Return, The / Vozvrashchenie

Totaalbeoordeling:

9.2
Blu-ray

Return, The / Vozvrashchenie (Blu-ray)
Samenvatting

Andrey (Vladimir Garin) en Ivan (Ivan Dobronravov) wonen bij hun moeder (Nataliya Vdovina) en grootmoeder (Galina Popova). Ze zijn niet de dappersten binnen hun vriendengroep, maar ze vermaken zich prima met elkaar. Op een dag staat er zomaar ineens een man (Konstantin Lavronenko) voor de deur die zegt hun vader te zijn. Om de banden weer aan te halen gaat vader met de twee jongens een dagje vissen. Andrey is blij dat zijn vader er weer is en kijkt tegen hem op, maar de jonge Ivan neemt het hem erg kwalijk dat hij twaalf jaar lang zijn gezicht niet heeft laten zien. Vader probeert de jongens wat meer mans te laten zijn, maar dat heeft niet altijd het gewenste effect. Het dagje vissen worden er al snel meer, want vader lijkt nog een tweede agenda te hebben. Uiteindelijk belanden ze op een eiland waar ze kamperen. De jongens beginnen steeds achterdochtiger te worden, maar wat er nu precies speelt weten ze niet. 

Commentaar

De Russische regisseur Andrey Zvyagintsev debuteerde in 2003 heel sterk mijn zijn film The Return (Vozvrashchenie). De donkere, bijna thrillerachtige film heeft een intrigerend verhaal, waarbij een mysterieuze vader na twaalf jaar afwezigheid plotseling uit het niets weer opduikt. Men speculeert waar hij al die jaren is geweest. Was hij piloot, zoals moeder beweerde? Of was hij op reis? Misschien zat hij wel in de gevangenis? Zelf laat hij zich daar niet over uit en het is eigenlijk ook niet zo belangrijk. Hij is er nu eenmaal en voor de twee zonen is het wennen. De een kan makkelijker met zijn terugkeer omgaan dan de ander. De autoriteit van de vader wordt vooral door de jongste, Ivan, niet zonder slag of stoot geaccepteerd. De twee jongens zijn elkaars tegenpolen. De naïeve Andrey tegenover de opstandige Ivan. Maar de broers zijn tevens elkaars beste vrienden. Dan is het logisch dat er ook wel eens onenigheid ontstaat. Maar als het erop aan komt, dan zijn ze er voor elkaar.
The Return is een film waar de kijker veel eigen invulling aan kan geven. Weinig wordt uitgelegd of concrete antwoorden gegeven en dat is ook niet nodig. Zvyagintsev laat dit ook heel bewust aan de kijker over en geeft daarom ook geen uitleg over het verhaal. The Return is mooi gefilmd. Heel stilistisch en met weinig kleur, wat een kille sfeer aan de film geeft. Ook de verstilde geluidsband werkt hier aan mee. Naast het intrigerende verhaal en de visuele schoonheid komt de kracht van de film voor een heel groot deel ook uit het geweldige acteren van de twee jongens, Vladimir Garin en Ivan Dobronravov. Het zijn twee jonge talenten waar regisseur Zvyagintsev een half jaar naar heeft gezocht. Het natuurlijke spel van de jongens geeft deze film een extra dimensie. Het trieste aan het hele gebeuren is dat Vladimir, nog voor de officiële release van de film, is verdronken in een meer, niet ver van de opname-locaties. De andere, belangrijke figuur in deze film is de vader, gespeeld door Konstantin Lavronenko. De man met twee missies: zijn jongens een stuk zelfstandigheid bijleren, plus een eigen missie, die met zijn verleden te maken heeft. Hij houdt echt van zijn zonen, maar voelt zich onbegrepen. De twaalf jaar afwezigheid zijn niet door een paar dagen te gaan vissen recht te zetten.
The Return won de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië in 2003 en maakte daarna een succesvolle reis langs de bioscopen in de wereld. Dat succes wist Zvyagintsev pas weer te evenaren met zijn recente film Leviathan, dat voor een Oscar werd genomineerd. Het is in ieder geval te hopen dat Zvyagintsev films blijft maken, want op een slechte film hebben we hem nog niet uit zijn koker zien komen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2003
Speelduur: 110 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Russisch
  • DTS-HD MA 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019009618

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Return heeft een HD-1080/24p-transfer in 1.85:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB enkellaags disc, waarvan ruim 23 GB is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Het beeld is voor deze nieuwe release volledig gerestaureerd en dat heeft de film zeker goed gedaan. De originele DVD-uitgave was niet slecht, maar zeker voor verbetering vatbaar. Men is trouw gebleven aan het originele uiterlijk zoals de film ook in de bioscopen werd vertoond. Dat houdt in dat de kleuren minimaal zijn en vooral de blauwtinten overheersen. Dat zorgt voor een kille uitstraling, hoewel de film zelf in de zomer afspeelt. Maar de kille sfeer van het verhaal wordt er door versterkt. Het beeld, nog op 35mm-film gedraaid, heeft een lichte korrel, wat voor een authentieke filmuistraling zorgt. Scherpte, contrast en schaduwdetail zijn ruim voldoende, maar het zwartniveau had wat sterker gekund. Storende elementen komen niet voor in deze beeldtransfer. Een mooie upgrade van de DVD en een overstap zeker waard.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc van The Return heeft twee lossless geluidstracks, maar slechts één is een multi-kanaals track en dat betreft het Russische DTS-HD Master Audio 5.1-spoor. De Franse track is slechts een stereo-track. Ondanks dat het geluid van The Return een meerkanaals-track is richt het zicht vooral toch op de voorste kanalen. De surroundspeakers zijn vaak stil en als ze al van zich laten horen, dan is het met een laag volume. Het geluidsbeeld is dus vrij miniem, maar daardoor niet minder interessant. Doordat de omgevingsgeluiden vrij zacht zijn, wordt de aandacht direct naar de karakters in beeld getrokken. Je komt zo erg dichtbij, een meerwaarde van deze geluidstrack. Dialogen zijn prima te volgen, ook de wat zachtere passages. Doordat er echter Russisch wordt gesproken zal de ondertiteltrack voor velen noodzakelijk zijn. Muziek wordt er niet veel gebruikt in deze film en dan nog maar in een erg ondersteunende rol. Nergens neemt de muziek de overhand.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menu. Helaas zijn alle extra's die op de eerdere DVD-uitgaven stonden verdwenen. Op deze nieuwe release staan geen extra's meer.

Conclusie

Na twaalf jaar komt de vader van Andrey en Ivan ineens opdagen. Samen gaan ze een paar dagen vissen en kamperen. De twee jongens kijken ieder op een andere manier tegen hun vader aan. The Return is een intrigerende film met geweldig acteerspel van de twee jonge acteurs. Regisseur Andrey Zvyagintsev zet zijn naam direct op de kaart met deze debuutfilm. De Blu-ray Disc-uitgave heeft gerestaureerd beeld en geluid en heeft er nog nooit zo mooi uitgezien op disc. Helaas zijn alle extra's van eerdere DVD-uitgaven verdwenen, waardoor de nieuwe uitgave geen extra's bevat.

Laatste reacties

Verhoeven  |  22-09-2015

(y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.