Ronin

Recensent:
Eric van Ballegoie
12-04-2000

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Ronin (DVD)
Samenvatting

In een wereld waarin niemand meer loyaal is en trouw kan worden gekocht, stelt IRA agente Deirdre (Natascha McElhonen) een team van huurlingen samen voor een geheime missie. Sam (Robert DeNiro), Gregor (Stellan Skarsgard), Vincent (Jean Reno), Spence (Sean Bean) en Larry (Skip Sudduth). De missie: het stelen van een geheimzinnige koffer, van wie en voor wie is onbekend, maar dat alle partijen bereid zijn om te moorden voor de inhoud is duidelijk.

Commentaar

Spectaculaire achtervolgingen in Zuid-Frankrijk en Parijs, een onduidelijk en schimmig spel waarin niemand is wie hij zegt en een flink aantal plotwisselingen leggen de basis voor een geweldige actiefilm, met fantastisch acteerwerk van met name DeNiro en Reno.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 116 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8712626001553

Extra's

  • Trailer
  • Director's commentary
  • Filming in de fast lane
  • Alternate ending

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van Ronin Regio 2 is redelijk. Hier een daar zijn duidelijk pixelation effecten te zien. Ook is edge enhancement in sommige scenes een duidelijk probleem. Ik heb ook de regio 1 disc en die ziet er, ondanks de lagere resolutie, duidelijk beter uit. De Regio 2 disc is niet slecht, maar het kan beter.

Ronin is een film welke volgens Super 35 principe is gemaakt. Hierbij wordt meer beeld opgenomen dan uiteindelijk in de bioscoop te zien is. Zowel boven als onder het (brede) bioscoopbeeld is eigenlijk informatie die eraf geknipt is om het brede beeld te krijgen.
Filmen in Super 35 wordt gedaan om de film makkelijker naar 4:3 formaat om te zetten: De informatie boven en onder het bioscoopbeeld wordt dan weer zichtbaar gemaakt waardoor zwarte balken vermeden worden.

De regio 1 disc bevat zowel een 2.35:1 anamorfe weergave van het originele beeld op kant A van de disc, als een full-frame weergave voor 4:3 TV's op kant B.

Bij de Regio 2 versie heeft men het echter anders aangepakt. In plaats van twee versies van de film te geven op een dubbelzijdige disc heeft men ervoor gekozen deze DVD PAN & SCAN compatible te maken voor 4:3 TV's . Op de Regio 2 disc staat dan ook alleen de anamorfe 2.35:1 versie, waar de DVD speler een 4:3 versie van kan maken. Het resultaat is hieronder te zien.

Zoals je ziet gaat er enorm veel informatie verloren. Links en rechts wordt veel informatie weggeknipt en boven en onder krijg je er niets voor terug. Het mag duidelijk zijn de een full-frame versie een veel betere optie voor 4:3 weergave is.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van Ronin is zeer goed. De Dolby Digital 5.1 track gebruikt de hoge bitrate van 448 kbps en klinkt heel mooi. Alle kanalen worden apart aangesproken en klinken mooi helder. De muziek is zeer afwisselend en pas perfect bij de film. Niets mis met het geluid.

Extra's

Bij Ronin zien we iets wat niet vaak voorkomt: De regio 2 disc heeft meer extra's dan de regio 1 versie. Naast een speciale commentaar track waarop Frankenheimer over het maken van de film verteld is er ook het alternatieve einde wat we op de regio 1 disc vinden. Maar de regio 2 disc biedt tevens een 20 minuten durende documentaire over het maken van de film en de originele bioscooptrailer. Buiten dat vindt je een boekje van acht pagina's bij de film waarin meer informatie te vinden is.

Conclusie

Ik vind Ronin persoonlijk een superfilm. De regio 2 DVD is goed, maar had beter gekund. Met name het beeld laat hier en daar wat te wensen over, al is het zeker niet slecht. Het geluid is dik voor elkaar en de extra's zijn aardig. Na plussen en minnen op de tellen vind ik deze DVD toch zeker een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Caledonians  |  28-03-2005

Dit is nou een actie film zoals ik hem leuk vind! Ik ga zeker deze versie upgraden voor de nieuwe SE.
Lees meer >

cocico  |  22-03-2005

Qua actiefilm staat dit bij mij ook in de top, ik denk eigenlijk dat-ie wel op één staat. Reno is een schitterend acteur, en de locaties zijn prachtig!
Lees meer >

Rickje  |  11-03-2004

Geweldige film.. bijzondere goede rollen van deNiro en Pryce en die auto achtervolgins scene is subliem. Een v/d betere actiefilms :wink:
Lees meer >

Kasper P.  |  05-03-2003

Super vette film en k heb me de dvd ervan gekocht kan eindelijk mijn vhsje ervan weg 8)
Lees meer >

Gabriel B.  |  04-03-2003

Dit is een topper die ik steeds weer opnieuw kan zien. (y)
Lees meer >

RoyEngelen  |  04-03-2003

Ik blijf me afvragen wat er in het koffertje zit... Als je een van de audiocommentaarsporen beluistert (kweet niet meer zeker welke) krijg je te horen dat ze...
Lees meer >

NightScape  |  10-09-2002

Goeie film, met enkele spectaculaire scenes. Dit was mijn 2de DVD die ik kocht, en ik kijk hem nog geregeld :cool: In mijn ogen een aanrader.
Lees meer >

Mariner Blues  |  09-09-2002

Een van de weinige films die ik naast "good old" VHS ook op DVD MOEST hebben...... Top cast, top chase, top geluid...............gewoon Top.
Lees meer >

Pierovic  |  06-09-2002

Ronin heeft echt een behoorlijk sterke cast. Ik sluit me er volleedig bij aan:D Where does he get those wonderful toys? -The Pinquin- Mijn collet...
Lees meer >

ron  |  06-09-2002

Robert en Jean acteren goed naast elkaar in deze film. van de rest van de cast heb ik nog nooit gehoord, alleen van Skipp Suduth die speelt in 'Third Watch' wa...
Lees meer >

HiddeV  |  06-09-2002

ben afgelopen zomer op de plek geweest waar een scene zich afspeeld, in Arles in het Amfitheater en dat is gaaf om te zien, ik ben op alle plekken geweest in ar...
Lees meer >

Harm  |  04-09-2002

Ik vind Ronin geweldig. Heb hem nou een stuk of 5 keer gezien en iedere keer blijft ie goed. Hij zit uiteraard in mijn collectie!!!Jean Reno en Robert DeNiro zi...
Lees meer >

Philippe  |  17-08-2002

Wat een schitterende auto-achtervolgingen heeft deze film!(y)
Lees meer >

Henk Heideveld  |  12-08-2002

hmm ik heb deze film nog niet gezien, maar heb em bij de FRS besteld (afhalen in winkel, maar hij was niet op voorraad) voor 17 of 18 €urootjes. Ik hou ook wel...
Lees meer >

Pierovic  |  11-08-2002

Een leuke film met wat naar mijn mening een leuke auto achtervolgings scenes ergens in parijs I've givven a Name to my paine and it's called "BATMAN" ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 158
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.