Stargate SG-1 - Volume 26

Recensent:
Nathan Strik
03-05-2003

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Stargate SG-1 - Volume 26 (DVD)
Samenvatting

Deze populaire Science-Fiction serie is gebaseerd op de prachtige film Stargate uit 1994. Zoals gewoonlijk worden de afleveringen per vier stuks los uitgegeven door MGM. Op deze DVD vinden we de eerste vier afleveringen terug uit het zesde seizoen.
(Let op: onderstaande samenvattingen kunnen lichte spoilers bevatten.)

6:01 – Redemption: Part 1
In het eerste deel van de spannende dubbelaflevering waar seizoen zes mee begint moet het team van SG-1 een ramp zien te voorkomen die al het bestaan op aarde dreigt te vernietigen. Daarnaast zoeken ze nog steeds naar een gepaste vervanger voor Dr. Daniel Jackson. De enthousiaste aliën Jonas Quinn (Corin Nemec) lijkt de perfecte kandidaat. Quinn wil zelf ook erg graag bij het team horen en het verlies van Jackson goedmaken. Kolonel Jack O’Neill (Richard Dean Anderson) ziet dit echter totaal niet zitten. Daarnaast hoort Teal’c (Christopher Judge) van Bra’tac dat zijn vrouw stervende is. Teal’c spoedt zich via de Stargate naar zijn familie. Anubis lijkt de ultieme aanval gevonden te hebben; hij gebruikt de Stargate om een enorme hoeveelheid energie naar de aarde te sturen met potentieel catastrofale gevolgen.

6:02 – Redemption: Part 2
In de ontknoping van de dubbelaflevering overtuigt Teal’c´s zoon Ry’ac hem ervan om samen met Bra’tac het wapen van Anubis onschadelijk proberen te maken. Tegelijkertijd probeert O’Neill op aarde om, dankzij een slimme ingeving van Jonas Quinn, de Stargate in de ruimte te laten ontploffen. Hij zal hiervoor een experimenteel ruimtevliegtuig, de X-302, moeten gebruiken. Dit is het eerste op aarde gebouwde ruimtevliegtuig dat zelfstandig naar andere zonnestelsels kan vliegen en waarschijnlijk de laatste hoop van de mensheid. Maar wat zal er worden van het SG-1 project zonder Stargate en zonder vierde teamlid?

Commentaar

6:03 – Descent
Deze aflevering slaat (zoals gebruikelijk bij deze serie) terug op gebeurtenissen uit het vorige seizoen. Het SG-1 team, aangevuld met Jonas Quinn, ontderzoekt een verlaten schip van Anubis dat in een baan om de aarde hangt. Samantha Carter (Amanda Tapping) vermoedt dat dit hetzelfde schip is waar Anubis de geest van Thor in heeft opgeslagen (aflevering 22, seizoen 5). Het schijnbaar verlaten schip blijkt echter al snel vijandige trekjes te vertonen en SG-1 moet alles doen om te ontsnappen uit het schip voordat de zelfvernietiging de boel opblaast.

6:04 – Frozen
Op de Noordpool wordt door een wetenschappelijk team een fascinerende ontdekking gedaan. Er is een vrouw gevonden, bevroren in een blok ijs. De hulp van het SG-1 team wordt ingeroepen en het blijkt om een zeer oude levensvorm te gaan. De vrouw komt na het ontdooien op wonderbaarlijke wijze weer tot leven en het team doopt haar Ayiana. Waarschijnlijk behoort ze zelfs tot de “Ancients”, het volk dat verantwoordelijk is geweest voor de bouw van de Stargate. Ayiana doet haar best om te begrijpen wat deze nieuwe wereld van haar wil, maar plotseling blijkt dat Ayiana een dodelijk virus bij zich draagt, wat alle teamleden van SG-1 in gevaar brengt.

Deze afleveringen starten het zesde seizoen op gepaste wijze. Afgezien van het iets mindere Descent zijn alle afleveringen erg sterk in elkaar gezet. Wat mij vooral aanspreekt aan deze serie zijn de goede special-effects, het solide acteerwerk en de droge humor van Jack O’Neill. Daarnaast is het wel even wennen voor nieuwelingen omdat de serie soms vrij vaak teruggrijpt op gebeurtenissen uit eerdere seizoenen. Gelukkig wordt dit voor de credits samengevat zodat het ook voor kijkers zonder kennis van eerdere afleveringen goed te volgen is. Een veelbelovend begin van het zesde seizoen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 168 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox / MGM
EAN: -

Extra's

  • Audiocommentaar bij elke aflevering
  • SG-1 Directors Series: Nightwalkers
  • SG-1 Directors Series: Abyss
  • Season 6 Stills Gallery 2
  • Volume 27 Episode Previews
  • WWW Fanclub promo

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Stargate SG-1 wordt op 35mm film opgenomen en vervolgens omgezet naar TV. In Amerika wordt de serie al enige tijd in breedbeeld uitgezonden. Op deze DVD wordt de originele verhouding gebruikt van 1.78:1 en het beeld is anamorf vastgelegd. Beeldscherpte en detaillering is werkelijk fenomenaal, vooral voor een TV-serie en de enige aanmerking die ik kan hebben op de gebruikte print is de licht aanwezige ‘filmgrain’. De effectshots lijken voor het Amerikaanse TV-systeem te zijn toegevoegd, waardoor de effecten soms wat last lijken te hebben van kleine schokjes. Dit is echter niet al te storend te noemen en zal waarschijnlijk alleen de zeer oplettende kijker opvallen. Digitale compressieproblemen beperken zich gelukkig tot een absoluut minimum. Verder is de beeldkwaliteit perfect, met zeer goede kleurverzadiging, prima contrast en goed schaduwdetail. De Nederlandstalige ondertiteling staat keurig netjes onder in beeld. De verdeling in slechts 4 chapters per aflevering is veel te karig, wat resulteert in een erg grote ruimte van ongeveer 9 minuten tussen chapterstops. Dat neemt natuurlijk niet weg dat dit een uitzondelijk goede transfer is die zich zeker kan meten met de meeste grote films die op DVD worden uitgebracht.

Geluidskwaliteit

Ook de geluidskwaliteit van de serie is duidelijk van hoog niveau. Het geluid wordt aangeboden in Dolby Digital 5.1 (448 Kbit/s) en klinkt zeer goed. De track kent een prima ruimtelijke spreiding met voor een mooi open stereo-beeld en de achterkanalen worden gebruikt voor zowel ambiance, muziek en op zijn tijd split-surround effecten. Vooral tijdens de actievolle momenten komt de soundtrack echt mooi tot leven. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel prima, zonder al te agressief te worden, met een uitstekend laag. Dialogen zijn zeer helder en komen netjes uit de centerspeaker. Een uitstekende geluidskwaliteit.

Extra's

Via de zeer fraai 3D-geanimeerde breedbeeldmenu´s heb je toegang tot alle afleveringen en enkele zeer informatieve extra´s.

Audiocommentaar bij elke aflevering
Bij elke aflevering is commentaar te horen van de desbetreffende regisseur, meestal aangevuld met een of meerdere leden van de crew. In aflevering 1, 2 en 4 horen we regisseur Martin Wood met visual effects producer James Tichenor. En aflevering 3 is het de beurt aan regisseur en co-producer Peter Deluise (ook wel bekend als Doug Penhall uit 21 Jump Street), samen met acteur Gary Jones en director of photography Peter Woeste. De commentaartracks geven allemaal goede aanvullende informatie over de afleveringen, al is het commentaar van Peter Deluise wel duidelijk iets luchtiger en cynischer dan dat van Wood. Dat neemt niet weg dat deze tracks van onschatbare waarde zijn voor de fan. Jammer genoeg zijn de tracks niet ondertiteld.

SG-1 Directors Series: Nightwalkers
Hier zie je een kijkje van ongeveer 8 minuten achter de schermen van Nightwalkers (aflevering 6:05), wat wel een beetje vreemd is, aangezien die aflevering pas op volume 27 zal staan. Maar goed, de featurette biedt een leuk kijkje bij het filmen van deze aflevering, geregisseerd door Peter Deluise.

SG-1 Directors Series: Abyss
Een soortgelijke feature als hierboven, maar dan van Abyss (aflevering 6:06). De featurette duurt ongeveer 10 minuten en net als de Nightwalkers featurette is het een beetje vreemd dat hier achter de schermen gekeken kan worden bij een aflevering die pas op de volgende DVD zal staan. Ook is het jammer dat er zeer veel spoilers in zitten van deze, door Martin Wood geregisseerde, aflevering. Ik raad dan ook aan om te wachten met het kijken van deze featurette totdat je de aflevering Abyss ook daadwerkelijk hebt gezien.

Season 6 Stills Gallery 2
Een verzameling foto´s van de set en uit de afleveringen. Op zich een leuk idee, maar helaas zijn de foto´s niet handmatig door te skippen waardoor je vastzit aan het tempo van de diashow.

