Prince of Persia: The Sands of Time

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Prince of Persia: The Sands of Time (Blu-ray)
Samenvatting

Dastan (Jake Gyllenhaal) is een prins in het oude Perzië. Hij groeide op als een jongen van de straat, maar nadat hij de koning tegen het lijf liep, werd hij door de beste man geadopteerd. Nu is hij volwassen en leidt hij samen met zijn broers een aanval op de stad Alamut. Volgens de broer van de koning worden er in deze stad wapens gemaakt, die gebruikt kunnen worden tegen Perzië. De koning komt vervolgens persoonlijk polshoogte nemen, maar komt al snel om het leven. Dastan krijgt de schuld in de schoenen geschoven en moet op de vlucht, samen met de mooie prinses van Alamut, Tamina (Gemma Arterton). Als blijkt dat Dastan in het bezit is van een bijzondere dolk, wil Tamina alles op alles zetten om deze van hem terug te krijgen. De dolk heeft namelijk magische krachten en meerdere mensen zijn geïnteresseerd in het mes. Het duo moet nu samenwerken om de dolk te beschermen en zien uit te vinden wie verantwoordelijk is voor de dood van koning.

Commentaar

Prince of Persia is gebaseerd op de gelijknamige videospelreeks, waarvan in 1989 het eerste spel het levenslicht zag. Doorgaans werken verfilmingen van games niet echt, wat ondermeer te zien is aan enkele films van Uwe Boll. Er zijn wel enkele films die aardig zijn om te bekijken, zoals de Resident Evil films en Tomb Raider, maar een echte klapper heeft er nog niet tussen gezeten. Ook Prince of Persia kan geen hoogvlieger genoemd worden. Helaas, want op zich heeft het basisgegeven veel potentie. De eerste reden waarom de prent enigszins tegenvalt, is het verhaal. Dit is veel te mager en bovendien heel erg voorspelbaar. Je hoeft namelijk geen genie te zijn om te bedenken wie de slechterik is van het geheel en hoe het allemaal zal eindigen. Nou hoeft dit op zich geen belemmering te zijn, maar de manier van uitwerken is ook niet echt je van het. De karakters zijn namelijk niet goed uitgewerkt en als kijker leef je niet mee met hun avonturen. De hoofdrol wordt gespeeld door Jake Gyllenhaal, maar hij is behoorlijk miscast. Zijn sombere en haast depressieve manier van kijken past niet bij zijn karakter. Ook de chemie met medespeelster Gemma Arterton is teveel afwezig om hun omgang realistisch over te laten komen. De laatste zet een aardige rol neer, net als de rest van de cast waar we onder andere Ben Kingsley en Alfred Molina voorbij zien komen. Nou krijgt Prince of Persia hier toch een nipte voldoende toebedeeld, waarom zou je kunnen denken na zoveel kritiek. Reden hiervoor zijn de actiescènes en het uiterlijk van de film. Net als in de spellen is het karakter van Dastan in het bezit van bijzondere acrobatische talenten waarmee hij van dak naar dak kan springen, onderweg de ene na de andere salto afleverend. Ook de vele gevechten zijn goed gemaakt en hier komt Gyllenhaal dan weer wel goed uit de verf. Het is duidelijk dat hij menig uur in de sportschool heeft doorgebracht, iets dat de actiescènes een zekere meerwaarde geeft. Zoals gezegd is ook het uiterlijk van de prent in orde. De sets en kleding ademen een echte Oosterse sfeer uit, al is het soms wel iets te duidelijk dat bepaalde beelden uit de computer komen. Prince of Persia is een film geworden die je na afloop weer snel vergeten bent. Het verhaal is te simpel om te blijven hangen en eigenlijk wordt er van vechtscène naar vechtscène gewerkt. Heb je zin om even lekker 115 minuten naar een andere wereld te vertrekken en hierbij aardig vermaakt te worden met prima actie, dan is deze film wel iets voor jou. Verwacht echter niet teveel, dan zal je ook niet teleurgesteld worden.

