Boudewijn de Groot - Eeuwige Jeugd (Jubileumtour)

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Boudewijn de Groot - Eeuwige Jeugd (Jubileumtour) (DVD)
Samenvatting

Op 14 mei 2004 gaf Boudewijn de Groot een concert in de Stadsschouwburg in Gouda. Dit concert vond plaats in het kader van zijn jubileumtournee, die liep van 30 maart tot 14 mei 2004.
Op het progamma natuurlijk de bekende liedjes uit de 40 jarige muziekcarrière van Boudewijn, maar ook weer enkele nieuwe liedjes. De complete tracklist van het concert is:

1 Voor De Overlevenden
2 Een Tip Van De Sluier
3 Naast Jou
4 Telkens Weer
5 De Blauwe Uren
6 De Winter
7 Hoe Moet Ik Het De Stad Vertellen
8 Het Land Van Koning Jan
9 Het Eiland In De Verte
10 De Vondeling Van Ameland
11 Ballade Van De Onsterfelijkheid
12 Verdronken Vlinder
13 Beneden Alle Peil
14 Testament
15 Sonnet Voor A.
16 De Engel Is Gekomen
17 De Reiziger
18 Noordzee
19 Moeder
20 Eva
21 Een Wonderkind Van 50
22 Jimmy
23 Avond
24 Een Meisje Van 16
25 Wegen
26 Het Land Van Maas En Waal

Commentaar

2004 was voor Boudewijn de Groot een bijzonder jaar, een jaar van ‘ronde nummers’ zoals hij zelf aangeeft in de show. Want in 2004 zat hij 40 jaar in het vak en is hij zelf 60 jaar geworden.
De muzikale carrière van Boudewijn de Groot begon 40 jaar geleden. In 1965 verscheen zijn eerste album, eenvoudig genaamd ‘Boudewijn de Groot’. Een hit van dit album is ‘Het Meisje van 16’. Een jaar later verscheen ‘Voor De Overlevenden’ met onder andere het nummer ‘Testament’. In 1973 verscheen het succesalbum ‘Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser’. Van dit album komt de single ‘Jimmy’ die bij de meeste mensen beter bekend is onder dezelfde titel als het album. Diverse albums volgen, waarna in 1984 het dan laatste album ‘Maalstroom’ verscheen.

Ongeveer 10 jaar later, in 1996, maakte Boudewijn de Groot voor het eerst weer een nieuw album genaamd ‘Een Nieuwe Herfst’. Zijn meest recente album is ‘Het Eiland In De Verte’ dat begin 2004 verscheen.
Al die jaren was Boudewijn’s vriend Lennaert Nijgh de vaste tekstschrijver voor bijna al zijn liedjes. In november 2002 overleed Lennaert Nijgh na een kort ziekbed. Voor Boudewijn een groot verlies. In de show maakt Boudewijn regelmatig een opmerking over Lennaert en wat de jarenlange samenwerking voor hem betekent heeft. Het merendeel van de liedjes in de show zijn door Lennaert Nijgh van tekst voorzien.

Boudewijn de Groot speelt zelf de gitaar en wordt begeleidt door:
Åke Danielson - Vibrafoon, Hammondorgel, Fluitje, Glasorgel
Jan Hendriks - Akoestische- en Elektrische Gitaar
Jan de Hont - Akoestische- en Elektrische gitaar, Zang
Ernst Jansz - Vleugel, Accordeon, Wasbord, Mondharmonica, Zang
Monique Lansdorp - Viool, Zang
Mark Stoop - Drums
Lené te Voortwis - Basgitaar, Bas, Zang.

De eerste drie nummers na de pauze speelt Boudewijn zonder verdere begeleiding. Het zijn oudere nummers waarbij hij ze uitvoert zoals hij ze vroeger ook heeft gezongen. Op de vraag of Boudewijn het niet vervelend vindt om altijd weer diezelfde (oude) nummers te spelen, antwoord hij kortweg: Nee.
Als toegift drie succesnummers van vroeger, waarbij het publiek enthousiast meedoet.
Boudewijn de Groot is nu met zijn jubileumtour in de herhaling gegaan. Hij is nog tot en met 26 juni 2005 in de Nederlandse theaters te vinden.

