Van God Los - Seizoen 2

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Van God Los - Seizoen 2 (DVD)
Samenvatting

In 2003 maakte regisseur Pieter Kuijpers de misdaadfilm Van God Los. In 2011 kwam hij met een zeer succesvolle tv-serie met dezelfde naam. Het hier besproken tweede seizoen omvat tien losstaande afleveringen, telkens met een nieuwe cast en regisseur, waarin wederom een misdaad centraal staat. De nadruk ligt in alle gevallen op de grote rol die gespeeld wordt door psychische aandoeningen, sociale druk en invloeden van buitenaf bij het plegen van een misdrijf. Elke wijk, elke gemeenschap kent geweld, agressie en onbegrip. Op alle treden van de sociaaleconomische ladder. Hierbij tien pogingen de daders en hun beweegredenen te doorgronden.

Commentaar

Nederlandse televisie staat niet bekend als erg grensverleggend. Ondanks de provocatie-tv onder leiding van wijlen Bart de Graaf (BNN) of GeenStijl vieren familievriendelijke producten als Ik Hou van Holland en ’t Vrije Schaep hoogtij. Satire, dat is waar we goed in zijn (zie Kopspijkers, Koefnoen, Draadstaal). Of anders drama, met of zonder leden van het koningshuis of een vergane beroemdheid. Helaas zijn er maar weinig Nederlandse tv-series te bespeuren waar een echte angel in zit. Een serie als Van God Los maakt dit gemis ruimschoots goed door de rauwe wereld haarfijn bloot te leggen in stuk voor stuk goed geschreven en geënsceneerde afleveringen. Net als in het eerste seizoen is er een breed aanbod aan pakkende verhalen, gebaseerd op waargebeurde situaties. Hierbij moet wel gewezen worden op de aanwezigheid van een kwaal waar veel HBO-series ook aan lijden; te pas en te onpas met seks smijten om maar te kunnen provoceren. Dit is een kwestie van smaak. Zoals eerder vermeld, wordt er voornamelijk aandacht besteed aan de psychische staat waarin daders zich begeven (wie spot de referentie naar American History X?), waardoor het niveau van eigenlijk geweld relatief laag is. Een groot scala aan sublieme acteurs vertolkt ook dit seizoen de vele rollen. Van vedetten als Jack Wouterse en Angela Groothuizen, BNN-coryfeeën Ruben van der Meer en Katja Römer-Schuurman tot nieuwkomers als Stefanie van Leersum of Jurriën Remkes, iedereen zorgt voor zeer indringende optredens. Complimenten voor Martin Schwab, die ondanks een vrij sluimerende aflevering een genot is om naar te kijken. Kim Feenstra blijft een verworven smaak. Sommige afleveringen zijn iets sterker in script en uitvoering dan andere, maar er is zelden een saai moment. Dit maakt het waard de serie vaker te kijken. Je kunt je afvragen hoe jij in een dergelijke situatie zou hebben gereageerd of vraagtekens zetten bij de straffen die de daders opgelegd krijgen. Wanneer je als kijker jouw blik verlegt naar de bijfiguren en vanuit hun oogpunt een aflevering gaat bekijken, geeft dit haast elke aflevering een extra dimensie. Dit weten weinig te bereiken. Een derde seizoen is in de maak, dat hopelijk het hoge niveau van Van God Los tot nu toe weet te handhaven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 500 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777940976

Extra's

  • Een Sessie met Van Marle

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld wordt weergeven met een beeldverhouding van 1.78:1 en is in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD gezet. Er wordt een vrij donker palet aangesproken. De beelden zijn vaak grauw en grijs, om in de toon van de serie te blijven. De hoge zwartwaarde en niet te verzadigde kleuren zorgen voor een indringende impressie. Felle, primaire kleuren worden vermeden, waardoor het hier en daar iets te flets is. Alle beelden zijn zeer scherp. Naast lichte grain en edge-enhacement zijn bij verschillende vrij donkere scènes enkele compressieblokken te bespeuren.Bij de enkele flashbacks in dit seizoen van Van God Los wordt het beeld zwart-wit en neemt het grain-gehalte extreem toe. Dit past wel bij de rauwe stijl van de serie. Van God Los - Seizoen 2 is niet ondertiteld, behalve op de plekken waar een andere taal wordt gesproken. Hierop is niets aan te merken.

Geluidskwaliteit

Deze DVD-uitgave is voorzien van een Nederlandstalig Dolby Digital 5.1-track (448 kb/s). Het gesproken woord is helder en scherp door het middenkanaal te horen. De accenten van sommige acteurs maken teksten wat moeilijker te verstaan en af en toe belemmert harde muziek dat alles te horen blijft (zie de aflevering Kat in het Nauw). De surroundkanalen leveren degelijk werk, hoewel het bij de geluidseffecten aan diepte ontbreekt. De omgevingsgeluiden zijn erg sfeervol en duidelijk hoorbaar. Andere scènes, waar dergelijke geluiden niet te horen zijn, worden gedragen door puur het middenkanaal. Hierdoor voelen scènes als deze wat leeg. Het LFE-kanaal ondersteunt met verve een aanzienlijk deel van de soundtrack, waardoor je soms het geluidsniveau iets lager moet zetten. Zeker in de aflevering Hardcore Never Dies, waar de muzieksoort uit de titel herhaaldelijk wordt afgespeeld. De soundtrack zelf is voornamelijk instrumentaal/elektronisch en begeleid meer dan dat het een echte impact heeft op één van de verhaallijnen.

Extra's

De tien episodes zijn verdeeld over drie discs en zijn verpakt in een mooi digipack met sleeve. Wanneer de eerste twee DVD’s worden opgestart, is er na enkele promotietrailers een statisch scherm zichtbaar met daarop de keuze uit de vier afleveringen. Op de achtergrond wordt het themamuziekje van de serie afgespeeld. De derde disc bevat, naast de twee resterende afleveringen, een zeer informatieve extra.

Een Sessie met Van Marle (10 keer ca. 3 minuten)
Prof. Dr. H.J.C. van Marle, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, bespreekt per aflevering welke aandoening of (verkeerd) tot de desbetreffende misdaad heeft kunnen leiden. Dit reikt van cognitieve stoornissen zoals asperger (een vorm van autisme), narcisme en acute dissociatie-stoornis (je treedt buiten jezelf) tot sociale factoren als een verkeerde opvoedingsstijl of miscommunicatie. Op elk van deze onderwerpen gaat hij zorgvuldig in, waarbij hij vakjargon niet schuwt. Dit is een zeer interessante extra voor diegenen die zich interesseren in de psychologie of simpelweg benieuwd waren naar de achterliggende gedachten van de daders/karakters.

Conclusie

Het tweede seizoen Van God Los vertelt tien verschillende verhalen waar een misdaad centraal staat. De vele acteurs die in de serie spelen, zetten hun rol met verve neer. Er zijn duidelijk enkele sterkere, intrigerende verhalen, maar alle afleveringen zijn stuk voor stuk prima tv. De beeld- en geluidskwaliteit van de DVD-uitgave van de serie zijn voldoende. Het beeld is soms wat aan de donkere kant, maar dit past goed bij de rauwe sfeer van de serie. De op deze DVD-uitgave aanwezige extra informatie van professor Van Marle is een zeer gewenste aanvulling.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Vincent Vernel  |  07-09-2012

5.1, excuus
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  07-09-2012

Van God Los - Seizoen 2 De hoge kwaliteit blijft behouden. Lees dit artikel Hoi Vincent, Is het 5.1 of toch 7.1 zoals het icoontje aangeeft? Groeten
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.