Transamerica

Recensent:
Marcel den Haan
01-12-2006

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Transamerica (DVD)
Samenvatting

Sabrina Osbourne (Felicity Huffman), kortweg Bree voor vrienden en familie, is een transseksueel die op het punt staat de laatste operatie te ondergaan die ervoor zal zorgen dat ze echt vrouw zal zijn. Ze heeft al meerdere hormoonkuren ondergaan, evenals vele gesprekken met een psychiater en kleine voorbereidende operaties. Op een dag worden haar plannen flink in de war gestuurd wanneer ze gebeld wordt door een jonge knul. Het blijkt dat Bree, toen ze nog man was, een kort avontuur heeft gehad en dat hieruit een zoon is geboren. Wanneer Bree dit vertelt aan haar psychiater kan deze nog geen toestemming geven om de operatie te ondergaan. Zij wil dat Bree haar zoon opzoekt en hem de situatie uitlegt. Bree stemt uiteraard toe en reist af naar New York om de jongen te ontmoeten. Daar aangekomen doet ze zich voor als iemand anders, bang voor zijn reactie. Haar zoon Toby (Kevin Zegers) zegt te willen gaan spelen in pornofilms en Bree biedt hem een lift aan naar Los Angeles. Toby accepteert omdat hij ook geen geld heeft om te vliegen. Onderweg hebben de twee genoeg tijd om met elkaar te praten en elkaar te leren kennen, maar hoe vertel je je zoon dat je eerst een man was en dat je zijn vader bent?

Commentaar

Films zijn over de jaren het onderwerp geweest van de meest uiteenlopende zaken. Transseksualiteit hebben we echter nog niet heel vaak voorbij zien komen en Transamerica gaat dus over een man die op weg is een vrouw te worden. Volgens schrijver en regisseur Duncan Tucker moet de film niet gezien worden als een film over transseksualiteit, maar als een verhaal over relaties en persoonlijke groei en dient de transseksualiteit slechts als een vergrootglas. De prent kan ook gezien worden als een echte road movie wanneer hoofdpersoon Bree en haar zoon van New York naar Los Angeles rijden en onderweg elkaar leren kennen. Hoofdrolspeelster Felicity Huffman zet een erg overtuigende rol neer en het moet best lastig geweest zijn om als vrouw een man te spelen die een vrouw wil worden. Gelukkig heeft ze niet gekeken naar Big Brother Kelly voor inspiratie, maar speelt ze Bree ingetogen en de innerlijke strijd van het karakter komt erg overtuigend over. Tevens is er met behulp van make-up geprobeerd haar een wat meer mannelijker uiterlijk te geven en dit kan ook zeker geslaagd genoemd worden. Huffman kreeg verdiend een Oscarnominatie voor haar rol, die ze helaas voor haar niet in ontvangst mocht nemen. Toch had deze nominatie best verzilverd mogen worden want de prent valt en staat met het optreden van de actrice die we op een hele andere manier kennen van de serie Desperate Housewives. Een rol als deze had namelijk makkelijk een parodie kunnen worden en dat had de film geen goed gedaan.
De rol van haar zoon wordt gespeeld door Kevin Zegers en ook hij weet te overtuigen als de rebelse tiener. De overige leden van de cast dienen slechts ter ondersteuning en dit verhaal draait echt om Bree en haar zoon.
Schrijver en regisseur Duncan Tucker levert met Transamerica zijn eerste grote film af, hoewel het toch typisch een independent film genoemd kan worden. Het verhaal is goed geschreven en hoewel de algehele toon van de film vrij somber is, zitten er toch enkele goed geplaatste humoristische scènes in die het een welkome afwisseling zijn. Geen actie of andere heftige zaken dus, maar de prent kan aangeraden worden voor mensen die houden van films waarin karakterontwikkeling centraal staat.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 98 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777057612

Extra's

  • Trailers
  • Videoclip
  • Audiocommentaar
  • Bloopers
  • Interview Met Felicity Huffman En Duncan Tucker
  • Interview Met Kevin Zegers en Duncan Tucker
  • Achter De Schermen Bij Dolly Parton

