Sony XF85-serie 4K HDR LED Televisie - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 11 maanden geleden - (0 comments)

Het is weer tijd voor een TV-review! Net als vorige keer een Sony. Nu de KD55XF8505 LED-televisie uit de XF85-serie. Het is een serie die zich net onder de topmodellen LED-televisies uit de XF90-serie bevinden. Wat haal je voor een televisie in huis met deze subtopper? Lees gauw verder!

Sony KD55XF8505 - Eigenschappen

Het betreft een UltraHD edge LED-scherm met dimming langs de randen (global dimming). Het is een IPS-scherm met goede kijkhoeken, maar een wat mager contrast. De maximale resolutie bedraagt 3840 bij 2160 pixels. Voor de beeldverwerking is net als in vorig modeljaar de X1 HDR-beeldprocessor aanwezig, waar de duurdere XF95-serie en OLED-modellen zijn voorzien van de X1 HDR Extreme-processor. Dit betreft een 55 inch-model, maar de XF85-serie is ook verkrijgbaar in de formaten 43", 49", 65", 75" en 85". Ruime keuze dus!

Voor HDR-beelden is ondersteuning voor twee formaten aanwezig, namelijk HLG en HDR10. De televisie draait op Android TV 7.0 en via het netwerk of USB kun je diverse mediabestanden afspelen met behulp van de ingebouwde applicatie of via apps van andere partijen zoals het welbekende Kodi of VLC.

Qua aansluitingen vind je 4 HDMI-ingangen (2.0a) terug waarvan er een is uitgerust met ARC. 3 van de 4 HDMI-ingangen bevinden zich aan de zijkant, 1 aan de achterkant. Naast HDMI-ingangen vind je een component video- en composiet video-ingang, een optische audio-uitgang, 3 USB-ingangen, een LAN-poort, een hoofdtelefoon-uitgang en natuurlijk de aansluitingen voor kabel of satelliet.

Sony XE85-Serie - Uiterlijk

De televisie is ook dit modeljaar weer mooi slank en strak afgewerkt met zeer smalle randen. De voet van de televisie is naar mijn smaak weer net wat mooier dan bij voorgaande modeljaren het geval was. Omdat het nu 2 afzonderlijke voetjes zijn, is het wel ietsje lastiger monteren. In de voet zitten kabelgootjes waarlangs je de kabels netjes kunt wegwerken. Kritiek was vorig jaar dat de gootjes iets meer ruimte mochten bieden. Dit is nog steeds het geval. Als je 4 HDMI-kabels, een coax-kabel, een optische audiokabel, een stroomkabel en eventueel nog aanvullende kabels er doorheen wilt leiden dan wordt het proppen geblazen.

Onderaan het scherm bevindt zich ook nu weer een deel waarin een LED zit verwerkt om de gebruiker feedback te geven over de status van de TV. Het scherm is mooi plat. Ook het deel onderin met alle techniek erin is zeer bescheiden qua diepte. De TV is daardoor mooi plat tegen de muur te monteren. Sony kiest er nu voor om de voeding gelijk in de TV te plaatsen, waardoor er dus geen externe voeding meer aanwezig is. Helaas is de voedingskabel niet los te halen, dus dat maakt het wat lastiger de voedingskabel door een bestaande kabelgoot te voeren.

Sony XF85-Serie - User Interface en bediening

Sony heeft ook voor XF85-serie weer voor Android TV gekozen. Ik vind het persoonlijk een prettig besturingssysteem voor een televisie, mede doordat er standaard ondersteuning is voor Google Cast en het aanbod van apps is nog steeds groeiende.

Standaard zijn o.a. Netflix, Amazon en Youtube geïnstalleerd en van Sony zelf is er een foto- en videospeler aanwezig. Via de Google Play-store kun je talloze andere apps downloaden zoals Kodi, VLC, Spotify, Vimeo etc. Wat me wel meteen opvalt is dat de software op de XF85 ontzettend traag aanvoelt. Ik begrijp niet dat er wordt beknibbeld op de processor in de TV. Iets waar veel fabrikanten een handje van hebben. Een fijne gebruikerservaring is het daardoor niet echt. Zowat na iedere druk op een toets van de afstandsbediening moet ik wachten tot er wat op het scherm gebeurt. Erg storend. Een stuk snellere processor zou zo veel goeds kunnen doen voor de algehele gebruikservaring.

De instellingenschermen van de televisie zelf liggen als een soort laag over Android TV heen, maar zijn ook weer via de Android TV-instellingen te bereiken. Dit maakt het soms even een zoektocht en de omschrijvingen van bepaalde functies mogen wat beter. Dat was vorige keer ook een puntje van aandacht. Het is soms nog best even zoeken naar net die ene instelling. En ik ben intussen de logica van de Sony software gewend, maar dit kan echt beter. Zeker als ik kijk naar hoe Sony het voor elkaar heeft op bijvoorbeeld de STR-DN1080 A/V-receiver.

