We Bought a Zoo

Recensent:
Koen Koene
04-03-2013

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

We Bought a Zoo (Blu-ray)
Samenvatting

Sinds Benjamin Mee (Matt Damon) zijn vrouw verloren heeft, is hij op zoek naar een manier om opnieuw te beginnen. Verhuizen lijkt daarbij een goede eerste stap. De zoektocht naar huizen brengt hem en zijn twee kinderen – zoon Dylan (Colin Ford) en dochtertje Rosie (Maggie Elizabeth Jones) – bij ogenschijnlijk het perfecte huis. Er is alleen één probleempje: bij het huis hoort een inmiddels gesloten dierentuin, inclusief diverse dieren en hun verzorgers. Maar dat is voor Benjamin geen bezwaar. Samen met de verzorgers, waaronder Kelly (Scarlett Johansson), zet hij alles op alles om de dierentuin opnieuw geopend te krijgen.

Commentaar

Het is alweer even geleden dat schrijver/regisseur Cameron Crowe (Almost Famous, Jerry Maguire) met een nieuwe film kwam. Elizabethtown verscheen in 2005, en daarna bleef het lange tijd stil op filmgebied. Maar daar kwam onlangs verandering in. Toen kon het publiek namelijk gaan kijken naar We Bought a Zoo, Crowes nieuwste prent. Deze is gebaseerd op de memoires van Benjamin Mee, de man die een dierentuin kocht, deze opknapte en vervolgens heropende. Al zijn er aan zijn verhaal (bijna vanzelfsprekend) diverse aanpassingen gedaan om het in filmvorm te gieten. Zo speelt het verhaal zich nu af in Amerika in plaats van Engeland, en kocht Mee in werkelijkheid de dierentuin toen zijn vrouw nog leefde in plaats van na haar dood. En dan zijn er nog allerlei komische en dramatische verwikkelingen die zich in het echt vermoedelijk niet voorgedaan hebben. Het mag duidelijk zijn dat je de film niet moet zien als documentaire, maar als dramakomedie met een losjes op waarheid berust basisgegeven. Als we We Bought a Zoo met een enkel woord zouden moeten omschrijven, dan is dat het woord “leuk”. Een leuk gegeven, leuke personages en een leuk, ongecompliceerd verhaal. Weliswaar is er tevens een serieuzer drama-aspect – onder meer in de relatie tussen Ben en zijn zoon, en de manier waarop het gezin omgaat met het feit dat mama er niet meer is – maar je krijgt nooit het idee dat het niet goed zal komen. We Bought a Zoo is dan ook in de eerste plaats een typische “feelgood-movie”. Zo’n lekker zoete film zonder ingewikkeld verhaal, die simpelweg erg leuk is om naar te kijken (daar is dat woord weer) en je met een tevreden gevoel achterlaat. De cast draagt hier veel aan bij, door prima vertolkingen. Matt Damon weet meer dan voldoende te overtuigen als “family-man” en ook de werknemers van de dierentuin zijn goed gecast. Eveneens noemenswaardig zijn Colin Ford als de zoon van Benjamin, en Elle Fanning (Super 8) als zijn potentiële vriendinnetje. En dan is er nog dochtertje Rosie Mee, gespeeld door de zevenjarige Maggie Elizabeth Jones. Wie haar niet schattig vindt is óf een zuurpruim eerste klas óf een robot. Op acteergebied geen klachten dus. Dat geldt ook voor de muziek, altijd een essentieel element in films van Crowe. Klein minpuntje is dat de rode draad door het verhaal, het opknappen van de dierentuin, nog wel wat meer dreiging en/of strubbelingen had kunnen gebruiken. Nu werken de personages zich er zo ongeveer fluitend met één hand op de rug doorheen. Maar ach, ook dat zorgt er voor dat het allemaal bijzonder licht verteerbaar is, en feitelijk is de film er nauwelijks minder vermakelijk door. We Bought a Zoo is dan ook een prent die je gerust in huis kunt halen als je op zoek bent naar een paar uur ongecompliceerd feelgood-vermaak.

We Bought a Zoo is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave, de DVD-recensie vind je elders op de site.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Komedie
Regio: A, B, C
Jaar: 2011
Speelduur: 123 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626089025

Extra's

  • Trailer
  • Audiocommentaar
  • Bloopers
  • Fotogalerij
  • Verwijderde en langere scènes
  • We Filmden een Dierentuin
  • Oorverdovend Geluk
  • De Echte Mee

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van We Bought a Zoo heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

In onze recensie van de DVD-uitgave is te lezen dat de DVD-transfer enigszins teleurstelt. De grote vraag is: geldt dit ook voor de HD-transfer? Het antwoord daarop is een volmondig “nee”. Sterker nog, eigenlijk valt er vrijwel niks aan te merken op de kwaliteit van het beeld. Zo ziet het beeld er haarscherp en gedetailleerd uit, en heeft deze een uitstekend schaduwdetail, goed zwartniveau en prima kleurverzadiging (al ogen huidtinten hier en daar een tikje te rood, maar dat is slechts een minimale kanttekening). En daar waar de DVD-transfer regelmatig te lijden had onder artefacting, is daar bij deze HD-transfer niks van terug te zien. Daarmee kunnen we spreken van een erg goede beeldkwaliteit, met meer dan voldoende meerwaarde ten opzichte van de DVD-transfer.

