Unbroken

Totaalbeoordeling:

6.6
Blu-ray

Samenvatting

Van jongs af aan is Louis Zampanelli (Jack O'Connell) een vechter. Hij vecht op straat om eten voor zichzelf en zijn familie te garanderen en op aandringen van zijn oudere broer vecht hij als hardloper voor de hoogste plaats op de athletiekbaan. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kan Louis maar aan één Olympische Spelen meedoen, waar hij wel een record op de 5000 meter vestigt. Als bombardier in de luchtmacht legt hij succesvol strategische delen van de Japanse krijgsmacht plat. Wanneer Zampanelli en zijn crew crashen in de Stille Oceaan lijkt echter alles verloren. De redding door de Japanse marine blijkt al snel een voorbode van een ware hel op aarde. Louis vecht door.

Commentaar

Het leven van Louis Zamperini is meer dan een film waard. Het eerste deel van zijn leven heeft hij altijd gevochten om te overleven. Op straat, op de atletiekbaan en in gevangenkampen. Hierna heeft hij God en de weg van de vergeving gevonden en is hij met zijn vechtlust anderen gaan helpen. Unbroken behandelt Zamperini's tijd in de oorlog met flashbacks naar zijn jeugd en hardloopcarrière. Wat een inspirerende film had moeten zijn, lijkt helaas weinig impact te maken.
Het acteerwerk is erg goed. Iedereen lijkt zijn uiterste best te doen, waardoor je je als kijker echt in de situatie waar ze inzitten kan inleven. Naast Zamperini is kampcommandant Mutsuhiro 'De Vogel' Watanabe (Takamasa Ishihara) de enige persoon waar in Unbroken echt aandacht aan besteed wordt. Hij is volledig eendimensionaal, wat waarschijnlijk historisch accuraat naar het beeld van Zamperini, maar filmisch uiteindelijk wat eentonig is. Alle vrienden en kampgenoten van Zamperini komen hier en daar in beeld, maar verdwijnen net zo snel weer en geen van hen heeft een persoonlijkheid of genoeg tijd om indruk achter te laten. 
Het verhaal op zich is zeer indrukwekkend en belangrijk om te vertellen. Unbroken vertelt op een realistische manier wat er met een krijgsgevangene in de Tweede Wereldoorlog kon gebeuren. De poging om Zamperini aan het eind van de film inclusief heroïsche muziek tot een held te maken, past hier echter totaal niet bij. Omdat er niet te veel variatie is (kamp na kamp, 'De Vogel' heeft het op Zamperini gemunt) en er geen/weinig personages zijn om je als kijker echt in in te leven, voelt Unbroken wat eentonig. Een manier van de makers om dit te doorbreken is het gebruik van flashbacks. Deze zijn op zich van een prima kwaliteit, maar worden erg geforceerd in de film laten zien (bijvoorbeeld middenin een actiescène). Hierdoor zijn ze eerder ergernis dan gewenste extra inkijkjes in Zamperini's leven. Het is extra teleurstellend in dit geval omdat Zamperini's tijd na de oorlog net zo interessant, zo niet nog interessanter is. Een gemiste kans, maar deels begrijpelijk dat de makers ervoor gekozen hebben het bij de oorlog te houden. Dan hadden ze er echter meer van moeten maken.
Unbroken tracht het indrukwekkende leven van Louis Zamperini in beeld te brengen. Helaas is het eindresultaat ondanks alle moeite een eenzijdig product geworden. Filmisch sterk, maar weinig emotie. 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog
Regio: A, B, C
Jaar: 2015
Speelduur: 137 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos
 • Dolby Digital 5.1 - Catalaans
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal
EAN: 5053083032159

Extra's

 • Prison Camp Theatre: Cinderella
 • Cast and Crew Concert ft. Miyavi
 • Louis' Path to Forgiveness
 • Deleted Scenes
 • Inside Unbroken
 • The Real Louis Zamperini

