Sky High

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-10-2007

Totaalbeoordeling:

4.8
Blu-ray

Sky High (Blu-ray)
Samenvatting

Will Stronghold (Michael Angarano) is de zoon van ’s werelds grootste superhelden Steve “De Commander” Stronghold (Kurt Russell) en Josie “Jetstream” Stronghold (Kelly Preston). Iedereen, inclusief zijn eigen ouders, verwachten van Will dat hij net zo’n superheld wordt als zijn ouders. Maar Will heeft helemaal geen superkrachten en weet dit dan ook angstvallig geheim te houden. Will moet naar de bijzondere school “Sky High”, waar de nieuwe generatie helden wordt opgeleid. Alleen kinderen met een speciale gave worden op deze school toegelaten. Bij een test blijkt als snel dat Will geen superkracht bezit. Will komt daarmee in het klasje met Sidekicks, de aangevers die de superhelden ondersteunen, terecht. In de ogen van de jonge superhelden, maar ook zijn eigen vader, staat plaatsing in dit klasje gelijk aan een regelrechte mislukking. Niet echt bevorderlijk voor je zelfvertrouwen en in relatie tot leuke vriendinnen. Zijn maatje en vriendin Layla Williams (Danielle Panabaker) komt ook in de klas van Sidekicks terecht. Zij vindt het niet zo belangrijk of Will nu wel of geen superkrachten heeft. Maar Will raakt helemaal onder de indruk van de mooie Gwen Grayson (Mary Elizabeth Winstead), die het juist wel belangrijk vindt dat Will een superheld is. Zonder dat Will het door heeft wordt hij de inzet van een duivels plan. Pas als het bijna te laat is, ontdekt Will zijn ware krachten en beseft hij dat samenwerking en loyaliteit je pas tot een echte held maakt!

Commentaar

Als kind droom je ervan een superheld te zijn. Iemand met hele bijzondere krachten waarmee je de wereld of misschien alleen maar je vrienden kan redden voor het kwaad. En je zodoende in de ogen van iedereen iets heel bijzonders bent. Een fantasie die ieder van ons als klein (of misschien wel groot) kind heeft gehad. Een onderwerp dat we zagen in bijvoorbeeld ‘tiener spionnenfilms’ als Agent Cody Banks, D.E.B.S. of Spy Kids . In Sky High wordt met dit gegeven een leuke combinatie gemaakt met The Incredibles. Je zou kunnen zeggen dat de superhelden van de animatiefilm The Incredibles in Sky High tot leven zijn gekomen. Wat Sky High goed verteerbaar maakt is dat alles in het verhaal wat ‘over the top’ stereotype is neergezet. Vooral Kurt Russell en Kelly Preston als de ouders die superhelden zijn, zetten dit met de juiste dosering relativering neer. De bijzondere school Sky High met de speciale busreis er naar toe doet een beetje denken aan Harry Potter. Los van al het superhelden gebeuren is Sky High ook een ‘gewone’ tienerfilm, waarin liefdesperikelen en zaken als teambelang versus eigenbelang, het nemen van verantwoordelijkheid en het verstand laten zegen vieren boven het liefdesgevoel herkenbare onderwerpen zijn. De combinatie van een goed spelende cast, leuk verhaal met lekkere actie, geslaagde speciale effects, relativerende humor en een vleugje romantiek maken dit een geslaagde film. Een film die vooral de hedendaagse tienerjeugd zal aanspreken.

Buena Vista heeft Sky High eerder al op DVD uitgebracht. Onze recensie van deze DVD uitgave kun je hier nog eens nalezen. Nu is Sky High ook in High Definition beschikbaar op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een vergelijking met de DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie/Humor, Romantiek
Regio: B
Jaar: 2005
Speelduur: 100 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA - Duits
  • DTS-HD MA - Frans
  • DTS-HD MA - Italiaans
  • DTS-HD MA - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418117702

Extra's

  • Movie Showcase
  • Alternatieve Openingsscène
  • De stunts van Sky High

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft de originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG2 compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde, wat overeenkomt met de originele filmsnelheid. Bij deze HD uitgave heb je geen last meer van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 100 minuten tegenover 96 minuten op de PAL DVD uitgave.

