Lady, The

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Lady, The (DVD)
Samenvatting

The Lady vertelt het waargebeurde verhaal van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh); een Myanmarese politica die opkomt voor mensenrechten en democratie. Als jong meisje kwam ze als vluchteling in Engeland terecht. Hier startte ze een gelukkig leven, samen met haar Britse man Michael (David Thewlis) en hun kinderen. Wanneer ze jaren later terugkeert naar Myanmar (voormalig Birma) om haar zieke moeder te verzorgen, wordt ze geconfronteerd met het strenge militaire regime. Ze besluit in Birma te blijven en zich te verzetten tegen de heersende dictatuur, waarbij ze uiteindelijk uit zou groeien tot één van de meest invloedrijke personen in de Myanmarese geschiedenis. Door haar politieke strijd komt haar privéleven en huwelijk echter onder grote druk te staan, waarbij ze uiteindelijk een keuze zal moeten maken tussen haar land of haar familie.

Commentaar

The Lady wordt geregisseerd door Luc Besson, die eerder de regie verzorgde van onder andere Nikita, The Fifth Element en Léon. Ook was hij verantwoordelijk voor de scripts van onder andere Taxi, The Transporter, Taken, From Paris with Love en Colombiana. Waar Besson zich voornamelijk met actie-georiënteerde verhalen bezig houdt, richt hij zich nu op de biopic. In het verleden bewees Besson goed om te kunnen gaan met sterke vrouwelijke hoofdpersonages, maar in The Lady weet hij dat helaas niet te benadrukken. Het script is geschreven door Rebecca Frayn, die gedurende een aantal jaar veelvuldig sprak met mensen om Aung San Suu Kyi heen. Desondanks wordt er weinig expositie gegeven over haar personage. De kijker wordt slechts in beperkte mate op de hoogte gebracht van haar geschiedenis en politiekmaatschappelijke carrière. Bovendien wordt de mogelijkheid hiertoe beperkt, doordat Besson de nadruk haast meer op haar man dan op haarzelf lijkt te leggen. Doordat veelal vanuit het perspectief van haar man wordt gewerkt, raakt de focus op haar politieke carrière wat onderbelicht met als gevolg dat de persoonlijke relatie met bijbehorend sentiment belangrijker lijkt dan haar strijd voor democratie en mensenrechten. De film doet daarbij regelmatig een beroep op het sentiment van de kijker, die nergens echt bij betrokken raakt doordat hij of zij de personages nooit echt goed leert kennen. Het script voelt hier en daar bovendien wat rommelig aan, mede door de onnodige tijdssprongen die de film maakt. Helaas wordt niet alleen het leven van Aung San Suu Kyi in beperkte mate naar het scherm vertaald, ook de gehele maatschappelijke situatie in Myanmar wordt niet goed genoeg uitgediept. De kijker die niet over de nodige voorkennis beschikt, zal daardoor weinig te weten komen over de heersende situatie. De filmmakers proberen derhalve met te weinig middelen de kijker te overtuigen van alle gruwelijkheden die zich er afspelen, met als gevolg dat het militaire regime te geforceerd en bij vlagen zelfs karikaturaal wordt weergegeven. Bessons voorliefde voor actie lijkt hij bovendien niet te kunnen onderdrukken, waardoor hij de ernst van de situatie enigszins ondermijnt. Gelukkig maakt het spel van de acteurs een hoop goed. Michelle Yeoh (Crouching Tiger, Hidden Dragon , Memoirs of a Geisha en Tomorrow Never Dies) geeft zeer overtuigend gestalte aan het personage van Aung San Suu Kyi, en lijkt samen met David Thewlis (Kingdom of Heaven, Seven Years in Tibet) de film van een ondergang te redden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 122 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.39:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Twin Pics
EAN: 5414939231810

Extra's

  • Trailer
  • Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Lady heeft een beeldverhouding van 2.39:1 en staat in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is prima. Het geheel oogt vrij scherp en helder; slechts enkele scènes komen wat soft over. Gedurende de gehele film is er lichte filmgrain aanwezig (die in donkere scènes beter waarneembaar is), maar dit blijft zodanig beperkt dat dit voor de kijker nooit storend is. Een groot deel van de film speelt zich buiten af, waarbij vooral het kleurcontrast in positieve zin opvalt. Ook het zwartniveau is van hoog niveau, en is vooral merkbaar in de enkele donkere avond-scènes die de film bevat. Wel is er af en toe edge enhancement zichtbaar, maar zal nooit als storend worden ervaren. De ondertiteling staat op een goede hoogte in het beeld geplaatst. De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

Op de DVD zijn twee geluidstracks te vinden, namelijk de originele Engelstalige Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) en een Franse Dolby Digital 5.1-track (448 kbps). De film bestaat voor het grootste deel uit dialoog, die erg duidelijk en helder uit de centerspeaker komt. Bij enkele scènes die wat meer actiegericht zijn of ondersteund worden door een muzikale score wordt er een beroep gedaan op de surroundspeakers, maar verder wordt er weinig gebruik van gemaakt. Zodoende wordt slechts een licht ruimtelijk gevoel bij de kijker teweeg gebracht. Beschadigingen zijn niet hoorbaar. Over het algemeen klinkt alles zeer helder en behaalt de Dolby Digital 5.1-track een prima resultaat, zonder dat de kijker hiervan onder de indruk zal zijn.

Extra's

Bij het opstarten van de disc wordt eerst de mogelijkheid gegeven om te kiezen tussen een Nederlandstalig of een Franstalig menu. Vervolgens worden er automatisch een aantal trailers afgespeeld, te weten die van Habemus Papam, La prima cosa bella en La source des femmes. Aansluitend kom je in een geanimeerd menu terecht, terwijl op de achtergrond de soundtrack van de film te horen is. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Making of (27 min.)
Een korte kijk achter de schermen bij de productie van The Lady. Regisseur Luc Besson praat samen met Michelle Yeoh en David Thewlis over hun betrokkenheid bij de film. De nadruk ligt vooral op Aung San Suu Kyi en de manier waarop haar personage naar het scherm wordt vertaald. Beelden uit de film worden afgewisseld met archiefbeelden waarop de echte Aung San Suu Kyi te zien is.

Trailer (2 min.)
Naast de diverse promotionele trailers staat ook de trailer van The Lady zelf op de DVD. De trailer geeft de kijker een goede indruk van wat deze van de film mag verwachten. De trailer staat overigens niet op de DVD-hoes vermeld.

Conclusie

The Lady vertelt het waargebeurde verhaal van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die jarenlang streed voor democratie en mensenrechten in het huidige Myanmar. Alhoewel haar politieke carrière veel succes met zich meebracht, had het een grote invloed op haar privéleven en huwelijk met haar man. Regisseur Luc Besson maakt, na zich jaren te hebben gericht op spektakelfilms, een biopic. Helaas wordt al snel duidelijk dat Besson zich toespitst op sentiment en te weinig aandacht schenkt aan de politieke carrière van Aung San Suu Kyi. Het goede spel van de acteurs voorkomt echter een algehele teleurstelling. De beeld- en geluidskwaliteit van deze DVD-uitgave zijn prima, alhoewel ze weinig indruk zullen maken. De extra’s zijn zeer beperkt, maar bieden wel een kleine meerwaarde.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.