Polar Express, The (presented in 3D)

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-11-2008

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Polar Express, The (presented in 3D) (Blu-ray)
Samenvatting

Een jongen (stem Tom Hanks) ligt op een avond in bed en hoort geen kerstbellen meer. Zijn geloof in de Kerstman is bijna verdwenen. Midden in de nacht, als de klok bijna twaalf slaat, wordt hij wakker van een vreselijk lawaai. Verschrikt kijk hij op en ziet door het raam iets bijzonders. Hij loopt naar buiten, waar een grote stoomtrein staat te wachten. Het is de ‘Polar Express’ en de conducteur (stem Tom Hanks) nodigt hem uit mee te gaan. Na enig aarzelen gaat de jongen aan boord van de trein, die zijn rit naar de Noordpool voortzet. In de trein maakt de jongen kennis met andere kinderen, waaronder een meisje (stem Nona Gaye), een ‘allesweter’ (stem Eddie Deezen) en eenzame teruggetrokken jongen (stem Peter Scolari). De twijfel tussen geloof en ongeloof in de kerstman blijft aanwezig, waarbij een mysterieuze zwerver (stem Tom Hanks) op het dak van de trein hem stof tot nadenken geeft. Dan komt de trein na een wilde ijzige tocht aan op de Noordpool. Bestaat de Kerstman dan toch?

Commentaar

The Polar Express was in de bioscoop dé kerstfilm van 2004. Gebaseerd op een boek van de schrijver Chris van Allsburg, is dit een bijzondere kerstvertelling. Het kerstgebeuren wordt bij ons in Nederland (en België) iets anders gevierd dan in Amerika. Kerst in Amerika (en Canada en ook andere landen) is een samenvoeging van wat wij doen met Sinterklaas en Kerst. De Kerstman komt bij ons wel steeds meer, maar onze pakjesavond is toch nog steeds Sinterklaas. Maar maakt dit uit. Niet echt, het geloof in de goedheilig man (Kerstman of Sinterklaas) staat centraal. Er komt een leeftijd dat je twijfelt om vervolgens volwassen te worden en pakjesavond op een heel andere manier te beleven. Maar is daarmee dan ook de magie verdwenen?
Geloof in de Kerstman, de goede gedachte die hierbij hoort en de magie van Kerst zijn de thema’s die in het verhaal van The Polar Express centraal staan. En dat alles is op een zeer fraaie wijze gevisualiseerd in deze animatiefilm van regisseur Robert Zemeckis. Zemeckis creëert in The Polar Express een magische sfeer met fraaie besneeuwde landschappen, een nostalgische stoomtrein en een bijzondere stad op de Noordpool. Magie die met het bijzondere treinkaartje en de mysterieuze zwerver op het dak van de trein wordt onderstreept. Bijzonder is ook de wijze waarop de film tot stand is gekomen. Dit is een animatiefilm die zijn oorsprong in de computer vindt. En waarbij de karakters bijna echte acteurs lijken. Voor dit laatste is een nieuwe CGI (computer generated images) techniek gebruikt, die ‘performance capture’ wordt genoemd. Het zijn nog wel echte acteurs die de bewegingen maken. Maar die bewegingen worden dankzij allemaal sensoren door computers vastgelegd en vervolgens worden gebruikt om de animatiefiguren in de film te maken. Als resultaat geeft dit een surrealistisch beeld, waarbij de figuren haast echt lijken maar het ook net niet zijn. Is dit magie? Technisch wel, maar als figuren in een magische film oogt het wat gekunsteld. Omdat de rest van de filmbeelden er toverachtig uitzien, stoort het surrealisme van de karakters niet echt. Zemeckis dompelt je onder in een rollercoaster rit naar de Noordpool en schotelt je daar een bijzondere stad van Kerstman voor.
De hoofdrolspeler in de film is Tom Hanks. Al jaren wou hij een film als deze maken en vond in de persoon van Robert Zemeckis een dankbare partner. Tom Hanks geeft aan het merendeel van de ‘volwassen’ karakters stem en vormgeving (dankzij dus performance capture).
Componist Alan Silvestri voorzag de film van een fraaie soundtrack. En omdat het eigenlijk een kinderfilm is, misschien ook voor het kind in de volwassenen, heeft de film ook een paar liedjes. Die liedjes zijn leuk geïntegreerd in de film. Bijvoorbeeld de obers in de trein met het liedje ‘Hot Chocolate’. De film heeft redelijk wat nominaties gekregen, onder andere voor de animatie en voor de muziek en de liedjes. The Polar Express is een heerlijke kerstfilm waarin geloof in de magie van kerst centraal staat. Geniet ervan!

Al eerder bracht Warner The Polar Express in High Definition beeld en geluid uit op Blu-ray Disc. Onze recensie van deze Blu-ray Disc versie kun je hier nog eens nalezen. Nu brengt Warner de film in 3D (driedimensionaal beeld) uit op Blu-ray Disc. Wat dat betekent voor de kijkervaring kun je hieronder lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Jaar: 2004
Speelduur: 100 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906243425

Extra's

 • Maak kennis met de sneeuwengelen
 • Polar Express Uitdaging
 • Extra Liedje
 • U ziet er bekend uit
 • Korte films
 • Waarachtige inspiratie
 • Achter de schermen van Believe
 • THQ Demo Game

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 coderingsmethode.

2D versie
De transfer van de gewone (2D) filmversie is gelijk aan de voorgaande uitgave. Dus een High Definition beeld dat niets te wensen over laat, mede omdat het rechtstreeks afkomstig is van de digitale bron. Het beeld is mooi kleurrijk en heeft een uitstekende scherpte en detaillering. Zelfs de kleinste details zijn goed te onderscheiden. Uiteraard zijn contrast en zwartniveau ook prima en is het beeld verder smetteloos. Zoals bij de meeste Blu-ray Disc uitgaven heeft de film een mooie filmische aanblik met een goede dieptewerking.

3D versie
Dat brengt ons dan bij de 3D versie van de film. Als je deze versie wilt zien, moet je in het menu daarvoor specifiek kiezen. Bij de Blu-ray Disc zitten vier eenvoudige brilletjes, zodat vier personen de film in 3D kunnen bekijken. Voor het 3D effect is gekozen voor het zogenaamde anaglyph systeem. Bij dit systeem wordt gebruikt gemaakt van twee kleurenfilters, een rood en een cyaan kleurig filter. De 3D-bril heeft ook deze twee kleuren glaasjes. Het rode filter moet voor je linkeroog zitten. Omdat door de gekleurde bril het beeld iets donkerder wordt, adviseert Warner in een begeleidende inlay de beeldhelderheid iets te verhogen. Tevens moet je invallend omgevingslicht zoveel mogelijk vermijden. Voor het beste resultaat kun je de 3D versie het beste ’s avond in een schemerige kamer bekijken. Je zult daarbij ervaren dat je mogelijk ook dichter bij het beeld wilt gaan zitten dan je normaal bij film kijken doet.

Als je het 3D beeld zonder het brilletje bekijkt, dan valt je op dat je het beeld enigszins dubbel ziet en dat bijna overal een rode en blauwige rand omheen zit. Die rood/blauwe rand verschilt een beetje in dikte. Goed beschouwd geven die rode en blauwe beelden een beeldverschuiving weer. En dankzij het rood/cyaan kleurige brilletje zien je beide ogen elk het verschillende beeld. En doordat deze beelden dus ten opzichte van elkaar wat verschoven zijn, ervaar je het beeld als driedimensionaal met diepte. Het is absoluut een bijzondere kijkervaring om de film op deze wijze te bekijken.
Aan deze techniek kleven ook een paar nadelen. Ten eerste is het beeld lang niet meer zo kleurrijk als het “platte” 2D origineel. Door het rode filter zie je nauwelijks meer rood en alle daarmee samenhangende kleuren in het beeld. Het driedimensionale beeld oogt daardoor meer grijzig, waarbij de kleuren blauw en geel wel nadrukkelijk in beeld zijn. Dus er zit wel kleur in het beeld, maar doordat je door een gekleurde bril kijkt, ervaar je de kleuren heel anders. Verder blijf je soms in lichte mate de verschoven gekleurde beelden zien. Als de kleur rood of cyaan van je televisiescherm niet exact gelijk is aan de kleuren van het 3D brilletje, dan blijf je in lichte mate de verschoven beelden zien.

De film in 3D kijken is absoluut een nieuwe kijkervaring. Op een heel natuurlijke wijze heeft het beeld een mooi dieptewerking. Ga maar eens met je hoofd een en weer en zie hoe het plaatje eigenlijk met je meebeweegt. Goed beschouwd is het ruimtelijke effect een optische illusie, maar het is wel heel erg mooi gedaan. Natuurlijk zitten er ook scènes in de film die de dieptewerking versterken voor een maximaal diepte-effect. Zoals gezegd, het beeld bevat minder kleuren en het vergt daarom ook even wennen om het beeld zo te bekijken. De scherpte en detaillering is ook iets minder dan bij de “platte” 2D film. Dat komt vooral doordat er minder kleur in het beeld zit. Onze ogen hebben kleur nodig om details te onderscheiden.
Bij deze recensie zitten screenshots die afkomstig zijn van de 3D versie. Het zijn screenshots van vergelijkbare momenten uit de film als die bij onze eerdere Blu-ray Disc recensie van The Polar Express zijn geplaatst. Kijk even bij die recensie als je de “platte” 2D plaatjes wilt zien. Die recensie vind je hier. Mocht je al beschikken over een rood/cyaan 3D brilletje dan kun je de screenshots dus mooi in 3D bekijken.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack heeft Warner op deze Blu-ray Disc uitgave opgewaardeerd naar een lossless gecodeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (16 bit, 48 kHz). Er is ook een ‘gewone’ Engelse Dolby Digital 5.1 track (bitrate 640 kb/s). De drie nasynchronisaties – Nederlands, Frans, Spaans – zijn beschikbaar als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s).

