Close Encounters of the Third Kind (30th Anniversary Ultimate Edition)

Recensent:
Arnold van Oostrum
06-12-2007

Totaalbeoordeling:

6.1
Blu-ray

Close Encounters of the Third Kind (30th Anniversary Ultimate Edition) (Blu-ray)
Samenvatting

Een groep wetenschappers, onder leiding van de Fransman Claude Lacombe (François Truffaut) onderzoeken diverse vreemde gebeurtenissen op verschillende plaatsen op de wereld. Zo worden gevechtsvliegtuigen teruggevonden die bijna 30 jaar eerder verdwenen zijn, wordt een verdwenen boot midden in een woestijn teruggevonden en zingen monniken een 5-tonige melodie die zij vanuit de ruimte hebben ontvangen. Tegelijkertijd wordt de treinmonteur Roy Neary (Richard Dreyfuss) midden in de nacht gebeld voor een klus. Er is een plotselinge stroomuitval en hij moet er naar toe. Omdat hij in het donker de weg kwijt raakt, stopt hij vlak bij een spoorovergang om op de kaart te kijken. Plotseling is er een wit licht, gaan de lichten van zijn auto en zijn zaklantaarn uit en begint van alles spontaan te bewegen. Roy is helemaal in de war van deze ‘ontmoeting’ en gaat in alle staten naar huis. Nog diezelfde nacht neemt hij zijn vrouw Ronnie (Teri Garr) en kinderen mee naar de plek, maar er is niks meer te zien. Wel zien ze nog meer mensen die ook, net als hij, naar de lucht staren.
De volgende avond gaat Roy weer naar dezelfde plek. Daar ontmoet hij Jillian Guiler (Melinda Dillon) met haar zoontje Barry. Zij en nog andere mensen zien de gekleurde objecten door de lucht vliegen. Zowel Roy als Jillian hebben, na deze gebeurtenis, last van beelden in hun hoofd. Ze proberen deze beelden, die erg op een berg lijken, te visualiseren. Dan wordt Barry ‘ontvoert’ door het gekleurde licht en wordt de toestand van Roy steeds vreemder. Iedereen, inclusief zijn vrouw, denkt dat hij gek geworden is en zijn vrouw verlaat hem. Roy maakt van modder en andere rommel een gigantische berg in zijn huis. Barry ziet op televisie een bericht dat bij precies zo’n berg een rampzalig ongeluk is gebeurd en de bevolking wordt geëvacueerd. Roy en Jillian gaan erheen en komen daar in contact met de Fransman Claude Lacombe. Wat zij daar vervolgens te zien krijgen overtreft hun stoutste verwachtingen.

Commentaar

Dertig jaar geleden, in 1977, beleefde Steven Spielberg’s science fiction film Close Encounters of the Third Kind, kortweg CE3K de première in de bioscoop. In verband met beperkingen van het budget en beschikbare tijd waren in deze bioscoopversie niet alle scènes zoals Steven Spielberg ze voor ogen had. Hij was dan ook niet tevreden met het resultaat. Desondanks kreeg CE3K in 1978 een Oscar voor beste camerawerk. De filmmuziek van John Williams kreeg in 1979 een Grammy Award. Na het overweldigende succes van de film kreeg Spielberg aanvullend budget om enkele scènes toe te voegen of te veranderen. Filmmaatschappij Columbia (nu Sony Pictures) stelde toen wel als eis dat aan het eind van de film scènes van het interieur van het ruimteschip werden toegevoegd. Dit resulteerde in 1980 in een Special Edition van CE3K. In 1997 heeft Spielberg CE3K weer onder handen genomen. Op laserdisc verscheen een nieuwe versie, de ‘Director’s Cut’. Vele scènes uit de 1980 versie zijn er weer uitgehaald, andere zijn toegevoegd en het originele einde werd weer hersteld. De ‘director’s cut’ is van de drie versies de langste versie, al scheelt het maar een paar minuten. De verschillen tussen de drie versies zijn best groot, al schelen de ‘director’s cut’ en de originele versie niet zo heel veel van elkaar. De ‘special edition’ is duidelijk anders, met name door het veel uitgebreidere einde van de film. Persoonlijk vind ik de ‘special edition’ de mindere van de drie versies. De originele versie is mooi, maar tot nu toe ligt mijn voorkeur bij de ‘director’s cut’.

