Drei

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Drei (DVD)
Samenvatting

Drei vertelt het verhaal over Hanna (Sophie Rois) en Simon (Sebastian Schipper) die al twintig jaar een relatie hebben en samenwonen in Berlijn. Ondanks dat ze in het verleden de nodige tegenslagen zijn tegengekomen en momenteel in een sleur lijken te verkeren, houden ze erg veel van elkaar. Dat weerhoudt Hanne en Simon er niet van om beiden – zonder het van elkaar te weten – een affaire te beginnen met Adam (Devid Striesow), een man die ze allebei per toeval tegen het lijf lopen. Daar komt bij dat Simon tot twee maal toe met de dood geconfronteerd wordt; zijn moeder blijkt ongeneeslijk ziek te zijn en zelf wordt Simon gediagnosticeerd met kanker. Hij besluit Hanna hier niet over te informeren. Blijven Hanne en Simon voorgoed langs elkaar heen leven, of zal de waarheid uiteindelijk toch aan het licht komen?

Commentaar

Tom Tykwer maakt met Drei zijn eerste Duitstalige film in tien jaar. Sinds Der Krieger und die Kaiserin heeft hij zich gebonden aan projecten als Heaven, Perfume: The Story of a Murderer en The International. Zijn bekendste film blijft wellicht Lola Rennt, waardoor de vraag naar boven komt of Tykwer’s terugkeer naar de Duitse cinema samengaat met de kwaliteit die zijn vroegere films kenmerkten. De plot van de film toont op het eerste gezicht veel overeenkomsten met films als Truffaut’s Jules et Jim, Woody Allen’s Vicky Cristina Barcelona en het meer recentere Les Amours Imaginaires van Xavier Dolan. Al deze films berusten op eenzelfde driehoeksverhouding tussen verschillende personen, maar Tykwer’s film heeft duidelijk een andere insteek. Waar eerdergenoemden vaak een erotische fantasie onderzoeken, blijkt Drei meer een oproep tot ruimdenkendheid. Tykwer lijkt te willen zeggen dat monogamie een enigszins ouderwets concept is waar geen taboe op zou moeten liggen. Zijn pleidooi verraadt weliswaar de ontknoping van de film, maar dat mag de pret niet drukken. Drei biedt een frisse kijk op een concept wat al menigmaal is behandeld in diverse films en is alleen daarom al de moeite waard. De driehoeksverhouding fungeert in feite als oppervlakte om belangrijke moderne thema’s te onderzoeken: de dood, (homo)seksualiteit, gender, cultuur, vrijheid, toeval en ethiek zijn er slechts een paar. Tykwer is weliswaar ambitieus door zo veel verschillende thema’s bij elkaar te gooien, maar weerhoudt zichzelf er op deze manier van om ze beter uit te diepen. De kijker krijgt daardoor soms het gevoel dat alles wat geforceerd overkomt. De symboliek die het met zich meebrengt krijgt ook betekenis aan de hand van de vorm. Door gebruik van splitscreens en snelle montage maakt Tykwer duidelijk dat het publiek de onderliggende symboliek niet mag overzien en past zijn film op stilistisch niveau hier geslaagd op aan. Gelukkig behoudt Tykwer ondanks de vele zware thema’s een komische insteek. Daardoor behoudt de film zijn serieuze ondertoon, maar voelt hij niet als een donker drama aan: Drei heeft een uitstekende balans. Daar komt bij dat de castleden allen zeer realistisch hun rol neerzetten, met de Oostenrijkse Sophie Rois in het bijzonder. De plot van de film komt daardoor geloofwaardiger over dan hij in werkelijkheid is. Net als in meerdere films van Tykwer berust alles wel erg op toeval. Aansluitend op de thematiek bevat Drei een zeer passende ontknoping, maar zal deze niet bij alle kijkers geloofwaardig zijn: het hangt samen met de ruimdenkendheid van de kijker zelf. Wat voor de één een perfecte en geloofwaardige ontknoping is, is voor de andere een teleurstelling en ongeloofwaardig. Hoe dan ook, het spoort de kijker wel aan om nog eens goed na te denken over de thema’s en symboliek van de film. Hiermee slaagt Tykwer in zijn opzet, maar had hij om de kijker écht te overtuigen de thema’s dieper in de film moeten verwerken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 119 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019004729

