Sahara (SE)

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Sahara (SE) (DVD)
Samenvatting

Dirk Pitt (Matthew McConaughey) is een avonturier en evenals zijn vriend voor het leven Al Giordino (Steve Zahn). Beide zijn voormalig mariniers en werken nu op het onderzoeksschip NUMA (wat betekent National Underwater Marine Agency). NUMA staat onder leiding van admiraal Sandecker (William H. Macy). Dirk is voor NUMA duiker en haalt menig verloren schat naar boven. Dirk droomt ervan ooit zelf een oud schip genaamd The Texas te vinden. Een gepantserd schip dat ongeveer 150 geleden mysterieus verdween.
Eva Rojas (Penelope Cruz) is arts en werkzaam voor de WHO (World Health Organisation). Als Pitt voor de kust van Nigeria duikt, ziet hij hoe Eva op het strand lastig wordt gevallen door enkele mannen. Hij redt haar en neemt haar mee aan boord van de NUMA. Daar vertelt Eva dat zij vermoedens heeft dat nabij de plaats Mali de bron is van een mysterieuze ziekte die duizenden levens kan eisen. Toevallig moet Pitt naar Mali om daar informatie te krijgen over het schip dat hij zoekt en dat de bijnaam “het Schip van de Dood” heeft.
Als Pitt vervolgens Eva en haar partner heeft afgezet in Mali en zijn zoektocht op de rivier de Niger vervolgt, probeert een patrouille soldaten hen te stoppen. Het blijkt dat de soldaten op zoek zijn naar de dokter. Pitt wordt wantrouwend en reist de dokter achterna. Net op tijd kan hij haar nog redden uit handen van de mannen van een brute Afrikaanse dictator. Pitt, Giordino en Rojas staan voor een aartsmoeilijke taak om de wereld te redden van een dreigende epidemie, daarbij achtervolgt door de manschappen van de wrede dictator. Tegelijkertijd hoopt Pitt nog steeds zijn mysterieuze schip in de woestijn van Afrika te vinden.

Commentaar

Avonturier, diepzeeduiker en schatzoeker Dirk Pitt is een avontuurlijk karakter verzonnen door de schrijver Clive Cussler. Cussler heeft ondertussen al meer dan tien verhalen met Pitt in de hoofdrol geschreven. Pitt is een soort combinatie van Indiana Jones en James Bond.
Regisseur Breck Eisner heeft het karakter Dirk Pitt op het witte doek tot leven gebracht met de avonturenfilm Sahara. De film is een lekkere actie rollercoaster waarbij je in hoog tempo van de ene actie in de andere rolt, met enkele rustige momenten tussendoor om bij te komen. Sahara is een vermakelijk verhaal waarin het avontuur, de actie en ook de humor in een leuke mix zijn verenigd. Enige gelijkenis met Indiana Jones is wel te maken. De schurk die in dit verhaal de wereld bedreigt geeft de film het snufje James Bond. Net als bij Indiana Jones neemt ook Sahara zichzelf gelukkig niet al te serieus. De relativerende humor is precies wat de film nodig heeft om op een leuke manier onderhoudend te blijven.
Als regisseur is de nog jeugdige Eisner nog niet erg bekend. Hij heeft voornamelijk wat televisieseries gedaan, waaronder een aflevering uit de Spielberg serie Taken.
Matthew McConaughey behoeft als acteur natuurlijk geen introductie meer. Hij heeft al heel wat films op zijn naam staan, waarbij U-571 en Contact bekende voorbeelden zijn. Zijn recentere werk beperkte zich tot romantische films als The Wedding Planner en How to loose a Guy in 10 Days. Deze films behoren zeker niet tot zijn beste werk. Met Dirk Pitt zet McConaughey een overtuigende Dirk Pitt neer. Het gevaar is natuurlijk dat een vergelijking met Harrison Ford als Indy Jones wordt gemaakt, maar dat zou niet helemaal eerlijk zijn. Penelope Cruz en Steve Zahn geven in de film prima tegenspel. De film is deels in Engeland en deels in de woestijn van Marokko opgenomen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 119 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582369502

Extra's

 • Trailer
 • Deleted Scenes
 • Interviews
 • B-roll
 • Audiocommentaren regisseur en acteurs
 • Featurette: Across the sands of the Sahara
 • Featurette: Visualising Sahara
 • Making of Sahara
 • Webisode

