Safe


Safe (Blu-ray)
Samenvatting

Luke Wright (Jason Statham) is een voormalig elite-agent. Hij kwam echter een groot corruptieschandaal op het spoor. Toen hij de klokkenluider wilde spelen, werd dat niet op prijs gesteld door zijn corrupte collega’s. Hij verloor zijn baan en belandde uiteindelijk in kooigevechten. Op een fatale avond had hij het gevecht moeten verliezen, maar deed dit niet. Hij krijgt het hierdoor aan de stok met de Russische maffia. Ze vermoorden zijn vrouw, maar sparen Luke. Ze doen de belofte hem in de gaten te houden en iedereen te doden met wie hij ook maar enigszins een band opbouwt. En ze houden zich aan hun woord. Zijn leven verandert wanneer zijn pad kruist met dat van het jonge Chinese meisje Mei (Catherine Chan). Ze is hoogbegaafd, met name op het gebied van cijfers. Hierdoor is ze verzeild geraakt in wereld van de Chinese Triade-bende. In haar hoofd zit een toegangscode tot een belangrijke kluis. Wat volgt is een bloedstollende achtervolging, waarbij Luke zijn eigen leven op het spel zet om het meisje uit handen van de criminelen te houden.

Commentaar

Jason Statham is de actielegende van dit moment. Van stilzitten heeft hij nog niet gehoord. Hij heeft alleen in de laatste vijf jaar al 15 producties op zijn naam staan die zich vrijwel zonder uitzondering onder dit genre mogen scharen. Statham speelt meestal hetzelfde karakter. Het stille, maar fysiek sterke type. Een man van weinig woorden en rake klappen. Safe past naadloos binnen dat profiel. Wat dat betreft weet je van tevoren al precies wat je krijgt. Safe is – voor Hollywood begrippen – voor een appel en een ei gemaakt (30 miljoen). De naam van Statham is dan ook de enige met enige bekendheid in de verder doorsnee cast. Het zijn voornamelijk karakterloze en inwisselbare boeven. De een na de andere laat het leven, maar dat maakt geen indruk op de kijker. Het gaat hier dan ook niet om de emotionele betrokkenheid, maar om het hoge tempo en de rauwe actie. Met dat eerste zit het sowieso wel goed. De film duurt namelijk maar 80 minuten. Zelfs binnen deze korte speelduur is er nog een aanloop van bijna een half uur voordat de film echt losbarst. Een indicatie dat er van meet af aan al niet veel te vertellen viel in dit dunne verhaaltje. Dit soort films kunnen vaak nog naar een hoger niveau getild worden door uitzonderlijke goede actie of bijzonder camerawerk. De cameravoering hier moet je liggen. Deze staat bol van de snelle montage en het is soms moeilijk te zien wat er nu precies gebeurt. De actie is spannend en gewelddadig genoeg, maar roept een hoog ‘dit heb ik al honderden keren eerder gezien’-gevoel op. Het is dan ook prijzenswaardig dat Statham zich zo goed houdt. Hij gedraagt zich alsof hij in een meesterwerkje speelt. Deze zelfverzekerdheid redt de film. Zijn charisma gecombineerd met wat rustmomentjes en een warm hart (zijn band met het Chinese meisje), maken het allemaal net te pruimen. Het einde komt dan wel vrij plotseling en is net als de rest van de film redelijk volgens het boekje. Liefhebbers van actiefilms weten hier precies wat ze kunnen verwachten. Eerder films van Statham gezien en je hier goed mee vermaakt? Schroom dan niet! Eerder films van Statham gezien en je geërgerd of verveeld? Speel het op veilig en vermijd deze film, Safe zal hier geen verandering in brengen.

Safe is door Entertainment One uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 2012
Speelduur: 94 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045229344

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Safe heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC-1 codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

Deze beeldpresentatie van Safe weet zonder meer een HD-gevoel op te roepen. Dit is te danken aan de prima scherpte en detaillering. Naast een mooi detailniveau zijn ook de kleuren en het contrast op orde. Het zwartniveau is goed en het schaduwdetail voldoende. Bij momenten laat laatstgenoemde wel wat steekjes vallen. Maar dit wordt nergens van een storend niveau dat afdoet aan de kijkervaring. Het uiterlijk van de film wordt beïnvloed door sterke kleurfilters. Het betreft hier met name grijs- en groentinten. Hierdoor wordt het beeld wat somber en leent deze productie zich niet als demonstratiemateriaal. Dit neemt echter niet weg dat deze artistieke keuzes prima worden weergegeven. Er zijn wat kleine probleempjes met het beeld zoals wat bewegingsonscherpte hier en daar. Al met al echter een ruim voldoende presentatie.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc van Safe is voorzien van een DTS HD MA 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Helaas worden we hier niet getrakteerd op de 7.1-variant die op buitenlandse uitgaves wel te vinden is. Het is echter nog steeds genieten. De audio van Safe staat bol van de directionele effecten. Het maakt optimaal gebruik van het volledig 5.1-spectrum. De vele actiescènes lenen zich hier dan ook prima voor. Op deze momenten wordt ook de subwoofer krachtig ingezet. Dit maakt dat de audiotrack de actievolle scènes effectief kracht bijzet. Ondanks al dit geweld kent de track nog steeds de nodige nuancering. Alles wordt beheerst ten gehore gebracht en de audio voelt nog steeds realistisch. Ook de dialogen zijn op elk moment goed te verstaan. Een prima prestatie.

Extra's

Safe komt verpakt in een standaard Blu-ray Disc-keepcase. Er is geen menu, noch extra’s. Voorafgaand aan de hoofdfilm worden er een drietal trailers afgespeeld. Op buitenlandse uitgaves is een audiocommentaar door de regisseur Boaz Yakin te horen, alsmede een drietal korte featurettes.

Conclusie

Luke Wright ziet zijn leven naar de knoppen gaan wanneer hij een bokswedstrijd verliest die hij niet had mogen verliezen. Zijn vrouw wordt vermoord en het leven wordt hem onmogelijk gemaakt door corrupte politieagenten. Er is licht aan de horizon wanneer zijn pad kruist met dat van het Chinese meisje Mei. Ze kent de combinatie van een kluis. De inhoud daarvan kan het leven van Luke weer op de rails brengen. Safe is precies wat je van een Jason Statham-actievehikel mag verwachten. Rechtoe-rechtaan actie van de eerste tot de laatste minuut. Dit alles wordt prima gepresenteerd op de Blu-ray Disc-uitgave van Entertainment One. Helaas moeten we het hier stellen zonder extra’s, al staan buitenlandse uitgaven daar ook niet bol van. Een veilige aankoop voor de genreliefhebber.

Laatste reacties

Tarkus  |  28-12-2012

Typische Statham film, knokpartijen, shoot-outs en achtervolgingen. Stevige kost dus, maar een simpel verhaal. Het is niet Stathams beste film die ik al heb gez...
Lees meer >

De_Hollander  |  09-11-2012

Heb je hem wel origineel gekeken? Heb hem liggen en mij is het niet opgevallen op een tv zonder beeldverbeteraars. Nu zit ik niet op mijn scherm, 42'' 2,5m er v...
Lees meer >

theregiment  |  31-10-2012

Kwaliteit is niet al te best, nogal posterisatie en macroblocking, dit is ook te zien op de screenshots. Heb je hem wel origineel gekeken? Heb hem liggen en m...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  31-10-2012

Ik ben benieuwd of je dat nog steeds zou aangeven als je niet wist dat deze uitgave van Entertainment One is. Iets met vooroordelen.
Lees meer >

De_Hollander  |  30-10-2012

Kwaliteit is niet al te best, nogal posterisatie en macroblocking, dit is ook te zien op de screenshots.
Lees meer >

theregiment  |  30-10-2012

'Safe is precies wat je van een Jason Statham-actievehikel mag verwachten.' inderdaad, niet meer en ook niet minder, toffe actie flik met Statham in de hoofdro...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.