Jackie


Samenvatting

De First Lady van de Verenigde Staten, Jackie Kennedy (Natalie Portman), is er getuige van dat haar man, president John F. Kennedy (Caspar Phillipson), door zijn hoofd wordt geschoten. Naast het verwerken van het verlies van haar man moet ze zich ook sterk houden voor haar kinderen en de natie. Voor Jackie is het belangrijk dat haar man de geschiedenis in gaat als een groot staatsman en niet wordt vergeten. Ze maakt hier haar missie van en doet er alles aan om zijn uitvaart zo te regelen dat hij past in dat beeld. Dit doet ze samen met de broer van John, Bobby Kennedy (Peter Sarsgaard). Een tijd na deze uitvaart vertelt Jackie haar kant van het verhaal aan een journalist (Billy Crudup). Tijdens dit interview wordt duidelijk hoe Jackie de gebeurtenissen heeft ervaren, maar vooral ook wat de nalatenschap van John F. Kennedy is voor Amerika.

Commentaar

Jackie gaat over Jackie Kennedy, niet zoals je zou verwachten over haar hele leven, maar specifiek over de nasleep van de moord op haar man. Door middel van een aantal flashbacks komt de kijker wel iets meer van Jackie te weten, maar de film is vooral een fragment uit haar leven. De rol van Jackie wordt gespeeld door Natalie Portman en dit doet ze voortreffelijk. Wanneer je oude beelden van de echte Jackie Kennedy bekijkt, wordt pas duidelijk hoe erg Portman haar maniertjes en accent heeft geperfectioneerd. De acteerprestaties van Portman zijn de hoofdreden om de film te kijken, want het verhaal is wat saai. Er is een aantal indrukwekkende scènes, maar over het algemeen gebeurt er niet zoveel. De film is geregisseerd door Pablo Larrain; een interessante keuze aangezien hij geen Amerikaan is. Natalie Portman heeft aangegeven dat dit goed is, omdat hij hierdoor niet zo dicht bij de Kennedy’s staat als de meeste Amerikanen en zo een ‘eerlijker’ verhaal kon vertellen. Jackie is gebaseerd op één van de twee interviews die Jackie nog heeft gegeven na de dood van haar man, namelijk het interview met Theodore H. White van Life Magazine. Aan de hand van dit interview is het script geschreven door Noah Oppenheim. De film focust volledig op Jackie en de kijker verlaat haar geen seconde. Hiervoor is in een later stadium bewust gekozen door regisseur Pablo Larrain en dit zorgt er inderdaad voor dat je haar verdriet intenser beleeft. De overige acteurs zetten hun rollen ook goed neer, maar worden wel overschaduwd door Portman. Voor de film is subtiel gebruik gemaakt van echte beelden van de Kennedy’s. Dit zijn vaak enkele seconden, waardoor het niet opvalt. Dat bewijst wel hoe goed de kostuumontwerpers en de productie hun werk hebben gedaan. Jackie is uiteindelijk een interessante film geworden voor liefhebbers van de Kennedy’s, omdat ze een kijkje geven in het rouwproces van Jackie. Voor kijkers die nog weinig weten over de oud-president en zijn vrouw zijn er echter films die een stuk meer over de familie vertellen. De acteerprestaties van Natalie Portman zorgen ervoor dat de film ook de moeite waard is voor filmliefhebbers in het algemeen. Het is dan ook erg terecht dat ze voor haar rol werd genomineerd voor een Oscar, die ze helaas niet  heeft gewonnen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama
Regio: B
Jaar: 2017
Speelduur: 100 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD 5.1 - Engels
  • DTS-HD 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Remain In Light
EAN: 9789461874887

