Unknown (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
01-11-2007

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Unknown (SE) (DVD)
Samenvatting

Een man (James Caviezel) wordt wakker in een pakhuis dat er gehavend uitziet. Het pakhuis blijkt afgesloten en hij kan niet naar buiten. Hij komt er al snel achter dat hij niet alleen is, er zitten namelijk nog vier mannen opgesloten. Eén van hen (Barry Pepper) is ongehavend, maar één man heeft een gebroken neus (Greg Kinnear), één zit vastgebonden op een stoel (Joe Pantoliano) en de laatste man hangt geboeid aan een railing en is neergeschoten (Jeremy Sisto). De mannen weten niet hoe ze in het pakhuis terecht gekomen zijn en weten zelfs niet wie ze zijn. Een oude krant vertelt hen dat er kortgeleden wat mensen ontvoert zijn en het blijkt dat sommige van hen gijzelaars zijn en één of meerdere van hen gijzelnemers. Aangezien ze niet weten wie ze zijn, kunnen de mannen elkaar niet vertrouwen en ontstaat er een vijandige strijd. Een telefoongesprek vertelt hen bovendien dat de overige gijzelnemers onderweg zijn en de tijd begint te dringen.

Commentaar

Unknown is een film van debuterend regisseur Simon Brand, die hiervoor succes had met het maken van videoclips, en is geschreven door Matthew Waynee. Het verhaal bevat enkele elementen van eerdere bekende films, maar heeft op papier toch veel potentie. Het resultaat is dan ook een aardige thriller, die helaas nergens het niveau van een topper haalt. Dit is vooral te wijten aan de gebrekkige uitvoering van de makers en het feit dat het verhaal te veel zaken bevat. Het verhaal van de mannen in het pakhuis is goed uitgewerkt en spannend, maar de makers hebben ervoor gekozen nog enkele verhaallijnen in de film te plaatsen die helaas afleiden van het hoofdverhaal. Zo zien we twee mannen van de politie aan het werk die onderzoek doen naar de ontvoering en volgen we ook nog de vrouw van één van de mannen in haar samenwerking met de politie. De zorgvuldig opgebouwde spanning binnen het pakhuis gaat dus hier en daar verloren wanneer er wordt overgeschakeld naar de gebeurtenissen buiten. De vijf mannen in het pakhuis hebben een goede onderlinge chemie en Brand heeft dan ook een indrukwekkende cast bij elkaar weten te krijgen. De rollen van de vijf mannen worden gespeeld door vijf ervaren acteurs, namelijk James Caviezel, Greg Kinnear, Barry Pepper, Jeremy Sisto en Joe Pantoliano. Sisto en Pantoliano hebben niet veel te doen, maar Caviezel, Pepper en Kinnear delen veel scènes. Ze spelen allen hun rol naar behoren en weten de juiste chemie over te brengen. Hun verhaal is dus onderhoudend, maar laat ons als kijker soms iets te lang in het onzekere. Het einde maakt echter veel goed en bevat een leuke twist.
Unknown is een aardige thriller waar helaas toch meer in had gezeten. De verschillende verhaallijnen leiden wat van elkaar af, maar de optredens van de acteurs zijn dik in orde en het hoofdverhaal weet toch voldoende te vermaken. Het einde bevat een leuke plotwending en dit alles maakt dat de film leuk is om een keer te kijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 81 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664048832

Extra's

  • Trailer
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • Also or Soon Available
  • Journey Into The Unknown

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het originele formaat van 2.35:1. De kwaliteit van het beeld is ruim voldoende en de transfer oogt mooi scherp. Het beeld bevat verder redelijk wat detail, soms wat teniet gedaan door de aanwezige filmgrain. Misschien dat dit met opzet is gedaan door de makers om de film en wat rauwere sfeer mee te geven, het zou zeker passen bij het verhaal. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd. De film bevat veel donkere scènes aangezien het verhaal zich grotendeels afspeelt in het pakhuis, maar deze scènes zijn prima te volgen dankzij het goede schaduwdetail en contrast. Ook het zwartniveau is ruim voldoende. Naast de filmgrain is er hier en daar wat edge enhancement zichtbaar. Een prima transfer die goed past bij de sfeer van de film.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit twee audiotracks in de originele Engelse taal, namelijk een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een DTS 5.1 track (754 kb/s). De film bevat niet veel effecten, maar toch maken beide tracks goed gebruik van alle aanwezige kanalen. Vooral de scènes in het pakhuis kenmerken zich hierdoor en de surround worden vaak gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden en wat lichte muziek. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen met een goede scheiding van de kanalen. Het LFE kanaal ondersteunt het geluidsbeeld goed met een mooi diep laag tijdens de actiescènes. Het geluid klinkt verder mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. De tracks doen niet veel voor elkaar onder, maar de DTS track krijgt zoals wel vaker een lichte voorkeur boven de Dolby Digital track.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze Special Edition uitgave bestaat uit twee schijven waarbij de tweede schijf is gereserveerd voor de extra’s. De eerste schijf start met enkele trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven.

Trailer (2 min.)
Bioscooptrailer van de film. Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Liner Notes
Zeven tekstschermen waarin achtergrondinformatie van de film te lezen is.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Photo Gallery
Tien afbeeldingen afkomstig uit de film. Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Journey Into The Unknown (45 min.)
Een uitgebreide making of van de film, verdeeld in verschillende hoofdstukken qua onderwerp. Door middel van interviews met de cast en crew en beelden van achter de schermen krijgen we een aardig beeld van hoe de film tot stand is gekomen.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Also Or Soon Available
Trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven.

Conclusie

Vijf mannen worden wakker in een pakhuis en weten niet meer wie ze zijn en hoe ze daar terecht komen. Ze zitten opgesloten en de mannen proberen wanhopig een weg naar buiten te vinden. Ook komen ze erachter dat één of meerdere van hen verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van de anderen, maar wie is wie? Unknown is een film van debuterend regisseur Simon Brand. Het verhaal heeft veel potentie maar wordt helaas niet echt goed uitgewerkt. De verschillende verhaallijnen leiden af van het hoofdverhaal en de film laat de kijker soms iets te lang in het ongewisse. Het einde maakt veel goed, evenals de optredens van de acteurs. Dit alles maakt van de film een aardige thriller die leuk is om een keer te kijken. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit, maar valt qua extra’s tegen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.