Ice and the Sky

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Ice and the Sky (DVD)
Samenvatting

De documentaire Ice and the Sky volgt het wetenschappelijke levenspad van Claude Lorius. Deze Franse glacioloog heeft vele poolexpedities op zijn naam staan en samen met zijn team grote ontdekkingen gedaan. We zien hoe hij het bewijs levert voor een klimaatverandering die al duizenden jaren geleden van start ging. Vooral in de twintigste eeuw is de aarde sneller opgewarmd dan de duizenden jaren daarvoor. Door middel van ijslagen die duizenden jaren bewaard zijn gebleven levert hij en zijn team een belangrijke bijdrage over de opwarming van onze planeet.

Commentaar

De Franse documentairemaker Luc Jacquet (bekend van The March of the Penguins) komt nu met een belangrijk document over de glacioloog Claude Lorius. Deze DVD-uitgave van Ice and the Sky (La Glace et le Ciel) bevat een belangwekkend verhaal over de passie van een Franse wetenschapper voor het ijs en het klimaat die op 23-jarige leeftijd voor het eerst deelneemt aan een poolexpeditie op Antarctica. Na deze expeditie volgen er nog vele anderen waarbij opzienbarende resultaten worden behaald aangaande de klimaatverandering en opwarming van de aarde.
We zien vele videobeelden uit het persoonlijke archief van Claude waarbij de nadruk ligt op de extreem barre omstandigheden waarin deze wetenschappers hun metingen moesten verrichten. De samenwerking van mannen van allerlei nationaliteiten die maanden van huis waren en in een kleine ruimte alles moeten delen komt ook goed in beeld. Vanaf de jaren '50 tot het begin van de 21e eeuw volgen we fragmentarisch de diverse expedities in o.a. Rusland, Zuidpool en Antarctica. Het geeft ook een mooi tijdsbeeld weer van de politieke gebeurtenissen (de Koude Oorlog) die soms de beslissingen voor onderzoek in de poolgebieden vertragen. De video- opnames worden afgewisseld met beelden van Claude Lorius die terugkijkt in een winteromgeving op zijn leven. Deze beelden voegen niet zoveel toe aan zijn indrukwekkende verhaal en vertragen de mooie documentaire onnodig. Aan het einde zien we Claude ook nog in diverse talkshows zijn boodschap over de snelle klimaatverandering vertellen, maar helaas wordt dit met scepsis ontvangen. Deze documentaire levert een mooie document op voor het levenswerk van Claude Lorius die absoluut een bewijs levert voor de snelle klimaatopwarming van onze planeet. Zoals hij zelf aan de kijker vraagt op het einde; "Wat gaat u hier aan doen?" Deze film kunt u alvast bekijken voor bewustwording van ons gedrag en de invloed daarvan op moeder aarde. Een leerzame aanrader !

Filmspecs

Regisseur

Luc Jacquet

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2015
Speelduur: 86 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249483373

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze DVD-uitgave van Ice and the Sky bevat een anamorfische beeldverhouding van 1,85:1, waarbij er ook veel oude 4x3 beelden worden gebruikt. Het beeld is zeer scherp en helder van kleur. De oude video-opnames uit het archief zijn uiteraard van VHS-kwaliteit vanwege de leeftijd, maar zijn nog scherp genoeg om van te kunnen genieten. Deze beelden nemen het grootste deel van de film in beslag, waardoor het contrast met de recente opnames groot is. 

Geluidskwaliteit

De DVD-uitgave van Ice and the Sky heeft 2 geluidstracks te weten een Doby Digital 2.0 en Dolby Digital 5.1-surround. De 5.1 geluidstrack doet zijn werk naar behoren, de explosieven in de sneeuw en de sneeuwstormen maken goed gebruik van de achterste speakers. De muziek in de film wordt netjes weergegeven via de front-speakers en is niet overheersend aanwezig. De Dolby Digital 2.0-track geeft alle actiegeluiden tijdens de expedities goed weer zonder echt op te vallen. Beide fijne geluidstracks die goed hun werk doen, maar verwacht geen spectaculaire geluidseffecten of schrikmomenten.

Extra's

De DVD heeft een statisch menu, waar de diverse instellingen zijn te selecteren. Er staat slechts één extra op deze uitgave.

Trailer (2 min)
Trailer van Ice and the Sky, Nederlands ondertiteld 

Conclusie

De DVD-uitgave van Ice and the Sky is een mooie tijdsdocument over het wetenschappelijke leven van glacioloog Claude Lioret. De documentaire van Luc Jacquet geeft een mooi overzicht door de decennia heen van zijn vele poolexpedities en ontdekkingen. Vooral zijn ontdekking door het boren naar ijslagen van duizenden jaren oud en het hieruit afleiden van de temperatuur uit die tijd is van groot belang. Ook zien we later hoe door luchtbellen in het ijs interessante conclusies worden getrokken. Een documentaire die u de ogen doet openen en een boodschap bevat die absoluut gehoord moet worden. 

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots