Nowhere to Hide wint prijs voor beste lange documentaire op IDFA

Nowhere to Hide wint prijs voor beste lange documentaire

De IDFA Award for Best Feature-Length Documentary is gewonnen door Nowhere to Hide van Zaradasht Ahmed. Deze film is een ooggetuigenverslag van een Iraakse verpleegkundige die moet vluchten als zijn woonplaats in handen valt van IS. Zaradasht Ahmed kreeg de prijs woensdagavond uitgereikt in de Stadsschouwburg van Amsterdam tijdens het prijzengala van de 29e editie van het IDFA . Aan de prijs is een geldbedrag van 12.500 euro verbonden.

Sergei Loznitsa

Nadat de Amerikanen Irak hebben verlaten, krijgt Nori Sharif de opdracht om verslag te doen van de stand van zaken in zijn land. In een van de gevaarlijkste en ontoegankelijkste gebieden ter wereld – de “dodendriehoek” in het midden van Irak filmt de verpleegkundige, werkzaam in het plaatselijke ziekenhuis van Jalawla, gedurende vijf jaar de slachtoffers van de oorlog. De confronterende beelden tonen families die verscheurd, beschadigd en verminkt zijn door het geweld in Irak. En elke dag komen er nieuwe bij, want de conflicten duren voort en aanslagen ontregelen het dagelijks leven. Het is onduidelijk wie de strijdende partijen zijn, want de tegenstanders blijven lang onzichtbaar. De dreiging neemt echter toe en als het Irakese leger in 2013 vertrekt, slaat de aan militante groeperingen overgeleverde bevolking op de vlucht en vertrekt zelfs het grootste deel van het ziekenhuispersoneel. Sharif blijft als een van weinigen achter en blijft zelfs doorfilmen wanneer IS in 2014 oprukt naar Jalawla en de stad uiteindelijk inneemt. Maar dan moet ook hij halsoverkop vluchten om zichzelf en zijn gezin in veiligheid te brengen.

Het IDFA duurt nog tot en met zondag 27 november. Dan wordt de publieksprijs uitgereikt. Aan de leiding gaat op dit moment de Spaanse documentaire La Chana over de al op leeftijd zijnde flamencodanseres Antonia Santiago Amador. Ook Nowhere to Hide maakt nog kans op deze publieksprijs.

Overige winnaars

Tijdens het prijzengala werden nog een aantal andere prijzen uitgereikt, waaronder voor Beste Nederlandse documentaire, Best Student Award en Best First Appearance Award.

Still Tomorrow van Jian Fan heeft de IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary (2500 euro) gewonnen. De documentaire is een portret van de Chinese dichter Xiuhua Yu, die van gehandicapte boerin, gevangen in een liefdeloos huwelijk, uitgroeit tot internetsensatie en lieveling van de Chinese media.

De prijs voor de beste Nederlandse documentaire ging naar Reber Dosky voor Radio Kobanî. De openingsfilm van het 29e IDFA, Stranger in Paradise van Guido Hendrikx, ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary. Aan het begin van de avond reikte Heddy Honigmann de Prins Bernhard Cultuurfonds Documentary Award uit aan Ester Gould. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro voor het produceren van een nieuwe documentaire.

Er werden woensdagavond in de Stadsschouwburg in Amsterdam in vijftien prijzen uitgereikt. Een overzicht:

• VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary: Nowhere to Hide van Zaradasht Ahmed

• IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary: Still Tomorrow van Jian Fan

• IDFA Award for Best Mid-Length Documentary: Death in the Terminal van Tali Shemesh en Asaf Sudry

• IDFA Special Jury Award for Mid-Length Documentary: Come Back Free van Ksenia Okhapkina

• IDFA Award for First Appearance: Who We Were van Sine Skibsholt

• Special Jury Award for First Appearance: Plastic China van Jiu-liang Wang

• IDFA DocLab Award for Digital Storytelling: Death Tolls Experience van Ali Eslami

• Scenic IDFA DocLab Immersive Non-Fiction Award: Deprogrammed van Mia Donovan

• Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary: Radio Kobanî van Reber Dosky

• IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary: Stranger in Paradise van Guido Hendrikx

• ARRI IDFA Award for Best Student Documentary: When Will This Wind Stop van Aniela Astrid Gabryel

• IDFA Special Jury Award for Student Documentary: Close Ties van Zofia Kowalewska

• IDFA Award for Best Children’s Documentary: Rocknrollers van Daan Bol

• IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary: Naomi's Secret van Saskia Gubbels

• Prins Bernhard Cultuurfonds Documentary Award: Ester Gould

Idfa Logo

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina