Oorlog in Woord en Beeld: Deel 2 - Romeinse Veldslagen & Julius Ceasar

Recensent:
Marcel den Haan
16-01-2006

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Oorlog in Woord en Beeld: Deel 2 - Romeinse Veldslagen & Julius Ceasar (DVD)
Samenvatting

Julius Ceasar is één van de bekendste heersers van het Romeinse rijk. In het jaar 44 voor Christus wordt hij vermoord door enkele samenzwerende senatoren die het niet eens zijn met zijn aanpak en het feit dat hij is uitgeroepen tot heerser voor het leven. Op 15 maart van dat jaar wordt hij om het leven gebracht door 23 messteken. Nu gaat een hedendaagse Italiaanse politieagent onderzoek doen naar de moord op Julius Ceasar. Hoe dit afloopt is te zien in de eerste documentaire op deze DVD.
De tweede documentaire gaat over de soldaten van het Romeinse leger. Welke uitrusting gebruikten zij en wat waren de tactieken van het leger? Dit zijn slechts enkele van de punten die naar voren komen in de tweede documentaire.

Commentaar

De tweede uitgave van Oorlog in Woord en Beeld behandelt, zoals hierboven te lezen is, het Romeinse rijk. Helaas zijn de twee documentaires op deze DVD wat minder interessant dan die op de eerste uitgave. De eerste documentaire op de schijf gaat over de moord op Julius Ceasar. Een hedendaagse agent van de Italiaanse politie doet onderzoek naar de moord op Ceasar. Over veel zaken blijft het uiteraard gissen, want veel dingen zijn verloren gegaan met de jaren. De dingen die we wel weten over de moord zijn vastgelegd en het lijkt daarom uitgesloten dat de beste man nog wat nieuwe dingen weet te ontdekken over de moord. Dat is gelijk ook het grootste minpunt want, hoewel er veel interessante theorieën voorbij komen, het blijft toch allemaal giswerk. Hoe interessant de moord op Ceasar ook is, als kijker had je liever een uitgebreide documentaire gezien over het ontstaan en de ondergang van het Romeinse rijk. Alles wat daar tussen zit is waarschijnlijk nog veel interessanter en met een geschiedenis zoals de Romeinen, moeten er heel wat boeiende feiten naar boven gebracht kunnen worden.
De tweede documentaire gaat over het Romeinse leger en zijn legionairs. We zien onder andere wat voor uitrusting zij gebruikten en ook de oorlogsvoering komt aan bod. Deze documentaire wordt gepresenteerd door Richard Karn, beter bekend als Al uit Home Improvement. Helaas is de opzet wat aan de matige kant, want de makers hebben ervoor gekozen een luchtige aanpak te hanteren. Dit resulteert zich in enkele grappig bedoelde opmerkingen van onze vriend Al en rare tekenfilmgeluiden bij de beelden op het scherm. Op dit soort zaken zit je als kijker niet echt te wachten, aangezien je gewoon geïnformeerd wilt worden over de zaken die besproken worden op het scherm. Twee documentaires die misschien qua inhoud wat tegen vallen, maar het bijbehorend boekje maakt een hoop goed. Hierin wordt wel een groot gedeelte van de Romeinse geschiedenis besproken en het boekje bevat dan ook meerdere interessante artikelen.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 97 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664030189

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De twee documentaires zijn staan beiden in het formaat 1.33:1 op de DVD. De kwaliteit van het beeld is niet al te best helaas. Het eerste dat opvalt is dat het beeld op sommige momenten behoorlijk soft oogt. De scherpte is dan ook het grootste minpunt aan de transfer. De kleuren zien er wat uitgewassen uit en ogen daarom niet echt natuurlijk. Het contrast is verder wat aan de hoge kant, maar het zwartniveau en schaduwdetail zijn nog redelijk te noemen. De documentaires zijn opgenomen op video, iets dat duidelijk te zien is aan de zwarte rand die soms zichtbaar is rondom personen en objecten. Verder is er vrij veel beeldruis aanwezig en samen met de tegenvallende scherpte is hierdoor het kijkplezier enigszins verpest.
De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid bij de documentaires wordt verzorgd door een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) in de originele Engelse taal. De tracks doen wat ze moeten doen en dat is geluid geven bij de beelden op het scherm. Veel meer valt hier eigenlijk niet over te vertellen, omdat enerzijds de 2.0 track zo hun beperkingen hebben en anderzijds het geluid voornamelijk uit dialoog bestaat. Het geluid klinkt wel mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Twee tracks die prima passen bij deze DVD, maar echt indruk maken doen ze niet.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD.

Conclusie

Het tweede deel Oorlog in Woord en Beeld gaat over de Romeinen en vooral in het bijbehorende boekje is veel informatie te vinden over deze periode in de geschiedenis. De twee aanwezige documentaires op de DVD vallen wat tegen, omdat er niet echt diep wordt ingegaan op het onderwerp en ze slechts één onderdeel behandelen uit de omvangrijke historie van het Romeinse rijk. De beeldkwaliteit valt tegen, maar het geluid is voldoende en doet wat het moet doen. Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD.

Laatste reacties

Jeroen vS  |  16-01-2006

Ik heb de derde hier ook liggen ter recensie en die ziet er in ieder geval veel beter uit, de speelduur is ook langer. Ik heb het niet meer bij gehouden na d...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  16-01-2006

Ik heb de derde hier ook liggen ter recensie en die ziet er in ieder geval veel beter uit, de speelduur is ook langer.
Lees meer >

Jeroen vS  |  16-01-2006

Maar of deze Oorlog in Woord en Beeld: Deel 2 - Romeinse Veldslagen & Julius Ceasar erbij komt, is zeer de vraag. Documentaires moeten feiten bevatten en...
Lees meer >

Bas Hokke  |  16-01-2006

Heb deze deel 2 en de voorganger nog niet gezien. Maar ik ben wel zeer geinteresseerd in documentaires van "House of Knowledge" Ik ben dan ook zeer blij da...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.