Roman Holiday (SCE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
13-06-2003

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Roman Holiday (SCE) (DVD)
Samenvatting

Prinses Ann (Audrey Hepburn) gaat zwaar gebukt onder de verplichtingen die haar prinses zijn met zich meebrengt. Lijdzaam ondergaat ze de ene officiële ceremonie na de andere als ze diverse Europese hoofdsteden bezoekt. Als zij ‘s avond na een vermoeide dag naar bed gaat en het programma voor de volgende dag al voorgeschoteld krijgt, wordt het haar teveel en barst ze in een hysterische bui los. De aangesnelde dokter geeft haar een kalmerende injectie. Diezelfde avond slipt Ann haar kamer uit en gaat ze op eigen gelegenheid Rome in. Maar de injectie gaat zijn werk doen en Ann valt ergens op een stoep in slaap. Toevallig komt op dat moment de journalist Joe Bradley (Gregory Peck) langs. Bradley herkent haar niet als de prinses. Hij denkt dat ze dronken is en hij neemt haar mee in zijn taxi. Uiteindelijk biedt hij haar onderdak voor de nacht aan.
De volgende ochtend heeft Bradley een interview met prinses Ann, maar hij verslaapt zich. Hij spoedt zich naar het kantoor en bluft over het interview, niet wetende dat ondertussen bekend is gemaakt dat prinses Ann ziek is en alle afspraken waren geannuleerd. Bradley’s baas geeft hem nog één kans. Als Bradley de foto van de prinses in de krant ziet, herkent hij in haar direct het meisje in zijn appartement. Hij belooft zijn baas een exclusief verhaal, belt zijn fotograaf en vriend Irving (Eddie Albert) en haast zich terug naar zijn appartement. Daar doet hij net alsof hij nog niet weet dat Ann de prinses is. Maar als Joe haar beter leert kennen, twijfelt hij of hij nog wel het verhaal moet schrijven.

Commentaar

Is het leven van een prins(es) wel zo benijdenswaardig. Niet zelden is de drang om vrij te kunnen leven zonder knellende verplichtingen onderwerp van een leuke komedie of romance. Als dan blijkt dat de hoofdpersoon een kwetsbaar en zeer innemend persoon is, kun je het niet meer over je hart verkrijgen om misbruik te maken van de situatie voor eigen gewin. In deze film in ieder geval, of dat heden ten dage in de huidige maatschappij ook nog zal gelden….
Roman Holiday introduceert actrice Audrey Hepburn voor het eerst in een hoofdrol. Tot dan toe was zij zeker bekend van Broadway toneelstukken en enkele kleinere rollen. Oorspronkelijk waren de hoofdrollen toebedeeld aan Cary Grant en Elizabeth Taylor, maar beiden waren niet beschikbaar. Paramount trok toen de populaire Gregory Peck aan en besloot het risico te nemen met de innemende Audrey Hepburn. En niet zonder succes want de film was goed voor tien (!) Oscar nominaties. Drie beeldjes werden in ontvangst genomen, waarbij Audrey Hepburn haar eerste Oscar kreeg voor haar eerste hoofdrol. Daarnaast werden Oscar’s uitgereikt aan Edith Head voor de kostuums en Dalton Trumbo en Ian McLellan Hunter voor het verhaal/script. Dalton Trumbo heeft de Oscar pas postuum in 1992 gekregen. Dit kwam omdat zijn naam op de zgn. zwarte lijst van communistische schrijvers stond, waardoor hij zelfs niet in de begintitels van de film was opgenomen. Trumbo is in 1976 overleden, in 1993 heeft zijn vrouw alsnog het Oscar beeldje gekregen. Voor de DVD release is zijn naam aan de begintitels toegevoegd.
Regisseur Wyler had zelf eerst ook een ander voor de rol van Ann voorzien en was niet zo gelukkig met de keus voor de onervaren Hepburn. Naar verluidt heeft Gregory Peck al voorzien dat Audrey Hepburn een Oscar zou krijgen en heeft de producers ervan overtuigd de naam van Hepburn prominent in de begintitels te plaatsen. Niet onterecht naar later bleek.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1953
Speelduur: 113 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865555835