De bediening van de TV gebeurt via de meegeleverde afstandsbediening, die volledig geschikt is voor Android TV met de ingebouwde microfoon. Zo kun je spraakgestuurd zoeken en dat werkt erg prettig bij Android TV. Verder zit er een Google Play en een Netflix sneltoets op. De layout is prettig en ik zie de huidige afstandsbediening dan ook weer als logische doorontwikkeling van voorgaande jaren. Gewoon een prettige AB. Bediening via je smartphone behoort ook tot de opties.

Sony XF85-serie - Beeldkwaliteit - beeldinstellingen

Sony heeft een goede reputatie als het gaat om beeldverwerking en beeldkwaliteit. De standaard beeldinstellingen zijn recht uit de doos echter dramatisch. Overschakelen naar de Bioscoop Pro instelling zorgt meteen voor een heel prettig beeld, dat wel iets te licht en te flets is naar mijn smaak. Ik heb geen professionele kalibratie-apparatuur tot mijn beschikking, maar het beeld in de Bioscoop Pro modus oogt erg goed en met de Disney WOW Blu-ray Disc blijkt dat ik niet al te veel hoef aan te passen. Wel valt het lage contrast direct op. Je bent bij deze TV zowat verplicht de geavanceerde contrastoptimalisatie op minimaal laag te zetten, maar ik vond de middelste stand wat beter nog.

Verder heb ik de andere beeldoptimalisaties uitgeschakeld op Vloeiende Gradatie na. Die instelling zorgt ervoor dat er nergens hinderlijke kleurbanden te zien zijn. Meest voorkomende voorbeelden van kleurbanden zie je vaak bij opnames van strakblauwe luchten, maar de Sony KD55XF8505 geeft blauwe luchten zeer natuurgetrouw weer. Iets wat Sony al een aantal jaren goed voor elkaar heeft!

Sony XF85-serie - Beeldkwaliteit - genieten van 4K HDR materiaal

Waar de Sony KD55XF8505 in uitblinkt is de weergave van 4K HDR-materiaal en de verwerking van bewegingen op het scherm. Om de 4K HDR-weergave te testen gebruik ik de UHD Blu-Ray Disc van Planet Earth II. De kleuren zijn wat minder uitgesproken dan ik gewend ben. De HDR-weergave - en met name de helderheid - is wel erg sterk. Hooglichten zien er zeer natuurlijk en niet overberwerkt uit. Ik heb de kleur-instelling wel een tikje hoger gezet en met de dynamische contrast-instelling op midden ziet het er best indrukwekkend uit.

Qua zwartweergave presteert de KD55XF8505 redelijk. Voor een edge LED-televisie is de zwartweergave redelijk goed verzorgd, maar het is duidelijk het minpunt van deze TV. Kijk je bij normale kamerverlichting in de avond, dan kun je de backlighting wat lager zetten waardoor je wat donkerdere beelden voorgeschoteld krijgt. Ga niet naar dit scherm kijken bij een volledig verduisterde kamer. Dat is in mijn ogen gewoon geen fijne ervaring door het gebruik van een IPS-paneel. Hoe je er dan ook voor zit, je ziet een bepaald effect genaamd IPS glow. En dat kijkt niet fijn.

Sony XF85-serie - Beeldkwaliteit - upscaling en SDR materiaal

De X1-beeldprocessor doet op het gebied van upscaling goed zijn werk. Daar is echt niets op aan te merken. Wat helaas niet kan bij de XF85-serie is je SDR beelden opwaarderen naar HDR. Dat gaf op de XE90-serie van vorig jaar erg mooie resultaten, dus het is jammer dat deze optie volledig ontbreekt.

Sony XF85-serie - Geluidskwaliteit

Voor de consument die geen aparte audio-installatie heeft is dit onderdeel goed verzorgd bij de Sony XF85. Dialogen zijn allemaal goed te verstaan. Ook is er een redelijke goede laagweergave voor het formaat speakers dat wordt gebruikt. Ik persoonlijk schakel altijd meteen het geluid van de tv zelf uit en gebruik een extern audio-systeem, maar wil je dat niet, dan presteert de Sony KD55XF8505 dus zeker niet slecht.

Sony XF85-serie - Conclusie

Voor de prijsklasse waarin hij zit presteert de Sony XF85 hartstikke goed. Vooral de lichtopbrengst is erg goed en dat is bij HDR-beeldmateriaal wel zo prettig. Met de beeldscherpte en verwerking van bewegingen gooit Sony ook altijd hoge ogen. Zo ook bij de XF85-serie. Wel is het contrast aan de lage kant en dat is een hele belangrijke pijler voor een goede beeldkwaliteit. Is het dan een slechte televisie? Nee natuurlijk niet! Maar het is wel iets om rekening mee te houden als je de Sony XF85-serie overweegt.

Pluspunten:

  • design weer dik in orde
  • beeldverwerking is erg goed
  • bewegingsscherpte
  • hoge lichtopbrengst
  • grote kijkhoek

Minpunten:

  • matig contrast
  • IPS glow
  • trage interface

 

De verkoopadviesprijs bedraagt €1.500,00. Meer informatie lees je op de Sony website.