Nocturnal Animals

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

Nocturnal Animals (Blu-ray)
Samenvatting

Susan Morrow (Amy Adams) ontvangt na bijna twintig jaar stilte een bericht van haar eerste man Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal). Hij heeft een boek getiteld Nocturnal Animals geschreven en vraagt aan Susan wat zij ervan vindt. Aangezien het tweede huwelijk ook niet is wat ze ervan verwacht, besluit Susan het verhaal te lezen, hopende op een emotie die ze al jarenlang niet meer gevoeld heeft. Naarmate ze meer pagina's van Nocturnal Animals leest en helemaal opgaat in het verhaal van Tony Hastings en diens familie begint ze ook steeds meer haar ex-man Edward te waarderen. Al snel lijken emoties zowel in het verhaal als in Susans echte leven hoog op te lopen.

Commentaar

Na het zeer succesvolle A Single Man vestigt Tom Ford – initieel een modeontwerper – zich met Nocturnal Animals steeds meer als een gerespecteerde en gevierde filmregisseur. Net als zijn debuut heeft Ford weer een prachtige, gestileerde maar ook vrij persoonlijke film neergezet.
Nocturnal Animals is een prachtige, zware, emotioneel uitputtende film waar kijkers zich bewust van moeten zijn. De film bestaat uit twee delen die verhalend en stilistisch redelijk van elkaar verschillen maar op goede wijze in elkaar zijn gewoven zowel qua verhaal als montage. Het verhaal rond het personage van Amy Adams, kan wat simpel pretentieus overkomen, maar dit is nergens heel erg storend. Ook al komt zij uit een duidelijk 'high-class' deel van de samenleving, wat ze voelt en doet is vrij universeel. Het gedeelte van Nocturnal Animals dat het verhaal wat Susan leest in beeld brengt, is vanaf de eerste minuut extreem intens en laat zelfs na afloop niet los. Ford weet op meesterlijke wijze spanning op te bouwen, vast te houden en verschillende afschrikwekkende gebeurtenissen op een zeer rauwe wijze neer te zetten. Verschillende scènes, waar enkele intrigerende flashbacks naar zijn, gaan door merg en been. De relaties in de film zijn herkenbaar, hoewel allemaal wel vrij afstandelijk. Dit komt puur door de stijl van filmen en het script, want alle acteurs geven 110% in Nocturnal Animals. Hoewel Amy Adams en Jake Gyllenhaal een zeer sterke acteerprestatie neerzetten, is hun spel voor een groot deel erg ingetogen en relatief snel vergeten. Hoewel Isla Fisher en Ellie Bamber maar een kleine rol hebben, zetten zijn allebei zeer menselijke en aangrijpende rollen neer. De echte impact maakt Aaron Taylor-Johnson die elke scène steelt met zijn manische en intimiderende spel. Zijn glimlach is stof voor nachtmerries. Michael Shannon zorgt voor verschillende broodnodige lachmomenten in de film maar kan intimideren wanneer dit vereist is. Je ziet in zijn ogen prachtig de menselijkheid, frustratie en woede met elkaar worstelen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2016
Speelduur: 116 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Universal
EAN: 5053083107529

Extra's

  • Making of Nocturnal Animals

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Nocturnal Animals is op deze BD-uitgave te bekijken in het anamorfe 2.35:1-beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-videocodering. De BD-schijf is enkellaags en vrijwel volledig beschreven. Nodeloos gezegd is Nocturnal Animals in de hand van Tom Ford een visueel spektakel geworden. Er wordt herhaaldelijk gespeeld met belichting en kadrering waarbij de verschillende (delen van) verhalen een afzonderlijk kleurenpalet en stijl hebben variërend van grijs- en blauwtinten en zeer strakke cinematografie tot geel- en bruintinten vol kleuraccenten en wijde shots. Er is sprake van een hoog contrast en een hoge zwartwaarde – hoewel dit dus per verhaallijn enigszins varieert. Voor het leeuwendeel is het een vrij kleurrijke film waarbij de aanwezige kleuren sterk verzadigd zijn. Alles oogt zeer scherp en gedetailleerd, ook bij de verschillende totaalshots en de schaduwen. Een punt van kritiek is de CGI die gebruikt is om Amy Adams en Jake Gyllenhaal jonger te doen lijken voor een deel van Nocturnal Animals. Het is niet extreem storend, maar overduidelijk niet echt waardoor het in 'uncanny valley'-territorium valt en kijkers uit de film kan halen. Naast soms wat ruis zijn er geen artefacten te bespeuren.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Nocturnal Animals bevat het originele Engelstalig DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) naast een Franstalig DTS-spoor. Hierbuiten is er een extra Franstalig Dolby Digital 2.0-spoor voor de audiodescriptie, die niet op de hoes genoemd wordt. Hieronder wordt alleen het eerstgenoemde track besproken.

Het gesproken woord is scherp en helder via het middenkanaal te horen, hoewel vele personages een sterk accent hebben en Amy Adams haar zinnen niet altijd even goed articuleert. De omgevingsgeluiden – via de surroundkanalen te horen – zijn behoorlijk gelaagd en zorgen voor afdoende sfeer. De geluidseffecten zijn iets minder gelaagd, maar worden zeker in de stillere en/of indringendere scènes optimaal gebruikt. Een moment zoals waarin er niets te horen is behalve wat geroemoer op de achtergrond en het tikken van Aaron Taylor-Johnsons vingers op het dak van een auto is één van de spannendste uit Nocturnal Animals. Scènes waarin Amy Adams zich door haar 'high end' leven beweegt kunnen wat leeg en hol klinken, wat waarschijnlijk exact het doel is geweest van Tom Ford. De grote ster van dit audiotrack is de instrumentale muziek, die via de surroundkanalen kijkers volledig inpakt en in het drama meevoert. Ford weet de impact van de muziek te optimaliseren door het op duidelijk getimede momenten in te zetten en afdoende stiltes te laten.

Extra's

Vanuit het stationair hoofdmenu is Nocturnal Animals integraal of vanaf één van de twintig hoofdstukken te bekijken. Hierbuiten is hier de audio en de ondertiteling te wijzigen en kan de enige aanwezige extra geselecteerd worden.

Making of Nocturnal Animals (11 min.) 
Een korte, maar inhoudelijk zeer interessante extra waarbij er ingegaan wordt op de ontwikkeling van het verhaal, de verschillende personages, de kleurschakeringen en manier van film naast de extreme detaillering in Nocturnal Animals en de wisseling tussen/oorsprong van de twee verhaallijnen waar Tom Ford zichtbaar trots op is.

Conclusie

Susan Morrow krijgt een boek geschreven door haar ex-man toegestuurd wat ze na enige aarzeling begint te lezen. Bladzijde na bladzijde wordt het verhaal en het persoonlijke leven van Susan intenser. Nocturnal Animals is een zeer indringende, prachtig gefilmde geacteerde film die kijkers imponeert en emotioneel uitdaagt. De beelden zijn op deze BD-uitgave van een prima kwaliteit en ook het geluid laat weinig de wensen over. De enige aanwezige extra op de BD-uitgave is kort, maar erg informatief. Niet voor iedereen en niet extreem origineel qua verhaal, maar een zeer mooi stukje cinema.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:6
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots