Shrek

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Shrek (DVD)
Samenvatting

Shrek is een grote, groene ‘ogre’ met trompetachtige oren. Shrek woont in een moeras, waar hij zijn dagelijkse modderbad in neemt. Hij is gesteld op zijn rust en privacy, een ieder die te dichtbij komt jaagt hij weg. Op een dag vindt Heer Farquaad dat voor alle sprookjesfiguren geen plek meer is in zijn ‘perfecte’ koninkrijk. En zo worden deze figuren achterna gezeten door de mannen van Heer Farquaad. Zo ook de ezel Donkey die vlucht richting het moeras en pardoes tegen Shrek aanloopt. Shrek, gesteld op zijn rust, jaagt de mannen van Farquaad weg, waarna Donkey er van overtuigd is dat Shrek zijn leven heeft gered. Als Shrek weer terug komt in zijn moeras, is het er vergeven van allerhande sprookjesfiguren. Donkey vertelt Shrek wat Heer Farquaad heeft gedaan. Nou en dat neemt Shrek natuurlijk niet en gaat met Donkey naar Duloc, het kasteel van Farquaad, alwaar op dat moment een toernooi wordt gehouden. Farquaad heeft namelijk van zijn toverspiegel te horen gekregen dat hij eigenlijk geen koning is, omdat hij niet getrouwd is met een prinses. Farquaad’s keuze valt op prinses Fiona, maar die zit vast in een hoge toren bewaakt door een vuurspuwende draak. De dapperste ridder van het toernooi krijgt de eer om prinses Fiona redden van de vuurspuwende draak. Als Shrek met alle toernooi spelers de vloer aanveegt, sluit Farquaad een deal met hem. Als Shrek de prinses bevrijdt, krijgt hij zijn moeras weer terug. En zo gaan Shrek en Donkey op weg naar de toren. Shrek bevrijdt de prinses en samen gaan ze op weg naar Duloc. Maar onderweg blijken Shrek en Fiona elkaar erg leuk te vinden. Als ze bijna bij kasteel Duloc zijn en het avond wordt, lopen de zaken anders dan verwacht.

Commentaar

Shrek is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Steig. Shrek (wat het Joodse woord voor monster is) is min of meer een klassiek sprookje, alleen is de held nu een grote lelijkerd, heeft de mooie prinses zo haar geheimen en heeft de slechterik duidelijke tekortkomingen. Shrek is één grote knipoog naar alle sprookjes waarmee we opgegroeid zijn (van Disney dus). Je zult ontzettend veel Disney figuren tegenkomen. Maar niet alleen de Disney sprookjes, ook Disneyland moet eraan geloven en je zult ook scènes herkennen uit de film Charlie’s Angels en andere films. Het bijzondere in Shrek zijn de vele woordspelingen die gemaakt worden, waarbij Donkey (ingesproken door Eddie Murphy) de kroon spant. Fantastisch gewoon en een onmiskenbare uitwerking op je lachspieren.
Met de animaties van Shrek is door PDI/Dreamworks weer een nieuwe mijlpaal in de technieken van computeranimatie gezet. Nog mooier en gedetailleerder dan Toy Story, A Bug’s Life of Antz. Vooral de gezichtsuitdrukkingen en de lichaamsbewegingen zijn indrukwekkend mooi gemaakt.
Ondanks alle technische hoogstandjes ligt het hart van het verhaal van Shrek in de moraal van dit sprookje, over zelfacceptatie en dat de zaken vaak anders zijn dan ze er op het eerste gezicht uitzien. Shrek is een oneerbiedige komedie met een groot hart.
Uiteraard is Shrek genomineerd voor vele filmprijzen en zijn daarvan de nodige verzilverd. Meest in het oog springend zijn de zeven Annie Awards (prijzen speciaal voor animatiefilms) die Shrek heeft gewonnen.
De Amerikaanse versie is gemaakt met de stemmen van Mike Myers (Shrek), Eddie Murhpy (Donkey), Cameron Diaz (Fiona) en John Lithgow (Lord Farquaad). Saillant detail, nadat Mike Myers alles voor Shrek had ingesproken, kwam hij op het idee dat het mooier was als Shrek een Schots accent zou hebben. De studio gaf hierop akkoord en besteedde een extra vier miljoen dollar om Shrek opnieuw in te spreken en de animaties aan te passen.
De Nederlandse stemmen zijn van Peter Paul Muller (Shrek), Frans van Deursen (Donkey), Angela Schijf (Fiona) en Arnold Gelderman (Lord Fraquaad). Gelderman deed ook de regie op de Nederlandse versie. Alhoewel deze nasynchronisatie knap gemaakt is, gaan de vele Engelstalige woordspelingen daardoor wel teniet.
Klein foutje op de hoes, de film duurt ruim 86 minuten, en niet de vermeldde 133 minuten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 86 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 0667068824629

