Stolen

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Stolen (Blu-ray)
Samenvatting

Meesterdief Will Montgomery (Nicolas Cage) weet lange tijd uit handen te blijven van de autoriteiten, maar tijdens zijn laatste klus wordt hij dan toch gepakt. Zijn collega-criminelen Vincent (Josh Lucas), Hoyt (M.C. Gainey) en Riley (Malin Akerman) weten wel te ontsnappen. De autoriteiten zijn blij dat ze Will te pakken hebben, ook al ontbreekt ieder spoor van de enorme buit. Een aantal jaren later staat Will weer op vrije voeten, en is hij vastbesloten om het bij te leggen met zijn dochter Alison (Sami Gayle). Hun eerste ontmoeting is stroef, maar het is een begin. Na deze ontmoeting krijg Will een vreemd telefoontje, van een persoon die dood zou moeten zijn. Deze persoon vertelt Will dat zijn dochter gevaar loopt. De eis: de verdwenen buit van Wills laatste klus.

Commentaar

Nicolas Cage is goed op weg om zijn pensioen veilig te stellen. Zo was hij in 2011 in maar liefst vijf films in een hoofdrol te zien, zoals Ghost Rider: Spirit of Vengeance, Season of the Witch en Drive Angry. En ook voor dit jaar heeft ie weer diverse films op stapel staan. In 2012 was het beduidend rustiger rond de acteur, en verscheen slechts een enkele film met hem in de hoofdrol. Dat was het hier besproken Stolen, over een voormalige meesterdief die met een wraakactie van een oud-collega te maken krijgt. Met zo’n stortvloed aan films kan natuurlijk niet iedere Cage-prent een klassieker zijn. Sterker nog, de laatste jaren is het vooral middelmatigheid die de toon voert op Cage z’n CV, met Tresspass en Seeking Justice als recente voorbeelden. Stolen is hier geen uitzondering op. Deze actiefilm valt namelijk op alle fronten in de categorie “doorsnee”. Iets wat de weinig fantasievolle tagline – “12 Hours, $10 Million, 1 Kidnapped Daughter” – al deed vermoeden. Een dertien-in-een-dozijn-verhaal rond een ontvoering (à la Taken), ongeïnspireerde actiescènes en acteerwerk op de automatische piloot maken Stolen tot een film die nergens weet te verrassen. Voor fans van Nicolas Cage is dit eveneens geen erg memorabele film. Cage doet wat ie moet doen, op die bekende, licht over-the-top manier waar hij om bekend staat, maar het mist het vermakelijke karakter van bijvoorbeeld The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans. Kortom: Stolen is verre van een uitblinker. Tegelijkertijd is het ook geen prent die te slecht voor woorden is. Ondanks een gebrek aan spanning en afwezigheid van personages waarmee je mee kunt leven is de film toch wel te pruimen. Zo lang er je niet te veel van verwacht en je je verstand kunt uitschakelen, is het allemaal redelijk onderhoudend. Bovendien is de film wel degelijk met voldoende vakmanschap gemaakt, kijkend naar bijvoorbeeld camerawerk en montage. Neemt niet weg dat regisseur Simon West (Lara Croft, Con Air) wel eens boeiender werk heeft afgeleverd.

Stolen is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 96 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045229283

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Stolen heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Op beeldgebied begint Stolen niet bepaald veelbelovend: het Entertainment One-logo verschijnt in beeld met een gigantische berg posterisatie. Helaas blijft het niet bij de openingsseconden. Ook verderop in de film blijkt digitale artefacting, waaronder posterisatie en macro-blocking, het voornaamste probleem. Al moet wel worden gezegd dat met name donkere scènes hier last van hebben. In beter verlichte shots zijn deze zaken gelukkig niet in storende mate aanwezig, die zien er op digitaal front prima uit. Wat scherpte betreft kan de transfer door de beugel. Het is zeker niet de meest gedetailleerde HD-weergave die we ooit hebben gezien, maar het is wel een verbetering ten opzichte van DVD-resolutie. Toch ook op dit vlak een kanttekening, namelijk dat er enige edge enhancement aanwezig is. Op de kleuren valt daarentegen niks aan te merken, en het zwartniveau is eveneens ruim voldoende. Resultaat is een wat onevenwichtige transfer, die ondanks enkele tekortkomingen toch goed genoeg oogt voor een voldoende. Zij het een magere.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Stolen is als lossless DTS-HD MA 5.1-track (16bit/48kHz) op de BD-uitgave te vinden. De klank van het geluid is prima, met een goede dynamiek en voldoende detaillering. Qua surroundgebruik is de track verre van bijzonder. Er wordt weliswaar regelmatig een beroep gedaan op de achterluidsprekers, maar vaak gebeurt dat (te) subtiel. Hierdoor mist het spoor soms – bijvoorbeeld tijdens bepaalde actiescènes – de impact die bij de beelden hoort. Verder valt er niks te klagen over de geluidskwaliteit. Zo klinken de dialogen prima en blijven ze altijd goed verstaanbaar. Zaken als ruis en gekraak zijn, bijna vanzelfsprekend, niet aanwezig. Samengevat valt op het geluid van deze BD minder aan te merken dan op het beeld, maar bijzonder is de audiobeleving zeker niet.

Extra's

De in Nederland verkrijgbare BD-uitgave van Stolen bevat geen extra’s. De Amerikaanse uitgave is op dit front echter niet veel beter, met twee korte featurettes en collectie interviews.

Conclusie

In Stolen zie je hoe ex-crimineel Will, gespeeld door Nicolas Cage, te maken krijgt met een wraakactie van een voormalige collega-dief. Will moet alles op alles zetten om zijn dochter te redden. Stolen, geregisseerd door Simon West (Con Air), is in alle opzichten een standaard actiefilmpje. Mede door het dertien-in-een-dozijn-verhaal en de ongeïnspireerde actie is het geen erg memorabele prent. De BD-uitgave heeft een matige beeldkwaliteit, die maar net een voldoende weet te scoren. Het geluid presteert een stuk beter, al mist de track de agressie van een echte actie-soundtrack. Extra’s zijn er niet.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.