Top Gun: Maverick

Recensent:
Rogier Burghout
22-11-2022

Totaalbeoordeling:

9
Blu-ray

Top Gun: Maverick (Blu-ray)
Samenvatting

Het is jaren geleden dat Pete 'Maverick' Mitchell (Tom Cruise) de pilotenopleiding volgde bij Top Gun. Inmiddels is hij een oude rot in het vak en is hij vaak onderscheiden voor zijn heldhaftige acties, maar is in rang nooit gestegen. Dit in tegenstelling tot zijn oude rivaal en vriend Iceman (Val Kilmer), die is opgeklommen tot Admiraal. Iceman houdt de hand boven het hoofd van Maverick, en zorgt ervoor dat hij kan terugkeren naar Top Gun. Echter dit keer als intructeur om een groep Top Gun -afgestudeerden te trainen voor een geheime missie. Maverick vindt het maar niks en neemt liever deel aan de missie als teamleider dan de groep te moeten trainen. Maverick gaat toch de groep trainen, maar houdt er onorthodoxe methoden op na en dat is zeer tegen het zere been van Admiraal Simpson (Jon Hamm). Maverick gaat de groep tegen wil en dank trainen, maar ziet al snel de zoon van zijn overleden co-piloot Goose in de groep. Rooster (Miles Teller) neemt Maverick heel veel kwalijk en Maverick wil hem juist tot het uiterste testen voor de missie. Maar wanneer de missie ineens vervroegd wordt gaat de leiding toch overstag en maakt Maverick teamleider om de missie uit te voeren. Niet alleen de groep maar ook Maverick moet tot het uiterste te gaan om de missie te volbrengen en weer heelhuids thuis te komen.

Commentaar

De afgelopen jaren zijn er een aantal vervolgen gemaakt op grote hits en zelfs klassiekers uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Dit heeft gelukkig vaak wel een positieve uitkomst, want Blade Runner 2049 wordt algemene gezien als een waardig vervolg op Blade Runner. Het kan echter ook anders, zo bewees Coming 2 America, een vervolg op een aardige hit van Eddie Murphy die helaas volledig de plank misslaat. Wel is een vervolg op Beverly Hills Cop III in de maak en hopelijk weet die wel de juiste snaar te raken. Een vervolg op Top Gun zat niet direct in de lijn der verwachting (alhoewel de regisseur van het eerste deel Tony Scott net voor zijn dood er wel mee bezig was), maar is er toch gekomen. Voorwaarde voor Tom Cruise was echter wel dat er zo weinig CGI werd gebruikt en zoveel mogelijk echte beelden. Dit betekende dat veel van de castleden uigebreide training kregen om een in F-18 te kunnen vliegen en lichamelijk de hoge G-krachten te kunnen weerstaan. De regie is in handen van Joseph Kosinski, bekend van Tron: Legacy, ook een vervolg op een culthit uit de jaren 80, en Oblivion, zijn eerste samenwerking met Tom Cruise. Het script werd o.a. geschreven door Christopher McQuarrie, met wie Cruise samenwerkt voor een aantal Mission: Impossible-films. Top Gun: Maverick is een zeer sterk vervolg geworden op de popcorn-hit uit 1986 met een iets serieuzere toon, beter uitgewerkte karakters en veel betere actie. Vooral de scènes vanuit de cockpit zijn adembenemend, je ziet dat Cruise echt tot het uiterste is gegaan tijdens het vliegen om de scènes zo natuurgetrouw te laten overkomen. Naast Cruise keert Val Kilmer terug in een korte rol en je ziet in die scène de vriendschap ervan af spatten. Kelly McGillis keert niet terug, en Jennifer Connolly is de nieuwe "love-interest" van Maverick in een rol waarnaar een paar keert werd gerefereerd in het eerste deel. Verder speelt Miles Teller de rol van "zoon van" erg goed als de boze en onzekere Rooster. Top Gun: Maverick is een zeer geslaagd vervolg en weet op sommige aspecten zelfs beter te scoren dan het origineel. Het tweeluik zorgt voor een mooi verhaal over een periode van bijna 40 jaar, en hopelijk komen er verder geen "cash in"-vervolgen, maar alleen als er echt iets nieuws te vertellen valt. Top Gun: Maverick staat als een huis en is één van de beste vervolgen ooit gemaakt.