Volume 27 Episode Previews
Hier zie je vier korte promo´s voor de afleveringen die op de volgende DVD zullen staan. Te weten: 6:05 – Nightwalkers, 6:06 – Abyss, 6:07 – Shadow Play en 6:08 – The Other Guys. De promo´s worden gepresenteerd in de 1.33:1 beeldverhouding met 2.0 stereo geluid (224 Kbit/s).

WWW Fanclub promo
Dit is een korte promo (15 sec.) waarin Amanda Tapping je uitnodigt om toch vooral lid te worden van de Internet fanclub. Leuk, maar voegt natuurlijk niks toe, behalve dat het ledenbestand van de SG-1 fanclub wellicht wat zal groeien.

Conclusie

Stargate SG-1: Volume 26 is een veelbelovend begin van het zesde seizoen van de serie. De eerste vier afleveringen zijn erg goed, met uitzondering wellicht van Descent, die ik persoonlijk wat minder goed vond. De beeldkwaliteit is erg goed, vooral voor een TV-serie, met als enige aanmerking de licht aanwezige ‘filmgrain’ en enkele lichte schokjes tijdens sommige special-effect shots. Het 5.1 geluid is ook van zeer hoog niveau en ondersteunt de actie prima. De DVD wordt ook goed aangevuld met regisseurscommentaar bij iedere aflevering en enkele informatieve, soms ietwat onlogische, featurettes. Een mooie uitgave van één van de betere TV-series van dit moment.

Laatste reacties

Marco  |  05-05-2003

*zucht* ... Diepe diepe zucht....wordt je er ook zo moe van ;) *dacht je nu echt dat ik dat niet wist ... :roll: Nee, dat wist je niet hé ;) , maar nu wel ...
Lees meer >

Marco  |  05-05-2003

Val een beetje in de herhaling :D er is nog geen enkele Seizoen 7 aflevering uitgezonden. Ter info S7 bestaat wel ;) sinds februari 2003 zijn de opnames van...
Lees meer >

Marco  |  05-05-2003

Seizoen 7 bestaat zelfs nog niet ! Of hooguit dan 1 of 2 afleveringen ... maar dat zal het dan ook wel zijn Val een beetje in de herhaling :D er is nog geen...
Lees meer >

alienzzz  |  04-05-2003

ok dan.... woon dus duidelijk weer in het verkeerde deel van het land :cry:
Lees meer >

Hilde  |  04-05-2003

Dat weet ik zo. Heemstede, Bloemendaal, Aerdenhout, de Haarlemmermeer die hebben het wel maar het is wel een betaalkanaal
Lees meer >

alienzzz  |  04-05-2003

Ik wou dat er in Zandvoort Sci-fi channel werd ontvangen maar daar voelen ze zich niets voor bij UPC Zijn er gebieden in Nederland dan, waar Sci-Fi Channel w...
Lees meer >

Hilde  |  04-05-2003

Ik wou dat er in Zandvoort Sci-fi channel werd ontvangen maar daar voelen ze zich niets voor bij UPC
Lees meer >

Marco  |  04-05-2003

Waar zit de spoilerfunctie. Eerst zat hij er wel op namelijk over seizoen 7 gesproken: Dar is nog helemaal geen box van uit. Op imdb kan ik daar nog niets o...
Lees meer >

Jim Muskee  |  04-05-2003

Waar zit de spoilerfunctie. Eerst zat hij er wel op namelijk over seizoen 7 gesproken: Dar is nog helemaal geen box van uit. Op imdb kan ik daar nog niets ov...
Lees meer >

Marco  |  04-05-2003

Kan best zijn, maar spoilers moet je ALTIJD taggen, of je nu vermoed dat iedereen het al weet of niet.Helaas werkt de spoiler tag niet (meer). Maar je kan het...
Lees meer >

Surya  |  04-05-2003

Dank om deze spoiler niet aan te kondigen :( Ik zit bij het bekijken nog maar aan het einde van S2 :( Ja maar dat kunnen andere forummers niet zien dat jij no...
Lees meer >

Jim Muskee  |  04-05-2003

Seizoen 7? Zijn ze daar al?
Lees meer >

Marco  |  03-05-2003

Ik heb net seizoen 7 besteld vanuit AmerikaHoe kan dat :?: ben je niet in de war met een andere serie (X-Files misschien). Stargate SG-1 Seizoen 7 begint pas i...
Lees meer >

Nathan Strik  |  03-05-2003

Wat loopt iedereen hier in Nederland ontzettend achter Ik heb net seizoen 7 besteld vanuit Amerika Meestal is het juist andersom met TV-series. Vanwege de syn...
Lees meer >

J. Rim  |  03-05-2003

Wat loopt iedereen hier in Nederland ontzettend achter Ik heb net seizoen 7 besteld vanuit Amerika Emilio
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 38
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.