Extra's

  • Trailers
  • Interview met de regisseur en acteurs

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Drei heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit voldoet, maar is niet uitstekend. Gedurende de film is een lichte grain zichtbaar, die constant aanwezig is en in donkere scènes wat meer naar voren komt. Dit wordt echter absoluut niet als storend ervaren en past bij het gevoel dat de film tracht over te brengen. Wat meer storend is, is dat er in afwisselende mate edge enhancement aanwezig is. Het beeld wordt er echter niet veel scherper op en oogt af en toe vrij soft. Ook zijn er hier en daar enkele compressiefoutjes te bespeuren, maar dit blijft gelukkig beperkt tot een minimum. Desondanks behoudt de film een natuurlijk gevoel en zal het een plezierige kijkervaring niet in de weg staan. Een hoofdstukindeling ontbreekt helaas, wat veel recente uitgaves van Lumière kenmerkt. De ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de DVD is één geluidstrack te vinden, namelijk de originele Duitse Dolby Digital 5.1-track (448 kbps). De film bestaat voornamelijk uit dialoog, die erg duidelijk en helder uit de centerspeaker komt. Bij enkele scènes die ondersteund worden door een muzikale score wordt er een beroep gedaan op de surroundspeakers, maar verder wordt er daar slechts incidenteel gebruik van gemaakt. Door de focus op dialoog en de absentie van actie ontleent Drei zich hier ook niet zozeer voor, waardoor het absoluut niet als een gemis aanvoelt. Beschadigingen zijn nauwelijks hoorbaar. Over het algemeen klinkt alles zeer helder en scoort de Dolby Digital 5.1-track een ruime voldoende.

Extra's

Bij het opstarten van de discs wordt eerst de mogelijkheid gegeven om te kiezen tussen een Nederlandstalig of een Franstalig menu. Vervolgens kom je automatisch in een stijlvol geanimeerd menu terecht, terwijl op de achtergrond David Bowie’s herkenbare Space Oddity te horen is. De extra’s zijn rechtstreeks te selecteren vanuit het hoofdmenu; er is geen submenu beschikbaar. Het dient opgemerkt te worden dat de hoes enkel het ‘Interview met de regisseur en acteurs’ aangeeft als extra materiaal, terwijl ook diverse trailers (waaronder die van Drei zelf) aanwezig zijn. Alle extra’s, inclusief de verschillende trailers, zijn Nederlands ondertiteld.

Trailers Lumière.
De trailers van een aantal recente door Lumière uitgebrachte films, namelijk: Rabbit Hole, Happy Few en Kaboom. Ook de trailer van Drei zelf staat er uiteraard op en schetst een aardig beeld van wat de kijker kan verwachten.

Interview met de regisseur en acteurs (12 min.)
Interview waarbij de vragen in de vorm van tussentitels in beeld verschijnen, waarop Tykwer onder andere spreekt over de morele wetten waar de personages mee worstelen. Naast Tykwer zelf komen ook Rois en Schipper aan het woord, waarbij de interviews worden afgewisseld met beelden uit de film. De antwoorden die gegeven worden zijn interessant (Rois maakt een toepasselijke link naar Buñuel’s Le fantôme de la liberté), maar het is jammer dat de betrokkenen zo kort aan het woord komen.

Conclusie

Met Drei maakt Tykwer na diverse mindere projecten een geslaagde terugkeer naar Duitse cinema. Tykwer biedt een frisse kijk op een concept dat al menigmaal behandeld is door de jaren heen. Drei onderzoekt een grote hoeveelheid belangrijke moderne thema’s die de kijker moet aanzetten tot ruimdenkendheid. Deze hoeveelheid aan thema’s en symboliek op zowel narratief als stilistisch niveau is echter zo groot, dat het erg moeilijk blijkt om deze allemaal samen te brengen in een film van nog geen twee uur. Desondanks komt Tykwer een heel eind, en wordt hij bijgestaan door een zeer geloofwaardige cast. De beeld- en met name geluidskwaliteit van deze DVD behalen een ruime voldoende. De extra’s vallen helaas tegen. Juist omdat de film zo’n groot beroep doet op onderliggende thema’s, was een uitgebreider interview met de regisseur zeer welkom. Tykwer’s frisse zoektocht naar de exclusiviteit van liefde komt al met al in een prima verzorgde DVD-release.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.