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1. Dit is ook de beeldverhouding van ALLE buitenlandse releases van deze film. Maar niet de verhouding die wij dus voorgeschoteld krijgen. De beeldverhouding op deze Universal release is 1.78:1, waarbij het beeld anamorf op de DVD staat. Helaas dus een aangepast beeld, wederom tot doel om de zwarte balken op bij breedbeeld weergave te voorkomen. Een andere reden voor het aanpassen van het beeld kunnen wij niet verzinnen. In dit geval is het beeld deels open matted, dus boven en onder is meer beeld zichtbaar geworden. We missen daardoor dus gelukkig geen beeld. Bekijk voor een vergelijking maar naar screenshots 1 en 2.
De verdere beeldkwaliteit is goed. Kleuren zijn goed verzadigd en ogen natuurlijk. Zowel de scherpte van het beeld als de detaillering zijn goed. Maar de scherpte en mate van detaillering is niet altijd optimaal. Soms oogt het beeld wat minder scherp. Mogelijk is dit het gevolg van de beperkte bandbreedte van de toegepaste compressie, die gedurende de gehele film nagenoeg constant is. Edge enhancement is slechts in heel lichte mate toegepast. Incidenteel zijn kleine compressiefoutjes zichtbaar, maar echt opvallen doen ze niet. Filmgrain is in lichte mate aanwezig, maar dat is geenszins storend. Het beeld is in het algemeen erg helder, waarbij ook in de donkere scènes alle details goed zichtbaar blijven. Ondanks het zeer helderde beeld zijn contrast en zwartniveau prima. Uiteraard zitten bij een nieuwe film als deze geen ongerechtigheden in het beeld.
De film is verdeeld in 13 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is slechts kort merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 2.0 (bitrate 224 kb/s), Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.1 surround (bitrate 1504 kbs/) op de DVD. We concentreren ons natuurlijk op beide 5.1 surroundtracks. De nadruk van deze soundtracks ligt op de drie voorkanalen, waarbij de achterkanalen in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden, talrijke effectgeluiden zoals rondvliegende kogels. Ook geven de surrounds fraaie ruimtelijkheid aan de filmmuziek. Als geheel geeft dit een goed klinkende en gedetailleerde ruimtelijke soundtrack, die goed past bij dit type actiefilm. Het laag is goed strak, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal voor een stukje extra impact. De dialogen zijn in het algemeen goed te volgen.
Het DTS kanaal is een full bitrate audiotrack. Zo zien we dat graag meer. De DTS track overtuigt door meer definitie, strakker laag en als totaal een gedetailleerder en dynamischer geluidsbeeld.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. De extra’s staan, behoudens twee commentaartracks allemaal op de tweede disc. Alle extra’s hebben 1.33:1 standaard beeldformaat, tenzij anders aangegeven. Alles is ook netjes Nederlands onderiteld.

DVD-1

Commentaar van regisseur Breck Eisner en acteur/producer Matthew McConaughey
Eisner en McConaughey geven gezamenlijk een redelijk informatief en goed te volgen commentaar. Het zwaartepunt van het commentaar ligt op de bespreking van de acteeraspecten en wat persoonlijke aspecten met af en toe een grapje tussendoor.

Commentaar van regisseur Breck Eisner
Het commentaar van Eisner is informatief, waarbij nauwelijks een stiltemoment valt. Eisner vertelt over tal van aspecten van de film, waaronder het script, de acteurs, het camerawerk, de stunts en nog veel meer. Een prima commentaar.

DVD-2

Across the Sands of Sahara (15 min)
Een standaard making of en promotioneel bedoelde featurette met diverse interviews met betrokkenen, beelden tijdens de opnames en fillmfragmenten. De gebruikte filmfragmenten zijn trouwens in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat.

Trailer (2½ min)
Promotietrailer in 1.33:1 standaard beeldformaat.

Visualizing Sahara(20 min)
In deze featurette worden aspecten als special effects, settings en stunts van de film besproken. Je ziet hierbij ook de ruwe storyboard schetsen. Door de veelheid aan onderwerpen en de zeer korte tijd van de featurette blijft alles erg oppervlakkig.

Making of Sahara (10 min)
Een montage van een allerlei beeldfragmenten, waaronder diverse momenten dat het allemaal niet loopt zoals het moet lopen.

Webisode (3 min)
Mmm…. Vreemd. Dit is feitelijk hetzelfde als bovenstaand, alleen dan beperkt tot 3 minuten.

B-Roll (4 min)
Een korte b-roll, waar je meekijkt op de set, zonder verder toelichtend commentaar.

Interviews (52 min)
Met een groot aantal vervolgkeuzen. Je kunt hierbij kiezen uit interviewfragmenten met de vier belangrijkste acteurs en met de regisseur. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen korte interviewfragmenten die zijn afgenomen op de set en langere interviews die in het kader van de promotie van de film zijn afgenomen.

