Taxi Driver (Columbia Classics Collection)

Totaalbeoordeling:

9.3
DVD

Taxi Driver (Columbia Classics Collection) (DVD)
Samenvatting

De eenzame en getraumatiseerde Vietnamveteraan Travis Bickle lijdt, door zijn ervaringen in Vietnam, aan een hardnekkige vorm van slapeloosheid. Bickle besluit om in de nachtelijke uurtjes te gaan werken als taxi-chauffeur. In deze functie komt hij nog meer in aanraking met de donkere kanten van het leven in de buurten van New York. Het kille en gewelddadige leven dat hij om zich heen ziet, dompelt hem verder onder in eenzaamheid. Hij raakt steeds verder geïrriteerd door het verval, de smerigheid en het tuig dat er \'s nachts over straat loopt. Zijn leven gaat steeds verder neerwaarts, en hij verliest zichzelf langzaam in zijn paranoia. Een serie frustrerende gebeurtenissen en de wanhopige relatie met een 14-jarige prostituee dwingen hem tot een vernietigende actie.

Commentaar

Taxi Driver kreeg bij de release in Amerika al snel te maken met censuurproblemen en werd al snel voorzien van het predikaat extreem gewelddadig. De film werd qua geweld vergeleken met andere gewelddadige films uit begin zeventiger jaren als A Clockwork Orange en Straw Dogs. En het feit dat de 13-jarige Jodie Foster de rol van een prostituee vertolkte was natuurlijk ook een enorme aardschok in het puriteinse Amerika. Desalniettemin won de film in 1976 de prijs voor ‘Beste Film’ op het Filmfestival van Cannes en ontving Oscarnominaties voor ‘Beste Film’, ‘Beste Acteur’ en ‘Beste Actrice in Bijrol\'.
Paul Schrader’s ijzersterke script schildert een portret van eenzaamheid in één van ’s werelds grootste steden. Travis (Robert De Niro) heeft nergens in de film een betekenisvolle relatie met een van de andere personages en is de meest hopeloze einzelgänger ooit gezien in een film.
De muziek uit Taxi Driver is afkomstig van de hand van Bernard Herrmann. Deze muzikale omlijsting levert een belangrijke bijdrage aan het gevoel dat je krijgt bij de wereld waarin Travis Bickle zich in begeeft.
De geruchten worden overigens sterker dat Robert de Niro, die de laatste jaren toch heel wat minder toppers heeft afgeleverd (een enkele uitzondering daargelaten), weer in contact is getreden met Martin Scorsese om een vervolg te maken op Taxi Driver. In deze film zou Travis Bickle dan (net als de Niro) op leeftijd zijn. Op dit moment delibereren de heren over een mogelijk script. De ervaring leert dat dit soort projecten vaak minder van kwaliteit zijn en hierdoor wat van de glans van het origineel wegpoetsen. Maar wellicht krijgt het superkoppel Scorsese en de Niro - dat samen toppers afleverden als Cape Fear, Goodfellas, Raging Bull, Mean Streets - wellicht het onmogelijke voor elkaar…
Taxi Driver is opnieuw uitgegeven als onderdeel van de Columbia Classics Collection. Eerder verscheen al Das Boot (The Original Uncut Version) in dezelfde serie en zullen binnenkort o.a. Easy Rider en Lawrence of Arabia volgen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1976
Speelduur: 109 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609962888

Extra's

  • Talent Profiles
  • Theatrical trailer
  • Making of Taxi Driver
  • Photo Montage / Photo Gallery
  • Storyboard Sequence
  • Original Screenplay
  • Advertising Materials

