Beverly Hills Cop (CE)

Recensent:
Koen Koene
05-07-2002

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Beverly Hills Cop (CE) (DVD)
Samenvatting

Axel Foley (Eddie Murphy) is een agent bij de politie van Detroit, die zeker talent voor het vak heeft. Desondanks valt zijn onconventionele manier van handelen niet altijd goed in de smaak bij zijn meerderen. Op een avond treft Foley zijn oude vriend Michael Tandino bij hem thuis aan. De hereniging is echter van korte duur, want niet veel later wordt Tandino voor de neus van Axel vermoord. Speurder als hij is besluit Foley de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Hiervoor zal hij echter naar het beschaafde Beverly Hills moeten reizen, het stadsdeel van de rijken dat in schril contrast staat met het harde, groezelige Detroit. Het duurt dan ook niet lang voor het cultuurverschil Axel in de problemen brengt...

Commentaar

In 1984 verscheen de actie/komedie Beverly Hills Cop in de bioscopen, een film geregisseerd door Martin Brest en geproduceerd door de welbekende Don Simpson en Jerry Bruckheimer. De film bleek een schot in de roos. Het feit dat er nog twee vervolgdelen werden gemaakt, een middelmatig tweede en benedenmaats derde deel, zegt eigenlijk genoeg over het succes van de film. Beverly Hills Cop maakt gebruik van het “vreemde eend in de bijt”-principe. Met zijn harde stadse opvattingen en ongebruikelijke handelswijzen hoort hoofdrolspeler Axel Foley namelijk duidelijk niet thuis in het beschaafde, op schoonheidsidealen gestichte Beverly Hills. Dit brengt de agent in menig hachelijke situatie, maar met zijn vlotte babbel weet hij zich overal uit te redden. Het personage Axel Foley is een van de meest bekende rollen van Eddie Murphy. De voormalige Saturday Night Live-komiek, die destijds slechts 23 jaren jong was, is dan ook perfect gecast. Dit maakt het des te opmerkelijker dat het er lange tijd naar uitzag dat Sylvester Stallone (!) de hoofdrol zou vertolken. De “acteur” wilde echter dermate veel aanpassingen, zoals minder comedy en veel meer grootse actiescènes, dat de film veel te duur werd. Stallone haakte af (om vervolgens de door hem opgedane ideeën te verwerken in de actiefilm Cobra) en Simpson en Bruckheimer droegen Murphy aan als vervanger. De rest is geschiedenis, en Beverly Hills Cop werd één van de grote successen van 1984. Dat de film uit dit jaartal stamt valt zoals verwacht duidelijk te merken. De kleding, kapsels, locaties, muziek, en (niet te vergeten) de enorme zonnebrillen; alles straalt de sfeer van de jaren ’80 uit. Maar dat mag de pret niet drukken, want de uiterst onderhoudende combinatie van actie en humor maakt dat dit deel van de Beverly Hills Cop-trilogy ook achttien jaar later nog zeker het bekijken waard is!

Beverly Hills Cop bevat redelijk wat geweld en grof taalgebruik, en is daarom in mijn ogen niet bijzonder geschikt voor de jeugdige kijker. Uit de Kijkwijzer-procedure volgt deze conclusie blijkbaar niet, aangezien de film geschikt is bevonden voor Alle Leeftijden. Een leeftijdsgrens van (minstens) 12 jaar lijkt me persoonlijk echter beter op zijn plaats.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1984
Speelduur: 101 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865556788