Extra's

  • Trailers
  • foto galerij
  • Edith Head – The Paramount Years Featurette
  • Remembering Roman Holiday
  • Restoring Roman Holiday

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Roman Holiday is op 35 mm film vastgelegd, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1 (academy standard). De film staat met een beeldverhouding van 1.33:1 (4x3 full frame) op de DVD. De film, in zwart/wit, is volledig gerestaureerd. Het resultaat is weer fantastisch. Het zwart/wit ziet er werkelijk perfect uit. Geen spetter, krasje of ander ongerechtigheden te zien. Het contrast, voor een zwart/wit film nog belangrijker voor het juist weergeven van alle grijstinten, is uitstekend. Scherpte en detaillering van het beeld zijn zo goed als ze zijn kunnen, rekening houdend met het gebruikte materiaal. Enig kritiekpuntje is dat het beeld twee momenten zeer kort even schokt of bibbert. Waarschijnlijk veroorzaakt door niet te herstellen beschadigingen aan het origineel. Kortom, wederom een film die qua beeldkwaliteit weer in ere is hersteld voor de DVD release.
De film is goed verdeeld in 18 tracks. De ondertiteling is wit en staat netjes onder in het beeld, maar heeft wel een iets te groot lettertype.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke mono geluid van de film is in Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD gezet. Je kunt een mono signaal op twee manieren op de DVD zetten. Als een DD1.0 signaal, waarbij al het geluid alleen maar uit de centerspeaker komt. Of als een DD2.0 signaal, waarbij beide frontspeakers hetzelfde signaal krijgen, dat daardoor de illusie geeft dat het geluid uit het midden komt. Dit laatste wordt het meeste toegepast, omdat de frontspeakers bij de meeste installaties een betere kwaliteit hebben in vergelijking met de centerspeaker. Maar het heeft ook een nadeel. Het geluid moet uit beide frontspeakers exact gelijk komen, anders ontstaat er onbalans. Dat laatste doet zich hier gelukkig niet voor, de kwaliteit van de soundtrack is uitstekend. Geen spetter of kraakje te horen. Alle stemmen zijn goed verstaanbaar. De muziek heeft een redelijk frequentiebereik resulterend in een redelijk warm geluid. Wederom, met in achtneming van de leeftijd van de film, een goed klinkende soundtrack.

Extra's

De menuschermen zijn in standaard 4x3 formaat met filmgerelateerde zwart/wit animaties en achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn ook in standaard 4x3 formaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn allemaal voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Een overzicht:

remembering Roman Holiday (25:28 minuten). Een nieuw opgenomen, prima documentaire met een terugblik op de realisatie van de film. Uiteraard met de nodige oude zwart/wit beelden. Een terugblik met Audrey Hepburn, die in 1993 is overleden, ontbreekt hierin en van Gregory Peck, de recentelijk overleed, zijn oudere opnames gebruikt.

restoring Roman Holiday (6:48 minuten). Een leuke documentaire over de indrukwekkende restauratie van de film door Lowry Digital Images. Hierin ook aandacht voor het toevoegen van de naam van Dalton Trumbo als de schrijver van het verhaal.

Edith Head-The Paramount Years (13:45 minuten). Een korte documentaire over één van Hollywoods belangrijkste kostuumontwerpsters van weleer, Edith Head. Deze documentaire staat ook op andere Paramount DVD releases van historische films, als To Catch a Thief en Sunset Boulevard.

Dan drie Trailers: de originele Theatrical Trailer (2:06 minuten) uit 1953, de Teaser Trailer (1:43 minuten) en een Re-release Trailer. Roman Holiday is begin jaren zestig als gevolg van het grote succes van Breakfast at Tiffany’s met Audrey Hepburn, door Paramount opnieuw uitgebracht.

