Rome - Seizoen 1

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

Rome - Seizoen 1 (DVD)
Samenvatting

Het jaar: 52 voor Christus. Plaats: Rome, het oude middelpunt van het immense Romeinse rijk. Rome is uitgegroeid tot een metropool met miljoenen inwoners. In de hogere regionen van het Romeinse rijk groeit de onrust over de toenemende macht van Julius Caesar (Ciarán Hinds), de alom geliefde generaal die terugkeert van een maar liefst acht jaar durende verovering van Gallië. Ook de gewone mens heeft genoeg problemen aan zijn hoofd. Zo ook de twee soldaten Lucius Vorenus (Kevin McKidd) en Titus Pullo (Ray Stevenson). Zij moeten weer wennen aan het leven thuis, maar worden ook betrokken bij allerlei zaken die zich afspelen in het oude Rome.

Disc 1

Aflevering 1 - The Stolen Eagle
Na acht jaar van oorlog voeren keert Julius Caesar terug richting Rome. Hij heeft zojuist Gallië veroverd, maar wanneer hij zich opmaakt dit te gaan vieren hoort hij dat zijn dochter is overleden tijdens de geboorte van haar kind. In de tussentijd worden Lucius Vorenus en Titus Pullo er op uitgestuurd om de gestolen gouden standaard van het leger terug te vinden.

Aflevering 2 - How Titus Pullo Brought Down The Republic
Marcus Antonius komt aan in Rome samen met Lucius en Titus. Lucius gaat naar huis, maar Titus gaat al snel richting de hoeren van de stad. Hij raakt in de problemen en zijn gedrag veroorzaakt een straatrel die de impasse tussen Pompeius en Caesar doorbreekt.

Aflevering 3 - An Owl In A Thornbush
Caesar nadert Rome en Pompeius maakt zich klaar de stad te verlaten en Rome aan Caesar over te laten. Dit zorgt ervoor dat mensen een kant moeten kiezen, die van Caesar of van Pompeius.

Disc 2

Aflevering 4 - Stealing From Saturn
Atia geeft een feest om Caesar te verwelkomen en in de tussentijd houdt Pompeius buiten de stad gevechtsoefeningen. Ook Lucius heeft iets te vieren en Caesar probeert de inwoners van de stad voor zich te winnen.

Aflevering 5 - The Ram Has Touched The Wall
Lucius moet zijn nieuwe carrière heroverwegen na enkele mislukte zaken. Atia probeert van alles om Caesar en Servilia uit elkaar te halen. Titus wordt benaderd om Octavius te onderwijzen in de krijgskunst.

Aflevering 6 - Egeria
De strijd met Pompeius verloopt moeizaam voor Caesar en vraagt Marcus Antonius om hem te helpen. In de tussentijd overdenkt Marcus Antonius een tegenbod van Pompeius. Atia probeert het bij te leggen met Servilia en dringt ze er bij Octavius op aan een nieuwe stap te nemen richting mannelijkheid.

Commentaar

Disc 3

Aflevering 7 - Pharsalus
De strijd tussen Caesar en Pompeius gaat verder en beide mannen zien hun kansen keren. Atia blijft er alles aan doen de vriendschap van Servilia voor zich te winnen en ze schakelt Octavia in om haar om een gunst te vragen. De band tussen Octavia en Servilia wordt steeds sterker en Titus en Lucius stranden op zee.

Aflevering 8 - Caesarion
Caesar komt samen met Titus en Lucius aan in Egypte tot waar hij Pompeius heeft achtervolgd. Lucius en Titus bevrijden de gevangen zus van de farao, Cleopatra en Ceasar sluit met haar een verbond dat hem een strategisch voordeel zal geven.

Disc 4

Aflevering 9 - Utica
Caesar keert terug naar Rome waar hij onthaald wordt als een held. Lucius zet zich schrap voor een krachtmeting en Servilia probeert een geheim rond Caesar te ontrafelen.

