Paris Concert For Amnesty International, The

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Paris Concert For Amnesty International, The (DVD)
Samenvatting

Op 10 december 1998 hield Amnesty International in het Bercy Omnisport in Parijs een groot benefietconcert ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van het Universele Verklaring van de rechten van de mens.
De organisatie wist een keur aan internationale artiesten te verzamelen om het concert de nodige glans te geven.

Get Up, Stand Up – Peter Gabriel, Tracy Chapman, Bruce Springsteen en Youssou N\'Dour
Baba – Alanis Morissette
Hand in My Pocket – Alanis Morissette
Thank U - Alanis Morissette
Medley - Kassav\'
Se Dam Bon Jou - Kassav\'
Black White - Asian Dub Foundation
Buzzin\' - Asian Dub Foundation
Free Satpal Ram - Asian Dub Foundation
Signal to Noise - Peter Gabriel met Youssou N\'Dour
In Your Eyes - Peter Gabriel met Youssou N\'Dour
New Beginning - Tracy Chapman
Fast Car - Tracy Chapman
Baby I Can Hold You - Tracy Chapman
No Surrender - Bruce Springsteen
Born in the USA - Bruce Springsteen
Working on the Highway - Bruce Springsteen
When the World Was Young - Jimmy Page en Robert Plant
Babe I\'m Gonna Leave You - Jimmy Page en Robert Plant
Gallows Pole - Jimmy Page en Robert Plant
Rock and Roll - Jimmy Page en Robert Plant
You\'re Still the One - Shania Twain
Black Eyes, Blue Tears - Shania Twain
Karma Police - Radiohead
Bones - Radiohead
Paranoid Android - Radiohead
Shaking the Tree - Youssou N\'Dour met Peter Gabriel
7 Seconds – Youssou N\'Dour, Peter Gabriel, Tracy Chapman en Jocelyn Beroard

Commentaar

De line-up van het concert is zeker niet onaardig. Persoonlijk vind ik Shania Twain een wat vreemde eend in de bijt. Al kan ik dat niet geheel motiveren waarom in dat vind. Het overgrote deel van de optredende artiesten hebben met hun nummers een boodschap te verkondigen dat raakvlakken heeft met de mensenrechten.
Het muzikale slotakkoord (‘7 seconds’) van het concert is met name door toedoen van Peter Gabriel en kleine problemen met de techniek niet helemaal om over naar huis te schrijven. Gabriel kan zich wat mij betreft beter bezighouden met zijn eigen nummers dan zich bemoeien met songs van andere artiesten.
Bruce Springsteen brengt onder andere een alternatieve, akoestische versie van Born in the U.S.A. ten gehore. Eén van de betere optredens van het concert is die van de formatie Radiohead, die puike versies neerzetten van zowel Karma Police als Paranoid Android. Het energieke optreden van Kassav’ zorgt voor een enthousiast dansende menigte, de echte show wordt mijn inziens gestolen door Tracy Chapman.
Tussen de optredens door krijg je als kijker allerlei korte (docu) filmpjes, animaties die uiteraard allemaal raakvlakken hebben met Amnesty en de rechten van de mens. Daarnaast zien we toespraken van Kofi Annan en de heilige Dalai Lama. De Dalai Lama begeeft zich ook nog op het concertpodium om een oprechte speech te verzorgen.
De voice-over wordt overigens verzorgd door acteur Gabriel Byrne (The Usual Suspects, End of Days).

The Paris Concert for Amnesty International is heruitgegeven met de toevoeging van een DTS track. Deze heruitgave dient als basis voor deze bespreking.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 1998
Speelduur: 171 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: PIAS
EAN: 5034504931374

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is uitgevoerd in een standaard beeldverhouding van 4:3 (1.33:1). De scherpte van het beeld is, zoals wel vaker met concertopnames, wisselend. Close-up shots, die zijn voorzien van een goede belichting, vertonen een zeer behoorlijk detail. In alle andere situaties is de scherpte en daarmee het detail niet altijd even optimaal. Het beeld is niet helemaal vrij van DVD artefacts waarbij ‘cross-colouration’ (zie screenshot 4 – Bruce Springsteen), ‘moiré’ en ‘aliasing’ het meest opvallend zijn. Macro-blocking is eveneens, maar gelukkig niet al te storend, aanwezig. De kleuren ogen fris en goed verzadigd. De laagwisseling vind plaats na zo’n anderhalf uur. Deze had voor mooi net 2 seconden later geplaatst moeten worden zodat het gejuich van het publiek niet onderbroken zou worden.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een drietal geluidssporen. Het eerste Dolby Digital spoor is een 2.0 stereo spoor met een bitrate van 192 kbit/s. Gezien de aanwezigheid van het grotere 5.1 broertje lijkt de aanwezigheid van het 2.0-spoor wat overbodig. Een PCM-gecodeerd stereospoor zou dan beter op zijn plaats zijn geweest. The Paris Concert for Amnesty International is zoals gezegd eerder uitgegeven met Dolby Digital 5.1. Deze is ook nu weer present, alleen staat op deze hernieuwde uitgave ook een DTS 5.1 remix. Beide tracks zetten een zeer behoorlijk ruimtelijk geluidsbeeld neer, waarin de linker- en rechterfrontspeaker een belangrijke rol spelen. De achterkanalen zorgen voor weergave van het joelende publiek en de weerkaatsing van het geluid in de Bercy Omnisport Arena.
Het geluid klinkt soms wel wat scherp in het hoge tonengebied. Daarbij komt dat het gejuich van het publiek soms wat blikkerig en digitaal overkomt. Het LFE-kanaal zorgt voor een niet onplezierige aanvulling in het laag.
Zowel de DTS track alsmede het Dolby Digital 5.1-spoor komen het beste tot zijn recht bij de wat rustigere nummers (Tracy Chapman, Bruce Springsteen). Het DTS spoor geniet mijn persoonlijke voorkeur op basis van het neerzetten van een ‘rijker’ geluid.

Extra's

Deze The Paris Concert for Amnesty International DVD bevat geen extra’s.

Conclusie

The Paris Concert for Amnesty International is een aardig concert met enkele goede acts van onder andere Radiohead en Tracy Chapman. Een gedeelte van de opbrengst zou naar Amnesty gaan, en da’s natuurlijk een positief aspect.
Het op video geschoten beeld (aspect ratio 1.33:1) is voldoende van kwaliteit, de aanwezigheid van het zogenaamde ‘cross colouration’ en ‘aliasing’ is soms hinderlijk.
Deze re-release van The Paris Concert for Amnesty International bevat ten opzichte van de eerdere uitgave als extra een DTS track op de halve (754 kbit/s) bitrate. In een direct vergelijk met het Dolby Digital 5.1 spoor blijkt wat mij betreft het DTS spoor een iets gedetailleerder geluid te bevatten. Het verschil is echter te klein om, indien je in het bezit bent van de eerste uitgave, meteen naar de winkel te rennen en de DVD te vervangen voor de versie met DTS geluid.

Laatste reacties

Alexander de Mol  |  16-01-2004

We kiezen bij dergelijke registraties altijd het jaar waarin het concert heeft plaatsgevonden als 'jaar van uitgave'. Deze term slaat in principe natuurlijk mee...
Lees meer >

Eddie  |  15-01-2004

> een bepaalde gemeenschappelijkheid (human rights) Dat klopt; Springsteen, Gabriel, Chapman en Youssou N'Dour hebben in 1988 al een Amnesty tour gedaan. Ik...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  14-01-2004

Ik ben het grotendeels met je eens Henk, met name de aanwezigheid van mw. Twain vond ik in dat kader opvallend. Als je echter kijkt naar de teksten dan zit er n...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  14-01-2004

Juist door al die uiteenlopende artiesten van zeer verschillend pluimage werd het een allegaartje en miste het sfeer, het verliep van het ene sfeertje naar het ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
2.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.