Little Nicky

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Little Nicky (DVD)
Samenvatting

In de hel gaat alles zijn gangetje, maar als vader Satan (Harvey Keitel) één van zijn drie zoons moet kiezen om hem op te volgen breekt letterlijk en figuurlijk de hel los. Zoons Cassius (Tony Lister Jr.) en Adrian (Rhys Ifans) zijn het namelijk niet met de beslissing van vader eens en besluiten naar de aarde te gaan om daar de boel op stelten te zetten. Als gevolg begint Satan uiteen te vallen en de enige die hem kan redden is de derde zoon, de onzekere Nicky (Adam Sandler). Met de hulp van een pratende bulldog zal Nicky moeten proberen zijn broers te stoppen, maar dit zal zeker niet gemakkelijk worden!

Commentaar

Little Nicky is de zesde grote film met Adam Sandler in de hoofdrol. Wat deze acteur/komiek betreft zijn er twee mogelijkheden: of je vindt hem geweldig, of je kan hem niet uitstaan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Sandler in elk van zijn films dezelfde rol speelt, namelijk die van “Niet Al Te Snuggere Loser met Optioneel Spraakgebrek”. Zo ook in Little Nicky. Moet je hartelijk lachen om de personages in Happy Gilmore, The Waterboy, Big Daddy en The Wedding Singer, dan zit dat ook met Little Nicky wel snor. Toch heb ik persoonlijk leukere films van Sandler gezien. De aanwezigheid van acteerlegende Harvey Keitel en de vermakelijke gastrolletjes van onder meer Jon Lovitz, Reese Witherspoon, Dana Carvey, Henry Winkler, Rob Schneider en Ozzy Osbourne kunnen dan ook niet verhullen dat grote delen van de film gewoonweg niet grappig genoeg zijn. Voeg daar een geforceerde romantische verhaallijn aan toe (zich afspelend rond de rol van Patricia Arquette), en het resultaat is een film die in mijn ogen de middelmatigheid niet kan ontstijgen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 87 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045201432

Extra's

 • Trailers
 • Muziekvideo
 • filmografieën
 • Audiocommentaar filmmakers
 • Audiocommentaar cast
 • Verwijderde scenes (17 min)
 • Documentaire – “Adam Sandler goes to Hell” (32 min)
 • Documentaire – “Satan’s Top Forty” (18 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Little Nicky heeft bij de overgang naar DVD de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1 behouden. De transfer van het beeldmateriaal is vrijwel vlekkeloos verlopen. Om te beginnen heeft de anamorfe weergave een prima scherpte, waarbij men slechts weinig edge enhancement heeft toegepast. Zwartniveau en schaduwdetail zijn zeer goed, wat het duidelijkst te zien is tijdens de vele donkere scènes. Maar ook de kleurweergave is uitmuntend: van de roodtinten in de hel tot de sombere tonen van de Grote Stad en de hemelse pasteltinten, alle kleuren verschijnen perfect op het scherm. Verder is de print, zoals we mogen verwachten van een recente film, geheel vrij van vuil en beschadigingen. De weergave bevat geen noemenswaardige compressie-artefacten, maar wel enkele (onbeduidende) gevalletjes van aliasing. De ondertiteling, die uitgeschakeld kan worden, is laag geplaatst en duidelijk leesbaar. De laagwisseling van het schijfje zit op een even vreemde als perfecte plaats, namelijk vlak voor de aftiteling, als het scherm compleet zwart wordt. Als gevolg is de wisseling, en de daarmee gepaard gaande hapering in het geluid, totaal niet storend.

Geluidskwaliteit

Naast de zeer goede beeldkwaliteit heeft de DVD van Little Nicky ook op audiogebied het nodige te bieden. We vinden op het schijfje namelijk naast een Dolby Digital 5.1-track (448kb/s) ook een DTS 5.1-audiospoor (754kb/s). Het verschil tussen beide sporen is niet overdonderend, maar de DTS-track lijkt net dat beetje extra te hebben wat dynamiek en detaillering betreft. Mensen zonder de mogelijkheid om het prima DTS-geluid te decoderen missen echter niet veel, want ook de DD-track presteert uitstekend. Het opvallendste pluspunt van beide audiosporen, zeker voor een komedie, is het surroundgebruik. In tegenstelling tot wat men zou verwachten biedt de film namelijk genoeg gelegenheden voor agressief gebruik van de surroundkanalen, zij het in de vorm van geluidseffecten, de stevige gitaarmuziek of de (letterlijk) helse omgevingsgeluiden. Al deze gelegenheden worden gelukkig perfect aangegrepen, aldus resulterend in een vol geluidsbeeld met enorm veel richting. Ook voor de subwoofer is een plaatsje weggelegd in dit geluidsbeeld; het baskanaal wordt correct aangesproken ter ondersteuning van de zware muziek en de intensievere effecten. Daarnaast komen de dialogen goed verstaanbaar uit de centerluidspreker en blijven bovendien ook bij veel overig geluidsgeweld prima te verstaan. Eigenlijk valt er dus niks te klagen, en het geluid krijgt van mij dan ook de volle tien punten!