Aflevering 10 - Triumph
Caesar wordt tot keizer gekroond met alle bijkomende pracht en praal. Hij kondigt vijf dagen van feesten af ter herdenking van zijn grootse overwinning. Lucius en Titus stippelen hun toekomst uit binnen het nieuwe Rome.

Disc 5

Aflevering 11 - The Spoils
Lucius oogst de beloning voor zijn trouw aan Caesar en wordt uitgenodigd voor één van Atia\'s feesten. Titus daalt af in de onderbuik van Rome waar hij te maken krijgt met moord en doodslag.

Aflevering 12 - Kalends Of February
Servilia ruimt de laatste hindernis voor haar ambitieuze wraakplan op. Door zijn verdediging van Caesar belandt Lucius in een onverwachte machtspositie. Ook Titus wordt gezien als een held door zijn verrichtingen in de arena.


The Sopranos, The Wire, Deadwood, Six Feet Under, Carnivàle, Sex and the City. Slechts een greep uit een reeks topseries die te zien zijn of waren op de Amerikaanse betaalzender HBO. Ook Rome is dus afkomstig van deze zender en hiermee laat de zender wederom zien oog voor kwaliteit te hebben. Rome is misschien wel hun meest ambitieuze project tot op heden aangezien er kosten nog moeite gespaard worden het oude Romeinse leven zo authentiek mogelijk op het scherm te krijgen. De serie wordt grotendeels opgenomen in Italië op één van de grootste studiocomplexen ter wereld en hier is het oude Rome prachtig herbouwd. De sets, de kleding en alle andere voorkomende voorwerpen zien er mooi en authentiek uit en dit verhoogt de sfeer van de serie. Met een budget van rond de 100 miljoen dollar mag ook weinig anders verwacht worden.
Dit eerste seizoen bestaat uit twaalf afleveringen die allen in deze boxset te vinden zijn. Alle afleveringen zijn van hoog niveau met hier en daar een uitschieter naar boven. De rode draden die door de afleveringen heen lopen zijn verder erg interessant en onderhoudend te noemen. Naast de verwikkelingen rond het personage van Caesar worden twee gewone mensen uit het dagelijkse leven van Rome gevolgd en dit geeft de kijker de kans te zien hoe deze mensen leefden. HBO is een betaalzender en heeft daarom vrijwel geen last van censuur. Dit was eerder al goed te zien bij onder andere Sex and the City en Deadwood, series waar er ook vrolijk op los gevloekt werd zo nu en dan en waar ook de nodige naaktheid te zien was. Ook voor Rome hebben de makers zich niet ingehouden en vooral de hoeveelheid seks valt op hoewel dit toch een normaal onderdeel was van het Romeinse leven.
De cast van de serie bestaat grotendeels uit onbekenden. Alleen Ciarán Hinds, die de rol van Caesar speelt, geniet enige bekendheid vooral dankzij zijn rol in het recente Munich van Steven Spielberg. Toch zijn de vertolkingen allemaal van hoog niveau en word je als kijker moeiteloos meegezogen in de verwikkelingen rond de karakters. Rome is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van goede series met goed uitgewerkte verhalen en personages.
Dit eerste seizoen wordt geleverd in een mooi vormgegeven boxset. De zes aanwezige schijven zitten verpakt in een soort digipack die op zijn beurt weer verpakt zit een fraai ontworpen houten doosje met daaromheen een mooie sleave. Een topserie dus in een top verpakking.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, TV
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 600 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (8)
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931821711

Extra's

 • Photo Gallery
 • Audiocommentaar (8x)
 • All Roads Lead To Rome
 • Friends, Romans, Countrymen
 • Shot x Shot: "Caesar's Triumph"
 • Shot x Shot: "Gladiator"
 • The Rise of Rome
 • When In Rome

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Rome wordt in Amerika uitgezonden in HDTV en dit is ook duidelijk terug te zien aan de kwaliteit van het beeld op de DVD\'s. Het 1.78:1 anamorfe beeld ziet er prachtig uit en oogt haarscherp. Edge enhancement heeft dit nauwelijks tot gevolg. In de serie zijn niet veel felle kleuren aanwezig, je zal in het oude Rome namelijk niet iemand met een geel shirt zien lopen of iets dergelijks. Toch worden de aanwezige kleuren uitstekend weergegeven en goed verzadigd. Dit geldt ook voor het zwartniveau, de verschillende tinten zwart ogen mooi diep van kleur. Ook contrast en schaduwdetail zijn ruimschoots voldoende en hierdoor zijn ook de donkere scènes goed te volgen. Van artefacten is niet tot nauwelijks sprake, zelfs beeldruis is nagenoeg niet voorkomend. Een uitstekende beeldkwaliteit dus en veel bioscoopfilms kunnen hier nog wat van leren.
De optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (448 kb/s) op de DVD\'s. Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit. Het geluid bevat detail met goed gebruik van de aanwezige kanalen. Tijdens de rustige momenten worden de achterkanalen gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden zoals geluiden op straat en tijdens de actiescènes komt het geluid van alle kanten zodat je je als kijker midden in de strijd waant. De dialogen worden prima door het middenkanaal weergegeven en deze zijn goed te volgen. De muziek en overige geluiden komen uit de voorkanalen en ook hier klinkt het allemaal mooi helder en zonder beschadigingen. Voor een serie als deze meer dan goede tracks en de tracks kunnen zelfs de concurrentie nog wel aangaan met veel films die op DVD uitgebracht worden.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De aanwezige extra\'s zijn verdeeld over de aanwezige schijven, maar de meeste extra\'s zijn te vinden op de meegeleverde bonusdisc. Bij de boxset wordt een acht pagina tellend boekje meegeleverd met daarin een kleine synopsis van alle afleveringen en een korte introductie tot de belangrijkste karakters.

Disc 1

Audiocommentaar
Op deze schijf zijn twee afleveringen te bekijken met een audiocommentaar van producent en schrijver Bruno Heller en historisch adviseur Jonathan Stamp. Het gaat hier om aflevering één, The Stolen Eagle en aflevering twee, How Titus Pullo Brought Down The Republic. De twee mannen gaan in op het ontstaan van de serie en over de totstandkoming van de betreffende afleveringen en uiteraard het historische aspect van een serie zoals deze.

All Roads Lead To Rome
Alle drie de afleveringen op deze schijf zijn te bekijken met een informatief ondertitelspoor dat de kijker voorziet van allerlei historische feiten over het dagelijkse leven in het oude Rome. De feiten die getoond worden gaan grotendeels over zaken die op dat moment op het beeld te zien zijn en op deze manier leer je als kijker veel over de dagelijkse gang van zaken en het leven van de Romeinen.

Friends, Romans, Countrymen (11 min.)
Hier krijgen we een korte introductie van de belangrijkste personages uit de serie door de makers en acteurs die hen spelen. Ze vertellen iets over de achtergrond van de karakters en hoe zij in elkaar zitten. Een goede introductie op de serie en alle personages.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 2

Audiocommentaar
Aflevering nummer vijf, The Ram Has Touched The Wall, is te bekijken met een audiocommentaar door acteur Ray Stevenson die de rol van Titus Pullo speelt. Hij praat over hoe het is om aan de serie mee te werken en hoe de opnames totstandkomen. Ook wijdt hij uit over het karakter dat hij speelt en hoe deze man in elkaar zit.

All Roads Lead To Rome
Ook hier zijn alle afleveringen op de schijf weer te bekijken met het informatieve ondertitelspoor, samengesteld door historicus Jonathan Stamp.

Disc 3

Audiocommentaar
Wederom twee afleveringen met een commentaar door de makers. Aflevering zeven is te bekijken met een commentaar door producent en schrijver Bruno Heller en historicus Jonathan Stamp. Dit commentaar komt overeen met de eerdere commentaren van de twee heren en wederom geven ze veel informatie over wat er te zien is op het scherm en hoe alles tot stand is gekomen.
Het commentaar bij aflevering acht is verzorgd door de regisseur van die aflevering, Steve Shill. Hij vertelt over hoe het was om deze aflevering op te nemen en welke uitdagingen hierbij kwamen kijken.

All Roads Lead To Rome
Beide afleveringen op de schijf zijn weer te bekijken met het ondertitelspoor waarin veel informatie wordt gegeven over de dagelijkse gang van zaken in het oude Rome.

Disc 4

Audiocommentaar
Het commentaar bij aflevering negen is ingesproken door de regisseur van de betreffende aflevering, Jeremy Podeswa. Net als het eerdere commentaar van een andere regisseur vertelt hij over wat er komt kijken bij het maken van een aflevering als deze en hoe hij dit ervaren heeft.

All Roads Lead To Rome
Beide afleveringen op de schijf zijn weer te bekijken met het ondertitelspoor waarin veel informatie wordt gegeven over de dagelijkse gang van zaken in het oude Rome.

Shot x Shot: \"Caesar\'s Triumph (22 min.)
In aflevering tien zit een scène waarin Caesar onthaald wordt als een held in Rome en hier krijgen we te zien hoe deze scène tot stand is gekomen. Volgens de makers was het de moeilijkste scène om op te nemen, mede door de vele extra\'s, het gebruik van dieren en de totale omvang van de scène. Hier wordt goed duidelijk wat voor een gigantische onderneming een serie als Rome eigenlijk is.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 5

Audiocommentaar
De twee laatste afleveringen van het seizoen zijn allebei weer te bekijken met een commentaar door de makers van de serie. Aflevering elf is te bekijken met een commentaar van acteur Kevin McKidd die de rol van Lucius Vorenus speelt. Hij vertelt hoe zijn rol in elkaar zit en hoe de opnames verliepen van de serie.
Het commentaar bij aflevering twaalf is wederom verzorgd door producent en schrijver Bruno Heller en historicus Jonathan Stamp. Vergelijkbaar met de eerdere commentaren van de heren en daarom ook weer erg informatief en interessant.

All Roads Lead To Rome
Ook de twee laatste afleveringen van het seizoen bevatten weer het ondertitelspoor waarin veel interessante informatie wordt gegeven over de Romeinen en hun dagelijkse leven.

Shot x Shot: \"Gladiator\" (23 min.)
Deze featurette is vergelijkbaar met die op disc 4 en die dezelfde naam draagt. Hier wordt een andere scène uitvoerig besproken en wel de scène waarin Titus Pullo de arena ingaat en het gevecht aangaat met enkele gladiatoren. Wederom erg interessant om te zien wat er allemaal komt kijken bij een scène zoals deze.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 6

The Rise Of Rome (23 min.)
Een making of van de serie waarin allerlei aspecten aan bod komen. We zien beelden van achter de schermen en leren hoe de grote sets en de kostuums tot stand zijn gekomen. Ook zijn er beelden te zien van het militaire trainingskamp dat enkele acteurs en extra\'s moesten doorlopen waar ze leerden zich te gedragen als soldaten en te vechten.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

When In Rome (22 min.)
Deze documentaire gaat over het oude Rome en de authenticiteit die de makers wilden halen bij het maken van de afleveringen. We leren hier onder andere enkele zaken over de Romeinse samenleving zoals de godsdienst, de positie van vrouwen in het oude Rome en hoe deze zaken terug te vinden zijn in de serie.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Photo Gallery
Een fotogalerie met beelden uit de serie. Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen achtergrondgeluid aanwezig.

