Miami Blues

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-09-2004

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Miami Blues (DVD)
Samenvatting

Frederick J. Frenger Jr., kortweg Junior (Alec Baldwin), is een psychopathische crimineel die steelt wat hij te pakken kan krijgen en daarbij geweld niet bepaald schuwt. Wanneer hij per vliegtuig in Miami aankomt en aangesproken wordt door een Hare Krishna aanhanger, breekt hij zonder blikken of blozen de vingers van de beste man. Als gevolg van een shock overlijdt het slachtoffer ter plaatse. Politie inspecteur Hoke Moseley (Fred Ward) wordt op de zaak gezet en het spoor leidt al gauw naar een hotel in de buurt. In dat hotel komt Junior, die zich uitgeeft als Herman Gotlieb, in contact met de jonge prostituee Susie Waggoner (Jennifer Jason Leigh). Zij doet het werk eigenlijk om haar studie te kunnen bekostigen. Als Junior ontdekt dat zij $ 10.000 spaargeld heeft, blijft hij bij haar. Hij paait haar met aandacht, waarbij zij geen weet heeft van zijn gewelddadige en misdadige inborst. Junior is feitelijk alleen maar geïnteresseerd in haar geld. Ondertussen heeft inspecteur Moseley het adres van Susie gevonden en vindt daar Susie in aanwezigheid van Junior. Na een genoeglijke maaltijd wordt Moseley iets te nieuwsgierig naar het zin van Junior. Gewelddadig slaat hij Moseley volledig in elkaar, steelt zijn penning, zijn pistool en zijn kunstgebit. Met de penning van Moseley op zak gaat Junior al stelend op pad. Susie, die de ware aard van Junior nog niet doorheeft, begint achterdochtig te worden. Ondertussen is Moseley weer wat opgelapt en gewapend met een .45 Colt gaat hij achter Junior aan.

Commentaar

Miami Blues is een bijzonder gewelddadige film van regisseur George Armitage en producer Jonathan Demme. Beide geen onbekenden natuurlijk. Armitage maakte vijf jaar na Miami Blues het succesvolle Grosse Point Blank en Demme behoeft helemaal geen introductie meer na zijn grote succes van Silence of the Lambs dat hij een jaar later maakte. Miami Blues is gebaseerd op de gelijknamige roman van Charles Willeford en volgt acht jaar nadat Tarantino zijn Reservoir Dogs (1992) afleverde. In beide films wordt het geweld net even iets harder en explicieter in beeld gebracht. De combinatie van harde en expliciete gewelddadigheid en de onnozelheid en lichte humor van de hoofdpersoon geeft de film het bijzondere tintje. Voorbeeld: Junior schiet zonder pardon een dief dood en schreeuwt nadien iets van ‘stop of ik schiet’. Grote ster van de film is Alec Baldwin, die toen nog redelijk aan het begin van zijn filmcarrière stond. Alec is de meest succesvolle acteur van de vier broers Baldwin, zijnde Alec, Daniel, William en Stephen. Met Demme had Baldwin twee jaar eerder al samengewerkt in de film Married to the Mob (1988), waarvan Demme de regisseur was. Tot dan toe speelde Baldwin vooral kleinere bijrollen. Maar in 1990 kwam zowel het uitstekende The Hunt for Red October als Miami Blues en was het begin van de doorbraak van Baldwin, die nu een zeer goed gevulde agenda heeft.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad
Regio: 2
Jaar: 1990
Speelduur: 93 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8717438132716

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beoogde beeldverhouding van 1.85:1 en staat zo ook anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit is prima. Kleuren zien er natuurlijk uit en ook het contrast van het beeld is prima in orde. Het beeld doet een beetje soft aan, waarbij de scherpte van het beeld is redelijk goed maar de detallering duidelijk wat minder is. Filmgrain is constant in lichte mate aanwezig. Edge enhancement is niet (zichtbaar) toegepast. Het is een redelijk nieuwe film, slechts incidenteel zit een spettertje in het beeld.
De film is verdeeld in 17 tracks. De DVD is een DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling. De ondertiteling (wit) is duidelijk met een net lettertype en staat mooi laag geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 2.0 Surround (bitrate 192 kb/s) op de DVD. De soundtrack is surround geflaged, dus je DPL-II decoder zal automatisch inschakelen. De soundtrack klinkt verrassend goed, waarbij vooral het aanwezige laag en het gebruik van de surroundkanalen verrassend zijn. Laag is in ruime mate aanwezig, dat nu dus niet via het LFE kanaal maar via de frontspeakers wordt weergegeven. Dit laag zorg er wel voor dat de soundtrack gewoon lekker ‘stevig’ klinkt. Alhoewel de nadruk van de soundtrack op de drie voorkanalen ligt, worden de achterkanalen goed gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en wat omgevingsgeluiden. De dialogen zijn prima te volgen en komen dankzij de DPL-II decoding uit de centerspeaker.

Extra's

De statische breedbeeld menuschermen zijn zonder achtergrondgeluid. Bij deze release wat kritiek op de menuschermen. De menukeuzen bestaan uit symbolen waarvan niet zo direct duidelijk is welke keuze erachter zit. Op deze DVD staan geen extra’s.

Conclusie

Miami Blues is een harde actiefilm waarin Alec Baldwin de gewelddadige psychopathische crimineel Frenger speelt. Hij begint een soort verhouding met een hoertje, gespeeld door Jennifer Jason Leigh, om haar spaargeld te kunnen bemachtigen. Wanneer een politie inspecteur te dichtbij komt, slaat hij hem volledig verrot en neemt zijn penning en pistool mee. Frenger maakt natuurlijk misbruik van de penning, ondertussen zet de politie inspecteur de achtervolging in.
Deze budgetuitgave van MGM heeft redelijk goede beeld- en geluidskwaliteit. Extra’s staan niet op deze uitgave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door MGM Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  08-09-2004

Dit is echt een lekkere film met een fleugje film noir en een goede rol van Alec Baldwin als krankzinnige crimineel,ik weet nog toen ik hem voor het eerst zag,i...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.