De informatie op de cover doet deze release op een tweetal punten tekort. Ten eerste wordt als beeldformaat 4:3 aangegeven, terwijl het beeld anamorf breedbeeld is. Ten tweede wordt op geen melding gemaakt van de ook aanwezige DTS track. En dat terwijl deze fullbitrate DTS track juist de fraaiste track op deze DVD is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 0602498707906

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld (1.78:1 beeldformaat) vastgelegd en staat anamorf op de DVD. Het beeldformaat is niet helemaal beeldvullend, links en rechts is een hele kleine zwarte balk zichtbaar. Deze balk valt in de overscan van de televisie volledig weg, maar is bij geprojecteerde weergave wel zichtbaar. De beeldkwaliteit is net aan voldoende. Het concert is in een rustige, traditioneel vormgegeven registratie vastgelegd. De verschillende kleuren van de belichting komen op deze DVD goed tot hun recht. Scherpte van het beeld valt tegen en is sommige gevallen zelfs matig, met ook matige detaillering. In het beeld zitten verder geen ongerechtigheden. Door de aanwezige rook lijkt het net of er beeldruis in het beeld zit. Die er is ook wel, maar meestentijds wordt de sluier in het beeld veroorzaakt door de rook. Door die aanwezige rook valt af en toe macroblocking als artefact op. Door het interlaced karakter van de videoregistratie valt af en toe aliasing op.
Elke nummer is uiteraard een aparte tracknummer. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. Er is geen ondertiteling aanwezig. Aan het begin van ieder liedje staat de titel van het liedje kort in beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid is echt genieten. Oorstrelend is het geluid van de full bitrate DTS 5.1 track (birate 1509 kb/s). De ook zeer goed klinkende Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) geluidstrack doet hier niet zo heel veel voor onder. Verder is er nog een stereo DD2.0 (bitrate 448 kb/s) geluidstrack.
De DD2.0 track biedt een goede stereokwaliteit geluid met een mooi breed stereobeeld, goed detail en voldoende laag.
Beide 5.1 geluidstracks klinken uitstekend. De muziek concentreert zich voornamelijk op de voorspeakers, waarbij de zang uit de centerspeaker komt. De achterkanalen geven de muziek een ruimtelijk karakter en worden af en toe ook iets actiever gebruikt als soms wat muziek in de surrounds gemixt zijn. Het applaus van het publiek wordt voornamelijk door de surroundspeakers weergegeven. Het LFE kanaal wordt subtiel maar gepast gebruikt voor het beetje extra nadruk op het laag. IAls totaal een prima klinkend sfeervol concertgeluid. De voorkeur ligt duidelijk bij de aanwezige full bitrate DTS track, waar het geluid meer definitie, openheid en vooral een strakker laag heeft.

Extra's

De DVD heeft één standaard formaat statisch menu met het liedje ‘Eeuwige Jeugd’ als achtergrondmuziek. Op de DVD staan geen extra’s.

Bij de DVD zit een inlay van vier pagina’s met onder andere een persoonlijke tekst van Boudewijn de Groot over Lennaert Nijgh en een overzicht van alle betrokkenen bij de productie.

Conclusie

Op 14 mei 2004 gaf Boudewijn de Groot een sfeervol concert in de Stadsschouwburg in Gouda. Dit concert was onderdeel van de jubileumtournee ‘Eeuwige Jeugd’ die Boudewijn en zijn muzikanten in april-mei vorig jaar heeft gemaakt. Op het programma staan uiteraard de bekende liedjes die Boudewijn de afgelopen 40 jaar heeft gemaakt en wat nieuw materiaal afkomstig van zijn laatste album ‘Het Eiland In De Verte’.
Het concert is in breedbeeld vastgelegd, waarbij deze registratie met redelijk goede kwaliteit op de DVD staat. Het geluid is genieten, vooral door de aanwezig full bitrate DTS surroundtrack. Het concert is vastgelegd in een mooie surroundmix, die de muziek en de sfeer zeer goed tot hun recht laat komen. Een mooie concertregistratie van een succesvol Nederlandse artiest die alweer 40 jaar gevoelige liedjes maakt en zingt.

Laatste reacties

karelvdbier  |  29-05-2005

goed man moet je hebben
Lees meer >

Charles Szerkowski  |  14-04-2005

Hmm, bij het beeldformaat staat op mijn dvd "PAL 4:3 alle beeldformaten" en ja hoor, geen breedbeeld! Ga me nu niet vertellen dat het concert op 2 verschillende...
Lees meer >

Aeneas  |  13-04-2005

Ik heb de DVD inmiddels al bekeken en beluisterd en ik vind het echt een geweldige DVD, een heel mooi en lekker concert! :D De DVD is echt een aanrader!
Lees meer >

Fafa  |  13-04-2005

Ik heb hem besteld bij FRS. Een kado voor mijn moeder's verjaardag! Al denk ik dat ik hem zelf ook geregeld op zal zetten.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.