Extra's

Wat extra’s betreft is de DVD van Little Nicky een echte uitblinker. In de mooie, geanimeerde menu’s is een enorme berg extra’s te vinden, die afgezien van het audiocommentaar allemaal Nederlands ondertiteld zijn.

Te beginnen bij de documentaire, getiteld “Satan’s Top Forty” (1.78:1 anamorf, DD 2.0). Hierin wordt in 18 minuten één van de thema’s van de film behandeld, te weten het fenomeen Heavy Metal/Hardrock en de vermeende samenhang met het occulte. Enkele vertegenwoordigers van het genre (o.a. Ronnie James Dio, Ozzy Osbourne en Gene Simmons) komen aan het woord over het ontstaan van “hun” muziekstroming, de verschillende fasen die deze doormaakte en de huidige stand van zaken. Ook worden een aantal minuten besteed aan het welbekende feit dat “Ozzy” op het podium de kop van een vleermuis afbeet. Vooral voor de buitenstaanders erg inzichtelijk.

De tweede documentaire, die de naam “Adam Sandler goes to Hell” draagt, is in feite een 32 minuten durende making-of (1.78:1 anamorf, DD 2.0). Dit half uur wordt voor de verandering niet enkel en alleen gebruikt ter promotie, maar ook voor interessante interviews en leuke blikken achter de schermen. Tevens komen de totstandkoming van de indrukwekkende sets, de effecten (zowel make-up als CGI) en de kostuums aan bod. Al met al dus een prima aanvulling op de film.

De volgende toevoeging is de videoclip (1.33:1, DD 2.0) van de band P.O.D. met het nummer “School of Hard Knocks”, dat ook op de soundtrack van de film te vinden is. Muzikaal doet het nummer een beetje denken aan het repertoire van Limp Bizkit. Voor de liefhebber.

Verder krijgen we niet één, maar twee commentaartracks. In de eerste horen we regisseur Steve Brill, schrijver Tim Herlihy en hoofdrolspeler Adam Sandler hun toelichting geven op de film. Onder de flauwe geintjes en voor de hand liggende opmerkingen zit een redelijk interessante commentaartrack verborgen, met informatie over het script, de acteurs, de special effects en de neiging van Sandler om het geslachtsdeel van een hond aan te raken.

Op de tweede commentaartrack komen vrijwel alle voorname acteurs uit de productie voorbij. Acteur Michael McKean (die een kleine rol in de film heeft) leidt het geheel in goede banen en houdt korte interviews met de betreffende persoon. Een vermakelijk en op momenten boeiend commentaar, dat helaas in mijn ogen iets te vaak vervalt in “Wat is Adam Sandler toch geweldig!”-hielenlikkerij.

Vervolgens kunnen maar liefst 21 verwijderde scènes bekeken worden (waaronder een alternatief einde), die tezamen goed zijn voor zo’n 17 minuten kijkplezier. Vaak betreft het hierbij uitgebreide versies van scènes die in hun verkorte vorm in de film te vinden zijn. De meeste fragmenten zijn erg grappig en zouden zeker niet misstaan hebben in de film. Bovendien verschijnen ze met een prima anamorfe 1.85:1 weergave en DD 2.0-geluid op het scherm en vormen aldus een waardevolle toevoeging aan deze DVD.

Geïnteresseerden kunnen onder “Filmographies” van 8 leden van cast & crew een lijst met films waaraan de betreffende persoon heeft meegewerkt vinden. Helaas niet meer helemaal “up to date”, aangezien ze maar tot het jaar 2000 zijn bijgewerkt.

