op een race tegen de klok, wetende dat er uiteindelijk zeven moorden gepleegd zullen worden. En zal de moordenaar daar stoppen of vrolijk doorgaan met het nemen van levens? Allemaal vragen die de hoofdpersonen zich af moeten vragen, al zoekend naar de moordenaar. Zoals gezegd moet de prent het vooral hebben van sfeer. De moorden worden niet getoond, alleen het resultaat. Qua gore valt het dus allemaal wel mee, maar de naargeestige sfeer kruipt onder de huid en laat de kijker moeilijk los. Deze sfeer bestaat vooral uit claustrofobische beelden van een stad gehuld in een constante regen. Ook de aankleding van de sets, zoals kamers en gebouwen, roept een gevoel van onbehagen op. In combinatie met de getoonde lijken zorgt dit voor een sfeer die niet voor iedereen is weggelegd. Het einde is er één die aankomt als een klap, ook al zal deze inmiddels wel bekend zijn bij de meeste mensen. Niet alleen qua verrassing zit dit einde goed in elkaar, maar ook verhaaltechnisch. Naast het verhaal zijn ook de optredens van de acteurs van groot belang voor het slagen van een film. Bij Se7en zit ook dit wel goed. De rollen zijn goed gecast, de karakters goed geschreven en uitgediept. De personages van de twee detectives worden gespeeld door Brad Pitt en Morgan Freeman. De twee mannen hebben een uitstekende chemie en weten te overtuigen met hun optredens. Freemans karakter zit als het ware gevangen tussen het oplossen van de zaak en zijn naderende pensioen. Deze tweestrijd en het ook nog eens moeten begeleiden van een jongere plaatsvervanger zijn zaken die goed naar voren komen. Voor Brad Pitt was dit de rol waarmee hij definitief doorbrak bij het grote publiek. Zijn David Mills is een man die aan de ene kant leeft voor zijn werk en aan de andere kant probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden met zijn vrouw. Verder zien we nog Gwyneth Paltrow in de rol van Pitts vrouw en Kevin Spacey, die ondanks zijn korte aanwezigheid toch een grote indruk weet achter te laten. Se7en is een film die eigenlijk iedereen gezien moet hebben. Ook na al deze jaren blijft de prent nog steeds ijzersterk en heeft daarom weinig aan kracht ingeleverd.

Se7en is eerder op DVD uitgebracht als 1 Disc uitgave en als 2 Disc Special Edition. Hieronder volgt onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 1995
Speelduur: 126 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045218799

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Zoals hierboven beschreven is de naargeestige sfeer één van de sterke punten van Se7en. Dit is ook terug te zien aan de beeldkwaliteit. Om deze zelfde sfeer op te roepen hebben de makers het beeld op vele manieren aangepast. Zo zijn de kleuren digitaal bewerkt en bestaat het kleurenpalet voornamelijk uit donkere kleuren. De film heeft over de gehele linie een gelige, bijna sepia-achtige look. Ook is de film vrij donker geschoten, met veel matig verlichte scènes. Hierdoor lijkt de transfer in eerste instantie niet boven gemiddeld uit te stijgen, maar bij nadere bestudering is duidelijk te zien dat er weinig mis is met deze transfer. Zo bevat het beeld veel detail, vooral bij de close-ups. De meer verlichte eindscène laat dit goed zien, maar tijdens de gehele speelduur zijn er genoeg momenten waarbij dit naar voren komt. De scherpte is ruim voldoende, ook laat het beeld genoeg diepte zien. Vooral de overzichtshots van de stad zijn hier een goed voorbeeld van. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn prima verzorgd. Alle donkere scènes zijn goed te volgen. Filmgrain is constant aanwezig, in lichte mate. Verder zijn er geen artefacten aanwezig. Een prima beeldkwaliteit die de visie van de regisseur goed tot zijn recht laat komen.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een DTS-HD MA 5.1 track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. De track klinkt erg natuurlijk en laat veel detail horen. Het geluid knalt niet echt uit je speakers, maar gezien de aard van de film was dit ook niet te verwachten. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. De frontspeakers laten de overige geluiden horen, zoals omgevingsgeluiden en muziek. Hier is een mooi breed stereogeluid aanwezig. Ondanks het feit dat dit geen film is met veel actie en effecten worden de surrounds toch bijna constant bij het geheel betrokken. Zo is hier bijvoorbeeld de regen te horen die zo kenmerkend is voor de prent. Ook de scène waar de hoofdpersonen in een bar zitten is een mooi voorbeeld. Hier zijn geluiden uit de bar de te horen, zoals muziek en gepraat van andere gasten. Allemaal subtiele geluidjes die een fraaie ambiance neerzetten en zorgen voor veel sfeer. Het LFE-kanaal heeft niet veel te doen, maar komt op enkele momenten in actie voor wat ondersteuning in het laag. Hier is dan een goed gedoseerd laag te horen, zonder te overheersen. Een prima geluid, dat zich vooral weet te onderscheiden op het gebied van detail en sfeer.