Conclusie

De serie Rome van de Amerikaanse zender HBO geeft een onthullende blik in de samenleving van het oude Rome. Gedurende 12 afleveringen volgen we als kijker de ontwikkelingen van de machtsstrijd rond Julius Caesar en volgen we het leven van twee normale inwoners van Rome. Dit gegeven zorgt ervoor dat je als kijker een blik krijgt in het leven van de normale Romein in tegenstelling tot alleen de belangrijke personen. Dit gecombineerd met de authenticiteit, de sterke verhaallijnen, de prachtige sets en kostuums en de sterke optredens van de acteurs zorgen ervoor dat Rome een apart beleving wordt. Een aanrader voor iedereen die houdt van historische series met een vleugje dramatiek en actie. Beeld en geluid zijn dik in orde en ook zijn er een reeks interessante extra\'s te vinden. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat deze serie wat ons betreft het predikaat DVD.nl Topper opgeplakt krijgt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Paul H.  |  23-01-2007

Rome - seizoen 1 Ik dacht na Deadwood, The Sopranos & Band of Brothers het beste van HBO gezien te hebben. Maar wat heb ik mijn vergist. Dit is voor mij...
Lees meer >

Marcel Hagels  |  13-10-2006

Ik heb hem vandaag bekeken en het was geen probleem om hem in een zit uit te kijken. Op naar seizoen 2.
Lees meer >

Martijn Beunk  |  28-09-2006

Heb hem gisteren binnen gekregen. Ik ken de serie al, maar ga hem nu weer in z'n geheel(zondere irritante reclames) bekijken. Een prachtuitgave hoor in de ho...
Lees meer >

Werner  |  27-09-2006

Hey SINT!!! Hebt U dat gelezen???
Lees meer >

Menno Hagendoorn  |  26-09-2006

Had deze serie op tv "gemist" en ben sinds vandaag eea op dvd aan het inhalen.. En ik moet zeggen dat hij alle goede verhalen die ik erover gehoord had tot nu ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  26-09-2006

Ik heb de DVDbox bij CD-WOW 17 euro goedkoper dan bij de Free Record Shop... en het is exact dezelfde box met NLO en alle extra's. :? 'k Zie 'm in de pricewat...
Lees meer >

Coen P.  |  26-09-2006

Ik heb de DVDbox bij CD-WOW 17 euro goedkoper dan bij de Free Record Shop... en het is exact dezelfde box met NLO en alle extra's. :? 'k Zie 'm in de pricewat...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  26-09-2006

Ik heb de DVDbox bij CD-WOW 17 euro goedkoper dan bij de Free Record Shop... en het is exact dezelfde box met NLO en alle extra's. :? 'k Zie 'm in de pricewat...
Lees meer >

Erik Hagen  |  26-09-2006

BTW, de personages van Pullo en Vorenus schijnen door Julius Caesar persoonlijk bij naam genoemd te worden in zijn boek De Bello Gallico (Over de Gallische Oorl...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  25-09-2006

Een prachtserie die op dvd helemaal tot zijn recht komt. Al vond ik het erg prettig dat ik al enige voorkennis had over de geschiedenis en de personages, ik wee...
Lees meer >

Daniel1974  |  25-09-2006

Het gaat om de historische evocatie. En ik denk dat de makers daar aardig in geslaagd zijn. Echter, is het zo dat de bronnen een heel stuk vager worden als het ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  25-09-2006

Ze hoeven toch niet perse de keizers af te gaan? Juist de levens van de gewone Romein is wat deze serie interessant maakt.
Lees meer >

Daniel1974  |  25-09-2006

Nou ja, misschien ook wel te begrijpen. Omdat het denk ik ook niet altijd even interessant is om een tijdperk weer te geven. Na Augustus komt Tiberius, wat nog ...
Lees meer >

HiddeV  |  24-09-2006

Ik vraag mij alleen wel af hoever ze doorgaan. Anders kon het nog wel eens een hele lange serie gaan worden. Want zoveel interessante keizers, periodes en mom...
Lees meer >

Daniel1974  |  24-09-2006

Wederom een regelrechte shot in de roos van HBO. Ik heb de hele serie bijna in een weekend gekeken. Terwijl deze werd uitgezonden, zoveel mensen om mij heen (ik...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 272
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.