Fog, The (2005)

Recensent:
Marcel den Haan
09-07-2006

Totaalbeoordeling:

3.5
DVD

Fog, The (2005) (DVD)
Samenvatting

Antonio Bay is een rustig stadje in noordelijk Californië. Het leven gaat zijn normale gang tot er op een dag een vreemd soort mist verschijnt. Er beginnen al snel doden te vallen en alles blijkt te wijten aan de mist die elke keer weer optrekt. Dit blijkt alles te maken te hebben met een schip vol met melaatsen dat honderd jaar geleden voor de kust van Antonio Bay naar de rotsen werd gelokt en in brand gestoken. De inmiddels vervloekte opvarenden van dat schip zijn terug en willen wraak voor wat hen is aangedaan.

Commentaar

Zoals veel mensen misschien wel weten is The Fog een remake van de gelijknamige film uit 1980. Die film werd geregisseerd door John Carpenter die hier als producent optrad. Waarschijnlijk had hij goede hoop voor een vernieuwde versie, maar helaas mocht het niet zo zijn. Het origineel was geen klassieker maar toch nog altijd een redelijk vermakende film met spannende momenten. Deze remake heeft dit allemaal niet. De film is niet spannend, niet eng en ga zo maar door. Het verhaal zit slecht in elkaar en het tempo is tergend langzaam.
Volgens de cover hebben we hier te maken met een \"unrated\" versie van de film, maar toch is er nauwelijks bloed en dergelijke te vinden. Een horrorfilm die niet eng is en geen bloed bevat heeft toch een probleem. Zelfs als we de prent niet proberen te vergelijken met het origineel maar bekijken als film op zich, komen we helaas nog tot dezelfde conclusie en dat is dat het gewoon een slechte film is.
Zoals gezegd valt er op het verhaal veel aan te merken. De personages hebben geen diepgang en daarom leef je als kijker niet mee met de karakters. Verder gebeuren er redelijk veel onwaarschijnlijke dingen en verdwijnen karakters ineens om later zonder reden weer op te duiken.
De hoofdrollen worden gespeeld door enkele jonge talenten uit Hollywood. Tom Welling (Clark Kent/Superman uit de serie Smallville), Maggie Grace (Shannon uit Lost) en Selma Blair (onder andere bekend van de film Hellboy) spelen de hoofdrollen en ook aan hen is te merken dat het script vrij zwak is. Ze proberen er het beste van te maken, maar het materiaal waarmee ze moeten werken is gewoon niet in orde.
Iets wat ook niet echt in orde is, zijn de special effects. Het grootste gedeelte van de effecten, zoals de mist en de opvarenden van de vervloekte boot, komen uit de computer en zien er vrij goedkoop uit. Alles bij elkaar opgeteld komen we tot de conclusie dat dit een overbodige remake is van een redelijk goede film. Helaas gebeurt dit de laatste wel vaker, maar het is jammer om te zien dat een verhaal met zoveel potentie zo om zeep wordt geholpen en daar kan zelfs de aanwezigheid van John Carpenter in de producentenstoel niks aan veranderen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 98 min
Verpakking: Nexpak Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609041590

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Fog wordt geleverd met een anamorfe transfer in het originele formaat van 2.35:1. In tegenstelling tot de film is de transfer wel van goede kwaliteit en dit mogen we ook verwachten van een recente film. Veel scènes spelen zich in het donker en gelukkig zijn deze scènes goed te volgen. Contrast en schaduwdetail zijn dan ook dik in orde. Vooral tijdens de spaarzame momenten die zich afspelen valt op dat het beeld mooi scherp en veel detail bevat. De donkere scènes uiteraard wat minder en ook de scènes in de mist bevatten wat minder detail. De kleuren komen natuurlijk over en de verschillende tinten zwart ogen mooi diep van kleur. Edge enhancement is aanwezig maar werkt nergens storend. Het beeld is verder vrij van beschadigingen en vuil.
De film is verdeeld in 28 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de beschikking over een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) in de originele Engelse taal. Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit. Aan het begin van de film klinkt de track ingetogen, maar wanneer de actie begint wordt er goed gebruik gemaakt van alle aanwezige kanalen. De achterkanalen worden op deze momenten gebruikt om de effecten weer te geven en dit in split-surround. Ook het LFE kanaal is actief tijdens deze momenten en ondersteunt het geheel met een goed gedoseerd laag. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit het middenkanaal. De muziek en overige geluiden worden door de voorkanalen weergegeven, maar de muziek is soms ook te horen via de achterkanalen. De track klinkt verder mooi vol en beschadigingen en ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Audiocommentaar
Het commentaar is ingesproken door regisseur Rupert Wainwright en hij vertelt van alles over het maken van de film. Helaas vallen er ook regelmatig stiltes maar dit is wel vaker het geval wanneer iemand een commentaar alleen inspreekt. Wat hij nou zelf vindt van de film krijgen we helaas niet te horen.

Deleted Scenes
Zeven verwijderde scènes die eventueel te bekijken zijn met commentaar van de regisseur. De scènes zijn los te bekijken of allemaal achter elkaar.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Featurettes
Hier zijn drie korte featurettes te bekijken, los of allemaal achter elkaar.

Whiteout Conditions: The Remaking Of A Horror Classic (8 min.)
De makers van de film komen aan het woord over hoe ze het origineel hebben omgetoverd naar de vernieuwde versie. Ook John Carpenter komt aan het woord en hij geeft nog maar eens aan dat hij helemaal achter het opnieuw maken van zijn film staat.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Seeing Through The Fog (10 min.)
Hier wordt besproken hoe de film gemaakt is en leren we van alles over het reilen en zeilen achter de schermen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Feeling The Effects Of The Fog (14 min.)
Een kijkje naar hoe de special effects tot stand zijn gekomen. Naast de door de computer gecreëerde effecten zien we ook hoe de scènes op de set gemaakt zijn.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailers
Trailers van andere Sony uitgaven.

Conclusie

Een klein stadje in Californië wordt geplaagd door een vreemde mist. De mist blijkt afkomstig van de opvarenden van een vervloekt schip dat naar de stad is teruggekeerd om wraak te nemen voor wat hen is aangedaan. Deze remake van het origineel uit 1980 is eigenlijk vrij overbodig en je doet er goed aan het origineel te bekijken. Het verhaal zit slecht in elkaar, evenals de special effects en de cast kan er ook geen positieve draai aangeven. Beeld en geluid van de DVD zijn ruim voldoende. De aanwezige extra\'s zijn vrij kort en niet echt interessant. Al met al een uitgave die niet veel toevoegt aan je collectie.

Laatste reacties

Roberto van Rooijen  |  10-07-2006

Ik moet eerlijk toegeven dat hij het niet haalt bij het origineel...maar echt slecht is hij nu ook weer niet. Het is niet een film die je meerdere malen gaat b...
Lees meer >

chimera01  |  10-07-2006

In 1 woord: ONNODIG
Lees meer >

Colonel Mortimer  |  09-07-2006

Zeer slechte remake van John Carpenters klassieker.
Lees meer >

Sander Haarmans  |  09-07-2006

Ik heb het origineel nog nooit gezien maar deze remake vond ik zwaar tegenvallen.
Lees meer >

Raymond187  |  09-07-2006

Werkelijk een draak van een remake! Ongeinspireerde bagger die nou eens niets maar dan ook helemaal niets toevoegd aan het veel betere origineel! quote] niet...
Lees meer >

The Scratcher  |  09-07-2006

Werkelijk een draak van een remake! Ongeinspireerde bagger die nou eens niets maar dan ook helemaal niets toevoegd aan het veel betere origineel! :nono: Heb h...
Lees meer >

Chris W  |  09-07-2006

Wel grappig, dat op het hoesje van een unrated film de leeftijdsaanduiding staat van 16 jaar en ouder :P Origineel kijkt lekker weg, en is zeker niets mis m...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
3

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:3
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 34
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.