Left Behind


Left Behind (Blu-ray)
Samenvatting

Van het ene op het andere moment verdwijnen er overal ter wereld mensen. Alleen hun kleding en eigendommen blijven achter. Het blijken sowieso alle kinderen te zijn en ook gelovige mensen verdwijnen. Maar waar zijn ze naartoe? Piloot Ray Steele (Nicolas Cage) probeert in deze chaos kalm te blijven. Hij krijgt daarbij hulp van Buck Williams (Chad Michael Murray) die het hoofd ook koel weet te houden. Beide hebben zo hun redenen om het toestel veilig aan de grond te krijgen. Chloe (Cassi Thomson) is de dochter van Ray en is op zoek naar haar verdwenen broertje en moeder. Lukt het de achtergeblevenen om te overleven?

Commentaar

Nicolas Cage is afgegleden, ver afgegleden. Hij schijnt een nogal grote schuld bij de belastingdienst te hebben. Zou dit de reden zijn dat hij ogenschijnlijk werkelijk elke rol aanpakt? Left Behind is zo mogelijk een nieuw dieptepunt. De film is gebaseerd op een succesvol boek van auteurs Tim LaHaye en Jerry B. Jenkins. Het is een nogal pro-religieus pamflet. Het volgt zo ongeveer letterlijk de vermelding in de Bijbel. Alle kinderen en gelovigen verdwijnen en alle ongelovigen blijven achter in een wereld waarin het einde der tijden nabij is. Alleen al dit uitgangspunt maakt dat de film een inhoud heeft die voor bijvoorbeeld atheïsten aanstootgevend kan zijn. Ook gelovigen kunnen zich echter beledigd voelen, want de kwaliteit van deze film is erbarmelijk. Om te beginnen bij het verhaal. Dat is hierboven wel zo ongeveer omschreven. Maar verwacht geen groots spektakel. Het gaat alleen nog over Cage die zijn vliegtuig aan land moet zetten en zijn dochter die haar familie zoekt. Daarbij passeert cliché na cliché de revue. Je ziet verder weinig tot niets van de wereld in deze staat en verwacht al helemaal geen diepgravend document van wat een dergelijk evenement psychologisch zou kunnen doen met hen die achterblijven. Als je het concept fascinerend vindt, kun je beter gaan voor de serie The Leftovers, die een stuk meer kwaliteit in huis heeft. Dan de productiewaarden. Daarbij is Goede Tijden, Slechte Tijden zelfs nog een prestigeproject. De shots zijn statisch en ongeïnspireerd. Het camerawerk is ronduit slaapverwekkend. Kan het acteerwerk dit project dan nog redden van de ondergang? Helaas niet. Dit varieert van redelijk (Cage) tot matig op zijn best (Chad Michael Murray) en van een abominabel en lachwekkend laag niveau (zo ongeveer alle andere castleden). Waarom dan toch nog een 4 uit 10 en niet bijvoorbeeld een 1? Ondanks al het bovengenoemde is de film – voor een keer – nog aardig onderhoudend. Cage slaat zich er met verve doorheen en draagt de film zo ongeveer alleen en sommige van de scènes zijn zo slecht dat het hilarisch wordt. Het meest hilarisch is misschien nog wel de quote van een van de schrijvers van het boek waarom Left Behind is gebaseerd, die al vroeg bij een screening van de film mocht zijn: “It is the best movie on the rapture I have ever seen.” Ik hoop van harte dat dit de enige film is die hij ooit over dit onderwerp heeft gezien…   

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction, Thriller
Regio: B
Jaar: 2014
Speelduur: 110 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664113851

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Left Behind heeft een beeldverhouding van 1.78:1. Dit is een grove afwijking van het originele beeld van 2.35:1. Een grote tekortkoming. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

Dit oordeel moet eigenlijk in tweeën worden gesplitst. Tijdens het begin van de film is de beeldkwaliteit nagenoeg perfect. Kleuren en contrast zijn uitstekend. De kleinste details dichtbij en ver weg zijn uitstekend zichtbaar. Dit alles verandert naarmate we de cockpit van het vliegtuig ingaan en het allemaal donkerder wordt. Het schaduwdetail is dan ondermaats en de kleuren ook een stuk meer grauw. Vanaf dit moment maakt het beeld geen enkele indruk meer. Nergens is er echter sprake van defecten in het beeld. Wanneer we deze twee middelen komt het beeld op een ruime voldoende. De transfer krijgt echter een forse aftrek van punten vanwege de aangepast beeldverhouding. 

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Left Behind bevat een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Wat een gemiste kans. Er zijn mogelijkheden genoeg om aardig wat geluidsgeweld te laten horen, maar dit komt maar matig uit de verf. De dialoog is altijd goed verstaanbaar. De effecten komen ook wel mooi gespreid uit voorste en achterste speakers, maar toch mist er iets. Er zit onvoldoende kracht in het geluid, te weinig dynamiek. Het is wat te tam allemaal en kan daardoor niet echt indruk maken.

Extra's

De disk start met een aantal trailers. Direct daarna start de hoofdfilm. Er zijn geen extra’s.

Conclusie

Ray Steele is piloot en een routinevlucht verandert opeens geheel wanneer er plots mensen uit het niets verdwijnen. Dit blijkt niet alleen hier gebeurd te zijn maar over de hele wereld. Vanaf dat moment probeert hij het hoofd koel te houden terwijl iedereen om hem heen in paniek raakt. Left Behind is wellicht een nieuw dieptepunt in Cage zijn toch al aardig afgegleden carrière. Het verhaal is aanstootgevend qua inhoud en slecht uitgevoerd en de productiewaarden zijn van een zeer bedenkelijk niveau. De beeldkwaliteit is in het begin van de film goed, later een stuk minder. Het geluid kan net een voldoende wegdragen, maar is weinig indrukwekkend. Er zijn geen extra’s beschikbaar.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Dan G.  |  01-03-2015

Yep, niks aan toe te voegen. Drama.
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  27-02-2015

Klinkt als een slap aftreksel van Vanishing on 7th Street.
Lees meer >

Werner  |  27-02-2015

"Het is een nogal pro-religieus pamflet." Lees: het is ronduit beledigend voor niet-christenen (én christenen van de verkeerde denominatie).
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.