Disney heeft Prince of Persia op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 115 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418275068

Extra's

  • Vooruitblik
  • Deleted Scene
  • De verborgen wereld van Prince of Persia

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze Blu-ray Disc uitgave heeft de originele beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

We kunnen eigenlijk vrij kort zijn over de beeldkwaliteit van Prince of Persia, die is namelijk uitstekend. Getuige het cijfer dat de transfer mag ontvangen, is er niks mis met het beeld en weet de presentatie op alle vlakken te overtuigen. Ten eerste zijn de scherpte en detaillering meer dan voldoende. Zowel in wijdere shots als in close-ups laat deze BD-uitgave een zeer hoge mate van detail zien. Het beeld bevat veel diepte en hierdoor zijn alle kleine details goed te volgen. De uitgave weet verder te imponeren op het gebied van kleurweergave. Het kleurenpalet past perfect bij de sfeer van de film, met veel bruine en aardtinten. Ook het contrast is prima, evenals het zwartniveau. Het aanwezige zwart oogt zeer diep, waarbij de verschillende schakeringen goed te onderscheiden zijn. Het schaduwdetail is ook uitstekend, wat resulteert in donkere scènes die goed te volgen zijn. Er zijn wel enkele momenten waarbij het allemaal wat minder duidelijk is, maar dit is overduidelijk een gevolg van de manier van filmen. Artefacten komen niet voor. Het beeld bevat tot slot een fijne laag filmgrain, die het geheel een mooi filmisch uiterlijk geeft. Een zeer goede beeldkwaliteit die slechts één nadeel heeft en dat is dat soms wel heel goed te zien is dat de effecten uit de computer komen. Dit is uiteraard geen fout van de transfer, maar door de hoge resolutie is beter zichtbaar.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Van een actievolle film als Prince of Persia mogen we niet minder dan een zeer dynamische track met veel richting verwachten. Gelukkig worden we niet teleurgesteld en klinkt de lossless DTS-HD Master Audio 5.1 track (24bit/48kHz) uitstekend. De track benut alle kanalen ten volle, waardoor het geluid van alle kanten op de kijker wordt afgevuurd. Het geluidsbeeld beweegt zich natuurlijk over de aanwezige kanalen, waarbij de surrounds constant wat te doen hebben. Bij de rustige momenten zijn hier bijvoorbeeld geluiden van de straat te horen of simpelweg het waaien van de wind. Tijdens de actiescènes worden effecten weergegeven, uiteraard in split-surround. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen, met een prima scheiding. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen netjes uit de centerspeaker. Het LFE-kanaal brengt een diepgaand laag voort, soms zo diep dat de ramen in de sponningen staan te trillen. Het zeer aanwezige laag kan voor sommige mensen misschien iets te veel zijn, maar diegenen die wel houden van een flinke hoeveelheid laag, komen goed aan hun trekken. Het detail is ook dik in orde, de kleinste details zijn hoorbaar. Bijvoorbeeld in de muziek, maar ook tijdens bijvoorbeeld een zandstorm. Hier heb je als kijker bijna het idee dat het zand je huiskamer binnen komt vliegen. De track klinkt verder mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Een uitstekend geluid, niets meer en niets minder.

Extra's

De schijf start op met een taalkeuzemenu. Nadat je een keuze hebt gemaakt volgen er enkele trailers van andere Disney uitgaven. Deze zijn makkelijk over te slaan door op de menuknop te drukken, waarna je terechtkomt in het hoofdmenu. Hier zijn alle instellingen te maken en de extra’s te selecteren. Voor een recente uitgave zoals deze valt de hoeveelheid extra’s flink tegen. Ook moeten we in vergelijking met buitenlandse uitgaven een interactieve extra missen, waar tijdens het kijken naar de film allerlei informatie en beelden van achter de schermen getoond worden.

De verborgen wereld van Prince of Persia (15 min.)
Een featurette over het uiterlijk van de film en hoeveel aandacht hier aan besteed is. Het opnemen in Marokko komt aan bod, evenals de grote sets en de kostuums.