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Fotogalerie
  • Audiocommentaar van regisseur
  • Cast & Crew Interviews (28 min.)
  • Casting Beverly Hills Cop (9 min.)
  • Location Map (7 min.)
  • The Music of Beverly Hills Cop (7 min.)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op beeldgebied valt er weinig te klagen over de DVD van Beverly Hills Cop. Voor een film van 18 jaar oud heeft het beeld namelijk een prima kwaliteit. Om te beginnen heeft de anamorfe transfer (verhouding 1.78:1) een mooi natuurlijke scherpte, waarbij slechts incidenteel enige edge enhancement te bespeuren valt. Kleuren worden over het algemeen goed weergegeven, al lijken de huidtinten een tikkeltje te rood. Zoals verwacht van een oudere film is er aardig wat filmgrain te zien, echt storend is dit niet. Kijken we vervolgens naar de aanwezigheid van vuil en beschadigingen, dan is vrijwel niet te merken hier met een film op leeftijd te maken te hebben. De print is namelijk opmerkelijk schoon. Compressiefouten zijn er niet, en afgezien van het sporadische gevalletje van aliasing ontbreken ook alle andere vormen van artefacting. De ondertiteling is uitstekend leesbaar, maar staat veel te hoog in het beeld geplaatst. Ook de indeling van de film had wat beter gekund: 11 tracks is toch iets te weinig voor een film van meer dan 100 minuten.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heeft de kijker de keus uit Duits Dolby Digital 2.0-surroundspoor of een nieuwe Engelse DD 5.1-track (448kbit/s). Voor de recensie is laatstgenoemde remix beluisterd, die op sommige gebieden prima presteert. Zo is bijvoorbeeld nergens doorbloeden van de dialogen te horen en heeft het geluid een goede dynamiek. Bovendien kan men vooraan in het geluidsbeeld een mooi brede stereoweergave horen, vooral bij de actiescènes. Helaas blijven de achterluidsprekers meestal verstoken van directionele geluidseffecten, het grootste gedeelte van de tijd is er enkel wat muziek uit de surroundspeakers te horen. Het surroundgebruik is dus niet bepaald spraakmakend. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de subwoofer: deze is meestal inactief en duikt nooit diep in het laag. Verder is aan de overdreven geluidseffecten en de typische pop- en synthesizer-muziek duidelijk te horen dat we met een productie uit de jaren tachtig te maken hebben, maar dit is niet meer dan logisch. Conclusie: ondanks dat het geluid opnieuw onder handen is genomen, kan het nog steeds niet tippen aan dat van recentere films. Desalniettemin is de nieuwe 5.1-track wel degelijk een verbetering ten opzichte van het oorspronkelijke stereogeluid, en is als zodoende zeker acceptabel.

Extra's

Onlangs zijn alle drie de Beverly Hills Cop-films op DVD verschenen. Kijken we naar de extra’s, dan heeft men logischerwijs de meeste aandacht besteed aan deze eerste film. Het resultaat is een aardig lijstje aanvullingen, die tenzij anders vermeld een beeldverhouding van 1.33:1, Dolby Digital 2.0-geluid hebben en Nederlands ondertiteld zijn.

De eerste toevoeging is een gesproken toelichting door Martin Brest. De regisseur geeft zelf al aan dat het eeuwen geleden is dat hij de film gezien heeft, en dit is op sommige momenten duidelijk te merken. Brest wordt namelijk regelmatig afgeleid door hetgeen er op het scherm gebeurt, zodat hij vergeet om commentaar te geven. Als gevolg vallen er redelijk wat stiltes. Het is dan ook zeker niet de meest boeiende commentaartrack die ik ooit gehoord heb, maar bevat toch wat aardige informatie. Overigens is dit audiocommentaar, in tegenstelling tot vrijwel alle overige extra’s, niet Nederlands ondertiteld (wel Engels en Duits).

Vervolgens is onder “Cast and Crew Interviews” een boeiende featurette van ongeveer een half uur te vinden, getiteld “Beverly Hills Cop – The Phenomenon Begins”. Hierin zijn recent opgenomen interviews te zien met cast en crew, waarin zij spreken over de manier waarop ze bij de film betrokken werden, maar ook over allerlei zaken met betrekking tot de productie. Zo komen we meer te weten over de ontwikkelingen die het script doormaakte voor uiteindelijk Eddie Murphy aan boord kwam. Ook het improvisatietalent van Murphy wordt uitgebreid behandeld.

De optie “Casting Beverly Hills Cop” geeft ons in circa 9 minuten een blik op het castingproces, waarbij meestal Casting Director Margery Simkin als spreker optreedt. Uiteraard gaat ze uitgebreid in op het feit dat Stallone oorspronkelijk de hoofdrol zou vertolken, maar ook de rest van de cast komt aan bod.

De zogenaamde “Location Map” is een kaart die de ligging van zeven van de in de film gebruikte locaties toont. Wie een van deze zeven selecteert, krijgt vervolgens een kort filmpje te zien waarin Production Designer Angelo Graham het een en ander over de betreffende locatie vertelt.