Extra's

 • Production Notes
 • Boekje (6 pagina’s) over de productie
 • Interactieve spelletjes en activiteiten
 • Geestige interviews met de personages
 • Commentaar van de filmmakers
 • De techniek van Shrek
 • Korte film over de internationale dubbing
 • Karaoke-dansfeest in het moeras van Shrek
 • Bio’s van de cast & crew
 • Shrek’s Revoice Studio (DVD-ROM)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in beeldformaat 1.78:1 (16x9 breedbeeldformaat) anamorphic op DVD gezet. Uiteraard is Shrek rechtstreeks digitaal overgezet. Resultaat is een werkelijk perfecte beeldkwaliteit. De prachtige animaties komen met al haar kleuren en sfeer volledig tot zijn recht. Het scherpe beeld laat alle details uitstekend zien. Ook het contrast en het zwartniveau zijn tiptop. En er zitten geen ongerechtigheden in het beeld. Met Shrek zet Dreamworks weer een nieuwe norm in perfecte beeldkwaliteit neer.
De film is netjes verdeeld in 20 tracks. De laagwisseling is niet merkbaar. De Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, een beetje aan de grote kant, maar wel goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is in zowel de originele Engelse taal als de Nederlandse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 met de prima bitrate van 448 Kb/s. In beide gevallen klinkt de soundtrack erg mooi. De soundtrack heeft zijn zwaartepunt op de drie voorkanalen liggen. De achterkanalen worden gebruikt voor de ruimtelijkheid van de soundtrack en de ambiance. Af en toe komt een enkel effectgeluidje uit de surroundspeakers. De soundtrack klinkt goed, met goede detaillering in het hoog en een redelijk aanwezig laag. De subwoofer wordt af en toe aangesproken, maar heel laag gaat het niet. De dialogen zijn prima te verstaan en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.

Extra's

De menu’s zijn prachtige, speciaal voor dit doeleinde gemaakte, animaties in breedbeeld met achtergrondmuziek. De menu’s zijn beschikbaar in het Engels of Nederlands.
De extra’s zijn uitgebreid en leuk gevariëerd. Ze zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling!

Een overzicht:

‘Commentaar van filmmakers’, in DD2.0 - 192 Kb/s. Beide regisseurs Andrew Adamson en Vicky Jenson geven tijdens de film samen met producer Aron Warner een zeer uitgebreide toelichting op zo’n beetje alle aspecten van de film. Zeer informatief en leuk om naar te luisteren. En… Nederlands ondertiteld!

‘De Tech van Shrek’, in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 - 192 Kb/s geluid. Een 22 minuten durende documentaire over de technische aspecten van de computeranimatie. Een mooie uitleg hoe men de realiteit zo goed met behulp van nieuwe computertechnieken en programma’s heeft kunnen nabootsen.

‘Animatie-interviews:Persconferentie’, in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 - 192 Kb/s geluid. De vier animatiehoofdrolspelers van de film, Shrek, Fiona, Donkey en Lord Farquaad vertellen in ruim 2 minuten hoe zij het maken van de film hebben ervaren, ze hun eigen stunts hebben gedaan en hoe zij achter de schermen vrienden zijn geworden.

‘Productieaantekeningen’ een negental breedbeeld tekstschermen in de vorm van een boek met een korte samenvatting van het verhaal, een toelichting op de moraal van het verhaal en hoe een en ander tot stand is gekomen. De schermen zijn in het Engels of het Nederlands.

‘Internationale dubbing featurette’, in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 - 192 Kb/s geluid. Een korte 2 minuten durende toelichting over het inspreken van de verschillende talen.

‘Karaoke dansfeest Shrek in het moeras’, in 1.78 anamorf beeldformaat met DD5.1 - 448 Kb/s geluid. Een speciale muzikale medley (van bijna 3 minuten) waarin alle animatieacteurs uit de film samen een medley zingen van diverse zeer bekende popnummers. Geweldig leuk en lekker swingend.
Dit extra is ook te selecteren op het hoofdmenu, waar het als een ‘easter egg’ verborgen is achter de muzieknoten, links boven in het beeld.

‘Spelletjes’, geeft een vervolg menu met een viertal keuzes:
- ‘Shrektaculaire Trivia’, een aantal meerkeuzevragen over de film met fragmenten uit de film;
- ‘Personages Morphen’, van de vier hoofdrolspelers uit de film kunnen hoofd, romp en benen gehusseld in elkaar worden gezet;
- ‘De gemberkoekman aankleden’, met keuze uit verschillende kledij voor de gemberkoekman.
Leuke spelletjes voor de kinderen, gepresenteerd in breedbeeldschermen zonder geluid. Alle schermen zijn Nederlands- of Engelstalig.
Je hebt hier ook de keuze voor ‘Shrek’s spraakstudio’. Deze keuze is ook te vinden onder de menukeuze ‘DVD-ROM’.

