Oorlog in Woord en Beeld: Deel 7 - De Amerikaanse Burgeroorlog

Recensent:
Marcel den Haan
15-03-2006

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Oorlog in Woord en Beeld: Deel 7 - De Amerikaanse Burgeroorlog (DVD)
Samenvatting

In 1861 brak in Amerika een burgeroorlog uit. Al jaren was er sprake van onderlinge spanningen tussen de Noordelijke en de Zuidelijke staten. In 1860 bereikte die met de verkiezing van Abraham Lincoln tot president een hoogtepunt en verschillende Zuidelijke staten scheidde zich af van de Unie. Op 12 april 1861 vielen soldaten van het Zuidelijke leger Fort Sumter aan, een fort dat zich bevond op Zuidelijke bodem. Hiermee was een burgeroorlog onvermijdelijk en de oorlog groeide uit tot de tot dan toe bloederigste uit de Amerikaanse geschiedenis. In vier jaar tijd kwamen 600.000 soldaten om het leven en waren er ook nog vele gewonden. Op 9 april 1865 geeft de bevelhebber van de Zuidelijke legers, Robert E. Lee zich over en is er officieel een einde gekomen aan een vier jaar lange broederstrijd.

Commentaar

De Amerikaanse Burgeroorlog is een bekend stukje geschiedenis, zelfs voor ons Nederlanders. Het is dan ook een oorlog die op veel vlakken revolutionair genoemd kan worden. Ook zijn er veel films over het onderwerp gemaakt en elk jaar spelen duizenden Amerikanen nog steeds bekende veldslagen na. De Burgeroorlog is niet iets waar de Amerikanen trots op zijn, maar zelfs nu nog leven er onderhuidse spanningen tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten, iets dat waarschijnlijk ook nooit meer over zal gaan.
In dit zevende deel van Oorlog in Woord en Beeld staat de burgeroorlog centraal en door middel van vier documentaires op de DVD en het bijgeleverde boekje wordt een goed beeld geschetst van de aan en verloop van de oorlog. De vier documentaires op de DVD gaan alle vier over bepaalde veldslagen en gaan dus niet in op het ontstaan van de oorlog en welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen. Dit is dan ook het enige minpunt van de DVD, want de vier documentaires zijn allen erg interessant.
De eerste documentaire is getiteld De Slachting Bij Shiloh en hier staat de Slag bij Shiloh centraal die op 6 en 7 april 1862 uitgevochten werd. Dit was de eerste slag waarbij grote hoeveelheden soldaten om het leven kwamen, vandaar de kleurrijke bijnaam. De tweede documentaire heeft als titel Bloederig Laantje Bij Antietam. Deze veldslag was een poging van de Zuidelijke Generaal Lee om de oorlog op Noordelijke bodem te beslissen, iets dat overigens niet lukte. Bij deze veldslag kwamen ruim 23.000 manschappen om het leven, het tot dan toe grootste aantal. Een jaar later zou dit aantal ruimschoots overschreden worden bij de misschien wel bekendste slag van de hele Amerikaanse Burgeroorlog. Deze slag staat centraal in de derde documentaire en dit is uiteraard de Slag Bij Gettysburg. Hier kwamen in drie dagen tijd rond de 50.000 soldaten om het leven en deze slag deed het voordeel definitief omslaan naar Noordelijke zijde. Tenslotte is nog de documentaire De Tragedie Bij Cold Harbor op de DVD te vinden. In 1864 zijn de kaarten al grotendeels geschut als Abraham Lincoln Generaal Ulysses S. Grant aanwijst om de opstand van het Zuiden definitief de kop in te drukken. De legers van Grant en Lee treffen elkaar bij Cold Harbor. Grant verliest de helft van zijn troepen maar Lincoln wist van tevoren al dat opoffering de enige tactiek was om de strijd te beslissen.
Zoals gezegd vier erg interessante documentaires en het bijgeleverde boekwerk gaat nog dieper in op bepaalde zaken. Hier worden de aanloop en verloop van de oorlog uitgebreid besproken door middel van het eruit lichten van bepaalde slagen en personen. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat dit zevende deel één van de interessantste delen tot nu toe is.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 180 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664030233

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle vier de documentaires staan in het formaat van 1.33:1 op de DVD. De beeldkwaliteit is, zoals we onderhand gewend zijn van deze serie, voldoende voor documentaires zoals deze. De scherpte van het beeld is ruim voldoende, hier en daar zijn wat softe momenten aanwezig. De kleuren zien er goed verzadigd en redelijk natuurlijk uit. Ook contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn allen voldoende te noemen. Beeldruis is regelmatig zichtbaar maar niet in die mate dat het storend wordt. Ook is er soms wat lichte edge enhancement zichtbaar. Verdere artefacten zijn niet aanwezig.
De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook de kwaliteit van het geluid is vergelijkbaar met die van de eerdere uitgaven. Wederom wordt het geluid verzorgd door een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) in de originele Engelse taal. Het geluid klinkt mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig. Veel van het geluid bestaat uit dialoog en deze zijn goed te volgen. Ook zijn er veel beelden te zien van nagespeelde veldslagen, compleet met kanon en geweerschoten. De track bevat niet veel laag en daarom komen deze schoten wat flets over en maken weinig indruk. Dit is ook niet echt de bedoeling van de documentaires en daarom stort dit gegeven niet echt. Tracks die prima voldoen dus voor een DVD zoals deze.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD\'s.

Conclusie

In het zevende deel van Oorlog in Woord en Beeld staat de Amerikaanse Burgeroorlog centraal. Door middel van vier interessante documentaires op de DVD en het bijgeleverde boekje wordt een goed beeld geschetst van de aan en verloop van de oorlog. De vier documentaires behandelen allemaal een bepaalde veldslag uit de oorlog en het boekwerk gaat wat dieper in op het onderwerp. De DVD heeft een beeld en geluidskwaliteit die voldoende is voor een uitgave zoals deze. Er zijn geen extra\'s aanwezig. Mede dankzij de lange speelduur en de interessante documentaires van de DVD is dit deel één tot nu toe één van de beste uit de serie.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.