Extra's

Na het opstarten van de schijf volgen er enkele trailers van andere RCV BD-uitgaven. Hierna wordt direct met de film begonnen. Tijdens het kijken van de film is er een pop-up menu op te roepen waar de scèneselectie te maken en de ondertiteling aan of uit te zetten is. De uitgave bevat net als de DVD geen extra’s.

Conclusie

Se7en vertelt het verhaal van twee politiedetectives die te maken krijgen met een lugubere zaak. Een seriemoordenaar gebruikt de zeven hoofdzonden als leidraad voor zijn moorden, de één nog meer bizar dan de andere. Het aantal moorden stapelt zich razendsnel op en de twee mannen moeten alles op alles zetten om deze zieke man tegen te houden. Deze film van David Fincher is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker en tot referentiepunt voor films over seriemoordenaars. Qua sfeer is de prent nog steeds onovertroffen. Het verhaal is boeiend, de optredens van de cast dik in orde. Deze BD-uitgave heeft een goede beeld en geluidskwaliteit, die beide goed de intenties van de regisseur overbrengen. Extra’s zijn helaas niet aanwezig.

Laatste reacties

WaymannDirector  |  20-04-2012

^^Beter. Idd, wat een knap blu-ray beeld zeg! Ook op vlak van geluid verbetering! Een nieuwe 7.1 geluids track. Ook een aantal interessante extra's. Die wss al...
Lees meer >

peptalk  |  18-04-2012

^^Beter.
Lees meer >

WaymannDirector  |  18-04-2012

Nu Warner Brothers ipv Eone Se7en uitbrengt, veranderd er iets aan de blu-ray transfer ? Beter of Slechter,?
Lees meer >

Olivier vd D.  |  05-09-2010

Dat zal dan een 5 uit 5 zijn, maar je moet niet vergeten wat er allemaal kan veranderen in een jaar en wat al die betere releases doen met je verwachtingspatroo...
Lees meer >

peptalk  |  05-09-2010

Ik heb screenshots gezien van de nieuwe Remastered US Edition en die is superieur aan de oude bluray release. Wat een verschil in beeldkwaliteit. Eigenlijk verw...
Lees meer >

freaky  |  05-09-2010

Ik heb screenshots gezien van de nieuwe Remastered US Edition en die is superieur aan de oude bluray release. Wat een verschil in beeldkwaliteit. Eigenlijk verw...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  05-09-2010

Ik heb screenshots gezien van de nieuwe Remastered US Edition en die is superieur aan de oude bluray release. Wat een verschil in beeldkwaliteit. Eigenlijk verw...
Lees meer >

Ed Lewis  |  28-03-2010

Zo te zien de moeite van de aanschaf, maar even snel gaan doen dan
Lees meer >

eelco74  |  06-03-2010

Ik heb deze film inmiddels op Blu ray zitten kijken. Het beeld en geluid is inderdaad, zeker voor een wat oudere film, best wel goed. Ik heb me echter behoorl...
Lees meer >

BrianB  |  14-10-2009

Maar in de bioscoop dus niet. Het is dus gewoon de originele track zoals die in bioscopen te horen was, en daar is weinig tot niets mis mee.
Lees meer >

eelco74  |  14-10-2009

Een matrix encoded achterkanaal is natuurlijk iets anders dan een discrete. Een beetje Dolby Pro-Logic, daardoor heb je ook geen volledige 5.1 track, ook al geb...
Lees meer >

BrianB  |  14-10-2009

Een matrix encoded achterkanaal is natuurlijk iets anders dan een discrete. Een beetje Dolby Pro-Logic, daardoor heb je ook geen volledige 5.1 track, ook al geb...
Lees meer >

Hombre  |  13-10-2009

Veel films worden gewoon nog in 5.1 gemixt, zelfs nu nog. Een mix met meer kanalen is dus eigenlijk een beetje overbodig. Slechts deels waar. De meeste fil...
Lees meer >

BrianB  |  13-10-2009

Veel films worden gewoon nog in 5.1 gemixt, zelfs nu nog. Een mix met meer kanalen is dus eigenlijk een beetje overbodig.
Lees meer >

eelco74  |  13-10-2009

De orginele 2 disc DVD variant was een van de eerste uitgaven met een DTS-ES 6.1 track, wat op diverse punten in de film goed te horen is. Bijvoorbeeld de overv...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.