Op een DVD die zo rijkelijk voorzien is van extra’s als deze mag uiteraard ook de trailer niet ontbreken. In dit geval kunnen we uit niet minder dan vier trailers kiezen (twee vrijwel identieke bioscooptrailers en twee teaser-trailers), die allemaal met uitstekend beeld (1.85:1 anamorf) en geluid (DD 5.1, 448kb/s) te bewonderen zijn. Daarnaast vinden we, zoals gebruikelijk bij RCV, tevens een groot aantal trailers van andere releases op het schijfje terug.

Tevens zijn een aantal verborgen extra’s op het schijfje te vinden. De manier om deze te vinden staat vermeld op de Easter Egg-pagina van DVD.nl.

Conclusie

Little Nicky is een komedie die compleet draait om hoofdrolspeler Adam Sandler. Al zijn er betere films met deze acteur in de hoofdrol, voor liefhebbers heeft Little Nicky genoeg leuks te bieden. Ben je echter geen fan van het werk van Sandler, dan zal deze film je niet van gedachte doen veranderen. Ongeacht of je Little Nicky nu wel of niet de moeite waard vindt: op technisch gebied is de DVD-uitgave van de film een echte topper. Met een prima beeldkwaliteit, indrukwekkende DD- en DTS-audiosporen en genoeg goed verzorgde extra’s om uren zoet mee te zijn zal niemand dit kunnen ontkennen. Vind je de film de aanschaf waard, dan zul je op dit schijfje dus alle zaken vinden die een uitstekende DVD-productie kenmerken!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  15-01-2009

Beste Sandler film, direct naast Happy Gilmore. Verhaal is leuk en origineel (dat kan ik lang niet voor al zijn films zeggen, helaas). Toch minimaal een kijkbe...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  28-06-2005

Net gezien op tv. Adam Sandler zat nog in z'n slechtere periode, en ik vond m eigenlijk erg irritant, maar het is een film die gewoon zo volgepropt zit met over...
Lees meer >

nova6666  |  03-01-2005

Vond deze film echt niks (op een paar grappen na). Heb betere films van Sandler gezien!
Lees meer >

verry  |  08-01-2003

geweldige film, geweldige acteur, gewoon...GEWELDIG!
Lees meer >

Steven Maas  |  14-08-2002

Little nicky is gewoon een onwijs gave film. Vooral als je houdt van die ontzettend flauwe humor. Superfilm ! !
Lees meer >

Philippe  |  14-08-2002

Ik hou ook enorm van de Sandler-humor. Happy Gilmore en Billy Madison vind ik geweldig. Kan echt wel genieten van dit soort films. Quote uit Happy Gilmore:...
Lees meer >

kaptein Pikaard  |  14-08-2002

adam sandler is juist extreem grappig Ik heb al zijn films gezien en ik hou persoon erg van dit soort humor.Voor al de wedding singer is erg goed ook goed ontva...
Lees meer >

Danielle Gerards  |  11-07-2002

Die Adam Sandler is simpelweg NIET GRAPPIG; HELEMAAL NIET GRAPPIG ; ik laat liever mijn nagels eruit rukken door een vc
Lees meer >

Mark S  |  08-01-2002

Die Oakey is een man naar mijn hart... Het is toch hardstikke mooi om te horen hoe Adolf Hitler regelmatig een ananas in zijn reet geschoven krijgt. Zoie...
Lees meer >

Emperor  |  08-01-2002

Tuurlijk kan een film wel een topper worden ook al vind de rececent de film 3x niks. Kijk of de film goed/leuk/ontroerend is, is en blijft altijd een kwestie v...
Lees meer >

Oakey  |  07-01-2002

Waarom is dit dan wel een "Topper"? Afgaande op de recensie iets voor de prullenmand lijkt me. Alleen omdat ie scherp beeld en goed geluid heeft? Ik stel een ni...
Lees meer >

Dave  |  07-01-2002

Ik vond het toch echt wel een hele goede film!!!! maar je moet er idd van houden raar soort humor zullen we het maar op houden :) Ik zal hem toch zeker nog ...
Lees meer >

Dave van Aken  |  07-01-2002

Dit is toch wel de slechtste film van Sandler allertijden. Sommige mensen vinden de humor van Sandler en co niet leuk, ik persoonlijk kan er altijd wel om lac...
Lees meer >

Mark S  |  07-01-2002

Hmmm. ik had 'em es gehuurd op aanraden van een paar collega's die helemaal dubbel hadden gelegen. Ik niet. Behalve af en toe om die hond. Verder is dit soort h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
3.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 60
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.