We zijn blij dat Warner besloten heeft de soundtrack op te waarderen naar een lossless gecodeerde Dolby True HD soundtrack Dit komt de geluidskwaliteit zonder meer ten goede. Want The Polar Express heeft een heerlijke soundtrack met veel geluidseffecten. Een geluid klinkt mooi gedetailleerd en is zeer dynamisch. De soundtrack heeft een mooi wijds klinkend surround geluid. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt. Als totaal is het een mooie homogene soundtrack, waarbij alle speakers op gelijke wijze bijdragen. Dat geeft een heel natuurlijk klinkend geluidsbeeld. Ook de subtiele details, zoals een in de verte klinkend kerstbelletje of de eerste geluiden van de aankomende trein, worden goed weergegeven. De soundtrack heeft een stevig laag, waarbij het LFE kanaal de soundtrack een stevig fundament geeft en het laag mooi diep het laagspectrum ingaat. Let hier eens op de impact die de trein in het begin van de film maakt als deze je kamer binnendendert of een scène later een noodstop maakt. Zeer overtuigend met veel dynamiek, veel laag en veel richtingsgevoel. De dialogen komen uit de centerspeaker en zijn prima te volgen.
Vergeleken met de eerdere Blu-ray Disc uitgave klinkt de soundtrack nu meer ruimtelijk, heeft een betere detaillering en zeer duidelijk een betere dynamiek.
De Nederlandse nasynchronisatie is prima gedaan. Ook naar deze versie is het aangenaam luisteren en ook hier zijn de stemmen goed in balans met de overige geluiden en muziek.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een keuzemenu voor de 2D of de 3D versie van de film. Als je niets doet, wordt vanzelf de 2D versie gestart. Tijdens de film kun je het optiemenu oproepen. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Op deze Blu-ray Disc staan dezelfde extra’s als op de eerdere Blu-ray Disc uitgave. De extra’s zijn wederom in NTSC 480i/p resolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

U ziet er bekend uit (4 min)
Ofwel, hoe Tom Hanks de diverse karakters in de film gestalte geeft.

Een heus vervoerbewijs (11½ min)
Na een korte introductie heb je keuze uit vijf korte onderdelen, waarin iets wordt verteld over enkele technisch aspecten van de film. De onderdelen zijn ‘Het creëren van de personages’, ‘ Virtuele camera’, Haar en kleding’, ‘Het creëren van de Noordpool’ en ‘Muziek’. De onderdelen kun je los bekijken of aaneengesloten.

Waarachtige inspiratie: het avontuur van de auteur (5½ min)
Korte featurette over de schrijver Chris Van Allsburg, zijn werk en natuurlijk The Polar Express.

Achter de schermen van \"Believe\" (4½ min)
Het belangrijkste liedje van de film ‘Believe’ wordt hier toegelicht door schrijver Glen Ballard en zanger Josh Groban.

Wervelende Speciale Effecten (8 min)
Een vijftal motion capture scènes, waarin je kunt zien hoe bepaalde scène met de motion capture techniek zijn gemaakt. Dit extra was op de DVD een verborgen extra.

Extra liedje (7 min)
Het Smokey en Steamer liedje dat niet in de film terecht is gekomen. Liedje is gezongen door Michael Jeter, die de zangpartij van beide machinisten zingt. De animatie is nog ruw.

Josh Groban in The Greek Theater (4½ min)
Josh Groban zingt het nummer ‘Believe’ in een muziektheater genaamd The Greek.

Maak kennis met de sneeuwengelen (3 min)
Kerstherinneringen met Robert Zemeckis, Tom Hanks en anderen.

Bioscoop Trailer (2 min)
De fraaie bioscooptrailer, ook in 2.40:1 anamorf beeldformaat. Dit is het enige extraatje dat in 1080i HD resolutie is met DD5.1 geluid.

THQ Game Demo
Demospelletje waarbij je met de pijltjestoetsen de trein op het gladde ijs op het rechte spoor moet zien te houden. Naar keuze in het Engels of Nederlands.