Deleted Scenes (5 min)
Met keuze uit een viertal korte scènes die gesneuveld zijn. Optioneel te kiezen met commentaar van regisseur Eisner, die uitlegt waarom de scènes gesneuveld zijn. Beeldformaat van deze scènes is het juiste beeldformaat, namelijk 2.35:1 anamorf.

De 2-disc Special Edition is verpakt in een zeer fraaie steelbook verpakking, waarbij de voorzijde reliëfstructuur heeft.

Conclusie

Sahara is een luchtig en avontuurlijke actiefilm met het karakter Dirk Pitt in de hoofdrol. Dirk Pitt is een avonturier, schatzoeker en diepzeeduiker. Samen met een dokter van de wereldgezondheidsorganisatie probeert hij in de woestijn van Afrika een wereldramp te voorkomen. De hoofdrollen worden gespeeld door Matthew McConaughey en Penélope Cruz. De film doet bij tijd en wijle denken aan Indiana Jones, maar moet daar zeker niet mee vergeleken worden. Dankzij de relativerende humor is de film een leuk en onderhoudend actiespektakel.
Deze uitgave van Universal heeft een 1.78:1 beeldformaat, wat niet overeenkomt met het oorspronkelijke 2.35:1 beeldformaat. In dit geval is boven en onder meer beeld zichtbaar. De kwaliteit van het beeld is verder goed. Met het geluid zit het ook wel snor. Je hebt keuze uit een zeer goed klinkende Dolby Digital surroundtrack en een full bitrate (!) DTS surround track. Twee audiocommentaar en diverse extra’s op de tweede disc maken het geheel compleet. De DVD’s zijn verpakt in een fraai ogende steelbook verpakking.

Laatste reacties

zetmoon  |  14-06-2008

Ik heb vandaag bij Goods for U in Tilburg de engelse Paramount editie gekocht voor 3 euro. Met de juiste beeldverhouding. Helaas geen extra's.
Lees meer >

Ron-G  |  17-09-2006

Heb bijna alle boeken gelezen van avonturier Dirk Pitt en zijn maatje Al Giordino, maar nou net niet deze.... Maar zoals meestal zijn de boeken veel sterker ...
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  29-01-2006

Uhmm. is de tincan niet gewoon een normale versie met een extra tincan doosjes (zo was ook terminator 2 en de andere die ik heb gezien).. Nee,alleen de tinca...
Lees meer >

SuperDre  |  27-01-2006

Uhmm. is de tincan niet gewoon een normale versie met een extra tincan doosjes (zo was ook terminator 2 en de andere die ik heb gezien)..
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  27-01-2006

maar weet iemand of er ook een gewone verpakking komt??? Niemand???
Lees meer >

SuperDre  |  23-01-2006

Nou, ik vond em juist wel voor vaker hoor.. dus kopen is zekers ook een optie, juist als je van avonturen films houd..
Lees meer >

Swanski  |  23-01-2006

te lange film en eigenlijk alleen door de 3 hoofdrolspelers kijken waard, wel een goede combinatie samen en daardoor zeker een aantal leuke en grappige scenes ...
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  23-01-2006

Ik hou wel van dit soort films, maar weet iemand of er ook een gewone verpakking komt??? Ik hou niet zo van die steelbooks!
Lees meer >

SuperDre  |  18-01-2006

Volgensmij ligt dat niet aan universal, maar aan DFW want net als Hostage/Sahara/A sound of thunder worden deze hier niet door Universal uitgebracht maar door D...
Lees meer >

Frank  |  18-01-2006

Volgensmij ligt dat niet aan universal, maar aan DFW want net als Hostage/Sahara/A sound of thunder worden deze hier niet door Universal uitgebracht maar door D...
Lees meer >

SuperDre  |  18-01-2006

Volgensmij ligt dat niet aan universal, maar aan DFW want net als Hostage/Sahara/A sound of thunder worden deze hier niet door Universal uitgebracht maar door D...
Lees meer >

Filmgek  |  17-01-2006

Klote Universal. Bij Hostage deden ze t ook al, dat verknippen van t 2.35 kader. Schande! :nono:
Lees meer >

wolf  |  15-01-2006

Hij is leuk.Alleen jammer van de hoofdrolspelers. Heb bijna Alle boeken gelezen van dirk pitt en had hele andere voorstellingen van b.v dirk en de figuur Al . d...
Lees meer >

SuperDre  |  15-01-2006

oh oh waarom verpesten ze het weer... waarom moeten ze nou weer die domme mensen nou weer hun zin geven door niet het orginele beeld te behouden... Ook al is he...
Lees meer >

basset  |  14-01-2006

Ik hen hem net gezxien en heb me meer dan prima vermaakt :) Zal wel een hoop over mij zeggen dan. Mij kan het bij dit soort films niet overdreven genoeg. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 100
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.