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Taxi Driver is opgenomen op 35mm film en heeft op deze DVD een beeldverhouding wat heel dicht in de buurt van 1.78:1 (16:9) komt. Dit komt nagenoeg overeen met het originele bioscoopformaat. Enige jaren geleden, in 1999 om precies te zijn, bracht Columbia Taxi Driver al eens op DVD uit. Als we de kwaliteit van het beeld van die release afzetten tegen de ‘Columbia Classics’-uitgave valt op dat de kleurweergave er iets op vooruit is gegaan. Dat wil eigenlijk zeggen; de kleurbalans is licht aangepast. Screenshot 2 toont een vergelijking tussen de nieuwe en oude versie. Dit staat even los van het feit dat Martin Scorsese bewust heeft gevarieerd in de kleurintensiteit. De neonverlichting ziet er prima verzadigd uit. Voor de rest is er geen noemenswaardig verschil in beeldkwaliteit op te merken tussen beide versies. Scorsese heeft de film bewust een wat rauw karakter willen meegeven. Als gevolg hiervan is de beeldkwaliteit nogal eens wisselend. Enigszins teleurstellende beeldkwaliteit, vooral de openingscredits mogen als dusdanig geclassificeerd worden, wordt afgewisseld met zeer behoorlijk gedetailleerde shots. Het zwartniveau is in onze beleving niet optimaal. De ondertiteling is netjes geplaatst en de leesbaarheid is uitstekend.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een drietal geluidssporen waarvan de Engelstalige Dolby Digital 2.0 surround (192 kbit/s) gecodeerde track natuurlijk als basis dient voor deze bespreking. Met Duitse of Franse nasynchronisaties in mono heb ik in ieder geval niets. Goed, de film is oorspronkelijk voorzien van een monotrack. Deze is eind jaren ’90 opgewaardeerd tot stereotrack ten behoeve van de DVD release. De dialogen zijn over het algemeen zeer behoorlijk te volgen. En aangezien de film voornamelijk dialooggedreven is, is dit wel een prettige bijkomstigheid. Het geluid maakt wel een wat vlakke en beperkte indruk waarmee de leeftijd van de film wel wordt verraden. Af en toe was een lichte ruis waarneembaar, maar dit had geen overdreven storend effect. Het surroundgebruik beperkt zich tot wat omgevingsgeluid en de muziek.

Extra's

Theatrical Trailer (2:59 min)
De originele ‘theatrical trailer’ in zijn oorspronkelijke staat met een niet al te best niveau voor beeld- en geluidskwaliteit. Maar dat heeft juist zijn charme en geeft een aardige indruk hoe de kwaliteitsverhouding ligt tussen film en trailer.

Making of Taxi Driver (70:57 min)
Deze uit 1999 daterende documentaire duurt maar liefst 70 minuten. Hierin krijgen we veel achtergrondinformatie over Taxi Driver dankzij interviews met Martin Scorsese, Robert De Niro, Jodie Foster, scenarist Paul Schrader, make-up artiest Dick Smith en componist Elmer Bernstein. Zo blijkt componist Bernard Herrmann de avond nadat hij de muziek gereed had, te zijn overleden aan zijn hartkwaal. Achteraf bezien had hij vanwege zijn gestel de oversteek vanuit Londen naar Hollywood niet mogen maken. Dit is slechts één aspect dat aan bod komt in deze uitvoerige documentaire. Aanbevolen materiaal.

Photo Montage / Photo Gallery (8:58 min)
Laurent Bouzereau, producer van de speciale DVD editie van Taxi Driver geeft aan dat enkele aardige anekdotes missen in de documentaire. Bouzereau praat de slideshow vol met deze bewuste anekdotes. In dat opzicht dus een aardige aanvulling op de documentaire en sowieso een verademing om nu eens niet een standaard fotopresentatie zonder geluid voorgeschoteld te krijgen.

Storyboard Sequence (3:52 min)
In deze bijna vier minuten durende feature zie je zgn. storyboard tekeningen en een bijbehorend shot uit de film om te laten zien hoe het uiteindelijke resultaat is geworden. Helaas blijft deze feature wèl verstoken van commentaar.

Original Screenplay
Het script van Paul Schrader kan in deze feature worden gelinkt aan de corresponderende passages in de film. Het script in deze is geen letterlijke uitwerking van de gesproken teksten maar een draaiboek/regiescript. Het kost wat moeite om de juiste handelingen te treffen op de afstandbediening.

Advertising Materials (1:39 min)
Een collectie van promotionele foto’s en filmposters van Taxi Driver welke ook hier zonder enige vorm van audiotechnische ondersteuning aan je voorbijtrekken. Helaas.

Talent Profiles
Als laatste item op deze DVD vinden we filmografieën van Robert De Niro, Harvey Keitel, Cybill Shepherd, Jodie Foster en Martin Scorsese terug bij de ‘extra features’.

Daarnaast bevat het DVD doosje een boekje met opsomming van de leden van cast en crew met op de achterzijde de talrijke nominaties en awards die de film ten deel is gevallen. Tevens aanwezig is een setje foto’s en een genummerde filmcel.