In “The Music of Beverly Hills” vertellen cast en crew enkele zaken over de soundtrack van de film. Daarbij wordt onder meer gesproken over het wereldberoemde “Axel F”-theme en het titelnummer “The Heat is On”. Het geheel duurt ongeveer 7 minuten.

De laatste extra’s zijn een fotogalerie met 32 productiefoto’s en (uiteraard) de obligate bioscooptrailer, die ditmaal een verhouding heeft van 1.78:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid. De trailer is niet Nederlands ondertiteld.

Conclusie

Beverly Hills Cop is een rasechte productie uit de jaren ’80, maar daarom niet minder vermakelijk. Met zijn onderhoudende combinatie van humor en actie is de film een aanrader voor liefhebbers van het genre en verplichte kost voor fans van Eddie Murphy. De hier besproken “Special Collector’s Edition”-DVD heeft een prima beeldkwaliteit, en ook de nieuwe 5.1-geluidsmix levert aardige (maar geen wereldschokkende) prestaties. De extra’s, alhoewel niet overweldigend in aantal, geven aardig wat informatie over de film en vormen dus een welkome aanvulling. Een prima DVD!

Laatste reacties

Ron kars  |  27-01-2005

hmm jammer dat Beverly Hills Cop 1 : 1:78 is, Beverly Hills Cop 2 : 2:35 is, Beverly Hills Cop 3 : 1:85 is. Waarom nou niet allen maal 1:78!!!!????!!!!! ...
Lees meer >

Gemm22  |  15-07-2002

de enige echte leuke beverly hills cop
Lees meer >

Esther Schaddelee  |  08-07-2002

Ik moet zeggen dat ik deel 3 ontzettend komisch vond. Vooral de scène waarin Foley de Annihilator 2000 (of hoe dat ding ook heet) niet aan de praat krijgt in Wo...
Lees meer >

Hakker  |  08-07-2002

Deel 3 bevatte wat teveel cliches. Veel dingen kwam je ook al tegen in deel 1 en 2. Wel zonde wat de film blijft toch altijd nog wel leuk om te zien. Persoon...
Lees meer >

mjlfadriaans  |  05-07-2002

het ontbreken van sergeant Taggert en zijn maatje uit Detroit Jeffrey Met dit stukje ben ik het zeker eens, dat was een misser. Marco
Lees meer >

mjlfadriaans  |  05-07-2002

Deze week de 48 hours-reeks gekocht .... ik wacht nu tot deze serie ergens voor een leuke prijs staat. Ikzelf moet eerlijk zeggen dat ik nogal gecharmeerd was v...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  05-07-2002

Ik vind deel 3 juist wel leuk, met George Lucas als pretparkbezoeker LOL!:D Dat moment was wel grappig, verder vind ik deel 3 weinig aan, met name door dat pr...
Lees meer >

Marco  |  05-07-2002

Deel 1 had ik ooit gezien op de middelbare school. Net voor de grote zomervakantie. Een leraar had een projector gehuurd met als film Beverly Hills Cop, ik was ...
Lees meer >

Nathan Strik  |  05-07-2002

Waarom nou niet allen maal 1:78!!!!????!!!!! Ehmm, omdat dat niet het originele beeldformaat is misschien? Je wilt toch niet dat er dingen van het beeld weggek...
Lees meer >

RobW  |  05-07-2002

Ik vind deel 3 juist wel leuk, met George Lucas als pretparkbezoeker LOL!:D
Lees meer >

Philippe  |  05-07-2002

Deze enorm vermakelijke film lag, samen met 48Hours, aan de basis van de buddycopmovies die kenmerkend waren voor de jaren '80. Een absolute must voor liefhebb...
Lees meer >

GalO  |  05-07-2002

hmm jammer dat Beverly Hills Cop 1 : 1:78 is, Beverly Hills Cop 2 : 2:35 is, Beverly Hills Cop 3 : 1:85 is. Waarom nou niet allen maal 1:78!!!!????!!!!!
Lees meer >

Kaplan  |  05-07-2002

Ik vind Eddy Murphy echt op zijn best in deze film. Alleen al dat lachje van hem. Het oversteken van de straat de hele tijd in deze film op die muziek van Axel ...
Lees meer >

lieshout84  |  05-07-2002

Ik vind die film echt een "must" net zoals de andere 2 delen. Eddy is nu zoiezo al een held voor me dus ik zou die zeker wel halen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 138
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.