En als laatste nog de Photo Galleries. Met vier verschillende keuzes, Production, The Movie, Publicity en The Premiere, waarbij elke keuze de presentatie van een groot aantal zwart/wit foto’s geeft.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting.

Conclusie

Roman Holiday is een bijzondere leuke romantische film waarin Audrey Hepburn haar eerste hoofdrol speelde. Mede hoofdrolspeler Gregory Peck voorzag een Oscar voor Hepburn en zorgde ervoor dat haar naam prominent op de begintitels prijkte. Peck kreeg gelijk toen Hepburn in 1954 haar eerste Oscar beeldje in ontvangst mocht nemen.
Paramount heeft ook deze parel uit de Hollywood geschiedenis weer prachtig gerestaureerd. De beeldkwaliteit is wederom uitermate goed en het resultaat van een knappe restauratie van het oude beeldmateriaal. Ook het geluid is gerestaureerd en staat in mono op de schijf. Niets verrassend hier, gewoon prima geluid zonder kraak of ruis. Op het gebied van de extra’s heeft Paramount ook zijn best gedaan. Een aantal kwalitatief goede en informatieve extra’s sieren deze release. Voor de echte filmliefhebber is deze mooie uitgave dan ook een absolute must.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paramount Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Kees Hoekerd  |  25-04-2008

Geniale klassieker weer. Na Ben Hur en The Big Country is dit al het derde meesterwerk van Wyler, in mijn ogen. Algemeen staan ze allemaal wel zo bekend. Er ...
Lees meer >

Swanski  |  11-12-2006

Roman Holiday (1953) Wyler is vooral bekend van Ben-Hur. De lange epos die lange tijd recordhouder was wat het meeste aantal gewonnen oscars betreft. Roman Hol...
Lees meer >

Richard B.  |  03-09-2006

Heb hem dan toch eindelijk aangeschaft. Wat een zaaaaalige film is het toch. Audrey Hepburn steelt echt elke scene waar ze in zit maar ook Gregory Peck is gewel...
Lees meer >

Kaplan  |  19-09-2003

Om een of andere reden kan ik niet stemmen omdat ik niet ingelogd zou zijn terwijl ik dat wel ben. :? Anders zou ik hem wel een 8 geven. :)
Lees meer >

Richard B.  |  19-09-2003

Ik heb het idee dat er een aantal mensen zijn die de cijfers proberen te manipuleren door steevast hele lage cijfers (een 1 of 2) te geven aan films die ze verm...
Lees meer >

chimera01  |  19-09-2003

Ik sluit mij aan bij de woorden van de schaduw, wat als topper gezien wordt op deze site is vaker grote shit vergeleken met de klassiekers die nu langszamerhand...
Lees meer >

Fries46  |  16-06-2003

Ja, bij Media Markt ligt hij voor € 14,99
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  15-06-2003

Wordt deze ook voor dat lage prijspeil aangeboden als die andere Paramount-klassiekers? Dan lijkt me dit wel een interessante aanschaf. Dit is geen al te ambiti...
Lees meer >

Richard B.  |  14-06-2003

EDIT: reactie verwijderd waar ik nu totaal niet meer achter sta. Wat had ik op in vredesnaam? :shock:
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  14-06-2003

Twee weken terug heb ik deze dvd gekocht... Vandaag nog bekeken. Het aardige is dat mijn moeder nog een filmboekje heeft van The Roman Holliday. Met plaatjes ui...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  13-06-2003

Een echte acteur is heengegaan, voor mij toch de held uit de Guns Of Navarone
Lees meer >

Alexander de Mol  |  13-06-2003

Kan het nog actueler? Gregory Peck is net gisteren overleden... Inspringen op de actualiteit is natuurlijk ook een kwaliteit. :)
Lees meer >

Werner  |  13-06-2003

Kan het nog actueler? Gregory Peck is net gisteren overleden...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:8
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 48
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.