Je hebt nu de gelegenheid om alle drie versies van de film te bekijken en aan je collectie toe te voegen. Want ter gelegenheid van het 30 jarige jubileum van de film heeft Sony Pictures alle drie versies van de film in een bijzonder fraaie jubileum editie opgenomen. Voor deze jubileum uitgave is van alle drie films zowel het beeld als het geluid gerestaureerd en opnieuw in High Definition geremastered. De films zijn uitgebracht in een fraaie DVD boxset, waarvan je onze recensie hier kunt nalezen. De films zijn door Sony Pictures ook in High Defintion uitgegeven op Blu-ray Disc. De uitgave bestaat uit twee Blu-ray Disc schijven. Op de eerste schijf staan alle drie versies van de film. Dit zijn dan:
- De originele bioscoopversie uit 1977 (134 min)
- De special edition versie uit 1980 (132 min)
- De director’s cut versie uit 1997 (137 min)
De jubileum editie is door Sony Pictures in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. De Blu-ray Disc jubileumset lijkt veel op de DVD boxset. De drie filmversies staan op één Blu-ray Disc, de extra’s op een tweede Blu-ray Disc. De extra's bestaan onder andere uit retrospectieve documentaires, een 64 pagina’s tellend fotoboekwerk en de filmposter van CE3K met daarop ook een tijdlijn van de film met de verschillen tussen de drie versies. In deze recensie bekijken we de Blu-ray Disc jubileumuitgave van CE3K en maken we een vergelijking met de 3-DVD set jubileumuitgave. Onze bespreking van de 3-DVD jubileum set kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Science fiction
Regio: B
Jaar: 1977
Speelduur: 137 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • DTS-HD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609672107

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • A View From Above
  • Steven Spielberg over 30 jaar Close Encounters of the Third Kind
  • Het make van Close Encounters of the Third Kind
  • Watch The Skies documentaire
  • Explorations Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Elk van de drie filmversies is opnieuw digitaal geremastered. De beschrijving van de beeldkwaliteit geldt voor alle drie filmversies. Het is geen verrassing dat de Blu-ray Disc natuurllijk net als de DVD uitgave een prachtig mooi ogend beeld heeft. Aan de beeldkwaliteit zie je niet af dat de film alweer 30 jaar geleden is gemaakt. Het beeld oogt mooi kleurrijk met goed verzadigde kleuren. Contrast en helderheid zijn allebei prima, evenals het schaduwdetail. Het beeld oogt in het algemeen zeer scherp en zeer gedetailleerd. Sommige scènes zien er iets minder gedetailleerd uit. Kan bewust gedaan zijn, of het gevolg van de CGI bewerkingen van het beeld. Filmgrain is slechts in beperkte mate bij enkele scènes te zien. Verder ziet het beeld er zeer schoon en zuiver uit. Vergeleken bij de DVD uitgave oogt het High Definition beeld van deze Blu-ray Disc nog scherper en gedetailleerder. Dit versterkt ook de dieptewerking van het beeld. Ook oogt het beeld kleurrijker. Als geheel is de filmische indruk van het beeld bij de Blu-ray Disc groter en zien de drie films er werkelijk zeer fraai uit. Alle drie films zijn netjes onderverdeeld in 28 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een fraai klein lettertype en is goed geplaatst. In het begin van de film, wanneer de conversatie ook in het Frans plaats vindt, is de Amerikaanse ondertiteling in het filmbeeld ingebrand.

In verband met copyright restricties is het op dit moment niet mogelijk van High Definition uitgaven screenshots te maken.

Geluidskwaliteit

Alle drie films kun je op deze Blu-ray Disc naar keuze beluisteren via een Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack of een DTS HD 5.1 surroundtrack. Beide zijn lossless gecomprimeerde audiotracks die hoge kwaliteit bieden. De hoge kwaliteit is wel afhankelijk van de mogelijkheden van je BD speler of AV receiver of die in staat zijn deze hoog resolutietracks te decoderen. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt de Dolby TrueHD track gedecodeerd als een Dolby Digital track met een bitrate van 640 kb/s en de DTS HD track als een full bitrate DTS track.
Alhoewel de film bij release in 1977 oorspronkelijke een Dolby Stereo soundtrack, is voor de 70mm uitgave een 6-kanaals geluidsmix gemaakt. Deze 6-kanalenmix is basis geweest voor de 5.1 surroundtrack. De soundtrack klinkt in het algemeen erg goed. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste drie kanalen. De achterkanalen worden effectief frequent gebruikt voor de ruimtelijke beleving en de vele geluidseffecten. Ook de filmmuziek van John Williams klinkt mooi ruimtelijk. De filmmuziek klinkt in het hoog wel een beetje scherp. De soundtrack klinkt mooi gedetailleerd. De dialogen komen in het algemeen via de centerspeaker. Met name aan de dialogen hoor je de leeftijd van de film af. De dialogen klinken af en toe wat gematteerd, door beperkingen in het frequentiebereik. En er zijn frequent momenten dat de dialogen overstuurd klinken, met name als er geschreeuwd wordt in de film. Het LFE kanaal wordt goed gebruikt om de soundtrack impact en diepte te geven. Met name bij de scènes als de ufo’s overvliegen en bij de eindscène klinkt de soundtrack zeer fraai ruimtelijk met een mooi diep laag. De hoogresolutie tracks van de Blu-ray Disc hebben een hogere mate van detaillering dan de DVD audiotracks. Hierdoor klinkt de soundtrack opener met meer ruimtelijkheid, klinkt het geluid voller met een dieper en strakker laag en heeft de soundtrack een grotere dynamiek.

Extra's

Deze 30th Anniversary Ultimate Collection bestaat zoals gezegd uit twee Blu-ray Disc schijven. De films staan op de eerste BD, de extra’s staan op de tweede BD schijf. De geanimeerde menuschermen zijn identiek aan de DVD uitgave. Daarnaast maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu en kan het menu worden weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc set biedt meer extra’s dan de DVD uitgave.

Blu-ray Disc 1

A View From Above
Een fraaie feature waarbij je tijdens het film kijken via kleine pop-up symbolen wordt geattendeerd op de verschillen tussen de drie filmversies. Vooraf krijg je een korte uitleg van deze feature, met toelichting van de gebruikte symbolen. Als tijdens het kijken naar de film een symbool in beeld verschijnt, druk je op enter en krijg je korte informatie over de verschillen tussen de filmversies inzake de bewuste scène. De geboden informatie is hetzelfde als bij de DVD uitgave op de poster is gezet. De informatie kan naar keuze in het Nederlands of Engels worden weergegeven.

Blu-ray Disc 2
Alle extra’s op hebben een 480i SD resolutie, tenzij anders aangegeven.

Encounters
Met drie documentaires over CE3K:

Steven Spielberg: Thirty Years of Close Encounters (21½ min)
Een nieuw opgenomen interview met regisseur Steven Spielberg die terugkijkt op 30 jaar CE3K. Inhoudelijk gezien is het deels een herhaling van hetgeen in The Making Of aan bod is gekomen. Leuk om te zien is dat Spielberg nog steeds erg enthousiast is over zijn film. Beeld is 1080i HD resolutie.

The Making of Close Encounters of the Third Kind (102 min)
Speciaal voor de release van de ‘director’s cut’ in 1997 is een ruim 1½ uur durende ‘making of’ documentaire opgenomen. Het is een retrospectieve documentaire, waarbij een groot aantal mensen die toentertijd bij de film betrokken zijn geweest via interviews aan het woord. Met name regisseur Steven Spielberg komt veel aan het woord. De interviews worden afgewisseld met fragmenten uit de film (in 2.35:1 letterbox formaat). Steven Spielberg geeft veel informatie en licht ook de verschillen tussen de drie filmversies toe. In zijn ogen is de eerste bioscoopversie van de film onder druk van filmmaatschappij Columbia te gehaast tot stand gekomen. Spielberg geeft aan dat hij spijt heeft van het toevoegen van de eindscène in de Special Edition. Op aandrang van Colbumbia is toen een scène opgenomen waarbij het interieur van het ruimteschip te zien is. Hier heeft Spielberg spijt van en deze scènes zijn bij de derde ‘director’s cut’ versie dan ook weer weggehaald. Wat Spielberg betreft is de ‘director’s cut’ versie dé enig juiste versie van de film. Deze documentaire is bijzonder goed geslaagd en zeer informatief. De documentaire is eerder in zijn geheel opgenomen in de Collector’s Edition uitgave.

Watch The Skies (6 min)
Een documentaire uit 1977, die erg veel heeft van een verlengde promotietrailer van de film.

Deleted Scenes
Extra dat niet op de Ultimate DVD uitgave staat. Een collectie van negen verwijderde scènes. Sommige van deze scènes komen uit de 1980 Special Edition. Deze scènes zijn nu natuurlijk ook in de Special Edition film te zien. De beeldkwaliteit van de verwijderde scènes laat wel te wensen over, het maakt wel meteen duidelijk hoe goed de beeldkwaliteit van de film is opgeknapt.

Explorations
Hier vind je een grote collectie aan fotomateriaal en storyboardmateriaal. Dit onderdeel staat niet op de Ultimate DVD uitgave. Alles wordt getoond in 1080p HD resolutie, waarbij 1.33:1 materiaal in een 16x9 kader is geplaatst.

Storyboard Comparisons (20 min)
Met keuze uit vijf scènes, waarbij je het storyboard materiaal ziet met gelijktijdig de betreffende filmscène.

Storyboard Gallery (34 min)
Hier keuze uit twee opties: ‘End Sequence 1’ en ‘End Sequence 2’. Dit is een collectie van storyboard tekenen van de eindscène. De tekeningen volgen elkaar vanzelf op.

Location Scouting Pictures
Een foto impressie van ongeveer 50 foto’s van mogelijke filmlocaties die men bezocht heeft.

Mothership Drawings
Een 12-tal tekeningen van het grote ruimteschip.

Behind The Scenes
Ruim 50 foto’s, het meest zwart/wit, die tijdens de filmproductie op de set zijn gemaakt.

Production Team
En dan een 15-tal foto’s van de mensen die de film geproduceerd hebben.

Portrait Gallery
En 24 foto’s van de acteurs die in de film meespelen.

Marketing: Original Theatrical Release
Met beeldmateriaal van alle marketingproducten die rond de film zijn uitgegeven.

Special Edition
Fotomateriaal rond de Special Edition heeft te maken, waaronder de marketingproducten.

Trailers
Met keuze uit de drie trailers, alledrie gepresenteerd in 1080P HD resolutie.

Original Theatrical Preview (5½ min)
De originele bioscooptrailer uit 1977.

Special Edition trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de 1980 special edition van de film.

30th Anniversary Ultimate Edition trailer (1½ min)
De bioscooptrailer van deze nieuwe uitgave.

Bij de twee Blu-ray Discs zit een uitvouwbare digipack, die verpakt zijn in een stevige box met magneetsluiting. In deze boxset zit nog een 64 pagina’s tellend fotoboek met veel historische zwart/wit foto’s en een korte biografie en filmoverzicht van de belangrijkste betrokkenen. In de boxset zit ook een (opgevouwen) filmposter. Op de achterkant van deze poster staat A View From Above. Dit is een grafisch tijdlijn overzicht met de belangrijkste elementen van elk van de drie films met daarbij ook de verschillen tussen de films benoemd. Een zeer fraai overzicht.

Conclusie

Close Encounters of The Third Kind behoort tot de grote filmklassiekers. Een science fiction verhaal waarin mensen, na UFO’s te hebben gezien, de onbedwingbare behoefte hebben om een bergachtige vorm te visualiseren en daar uiteindelijk naar toe getrokken worden. De originele film kwam in 1977 uit. Spielberg maakte in 1980 een aangepaste versie, die hem niet naar het zin was. In 1997 maakte hij zijn definitieve ‘director’s cut’ versie van de film. Alle drie filmversies zijn gerestaureerd en opnieuw in geremastered. Voor het eerst kun je nu alle drie versies bekijken en aan je collective toevoegen dankzij de 30th Anniversary Ultimate Edition uitgave op Blu-ray Disc van Sony Pictures. De High Defenition beeld- en geluidskwaliteit is zeer goed en geeft alle drie filmversies in al zijn glorie zeer mooi filmisch weer. De Blu-ray Disc heeft alle extra’s van de 3-DVD versie met nog aanvullend beeld- en fotomateriaal. Evenals de DVD versie is ook deze Blu-ray Disc een prachtige uitgave!

HD DVD
De 30th Anniversary uitgave van Close Encounters of The Third Kind is niet op HD DVD uitgebracht

Laatste reacties

Franklin1975  |  13-10-2010

DVD's 'inruilen' voor blurays ben is zelf ook eigenlijk niet van plan, nu we net 2 maanden een bluray-speler en home cinema set hebben met hd-tv. Ik heb al een ...
Lees meer >

Gandalf25  |  06-08-2009

Ik heb hem ook gezien en vind hem ook prachtig heb totaal geen last van dat grain het is een oude film en het hoort er in enzo zo als bij ( Band of Brothers en ...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  04-08-2009

Zojuist deze gezien op blu-ray en heb ook geen idee waar je het over hebt? Werkelijk prachtig beeld en zo mogelijk nog beter geluid!
Lees meer >

Michael Hamers  |  04-08-2009

heb nog nooit zoveel ruis in een film gezien als bij close encounters zou een verbetering moeten zijn op hd maar naar de donkere scenes in de film is haast niet...
Lees meer >

BrianB  |  04-08-2009

De grain hoort in de film.
Lees meer >

rogierreggy  |  04-08-2009

heb nog nooit zoveel ruis in een film gezien als bij close encounters zou een verbetering moeten zijn op hd maar naar de donkere scenes in de film is haast niet...
Lees meer >

Camera Obscura  |  20-02-2009

Close Encounters was volgens mij altijd al een beetje flets qua kleur, zo lijkt het geschoten. Volgens mij leuken ze die kleuren digitaal vaak wat op omdat veel...
Lees meer >

Sphinkx  |  20-02-2009

Ik heb ook de 3 disc editie op DVD. Maar voor £8,98 bij Amazon kon ik die niet laten liggen. Hij zit zelfs in de 2 = 3 actie...
Lees meer >

Richard B.  |  20-02-2009

De beeldkwaliteit van deze release viel me ook ietsje tegen. Maar ik denk dat dat vooral te maken heeft met de manier waarop de film is opgenomen. Het beeld is ...
Lees meer >

Frank  |  15-11-2008

Ik vind van wel, maar ik ben dan ook een enorme fan van deze film. De blu-ray bevat de making of documentaire ook achter elkaar i.p.v. verspreid over verschille...
Lees meer >

Pulse  |  15-11-2008

Ik twijfel enorm. Heb hier de 3 disc dvd versie van. Nu staat deze blu ray voor 16 euro bij axelmusic.com Ik wou eigenlijk geen dvd's inwisselen voor blu ray,...
Lees meer >

Xander Rühl  |  07-12-2007

Het valt niet tegen te spreken dat dit een erg mooie uitgave is, maar evenals bij Reservoir Dogs vind ik dat hier de beeldkwaliteit danig wordt overschat. Hoew...
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  06-12-2007

De fraaie boxset met de drie DVD’sDvd's in een Blu-ray uitgave? Staat ook ergens "als" ipv "al" in de recensie. als scheelt het maar een paar minuten
Lees meer >

homernt  |  06-12-2007

Ik krijg als het goed is vandaag mij eerste blue ray disk binnen. Dit zou wel eens de tweede kunnen worden. Ik heb hem op dvd en ik ben niet van plan om mijn dv...
Lees meer >

Jan Bruinsma  |  06-12-2007

Close Encounters of the Third Kind (30th Anniversary Ultimate Edition) High Definition uitgave van alle drie versies van de Spielberg klassieker met nog meer ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 49
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.