Conclusie

In Taxi Driver rijden we mee door het leven van Travis Bickle, een vietnamveteraan die vanwege zijn oorlogsherinneringen aan een hardnekkige vorm van slapeloosheid lijdt. Als gevolg hiervan kiest Travis voor een baan als nachtelijk taxichauffeur. Hierdoor wordt hij geconfronteerd met de onderkant van de maatschappij waardoor hij steeds meer uit balans en in een depressie raakt. Wat uiteindelijk tot een onvermijdelijke eruptie gaat leiden.
De beeldkwaliteit is er, ten aanzien van kleurweergave, iets op vooruit gegaan. Geluidstechnisch is de film geen overdonderende ervaring, maar dit is geen probleem. Het is vooral veel dialoog, Bickle’s voice-over en in het bijzonder de muziek van Bernard Herrmann waar het om draait. Voor wat betreft extra’s is er ten opzichte van de eerdere uitgave niet veel nieuws onder de zon. De meerwaarde zit hem daarom vooral in de luxe verpakking, foto’s en filmcel.
Taxi Driver is een tijdloze klassieker welke iedere zichzelf respecterende filmliefhebber gezien moet hebben, dan wel in de collectie zou mogen hebben staan. En dan is deze chique Columbia Classics uitgave, ondanks de relatief hoge adviesprijs en het feit dat deze op technisch en extra’s vlak geen echte sprongen vooruit heeft gemaakt, een aardige keus.

Laatste reacties

BrianB  |  13-12-2007

Geweldige film, toen ik hem voor de eerste keer zag was ik nog niet helemaal overdonderd maar toen ik hem voor de 2e keer zag WHOAAA, 1 van mijn favorieten film...
Lees meer >

Bruce Lee  |  12-12-2007

Geweldige film, toen ik hem voor de eerste keer zag was ik nog niet helemaal overdonderd maar toen ik hem voor de 2e keer zag WHOAAA, 1 van mijn favorieten film...
Lees meer >

Swanski  |  06-03-2007

Taxi Driver (1976) / Martin Scorsese Na Psycho maar weer gekozen voor een Scorsese die ik al lang niet meer had gezien. De eerste keer was ik wat aan de jonge ...
Lees meer >

glannestino  |  30-05-2006

Dit is echt een van mijn favoriete films. Alleen jammer dat het beeld en geluid zo slecht is. Volgens mij is de enige uitgave van deze film met goed beeld en ge...
Lees meer >

TheGodfather  |  09-08-2005

ook gekocht bij de MM in heerlen voor 16 pegels... viel me trouwens wel op dat het maar 1 dvd was! hoezo, dat was toch bekend? ja, als ik de film niet gezie...
Lees meer >

Frenkovic  |  09-08-2005

ook gekocht bij de MM in heerlen voor 16 pegels... viel me trouwens wel op dat het maar 1 dvd was! hoezo, dat was toch bekend? ja, als ik de film niet gezie...
Lees meer >

Seth__Gekko  |  08-08-2005

Zaterdag toch maar niet gekocht. 16,- bij de MM....de volgende keer neem ik deze wel mee.
Lees meer >

Toon_1  |  07-08-2005

Heb hem deze week ook gekocht voor maar 15 euro
Lees meer >

TheGodfather  |  07-08-2005

ook gekocht bij de MM in heerlen voor 16 pegels... viel me trouwens wel op dat het maar 1 dvd was! hoezo, dat was toch bekend?
Lees meer >

Frenkovic  |  07-08-2005

ook gekocht bij de MM in heerlen voor 16 pegels... viel me trouwens wel op dat het maar 1 dvd was!
Lees meer >

kingkes  |  07-08-2005

Nu bij de Mediamarkt Utrecht voor 16 euro
Lees meer >

1der  |  17-02-2005

Bij de Diskoland bij mij in de buurt is ie 25 euri. Ik ga hem daar halen denk ik.
Lees meer >

Martin Stanneveld  |  06-02-2005

Wil deze versie toch graag aanschaffen, maar wacht eerst even tot deze iets in prijs is gedaald. Tot het moment komt dat ie oop is en je bijna het dubbele mo...
Lees meer >

The Pryde  |  06-02-2005

Wil deze versie toch graag aanschaffen, maar wacht eerst even tot deze iets in prijs is gedaald. Yes... ik ook... rond de EURO 25.00 and it's mine...
Lees meer >

Erik B.  |  05-02-2005

Wil deze versie toch graag aanschaffen, maar wacht eerst even tot deze iets in prijs is gedaald.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:7
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 73
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.