In het algemeen ziet het beeld van Sky High er zeer fraai uit. Kleuren ogen goed verzadigd en ogen natuurlijk. Wel is het beeld van Sky High met behulp van filters stilistisch aangepast. Hierdoor heeft het beeld iets gekunstelds, dat hoort bij de visie van de regisseur. Scherpte en detaillering zijn ruim voldoende. De detaillering is zeker beter dan van de DVD uitgave, waardoor het beeld ook aan diepte wint. Maar het beeld van deze recente film is niet gestoken scherp. Het HD beeld heeft iets van een softe uitstraling. Deels komt dit door de toegepaste stilistiche aanpassingen, maar deels ook door de toepassing van de MPEG2 videocodering. Evenals op de DVD heeft ook het HD beeld in lichte mate filmgrain in het beeld. Het beeld is verder volledig vrij van ongerchtigheden. Het HD beeld is zonder mee een verbetering ten opzichte van de DVD uitgave, maar niet het beste HD beeld dat we hebben gezien. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) heeft een duidelijk leesbaar klein lettertype, maar staat volledig in het zichtbare filmbeeld (boven de onderste zwarte balk) geplaatst.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft heb je bij deze Blu-ray Disc uitgave keuze uit vele opties. Voor deze recensie concentreren we ons op de originele Engelse soundtracks. Bij de originele Engelse soundtrack heb je keuze uit een prima klinkende Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en nog beter klinkende ongecomprimeerde PCM 5.1 (16 bit / 48 kHz) soundtrack.
De vele nasynchronisaties – Duits, Frans, Spaans en Italiaans – zijn beschikbaar in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en in DTS 5.1 HD Master Audio (max. bitrate 24.5 Mb/s). Bij het ontbreken van een DTS HD MA decoder, wordt de DTS track gedecodeerd als een ‘gewone’ DTS 5.1 audiotrack met een bitrate van 1509 kb/s. Deze nasynchronisaties laten we verder buiten beschouwing.

Sky High heeft leuke actiemomenten, waarbij alle kanalen van de 5.1 surroundtrack worden gebruikt. De surroundspeakers worden hierbij in split-surround gebruikt. De surroundspeakers geven ook de filmmuziek een prima ruimtelijk geluidsbeeld. Het LFE-kanaal wordt frequent gebruikt voor een stevig klinkend laag, veelal ook bij de muziek. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen uiteraard netjes uit de centerspeaker. De Dolby Digital soundtrack klinkt door de hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup duidelijk fraaier dan de DVD uitgave. Als geheel heeft de soundtrack nu een ruimtelijker geluidsbeeld met iets meer dynamiek en nadrukkelijker aanwezig laag. Nog fraaier klinkt de ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack. Die is op alle terreinen, dynamiek, detail, controle en diepte laag en surroundbeleving, een hoorbare verbetering. Voor een actierijke soundtrack als bij Sky High verdient de ongecomprimeerde PCM 5.1 track zeker de voorkeur.

Extra's

Na de keuze voor de menutaal, start de film automatisch. Bij Blu-ray Disc wordt gebruik gemaakt van pop-up menuschermen, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Op het gebied van de extra’s is deze Blu-ray Disc uitgave een lichte teleurstelling. Slechts enkele extra’s van de DVD uitgave zijn overgenomen op deze Blu-ray Disc. De extra’s hebben NTSC 480i/p resolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

Movie Showcase
Geeft je de mogelijkheid om direct naar drie vooraf geselecteerde scènes in de film te gaan. Dit zijn scènes waarvan de samenstellers van de BD uitgave vinden dat die een ‘showcase’ zijn van de mogelijkheden van Blu-ray Disc. De beeldfragmenten zijn in 1080p HD resolutie.

Alternatieve Openingsscene (3 min)
Een alternatief begin van de film, die wat verder terug in de tijd begint.

Het dak gaat eraf: De stunts van Sky High (7 min)
Een korte featurette over de special effects en stunts in de film.

Conclusie

Sky High is de naam van een bijzondere school waar de nieuwe generatie superhelden worden opgeleid. Zo ook de zoon van de grootste helden aller tijden, De Commander en Jetstream. Alleen blijkt hij juist geen superkrachten te hebben. Maar een superheld is meer dan alleen maar iemand met superkrachten, daar komt onze jonge superheld in spe nog wel achter. Naast superkrachten spelen ‘aardse’ thema als een goed spelende cast, leuk verhaal met lekkere actie, geslaagde speciale effects, relativerende humor en een vleugje romantiek ook een aandeel. Dit maakt het een film die vooral de hedendaagse tienerjeugd zal aanspreken.
Buena Vista heeft de film nu in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht. Op de kwaliteit van het beeld en geluid is weinig aan te merken, die zijn beide van hoge kwaliteit. Helaas zijn niet alle extra’s van de DVD uitgave niet overgenomen. Daarmee is deze Blu-ray Disc geen volledige vervanging van je DVD.

HD DVD
Sky High is in High Definition alleen uitgebracht op Blu-ray Disc en dus niet verkrijgbaar op HD DVD.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
2.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.