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze Blu ray-uitgave kent Unbroken een HD-1080/24p-transfer in een 2.35:1 beeldformaat. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4AVC videocodec. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, die voor iets meer dan 40GB is beschreven. Zoals het een oorlogsfilm betaamt, bestaat de film vooral uit bruin- en grijstinten. De verschillende tijdsperiodes en gevangenkampen hebben elk een onderscheidende sfeer, wat alles de nodige diversiteit geeft. De beroemde cinematograaf Roger Deakins heeft enkele momenten waarin zijn genialiteit echt naar voren komt, voornamelijk door te spelen met de belichting en kadrering. Hoogstwaarschijnlijk is ervoor gekozen om Unbroken zo realistisch mogelijk te houden, waardoor er niet meer variatie in de beelden is. Alles oogt zeer scherp met veel detail. De kleuren zijn  goed verzadigd, wat een indringende sfeer geeft. Helaas is niet alles positief. Sommige van de CGI-fragmenten zien er wat nep uit, vooral wanneer men  in de oorlogsvliegtuigen zit. Op die plekken heeft het beeld dan een rare waas over zich, wat behoorlijk afleidt. Er zijn geen noemenswaardige artefacten te bespeuren. Al met al dan toch een prima beeldkwaliteit dus.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc-uitgave van Unbroken kent een Engelstalig True HD 7.1-track met een geïntegreerde Dolby Atmos audiotrack in de originele taal en verschillende Dolby Digital 5.1-audiosporen in andere talen zoals Duits en Frans. Hieronder wordt zowel  de Dolby True HD 7.1-track als de Dolby Atmos-track besproken. Het geluid is bij beide versies erg indrukwekkend, maar de Dolby Atmos-track klinkt veel ruimtelijker en de toevoeging van plafondspeakers geeft de kijker echt het gevoel dat je onderdeel bent van de actie. Via het middenkanaal zijn bij beide versies de verschillende stemmen scherp en helder te horen. De geluidseffecten bij beiden tracks zijn zeer gelaagd en divers, waardoor je als kijker geheel in de film opgaat. Er is bijvoorbeeld een voorbijscherend vliegtuig te horen van de achterste naar de voorste kanalen, met de impact van de schoten die via het middenkanaal te horen zijn. De Dolby Atmos-track breidt dit nog veel verder uit en geeft echt het idee dat de vliegtuigen vanaf alle kanten over je heen vliegen en de explosies overal plaatsvinden. Je wordt omsingelt door perfect geënsceneerd geluid. Een storm op zee in Dolby Atmos klinkt alsof je er zelf bij bent, je wordt nog net niet nat! Ook de andere omgevingsgeluiden zijn zeer divers en omvangen kijkers via alle kanalen. Het LFE-kanaal en veelal de surroundkanalen komen in actie bij de verschillende ontploffingen, wat heel natuurlijk overkomt en zelfs de grond doet trillen. Al met al twee indrukwekkende geluidstracks, waar de Dolby Atmos-track nog een flink stapje verder in gaat en daardoor een duidelijke voorkeur heeft. 

Extra's

Het geanimeerde hoofdmenu op deze Blu ray-disc geeft toegang tot Unbroken - integraal en via een selectie uit twintig hoofdstukken -, de audio- en ondertitelinginstellingen, naast de verschillende extra's.

The Real Louis Zamperini (28 min.)
Een interessante documentaire over Louis Zampanelli, waarin familieleden en Louis zelf zijn bijzondere leven bespreken. In tegenstelling tot in de film wordt hier ook aandacht besteed aan Louis' tijd na de oorlog, waaronder zijn reis naar Japan om zijn bewakers te vergeven.

Louis' Path to Forgiveness (6 min.)
In deze kortere extra wordt er iets uitgebreider gesproken over Louis' postraumatische stress, zijn 'redding' door het geloof en wat dit in zijn latere leven voor hem betekent heeft.

Prison Camp Theatre: Cinderella (7 min.)
Hier wordt er meer aandacht gegeven aan het toneelstuk dat de soldaten opvoeren halverwege de film. Er is blijkbaar veel moeite in gestoken, waardoor het interessant is om het geheel en de conceptie ervan te zien.

Cast and Crew Concert ft. Miyavi (8 min.)
Een korte blik op het optreden van Miyavi, een beroemd in Japan om zijn muziek. Hier is vrij simpele rock te horen, wat de meesten wel zal aanspreken. Net zo interessant is het enthousiasme over de Unbroken, circa halverwege de productie.

Deleted Scenes (15 min.)
Een reeks scènes die in de eigenlijke film zijn ingekort of volledig weggelaten. Naast iets meer informatie over Louis Zampanelli zijn er ook beelden die de overige karakters meer omvang geven. Misschien dat het toevoegen van sommige van deze scènes Unbroken iets meer gelaagdheid zou kunnen geven.

Inside Unbroken (28 min.)
Een serie korte featurettes waarin vooral het verhaal van Zampanelli en de mogelijkheid van een verfilming besproken wordt. Naast de casting wordt er niet heel veel gesproken over de eigenlijke productie. Vooral de passie van Angelina Jolie voor het project is erg mooi om te zien.

Conclusie

Louis Zamperini is een deelnemer aan de Olympische Spelen die door het uitbreken van de oorlog zijn carrière moet opgeven. Wanneer zijn bommenwerper boven de Stille Oceaan neerstort, komt na enkele weken op zee in Japanse handen. Het begin van hel op aarde. Ondanks dat Unbroken sterk geacteerd is en er mooi uitziet, is het op den duur wat eentonig omdat alleen de hoofdpersoon iets van karakter krijgt en het zich wat herhaald. Technisch gezien is er niets te klagen. Het geluid op deze Blu-Ray-uitgave is van een uitmuntende kwaliteit en voorzien van een Dolby Atmos-track. Ook qua beeld ziet alles er goed uit. De extra's zijn rijk gevuld en bieden een gewenste inkijk in het leven van Zamperini. Helaas wordt er niet veel over de eigenlijke film gezegd. Concluderend is Unbroken een goede poging om hommage te brengen aan een bijzondere man, maar als film is er helaas te weinig om echt indruk te maken. Technisch een goede poging, maar emotioneel gebrekkig. 

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal.

Lees meer

Laatste reacties

Vincent Vernel  |  02-06-2015

Beste Werner, Excuses, ik heb het aangepast. Dank voor je opmerking!
Lees meer >

Werner  |  01-06-2015

Dit is niet AJ's regiedebuut, Vincent. Dat was In The Land Of Blood And Honey.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Atmos Dolby Digital 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots