Lorelei: The Witch of the Pacific Ocean

Recensent:
Wilbert Rietman
13-09-2006

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Lorelei: The Witch of the Pacific Ocean (DVD)
Samenvatting

We schrijven augustus 1945. De atoombom op Hiroshima is gevallen en ook voor Japan loopt de tweede wereldoorlog op zijn einde. Het is in deze tijd dat kapitein Masami (Kôji akusho) het bevel krijgt over een van de Duitsers gekregen onderzeeër die als merkwaardige bijnaam The Witch of the Pacific Ocean draagt. Het schip heeft het mysterieuze, geheime wapen Lorelei aan boord, waarmee de kapitein en zijn bemanning geacht worden de tweede en de derde Amerikaanse atoombomaanvallen te stoppen. Masami weet echter niet wat de Lorelei nu precies is. Wat wel zeker is, is dat er achter de rug van de kapitein om een vuil spelletje wordt gespeeld.

Commentaar

Een Japanse duikbotenfilm boordevol mysterie klinkt als een boeiende film, maar dat is deze Lorelei: The Witch of the Pacific Ocean niet helemaal geworden. Het grootste minpunt van de film is zijn traag vertelde verhaal en het bekend zijn van de afloop voor de kijker. Ook is veel te vroeg in de film bekend wat de Lorelei is, waarna er allerlei andere dingen bedacht zijn om de spanning erin te houden. Hier is men wonderwel redelijk in geslaagd. Het grootste pluimpje verdient echter het acteerwerk. De zowel Japanse als Amerikaanse castleden acteren er stevig op los, waarbij alleen de lange toespraken van …. in zijn rol van kapitein Masami irritatie opwekken (samen met de heroïsche muziek die erbij opzweept alsmede de zeer dramatische muziek bij de zwaardere momenten). Het is ook goed te zien dat deze productie een andere budget had in vergelijking met Hollywoodfilms gezien de slechte en goedkope uitziende CGI. De makers hebben goed gekeken naar andere producties, want behalve het leenwerk uit genreklassiekers als Das Boot, Crimson Tide en Below wordt er ook driftig geciteerd uit titels als The Wizard of Oz, The Shawshank Redemption en Titanic. Een aardige film om zo eens te kijken en ook zeer interessant om eens zo’n film te zien vanuit Japans oogpunt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Oorlog, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 123 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664033821

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De originele verhouding van deze film is 2.35:1, maar de film staat anamorf in 1.85:1 op deze DVD (zie screenshot 2). Hierdoor valt het één en ander aan beeld weg. Voor een recente productie als deze zijn er redelijk veel beschadigingen in de vorm van krasjes en vuiltjes waar te nemen. Ook bevat het beeld veel filmgrain en is er edge enhancement toegepast. Met name de donkere scènes zijn een beetje slecht te volgen, maar bij de rest komt het geheel redelijk duidelijk over. Desalniettemin is het beeld te vaak te wazig wat niet nodig is voor een film uit 2005. De hoofdstukindeling is zeer laag te noemen, slechts 7 hoofdstukken voor een film van 123 minuten. De optionele ondertiteling (Nederlands) is duidelijk leesbaar en wit van kleur, maar staat aan de hoge kant in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van geluid heeft deze schijf 2 audiosporen meegekregen, een Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s) en een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) spoor, allebei in de originele Japanse taal. De 5.1-track verdient duidelijk de voorkeur. Ruis of andere storingen zijn niet te horen, beide tracks komen helder over. De 5.1-track roept de juiste sfeer voor een film als deze op, waarbij de nadruk ligt op de voorste kanalen en de surrounds en het LFE-kanaal als ondersteuning dienen. Bij de explosies wordt er overigens goed gebruik gemaakt van het LFE-kanaal. De grootste tekortkoming ligt jammergenoeg bij de dialogen, die verspreid zijn over alle kanalen. Dit doet een beetje tekort aan het ruimtelijke gevoel. Puntje aftrek dus.

Extra's

Het statische menuscherm staat in de verhouding 2.35:1 anamorf op de schijf met als achtergrondmuziek het muzikale hoofdthema van de film in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). Extra’s heeft deze DVD helaas niet meegekregen.

Conclusie

Het genre duikbotenfilms kent natuurlijk zijn hoogte- en dieptepunten, waarbij deze Lorelei: The Witch of the Pacific Ocean in het midden valt. Dit is met name te danken aan de traagheid waarmee het verhaal vertelt wordt. Technisch gezien heeft deze DVD een goed geluid meegekregen, maar blijft het beeld enigszins achter. Het grote voordeel van deze film is echter dat het interessant is om een keer een film over WOII te zien vanuit de “vijand” in dit geval de Japanners. Absoluut geen film waarbij je je verveelt, maar een topper? Nee.

Laatste reacties

SuperDre  |  05-03-2007

Argh, ik ben em nu net aan het kijken, maar het lijkt erop dat DFW gewoon zelf het beeld heeft gecut van 2.35:1 naar 1:85.1 en zwaar is gezoomed.. De beeldkwali...
Lees meer >

SuperDre  |  15-09-2006

OMFG.. niet weer he... ik wist datie 2.35:1 was en heb niet op de hoes gekeken.. Dit is weer de zoveelste verkloting van een goeie versie.. DFW is gewoon echt...
Lees meer >

Wilbert Rietman  |  13-09-2006

Nu moest ik toch eens even reageren! In de recensie staat dat het originele beeldformaat 1.85:1 is, terwijl het originele beeldformaat 2.35:1 is. Dit is dui...
Lees meer >

hstadman  |  13-09-2006

mischien een leuke film al denk ik dat ie niet kan tippen aan "Das Boot".
Lees meer >

Tim van Glasenap  |  13-09-2006

Deze film meteen gekeken toen ie uit kwam in Japan, en na wat slechte recensies te hebben gelezen viel deze film best mee. De CGI op het laatst valt inderdaad ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.