Geluidskwaliteit

Zoals gebruikelijk bij een BD-uitgave staat het geluid van We Bought a Zoo in lossless vorm op het schijfje. Deze DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) zet een opvallend ruimtelijk geluid neer. Want in tegenstelling tot de verwachting bij dit type film – een op de voorkanalen gericht geluidsbeeld – maakt deze track prima gebruik van de vijf aanwezige hoofdkanalen. Zo wordt je regelmatig omgeven door muziek, een prima combinatie van rock en de originele composities van Jónsi. Daarnaast dragen ook omgevingsgeluiden en het sporadische geluidseffect bij aan de goede ruimtelijkheid van het geluid. Op de overige fronten valt er eveneens niks te klagen. Dialogen komen goed verstaanbaar uit het midden en het geluid heeft een erg goede detaillering, helderheid en dynamiek. Het mag duidelijk zijn: dit is een uitstekende track, die meer in zijn mars heeft dan je bij een film als We Bought a Zoo verwacht.

Extra's

Met een enkele featurette stelt de DVD-uitgave qua extra’s teleur, maar de BD-uitgave van We Bought a Zoo presteert heel wat beter. De aanwezige extra’s zijn in HD-resolutie en hebben DD 2.0-geluid. Ze zijn allemaal Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
Selecteer je het audiocommentaar, dan krijg je eerst een inleiding van Cameron Crowe te horen. Hierin geeft hij onder meer aan dat dit de eerste keer is dat “mede-commentator” JB Smoove, die slechts een kleine rol in de film heeft, het eindresultaat bekijkt. Daarna gaat de film, en dus het commentaar, van start. Crowe zorgt samen met editor Mark Livolsi voor interessante achtergrondinfo (een tikje droog), en Smoove is vooral aanwezig voor de welkome luchtige noot. Het beluisteren waard.

Verwijderde en Langere Scènes (37 min)
Onder deze noemer vind je maar liefst twintig scènes die ofwel verwijderd zijn uit de uiteindelijke film, ofwel in verkorte vorm in de film aanwezig zijn.

Bloopers (7 min)
Een compilatie van blunders, gegrap en onverwachte situaties tijdens de opnamen.

We Filmden een Dierentuin (76 min)
Een zeer uitgebreide Making Of, die opgedeeld is in vijf afzonderlijk te selecteren secties (een “play all”-optie is uiteraard ook aanwezig). Deze extra bevat informatie over tal van aspecten van de productie, bijvoorbeeld over de locaties/sets, de opnames en het werken met dieren. Ook het verhaal achter de film, dat van Benjamin Mee, wordt belicht. Een prima extra!

Oorverdovend Geluk (17 min)
Deze extra is gewijd aan de muziek van componist Jónsi, tevens de frontman van de band Sigur Rós. In een gesprek tussen Jónsi en Cameron Crowe wordt gesproken over de kracht van zijn composities, en tevens kijk je mee bij de opnames.

De Echte Mee (29 min)
In de Making Of kwam het verhaal van de echte Benjamin Mee al aan bod, en hier wordt daar uitgebreider op in gegaan. In een uitgebreid interview praat Mee over de gebeurtenissen waarop de film gebaseerd is. Leuk om te horen hoe het in het echt gegaan is.

Fotogalerij
Een verzameling film- en productiefoto’s van fotograaf Neal Preston.

Trailer
De bioscooptrailer van We Bought a Zoo, met DD 5.1-geluid.

Conclusie

De door Cameron Crowe geregisseerde dramakomedie We Bought a Zoo is losjes gebaseerd op de memoires van Benjamin Mee, de man die een gesloten dierentuin kocht, deze opknapte en heropende. In filmvorm is het puur ”feelgood-entertainment”: een lekker ongecompliceerd, zoet geheel, met een kleine portie lichtverteerbaar drama, waar je fijn stressvrij naar kunt kijken. De BD-uitgave heeft uitstekend beeld en geluid, en bovendien is – integenstelling tot de DVD-uitgave – een ruim pakket aan extra’s aanwezig. Een prima uitgave dus van deze vermakelijke dramakomedie.

Laatste reacties

bart22  |  04-03-2013

Vermakelijke feelgood film inderdaad. Helaas blijven de Fox releases in NL vaak heel lang aan de dure kant. Met her en der een keer een aanbieding. Deze film pi...
Lees meer >

theregiment  |  04-03-2013

Vermakelijke feelgood film inderdaad. Helaas blijven de Fox releases in NL vaak heel lang aan de dure kant. Met her en der een keer een aanbieding. Deze film pi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.