De Blu-ray Disc keepcase zit in een kartonnen box die voorzien is van een 3D voorzijde.

Conclusie

The Polar Express was in 2004 dé kerstfilm in de bioscoop. Gebaseerd op een verhaal van Chris van Allsburg vertelt regisseur Robert Zemeckis het verhaal waarin kinderen twijfelen aan hun geloof in de Kerstman. Bestaat hij nu wel of niet. Met een bijzondere trein genaamd The Polar Express maken zij een spectaculaire rit naar de Noordpool. En daar zien ze….
Hoofdrolspeler is Tom Hanks, die dankzij de techniek ‘performance capture’ gestalte (en stem) geeft aan de belangrijkste karakters in de film. Ondanks het feit dat de film geheel met behulp van computers is gemaakt, heeft Zemeckis een sfeervol gevisualiseerde wereld van magie en kerstsfeer geschapen.
Warner Home Video heeft deze kerstfilm nu opnieuw uitgebracht op Blu-ray Disc in een bijzondere 3D versie. Met behulp van vier bijgeleverde kijkbrilletjes kun je met je familie en vrienden de film in 3D bekijken. De dieptewerking in het beeld is heel bijzonder en levert een geheel nieuwe kijkervaring. Nadeel is het beeld wel wat minder gekleurd is. De Engelstalige soundtrack heeft Warner opgewaardeerd tot een Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack. De extra’s zijn ongewijzigd gebleven. Een bijzondere film nu met een bijzondere driedimensionale kijkervaring.

Laatste reacties

blraydvd  |  01-01-2011

Leuke film met mooi scherp gedetailleerd beeld (in 2D) De 3D versie is mij ook best goed bevallen, ...Met veel diepte in de film. De kleur rood op het brillet...
Lees meer >

Milan  |  26-12-2009

Ik heb 'm gisteren gekregen voor kerst en ik moet zeggen dat de 3D weergave me wat tegenvalt, zeker qua kleur. En idd, het brilletje zit niet echt lekker. Vraag...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  09-12-2008

ik heb hem ook gekocht en bij mij kloppen de 3d kleuren ook niet goed en is dus niet met plezier een film lang naar te kijken. vond het best even grappig te zie...
Lees meer >

John Tak  |  03-12-2008

ik snap niet dat ze het beeld en de brillen niet zo doen als in die 4D theaters. ik heb in een pretpark (ben even vergeten welke) een soort van avontuurfilmpje ...
Lees meer >

johanhoitink  |  03-12-2008

ik heb hem ook gekocht en bij mij kloppen de 3d kleuren ook niet goed en is dus niet met plezier een film lang naar te kijken. vond het best even grappig te zie...
Lees meer >

music_maniac1965  |  01-12-2008

ik snap niet dat ze het beeld en de brillen niet zo doen als in die 4D theaters. ik heb in een pretpark (ben even vergeten welke) een soort van avontuurfilmpje ...
Lees meer >

Rob van Gestel  |  30-11-2008

Mwah, ik was enigszins teleurgesteld,en heb de film na 4 minuten overgeschakeld naar 2d en het brilletje afgezet. Zoals eerder hier verteld weinig kleur, een ir...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  30-11-2008

Klinkt goed, deze ga ik eens bestellen binnenkort, ik ben namelijk zeker nieuwsgierig geworden!
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  30-11-2008

Ik geloof in het 3D kijken. Ik heb Journey to the Centre of the Earth in de bioscoop in 3D gezien en dat was (afgezien van de film zelf) een leuke ervaring. Ook...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  30-11-2008

Even iets anders: Is het nu echt de moeite om deze film aan te schaffen vanwege het 3D-effect of is het uiteindelijk toch niet meer dan een gimmick?
Lees meer >

TJ Weissel  |  30-11-2008

Kan natuurlijk ook aan de ogen liggen... dat is denk ik het grootste probleem ook van 3D techniek, beide ogen moeten even sterk zijn om het effect te ervaren. B...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  30-11-2008

Ik heb vandaag de Blu-Ray uitgave van deze film gekocht en onmiddellijk de 3D versie bekeken. Ik was wel wat telleurgesteld in het beeld van de 3D. Ik heb nocht...
Lees meer >

TJ Weissel  |  30-11-2008

Daarom laat ik de 3D versie aan mij voorbij gaan ...
Lees meer >

-Jaap-  |  29-11-2008

Hoe had het dan gemoeten met de huidige thuistechnieken? Het enige wat ik kan bedenken is het colorcode anaglyph systeem, wat beter werkt. Polorisatie/shuttergl...
Lees meer >

TJ Weissel  |  29-11-2008

Jammer dat er voor het anaglyph systeem gekozen is, krijg altijd zware koppijn van deze manier van kijken...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.