‘Cast’, op breedbeeld tekstschermen wordt via een keuzemenu de biografie en het filmoverzicht getoond van Eddie Murphy (Ezel), Mike Myers (Shrek), Cameron Diaz (Fiona) en John Lithgow (Lord Farquaad). De schermen zijn in het Nederlands of het Engels. Zonder geluid.

‘Filmmakers’, hetzelfde als bij ‘Cast’, op breedbeeld tekstschermen wordt via een keuzemenu de biografie en het filmoverzicht getoond velen die aan de film hebben meegewerkt. De schermen zijn in het Nederlands of het Engels. Zonder geluid.

‘DVD-Rom’, wanneer je de DVD in de computer stopt, kun je de Interactual speler installeren. Hiermee heb je toegang tot een wel heel bijzonder extra, ‘Shrek’s Revoice Studio’. Je kunt in deze studio 12 verschillende scènes zelf gaan nasynchroniseren met je eigen stem. Daarna kun je de scène afspelen waar dan jouw stem bij te horen is. Hartstikke leuk.
Je hebt hiervoor een computer met Windows en DirectX nodig en uiteraard een geluidskaart met een microfoon.

Bij de DVD zit ook een boekje (6 pagina’s) over de productie van de film en een overzicht van de tracklisting.

Conclusie

Wederom heeft Dreamworks een prachtige DVD afgeleverd. Het bijzonder leuke sprookje der sprookjes Shrek is met prachtige computeranimatie en zeer gevatte dialogen gerealiseerd. De DVD heeft een meer dan uitstekende beeldkwaliteit en zeer goede geluidskwaliteit. De extra’s vormen een vermakelijke en informatieve toevoeging, waarbij alles nog Nederlands is ondertiteld. Perfect. Een ‘vershrekkelijk’ leuke DVD. Kopen!

Laatste reacties

Nathan Strik  |  06-02-2007

Nu, na jaren de dvd in bezit te hebben ben ik hem écht zo zat. Het geforceerde verhaal en de verschrikkelijke stem van Mike Myers zijn inmiddels tenenkrommend! ...
Lees meer >

druppelstop  |  04-02-2007

Nu, na jaren de dvd in bezit te hebben ben ik hem écht zo zat. Het geforceerde verhaal en de verschrikkelijke stem van Mike Myers zijn inmiddels tenenkrommend! ...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  21-01-2007

Wanneer Shrek (ingesproken door Mike Myers), een groene 'ogre', die (onterecht) nogal wat angst inboezemd bij mensen, op een dag merkt dat 'zijn' moeras vol zit...
Lees meer >

Sneaker  |  22-02-2006

Heb hem vandaag gezien. Hele leuke film. Heb regelmatig krom gelegen en de film ziet er gewoon fantastisch uit. Vooral Donkey is geweldig, mede dankzij de gewel...
Lees meer >

MGdutch  |  17-10-2004

Dit is imo nog steeds de leukste animatiefilm ooit gemaakt!!!
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  17-10-2004

Fantastisch!
Lees meer >

Movie_G  |  02-10-2004

zeker een leuke film .. film die leuk passen in het rijtje Finding Nemo, Ice Ace, Monsters Inc en Shrek enzoo.... 8)
Lees meer >

dolfigirl  |  29-09-2004

een hele leuke film. echt super grappig :D :D
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  29-03-2004

Ik vind het menu altijd grappig,als de ezel Mag ik? roept.Das geinig.Of als je (dacht ik)naar de extra's gaat zegt pinokkio:hier zijn geen extra's en dan groeit...
Lees meer >

Diddledidoo  |  13-11-2003

Een vriendin van mij, die meestal absoluut niet van tekenfilms en animatiefilms en dergelijke houdt was op een gegeven moment razendenthousias over Shrek, dus i...
Lees meer >

Caledonians  |  09-11-2003

Film van het weekend voor de 2e keer gezien en het blijft absoluut een topper van een animatie! Super humor (y)
Lees meer >

Richard B.  |  26-08-2003

Oh ja: deze film was verantwoordelijk voor een van de leukste filmvoorstellingen die ik ooit heb meegemaakt. Het feit dat ik mijn policy om NOOIT dvd's te verva...
Lees meer >

Swanski  |  25-08-2003

gisteravond voor het eerst gezien...>heel leuk en grappig, had ook nix anders verwacht...>absolute topper...! eddy kan beter stemmetjes gaan inspreken dan fl...
Lees meer >

Richard B.  |  24-03-2003

Ik heb mijn UK-editie vervangen door de 2-disc SE (die hier niet besproken is) en ik kan zeggen dat ik niet direct zou aanraden om de hier gerecenseerde versie ...
Lees meer >

music_maniac1965  |  14-07-2002

(inclusief gebruik van klapstoelen!!!!!!!!). EN met gebruik van "donkey" hahahaha. maar inderdaad, het is wel genieten. ook hoe ze via dat houtje touwtje b...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 630
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.