Deleted Scene (1 min.)
Een korte scène die de film niet gehaald heeft of beter gezegd in verkorte vorm.

Vooruitblik
Trailers van andere Disney uitgaven.

Conclusie

Prince of Persia vertelt het verhaal van een jonge man, die opgenomen is in de Koninklijke familie van het oude Perzië. Op een dag krijgt hij de moord op de koning in de schoenen geschoven en moet hij op de vlucht. Samen met een vrouw moet hij op zoek naar de echte daders en moet hij een bijzondere dolk uit de handen zien te houden van kwaadwillenden. De film is gebaseerd op het gelijknamige videospel, maar weet helaas maar matig te overtuigen. Het verhaal is erg simpel en voorspelbaar. Ook is de hoofdrolspeler miscast, maar gelukkig redden de actiescènes het geheel nog enigszins. De BD-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, maar stelt op het gebied van extra’s zwaar teleur.

Laatste reacties

Richard B.  |  16-09-2012

Erg matige avonturenfilm. Voorspelbaar verhaal met slecht gecaste hoofdpersonen. Visueel ziet het er wel weer mooi uit maar welke hedendaagse avonturenfilm doet...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  16-11-2010

De dames en heren op avsforum.com zijn erover uit, de beeldkwaliteit van Prince of Persia: Sands Of Time is ingedeeld in Tier 1.75. Dat ligt dus tussen ondersta...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  20-09-2010

Je weet dat recensies per definitie subjectief zijn? Er zijn ook zat reviews te vinden waar de nieuwe BD van Predator een goede beoordeling krijgt. Dat reviews...
Lees meer >

BrianB  |  19-09-2010

Je weet dat recensies per definitie subjectief zijn? Er zijn ook zat reviews te vinden waar de nieuwe BD van Predator een goede beoordeling krijgt.
Lees meer >

Olivier vd D.  |  19-09-2010

Tier aanbeveling 1.75 (2x) Tier aanbeveling 2.25 Tier aanbeveling 1.25 Zit dus ergens rond "good", maar "excellent" of zelfs "reference" is te hoog gegrepen. E...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  18-09-2010

Bijvoorbeeld. Deze film heeft een Digital Intermediate, waardoor het overzetten naar Blu-ray vrij eenvoudig is, en de look dus behouden blijft. Bovendien krijgt...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  18-09-2010

Wat is dat nu weer voor onzin? Referentiekwaliteit wil niet zeggen dat het haar en haar scherp moet zijn, want dat is idd afhankelijk van de bron. Niet van de b...
Lees meer >

BrianB  |  18-09-2010

Wat versta je onder de bron? Zoals de regisseur de film bedoeld heeft? Hoe kom je dan bij de beoordeling van een bluray te weten hoe de bron is? Bijvoorbeeld. ...
Lees meer >

Michael Hamers  |  18-09-2010

Afgaande op ongecomprimeerde 1080p screenshots kan niemand beweren dat dit referentiekwaliteit is. Referentiekwaliteit is haar- en haarscherp en dat is Prince O...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  18-09-2010

Referentiekwaliteit is wanneer de Blu-ray de bron perfect weergeeft, en dat is bij deze film zeker het geval. Wat versta je onder de bron? Zoals de regisseur de...
Lees meer >

BrianB  |  17-09-2010

Afgaande op ongecomprimeerde 1080p screenshots kan niemand beweren dat dit referentiekwaliteit is. Referentiekwaliteit is haar- en haarscherp en dat is Prince O...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  17-09-2010

Afgaande op ongecomprimeerde 1080p screenshots kan niemand beweren dat dit referentiekwaliteit is. Referentiekwaliteit is haar- en haarscherp en dat is Prince O...
Lees meer >

Michael Hamers  |  14-09-2010

Afgelopen weekend deze blu-ray gekeken. Beeld en geluid zijn van referentiekwaliteit. Verhaal is flinterdun, maar de aktiescenes met de freerunning achtige bewe...
Lees meer >

O.v.Dijk  |  13-09-2010

leuke film, zeer vermakelijk zeker Gemma Arterton :P
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.