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Jackie  heeft de originele beeldverhouding van 1.66:1. Het High Definition-beeld heeft een 1080/24p-resolutie. De beeldkwaliteit is goed. Er is bewust gekozen om het beeld een retrogevoel mee te geven. Een voorbeeld hiervan is de beeldverhouding, maar ook de wat vervaagde kleuren, die duidelijk zichtbaar zijn, moeten hier aan bijdragen. Het zwartniveau is goed en ook in de iets donkere scènes is alles uitstekend te volgen. Regisseur Pablo Larrain heeft er voor gekozen om ook archiefbeelden van de echte Kennedy’s te gebruiken. Dit is vaak subtiel gedaan en draagt ook bij aan het ouderwetse gevoel van de film. Een en ander wordt ondersteund door de prachtige kostuums die voor de film zijn gemaakt, die allemaal perfect in het tijdsbeeld passen. Hoewel er bewust voor de kleuren is gekozen, ziet dit er niet altijd even mooi uit. Dit is de transfer niet aan te rekenen, maar zorgt er wel voor dat de beeldkwaliteit er niet uitspringt. De Blu-ray Disc-uitgave van Jackie bevat Nederlandse ondertiteling die onderin het beeld wordt weergegeven.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Jackie bevat een Engelstalige en Franstalige DTS-HD 5.1-geluidstrack. Voor deze recensie is de Engelse geluidstrack beluisterd. Deze is van een goede kwaliteit. De track bevat geen vervelende fouten. De dialogen zijn altijd duidelijk te verstaan door de daarvoor bestemde luidsprekers. De instrumentale soundtrack van Mica Levi’s  speelt een erg belangrijke rol. Deze bevat zeer indringende stukken, iets wat echt aan de sfeer bijdraagt. De omgevingsgeluiden zijn beperkt, maar wanneer ze te horen zijn, bijvoorbeeld in de wat drukkere scènes, zijn ze uitstekend en niet storend voor de dialogen.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave van Jackie  laat de kijker vanuit een menu kiezen voor Frans of Nederlands. Na deze keuze begint de film direct. De Blu-ray Disc-uitgave van Jackie bevat geen extra’s.

Conclusie

Jackie vertelt het verhaal van de moord op John F. Kennedy en met name het verhaal van zijn echtgenote Jackie, die het verlies van haar man moet verwerken. Jackie wordt gespeeld door Natalie Portman, die dit geweldig doet.  Ze werd dan ook terecht genomineerd voor een Oscar. De acteerprestaties van Portman mogen voortreffelijk zijn, het verhaal is wat aan de saaie kant. Er gebeurt namelijk niet zoveel. Er is bewust voor gekozen om te focussen op de dagen na de moord en niet het levensverhaal van Jackie te vertellen. Hierdoor is de film vooral de moeite waard voor liefhebbers van de Kennedy’s, die bekend zijn met hun geschiedenis.  Of voor liefhebbers van de acteerprestaties van Portman. De Blu-ray Disc-uitgave is goed, met een uitstekende geluidstrack en een goede beeldkwaliteit. De Blu-ray Disc-uitgave bevat geen extra’s.

Laatste reacties

Pastichio Rocker  |  12-07-2017

Echt onbegrijpelijk dat er bij de NL-versie van deze film geen extra's zitten. Deze film schreeuwt erom en er lijkt me toch genoeg - ook historisch - materiaal ...
Lees meer >

Laurens van der Molen  |  07-07-2017

Dit is inderdaad een foutje op het doosje van de blu-ray. De film duurt om precies te zijn 1:39:35.
Lees meer >

peptalk  |  06-07-2017

Laurens, je geeft een speelduur op van 96 minuten, terwijl volgens IMDb en Blu-ray.com de film 100 minuten duurt. Foutje? Tijdsduur van de DVD of 1080i50, de zo...
Lees meer >

Verhoeven  |  06-07-2017

Eens met Marcel.
Lees meer >

Johan1967  |  05-07-2017

Laurens, je geeft een speelduur op van 96 minuten, terwijl volgens IMDb en Blu-ray.com de film 100 minuten duurt. Foutje?
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  05-07-2017

Echt onbegrijpelijk dat er bij de NL-versie van deze film geen extra's zitten. Deze film schreeuwt erom en er lijkt me toch genoeg - ook historisch - materiaal ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby TrueHD DTS HD High Resolution 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.