Confidence (SCE)

Recensent:
Koen Koene
08-03-2004

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Confidence (SCE) (DVD)
Samenvatting

Jake Vig (Edward Burns) is een charmante, stijlvolle beroepsoplichter die samen met zijn partners een ingewikkelde zwendel heeft bedacht. Maar het plan keert zich tegen hen als blijkt dat ze een grote som geld van gangsterbaas Winston King (Dustin Hoffman) hebben verduisterd. Wanneer King aan Jake laat weten dat hij zijn geld terug wil, doet Jake de gevreesde maffiabaas een lucratief aanbod. King gaat akkoord, maar in een wereld vol oplichters waar alles draait om geld en macht is het de vraag: wie kun je vertrouwen?

Commentaar

Het door James Foley geregisseerde Confidence is een kraak/oplichtingsfilm, enigszins vergelijkbaar met een film als Ocean’s 11. Ondanks dat het doel dit keer geen zwaar beveiligde high-tech kluis is, is de basisopzet hetzelfde: een team van oplichters probeert op slinkse wijze geld van een of andere rijkaard te stelen. De fasen van het verhaal zijn bekend: het bijeenzoeken van het team, het uitwerken van het plan en tot slot de daadwerkelijke uitvoering (waarbij alles uiteraard net iets anders loopt dan verwacht). Confidence is een leuke film binnen het genre. Weliswaar is het verhaal op momenten wat gekunsteld en hangt het - zoals meestal bij dit soort films - van toevalligheden aan elkaar, maar dit wordt deels gecompenseerd door de stijlvolle look en enkele aardige, zij het wat voorspelbare wendingen. Ook het acteerwerk is prima. Vooral Dustin Hoffman is uitstekend in zijn element als gladde gangsterbaas. Het spel van hoofdrolspeler Edward Burns is echter wat droog en saai, maar dat is nu eenmaal zijn stijl. Een vermakelijke zwendelaarsfilm.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 93 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: -

Extra's

  • Trailer
  • TV-spots
  • B-Roll (15 min)
  • Bonusfilm: Ash Wednesday (94 min)
  • Soundbites (10 min)
  • Movieclips (15 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Confidence staat met de verhouding van 2.35:1 op DVD, identiek aan de oorspronkelijke aspect-ratio. De anamorfe weergave heeft een bovengemiddelde scherpte en oogt strak en helder. Confidence is een kleurrijke film, maar ook met dat aspect heeft de transfer totaal geen moeite. Wel is er in een in een enkele scène enige overmatige edge enhancement te zien, alsmede wat kleine vuiltjes en beschadigingen. Tevens duikt in kleurverlopen regelmatig wat posterisatie op. Maar echt storend zijn deze probleempjes niet, en dus is een dikke voldoende op zijn plaats.

Geluidskwaliteit

Confidence is een recente film, en dus mogen we volwaardig 5.1-geluid verwachten. En inderdaad, het schijfje bevat 5.1-tracks in zowel Dolby Digital- als DTS-formaat. Beide tracks klinken uitstekend, met een volle, warme klank en gepast gebruik van het LFE-kanaal. Ook de surrounds, die benut worden voor de hippe soundtrack en actieve ambiance, dragen op prima wijze bij aan het geluidsbeeld. Dialogen komen netjes uit de centerspeaker en blijven altijd goed verstaanbaar, zonder dat daarbij vervorming optreedt. Vergelijken we het Dolby-spoor (448kbit/s) met zijn DTS-broertje (754kbit/s), dan constateren we geen overweldigende verschillen (afgezien van het bekende verschijnsel dat het DTS-geluid wat luider is).

Extra's

De Nederlands ondertitelde extra’s van deze zogenaamde “Special Double Disc Collector’s Edition” zijn op de tweede DVD te vinden, die ontbreekt bij de eveneens verkrijgbare kale versie. Helaas moeten we het doen zonder de verwijderde scènes, featurette en drie commentaartracks van de R1-versie. Wat krijgen we dan wel?

Bonusfilm: Ash Wednesday (94 min)
Zoals we wel vaker zien bij uitgaven van DFW (bijvoorbeeld bij Below) krijg je een complete film als extra. In dit geval Ash Wednesday uit 2002. Dit misdaaddrama gaat over Francis Sullivan, die een bar runt in de wijk Hell’s Kitchen in New York. Vroeger werkte hij voor zijn vader, die op de straten de dienst uitmaakte, maar nadat zijn jongere broer Sean in 1980 vermoord werd gaf hij het vuile werk op. Maar nu, exact drie jaar na de moord, melden diverse mensen dat ze Sean hebben zien lopen. Wat is er aan de hand? Ash Wednesday werd geschreven en geregisseerd door Edward Burns, wat vast ook de reden is dat je de film bij Confidence aantreft. Burns speelt tevens de hoofdrol, naast o.a. Elijah Wood (Lord of the Rings) en Rosario Dawson (25th Hour). Ash Wednesday verloopt vrij traag en bevat weinig verrassingen, maar is aardig genoeg om eens te zien. De beeldkwaliteit van de DVD is uitstekend, maar het geluid is minder bijzonder. Vooral omdat de 5.1-sporen (zowel DD als DTS) nauwelijks gebruik maken van de surrounds. Het zijn in essentie dus 3.1 tracks, met een tegenvallende ruimtelijkheid. Beoordeling: Film 7, Beeld 9, Geluid 7.

Movieclips (15 min)
Tien fragmenten uit de film (2.35:1 niet anamorf, DD 2.0). Pure vulling.

B-Roll (14 min)
Bij deze extra kijk je mee bij de opnames van een aantal scènes. Het geeft je een idee hoe het er op de set aan toegaat, maar is verder niet bijzonder informatief.

Soundbites
Fragmenten van oppervlakkige interviews met Edward Burns (4 min), Rachel Weisz (2 min) en Andy Garcia (4 min), waarin ze vooral praten over het verhaal en de personages.

TV-spots
Twee TV-spots voor Confidence (1.33:1, DD 2.0).

Trailer
Als afsluiter de welbekende trailer, dit maal met een verhouding van 1.33:1 en DD 2.0-geluid.

Conclusie

Confidence is een onderhoudende, stijlvolle oplichtersfilm met Edward Burns en Dustin Hoffman. Op DVD-gebied is de film verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een kale versie en de “Special Double Disc Collector’s Edition”. Het schijfje met de film is in beide versies identiek, met een prima beeldkwaliteit en uitstekend geluid (DD en DTS). De SCE bevat daarnaast nog een DVD met extra’s. Maar verwacht geen diepgaande info over de totstandkoming van Confidence, want de voornaamste toevoeging is de losstaande bonusfilm Ash Wednesday (een rustig, wat standaard misdaaddrama met Edward Burns en Elijah Wood). De keus voor de SCE of de kale versie hangt er dan ook vooral vanaf hoe graag je deze bonusfilm in je bezit wilt hebben. Want de overige extra’s, waaronder een B-Roll en wat nietszeggende interviews, zijn de meerprijs van de speciale uitgave in de verste verte niet waard.

Laatste reacties

Tarkus  |  17-06-2012

Inmiddels alweer 6 jaar geleden dat ik de eerste maal deze film zag (wat gaat de tijd toch snel), maar de prent heeft niets aan kwaliteit verloren. Bijgevolg bl...
Lees meer >

The Don  |  05-07-2004

Dustin Hoffman heeft natuurlijk al eens een rol als maffiabaas (Dutch Schultz in Billy Bathgate) gespeeld. Zijn rol in confidence speelt hij dan ook voortreffel...
Lees meer >

marsie030  |  04-07-2004

Wil deze nog wel aanschaffen. Heb de dubbel disc van Basic ook, en op de een of andere manier vind ik dat deze twee naast elkaar in mijn kast moeten staan. Voor...
Lees meer >

Ruud Moerman  |  03-07-2004

Ik heb hem zojuist gezien. Best een vermakelijke film. Dustin Hoffman en Andy Garcia zijn aardig op dreef. Als een hem nog niet in je bezit hebt voor het geld h...
Lees meer >

Wizz-Art  |  25-04-2004

Goede cast en leuke twists maken van deze film een heerlijk verassende film krijgt van mij een 9!
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  09-03-2004

Vond het een leuke film met zeer aardige vertolkingen en goede plotwendingen,was de 5,99€ dik waard.
Lees meer >

Fokkeyou  |  08-03-2004

Wil deze nog wel aanschaffen. Heb de dubbel disc van Basic ook, en op de een of andere manier vind ik dat deze twee naast elkaar in mijn kast moeten staan. Voor...
Lees meer >

hankey  |  08-03-2004

ik heb de gewone editie en ik vond hem ook erg leuk
Lees meer >

Surya  |  08-03-2004

Vond 'm wel leuk en Dustin Hoffman speelt heelijk :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.