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 1.85:1. Regisseur Duncan Tucker verklaard in het audiocommentaar dat hij de film geschoten heeft in Super 16 mm formaat, deels vanwege het lage budget en deels vanwege het feit dat hij graag gebruik wilde maken van de uitgewassen kleuren en korrelige print die dit op zou leveren. Dit besluit werkt goed en het geeft de film een realistische sfeer mee en hierdoor geloofwaardiger overkomt. De scherpte van het beeld is doorgaans ruim voldoende, maar hier en daar zijn wat softe momenten zichtbaar. Het contrast is soms wat aan de hoge kant, maar ook dit kan toegeschreven worden aan het gebruikte filmproces. Zwartniveau en schaduwdetail zijn voldoende. Filmgrain is dus dankzij het gebruik van Super 16 eigenlijk constant aanwezig, maar verdere artefacten zijn niet aanwezig.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) in de originele Engelse taal. Zoals te verwachten is Transamerica geen film die het moet hebben van effecten en andere zaken die ervoor zorgen dat je als kijker van je stoel geblazen wordt. Het is een ingetogen film die voornamelijk draait om dialoog. In de soundtrack zitten veel momenten met muziek en deze worden prima weergegeven door de frontspeakers. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De surroundspeakers worden een enkele keer gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden, maar hebben over het algemeen niet veel te doen, evenals het LFE kanaal.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Audiocommentaar
Regisseur en schrijver Duncan Tucker levert commentaar bij de film en hij levert een commentaartrack af die erg interessant is om naar te luisteren. Tucker legt veel zaken uit over het maken van de film en gemaakte keuzes. Zo wordt een goed beeld geschetst van hoe het er aan toeging bij de opnames.

Interview Met Felicity Huffman En Duncan Tucker (19 min.)
Hoofdrolspeelster en regisseur en schrijver Duncan Tucker geven samen een interview, dat meer op een onderling gesprek lijkt, en vertellen hoe de film tot stand is gekomen. Huffman vertelt waarom ze deze film graag wilde maken en welke uitdagingen er kwamen kijken bij het spelen van een rol als deze.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Interview Met Kevin Zegers En Duncan Tucker (10 min.)
Wederom een soort van interview maar nu met acteur Kevin Zegers en regisseur Tucker. Tucker interviewt als het ware Zegers die vertelt hoe het was om als relatieve nieuwkomer in een film als deze te spelen.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Bloopers (3 min.)
De bekende zaken die fout gingen tijdens de opnames van de film.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Videoclip: Dolly Parton - \"Travellin\' Thru\" (4 min.)
De videoclip van het nummer \"Travellin\' Thru\" van Dolly Parton.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Achter De Schermen Bij Dolly Parton (4 min.)
Dolly Parton schreef speciaal voor de film het nummer \"Travellin\' Thru\" waarvoor ze genomineerd werd voor een Oscar. Hier vertelt ze waarom ze graag wou meewerken aan de film en wat ze wilde bereiken met het nummer.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Trailers
Vier trailers van A-Film uitgaven, waaronder Transamerica.

Conclusie

Bree is een transseksueel die op het punt de laatste operatie te ondergaan waardoor ze helemaal vrouw zal zijn. Op een dag wordt ze opgebeld door een jonge knul die haar zoon blijkt te zijn. Haar psychiater wil dat ze naar New York gaat om de jongen te ontmoeten voordat ze toestemming geeft voor de operatie. Bree en haar zoon reizen samen per auto van New York naar Los Angeles en onderweg zullen ze elkaar beter leren kennen, maar hoe vertel je iemand dat je zijn vader bent, maar er uitziet als een vrouw. Transamerica is een mooie ingetogen film die volgens regisseur Duncan Tucker gaat over relaties en jezelf leren kennen. Felicity Huffman zet een erg goed rol neer en werd terecht genomineerd voor een Oscar. De DVD heeft een redelijk goede beeldkwaliteit, maar het gebruikte filmproces is voornamelijk debet aan de minpunten van de transfer. Het geluid is voldoende voor een film zoals deze en er zijn enkele extra\'s aanwezig.

Laatste reacties

Cooldown  |  07-12-2006

Toch 1 van de beste films die ik de laatste tijd gezien heb... Jammer dat niet iedereen de film wil kijken, alleen omdat het een onderwerp behandeld wat niet ...
Lees meer >

sg_sg1  |  01-12-2006

Hele mooie film, die zeker niet saai is. En inderdaad: dit onderwerp wordt niet vaak behandeld. 8.5/10
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.