Top Gun: Maverick wordt uitgebracht op DVD, Blu-ray Disc, 4K UHD, en ook in een erg mooie UHD Steelbook. De BD-versie wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2022
Speelduur: 130 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 / 1.90:1 HD & IMAX niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Audiodescriptie
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment Benelux
EAN: 8719372015612

Extra's

 • Cleared for Take Off
 • Breaking New Ground - Filming Top Gun: Maverick
 • A Love Letter to Aviation
 • Forging the Darkstar
 • Music Video - Lady Gaga
 • Music Video - One Republic

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Top Gun: Maverick staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 op Blu-ray Disc, en gelukkig met de IMAX-scènes in 1.90:1! De beeldkwaliteit is verbluffend goed. Scherpte en detaillering zijn geweldig, en ook kleuren zijn natuurgetrouw. Zaken als contrast en zwartniveau zijn ook erg goed. Verder niks af te dingen, dit is een uitstekende transfer op BD.

Geluidskwaliteit

Top Gun: Maverick krijgt op Blu-ray Disc een geweldige Dolby Atmos-track mee met een Dolby TrueHD 7.1-track als basis. En deze track klinkt weergaloos. De fighter jets scheuren werkelijk door je huiskamer, zo immens is deze track. Dialogen zijn netjes en helder en voorderest biedt deze track een volcontinue geluidsbeeld. De hoogtekanalen worden erg veel gebruikt en dat is niet zo gek met de vele vliegtuig-scènes die in de film zitten. Een ware beleving.

Extra's

Er staan wat extra's op de Blu-ray Disc van Top Gun: Maverick, maar het aantal en de lengte ervan zijn toch wel teleurstellend. Er was toch veel meer te vertelllen over het maken van deze film. Niet alleen het maken van het verhaal van dit bijna legendarische vervolg, maar ook het filmen ervan met alle technische hoogstandjes qua camerwerk, daar was toch wel veel meer over te vertellen. Nu blijven er slechts een handjevol featurettes over van maximaal 10 minuten per stuk, met daarbij twee muziek video's. Die zijn op zich best interessant maar zo kort van stof dat je als kijker graag meer had willen zien, en je voor je gevoel de featurette net pas de oppervlakte bespreekt en je graag wat meer diepgang had gehad. Hieronder zie je een opsomming van de extra's en de naam spreekt voorz zich en dus is een verdere beschrijving overbodig. De extra's zijn in 1080p HD en Nederlands ondertiteld.

Cleared for Take Off (10 min)
Breaking New Ground - Filming Top Gun: Maverick (8 min)
A Love Letter to Aviation (5 min)
Forging the Darkstar (8 min)

Music Video (4 min)
Muziekvideo van "Hold My Hand" door Lady Gaga.

Music Video (3 min)
Muziekvideo van "I Ain't Worried" door Onerepublic.

Conclusie

Het is jaren geleden dat Pete 'Maverick' Mitchell (Tom Cruise) de pilotenopleiding volgde bij Top Gun. Inmiddels is hij een oude rot in het vak en is hij vaak onderscheiden voor zijn heldhaftige acties, maar is in rang nooit gestegen. Maverick moet een nieuwe groep Top Gun-afgestudeerden trainen voor een nieuwe missie. Niet alleen de groep maar ook Maverick moet tot het uiterste te gaan om de missie te volbrengen en weer heelhuids thuis te komen. Top Gun: Maverick is een zeer geslaagd vervolg en weet op sommige aspecten zelfs beter te scoren dan het origineel. Het tweeluik zorgt voor een mooi verhaal over een periode van bijna 40 jaar, en hopelijk komen er verder geen "cash in"-vervolgen, maar alleen als er echt iets nieuws te vertellen valt. Top Gun: Maverick staat als een huis en is één van de beste vervolgen ooit gemaakt. De technische kant van deze blu-ray Disc is geweldig met top beeld en geluid. Waar deze uitgave uitglijdt is over de extra's. Hier had men toch echt wel meer van kunnen maken. Niet alleen over de totstandkoming van dit vervolg, maar ook over het maken en het filmen ervan. Nu zijn er maar een paar korte featurettes en daarbij twee muziekvideo's. Echt veel te weinig en erg jammer voor fans van deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots