Unforgiven, The

Recensent:
Koen Koene
05-01-2005

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Unforgiven, The (DVD)
Samenvatting

Het is 1850. Broers Ben Zachary (Burt Lancaster) en Cash Zachary (Audie Murphy) zijn succesvolle veedrijvers. Dit tot groot genoegen van hun moeder en hun zus Rachel (Audrey Hepburn), een vondelinge. Als er dan ook nog een huwelijk aan zit te komen, lijkt niets het geluk van de familie Zachary in de weg te staan. Maar er is onenigheid op komst… En wel in de vorm van een mysterieuze vreemdeling met paard en sabel, die overal opduikt. Hij weet een geheim dat de hele familie overhoop zal gooien. En helaas zint hij op wraak...

Commentaar

Het op een boek gebaseerde The Unforgiven (niet te verwarren met Unforgiven) is een western uit 1960 met Burt Lancaster en Audrey Hepburn in de hoofdrollen. Lancaster nam ook de productie onder handen, met de bedoeling een ‘realistische’ western te maken in plaats van de gebruikelijke Hollywood-versie daarvan. De productie verliep echter niet zonder problemen. Zo liepen de opnames veel vertraging op toen Hepburn bij het paardrijden een blessure opliep, en waren er conflicten tussen Lancaster en bekende regisseur John Huston (vervanger van de aanvankelijk gecontracteerde Delbert Mann). Huston was namelijk vooral in de film geïnteresseerd vanwege het element van de rassenhaat tussen Amerikanen en Indianen, maar omwille van de commercialiteit werd dit element wat getemperd. Dit tot ongenoegen van Huston, die zichzelf uiteindelijk zelfs distantieerde van het resultaat. Hij beweert dan ook dat The Unforgiven van al zijn werk de enige film is waar hij zwaar ontevreden over is. Desondanks is het toch wel een aardig filmpje. Niet zonder tekortkomingen (een trage start, losse eindjes qua verhaal, een typisch Hollywood-einde), maar wel met een interessante thematiek. Ook het acteerwerk is prima, al is het – niet ongebruikelijk voor die tijd – nogal theatraal van aard. Dus al mag The Unforgiven dan geen regelrechte western-klassieker zijn, als liefhebber van het genre of van een van de hoofdrolspelers zijn er zeker slechtere films te bedenken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Western
Regio: 2
Jaar: 1960
Speelduur: 116 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626027966

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De oplettende lezer heeft het natuurlijk al aan de vette voldoende bovenaan deze recensie gezien: met de beeldkwaliteit van The Unforgiven is weinig mis. Wat minimale grain, een enkel vuiltje of krasje en een lichte mate van edge enhancement; meer valt er eigenlijk niet aan te merken op de anamorfe 2.35:1-transfer. En ook die probleempjes zijn nauwelijks storend. Bovendien hebben we hier te maken met een film van meer dan 40 jaar oud, en daarbij kun je nu eenmaal wat tekortkomingen verwachten. En met dat in het achterhoofd presteert de DVD van The Unforgiven prima!

Geluidskwaliteit

Qua geluid start The Unforgiven niet bepaald veelbelovend. De muziek die aan het begin te horen is klinkt namelijk uiterst schel en zit vol vervorming. Later, als de film vooral draait om spraak, wordt het iets beter, maar ook dan zijn de helderheid en detaillering van de Dolby Digital 2.0 monotrack (192kbit/s) niet om naar huis te schrijven. Wat betreft ruis blijft de track dan weer wél binnen de perken. Desalniettemin is het duidelijk een audiospoor waar de leeftijd van de film uit af te leiden is. Hoogst onindrukwekkend.

Extra's

Zoals bij de meeste budget-titels ook bij The Unforgiven enkel een trailer als extra. Deze heeft een beeldverhouding van 2.35:1 (anamorf) en monogeluid. Echt een typische antieke trailer, getuige ook de duur van een dikke 4 (!) minuten.

Conclusie

The Unforgiven is een bovengemiddelde western uit 1960 met een interessante thematiek (discriminatie in het Wilde Westen) en aardig acteerwerk van onder meer Burt Lancaster en Audrey Hepburn. Positief aan de DVD-uitgave is met name de prima beeldkwaliteit. Helaas stelt het geluid– zelfs als we rekening houden met de leeftijd van de film – nogal teleur. Ook voor de extra’s hoef je deze DVD niet in huis te halen. Geen topschijf van MGM, maar het is dan ook een budget-titel. Het zij ze vergeven.

Laatste reacties

Richard B.  |  26-08-2006

Het is geen meesterwerk maar The Unforgiven is het aankijken zeker waard. Het verhaaltje is heel effectief en spannend (de rassen-thematiek was z'n tijd aardig ...
Lees meer >

TheGodfather  |  05-01-2005

Heb m al ruim een half jaar in m`n collectie. Goede film met een redelijk sterke Audrey Hepburn. Jammer dat er geen extra`s opstaan, maar ja je kan niet alles ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:4
Extra's:1
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 42
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.