Penoza III

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Penoza III (DVD)
Samenvatting

Na twee bewogen jaren staat Carmen (Monic Hendrickx) op het punt haar positie als hoofd van een succesvol drugsimperium op te geven. De zaken gaan goed, maar ze wil meer tijd besteden aan haar man John (Eric Corton) en kinderen Boris (Stijn Taverne), Koen (Joost Koning) en baby Irwan. Lucien (Niels Gomperts) en Nathalie (Sigrid ten Napel), de oudste twee telgen, wonen inmiddels al op zichzelf en zetten de eerste stappen naar volwassenheid met alle obstakels vandien. Wanneer Carmen de tijd rijp acht om zich voorgoed uit de onderwereld terug te trekken, zal Berry (Loek Peters), die zich al snel koning waant, het roer overnemen. Door stom toeval komt een belangrijke betaling niet op tijd aan, waardoor de goede verstandhouding tussen collega-criminelen op losse schroeven komt te staan. Carmen moet er alles aan doen om haar zaken weer op orde te krijgen, zonder dat er doden vallen of haar familie uit elkaar klapt. De pensioendroom komt in de vergetelheid, niet tot ieders genoegen.

Commentaar

Na de zeer succesvolle eerste twee seizoenen kon Penoza III natuurlijk niet uitblijven. Deze snelle en keiharde misdaadserie weet ook in deze derde reeks het bekende zeer hoge niveau te behouden. Er is extra moeite gedaan om naar de vorige twee seizoenen terug te linken, waardoor de serie als één doorlopend verhaal. Dit betekent wel dat een kijker in ieder geval het tweede seizoen van Penoza gezien moet hebben om alles uit Penoza III te begrijpen. De serie bruist van de internationale ambitie en allure. Dit is dan ook de beste misdaadserie die ons kikkerland tot dusver te bieden heeft, waarbij je als kijker bijna vergeet dat je naar een Nederlandse productie zit te kijken. Er wordt getracht elke aflevering echt te laten tellen, wat betekent dat het verhaal zich in rap tempo ontvouwt en blijft boeien. Door het goede script worden alle verschillende verhaallijnen mooi in elkaar gevlochten en alle eindjes komen redelijk goed samen. Elk karakter krijgt de tijd om te schitteren en bezit een redelijk solide verhaallijn. Niet alle personages zijn allemaal even uitgediept of innoverend, sommige motivaties zijn wat voorspelbaar of juist compleet onduidelijk.
Maar voor een serie die zich echt focust op misdaad en hier een menselijk gezicht bij geeft, past dit. Een serie als bijvoorbeeld  Overspelheeft wel diepere karakters, maar mist dan weer de actie.

Het acteerwerk in Penoza III is voor het meerendeel subliem. Monique Hendrix toont zich wederom oppermachtig als Carmen en gaat het hele palet van emoties langs, zeker in de scènes met haar gezin. Eric Corton straalt elke minuut voor de camera. Het is jammer dat zijn rol vrij weinig ontwikkeling doormaakt. Stijn Taverne en Joost Koning krijgen daarentegen meer speeltijd, maar zijn minder interessant om te volgen. Mads Wittermans jaagt in zijn rol als Speedy menig persoon de stuipen op het lijf en lijkt het nog leuk te vinden ook. Penoza III bevat hiernaast een rijke schat aan acteurs waar je maar moeilijk hoogte van krijgt. Allereerst Luther (Raymond Thiry), in de gevangenis, wiens blik boekdelen spreekt. Rijzende ster Berry (Loek Peters) is veruit de indrukwekkendste persoon uit dit seizoen van Penoza, wiens loyaliteit een groot vraagstuk blijkt. Ook is er een briljante rol voor Peter Blok, die gedurende het seizoen een enorme transformatie doorgaat. En dan is er Olga Zuiderhoek die Fiep, de moeder van Carmen speelt, blijkt veel meer dan een brommende opoe.

Met het acteerwerk zit het dus grotendeels wel goed. Daarbij is er bij de encenering en snelle montage goed gekeken naar Amerikaanse series in het soortgelijke genre. Dit leidt af en toe tot scènes of beelden die voor Nederlanse begrippen wat over-de-top zijn, maar deze passen prima in de verhoogde realiteit van Penoza III. Wanneer je op zoek bent naar een zeer solide, indringende tv-serie waar je van begin tot eind aan de buis zit gekluisterd en daarna alleen maar meer wilt, is Penoza nog steeds een van de beste keuzes. Wel moet hierbij gezegd worden dat de geregelde flashbacks en de scène aan het begin van elke aflevering waarin Carmen terugblikt op wat er eerder in het seizoen is gebeurt, lichtelijk stoort als je een paar afleveringen achter elkaar bekijkt. Ook op deze DVD-uitgave is er geen mogelijkheid deze beginscènes over te slaan. Samengevat evenaart Penoza III de hoge kwaliteit van zijn voorgangers en maakt het wachten op het vierde seizoen haast ondragelijk.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Misdaad, Televisie
Jaar: 2013
Speelduur: 460 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Just Bridge Entertainment
EAN: 8717344752787

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze DVD-uitgave is Penoza III te bekijken in een anamorf 1:85:1 beeldformaat. Alle beelden ogen zeer scherp en helder. Hierbuiten is er veel detail te bespeuren. Naast het veelvuldig gebruik van natuurlijk licht, waarbij sommige beelden overdag wat flets overkomen, zijn er ook verschillende scènes waar hier doelbewust mee is gespeeld. Dit gaat dan vooral om lichtinval, schaduwen en de belichting zelf. Bij de flashbacks voor en tijdens elke aflevering is er bijvoorbeeld een speels vaal groen licht te bespeuren. Bij verschillende intense scènes wordt er gezocht naar manieren om deze extra kracht bij te zetten, wat vaak genoeg lukt. Dit leidt tot een visueel divers geheel, wat zeer prettig aanvoelt. In lijn met de sfeer van de serie, worden er voornamelijk veel donkere tinten gebruikt. De fellere kleuren die sporadisch voorkomen, zijn diep verzadigt. Het contrast en de zwartwaarde liggen redelijk hoog. Al deze zaken bij elkaar zorgen er voor dat de filmische sfeer die de makers van Penoza III voor ogen hadden ook behoorlijk gelukt is. Dit komt zeker goed over. Naast ruis en geringe edge-enhancement zijn er geen artefacten aanwezig. Een prima transfer dus. Op deze DVD-uitgave is alleen ondertiteling aanwezig voor de buitenlandse dialogen. Er zijn geen ondertitels aanwezig voor doven en slechthorenden.

Geluidskwaliteit

Deze DVD-uitgave is voorzien van een Nederlandstalig Dolby Digital 5.1-audiotrack (448 kb/s). Wat als eerste opvalt, is dat dit waarschijnlijk een transfer is van een oorspronkelijk stereo-geluidstrack. Vaak genoeg hoor je dialogen of bepaalde geluidseffecten niet alleen door het middenkanaal of de voorste surroundkanalen maar ook door de achterste twee luidsprekers. Hierdoor krijg je een soort echo-effect, wat heel desoriënterend werkt. Dit levert heel soms een interessant effect op, wanneer bijvoorbeeld acteur Peter Blok iemand goed de waarheid vertelt en zijn stem indringend door alle speakers klinkt. Het gebeurd zeer onregelmatig en soms zelfs tijdens een zin. Wanneer kijkers in staat zijn het geluidsspoor terug te brengen naar twee audiokanalen, dan is dit voor de kijkbeleving sterk aan te raden. Hierbuiten is hier sprake van een redelijke geluidskwaliteit. Alle dialogen zijn scherp en duidelijk te horen. De aanwezige geluidseffecten zijn prima gelaagd, wat de sfeer van Penoza III alleen maar verhoogt. Vaak genoeg wordt er gebruik gemaakt van omgevingsgeluiden, die via de surroundkanalen te horen zijn. Deze zijn gevarieerd en zorgen voor extra ambiance. Ook de indringende muziek draagt bij aan uren intensief kijkplezier. Concluderend gaat het hier om een prima geluidstrack in zijn originele stereo-geluid, maar een jammere transfer naar 5.1.

Extra's

Zodra je een van de discs van Penoza III in je DVD-speler stopt, kom je na een korte promotietrailer in het statische hoofdmenu. Hier kun je de vijf aanwezige afleveringen integraal afspelen of afzonderlijk selecteren. Er zijn op deze DVD-uitgave geen extra's aanwezig.

Conclusie

Carmen hoopt met pensioen te gaan, maar al snel blijkt dit niet zo gemakkelijk te kunnen. Binnen het criminele circuit is niemand lang je vriend, zeker niet als er geld mee gemoeid is. Hoe zit dat binnen het gezin, dat Carmen krampachtig bij elkaar tracht te houden? Penoza III is net als zijn voorgangers televisie van de bovenste plank. De (hoofd)personages worden stuk voor stuk neergezet door steengoede acteurs en hebben bijna allemaal een zeer bevredigende verhaallijn. Zeker Monic Hendrikx en Loek Peters schitteren in hun rollen als Carmen en Berry. Het snelle tempo van de afleveringen zuigen je vanaf de eerste paar minuten in de serie, die je na de laatste aftiteling amper loslaat. De DVD-transfer is van een redelijke kwaliteit. De beeldkwaliteit is vrij goed. Het geluid is prima in stereo, maar valt door de mand in de aangeboden 5.1-mix. Het totale gebrek aan extra's is vrij teleurstellend. Echte fans van de serie kunnen hiervoor de verzamelbox met seizoen één, twee, drie en een bonus DVD met exclusieve extra's opzoeken. Concluderend is Penoza III een indrukwekkend vervolg dat zeker de moeite waard is te bekijken. Nu is het uitkijken naar het haast onvermijdelijke Penoza IV.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Geweld Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots